Gazete Vatan Logo

Elektrikte büyük indirim fırsatı!

EPDK, ucuz elektrik uygulamasını meskenlere de açtı

1 Şubat’tan itibaren serbest tüketici limitini düşüren EPDK, ucuz elektrik uygulamasını meskenlere de açtı. Aylık faturası 150 lirayı aşan tüketici, elektrik alacağı şirketi kendisi seçip yüzde 15 indirimi kapacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin 12 yıldır faydalandığı serbest tüketici hakkını meskenlere de verdi. 1 Şubat’tan itibaren serbest tüketici olma limitini 5 kat aşağı çeken EPDK’nın kararıyla aylık elektrik faturası 150 lirayı aşan tüketiciler elektrik alacağı şirketi kendisi seçip yüzde 15’e varan indirimlerden yararlanbilecek.

2001’den bu yana serbest tüketici limitinde rekor bir düşüşe imza atan EPDK’nın düzenlemesi ile yıllık 25 bin Kwh’lik limit 5 bin Kwh’ye indi. 2015 yılında serbest tüketici limitinin tamamen kaldırılacağını ifade eden Actecon Rekabet ve Regülâsyon Danışmanlık firması ortağı Şahin Ardıyok, “Uzun süredir sadece sanayi kuruluşları ve ticarethaneler elektriği indirimli kullanırken, uygulama 70 milyon tüketiciyi birinci derecede ilgilendirir hale geldi. Buradaki amaç üretimi ve perakende satışı rekabete açmak” dedi.

Beyazeşya hediyeli

Piyasada aralarında EnerjiSA, Zorlu Enerji ve Aksa Enerji gibi büyük grupların yanı sıra 100’ün üzerinde enerji şirketi bulunduğuna dikkat çeken Actecon Kıdemli Danışmanı Feridun İzgi ise, perakende satış şirketlerinin müşteri çekmek için farklı kampanyalar gerçekleştirebileceklerini açıkladı. İzgi, “Tıpkı GSM şirketlerinin cep telefonu kampanyası ile müşteri çekmesi gibi, enerji şirketlerinin bazıları da 24 ay hizmet taahhüdü veren müşterilerine bedava beyaz eşya verebilecek veya doğalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerde indirim yapabilecekler” diye konuştu.

Neden özelleşiyor?

AB müktesebatına uyum sağlanması amacıyla, devletin denetleyici rol üstlenmesi.

Elektrik üretim ve dağıtımının verimli işletilmesi suretiyle maliyetlerin düşürülmesi.

Elektrik enerjisi arz güvenliğinin sağlanması.

Dağıtım kayıpları ve kaçakların OECD ülkeleri düzeyine çekilmesi.

Gerekli yenileme ve yatırım maliyetlerinin özel sektörce üstlenilmesi.

Nasıl serbest tüketici olunur?

Yaklaşık bir hesapla elektrik faturası 150 TL’yi aşan tüketiciler, artık elektriği kendi bölgesindeki dağıtım şirketinin bünyesindeki perakende satış şirketinden almak zorunda değil. Bunun için yapılması gereken de çok basit. Mevcut tedarikçisinden ‘Borcu yoktur’ yazısı alıp, onunla birlikte bulduğu yeni perakende satış şirketine başvuru yapacak. Yine o güne kadar aldığı hizmeti perakende satış şirketleri arasında yaşanacak rekabet sayesinde daha ucuz almış olacak.

Haberin Devamı