Gazete Vatan Logo

Deprem felaketinde 4. gün! Son durum açıklandı

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 12 bin 391'e yükseldi.

Deprem felaketinde 4. gün! Son durum açıklandı

AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Depremler başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

Depremin 3. gününde dakika dakika tüm yaşananlar...

07.20 Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra sağ olarak çıkarılan kızın babası da kurtarıldı

07.15 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 250 adet duvar kırıcı iş makinesini deprem bölgesine gönderdi.

06.40 Depremin 74. saatinde Kahramanmaraş'tan bir kişi enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

05.28 Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 2 askeri kargo uçağı, Adana ve Kahramanmaraş’tan kalkarak, gece saatlerinde Atatürk Havalimanı Askeri Apronu’na aralarında çocuklarında olduğu toplam 83 depremzedeyi getirdi.

05.10 Hatay'da enkaz altından 72 saat sonra bir kız çocuğu sağ olarak çıkarıldı.

Haberin Devamı

04.44 Kahramanmaraş'ta biri 2, biri 4 yaşında iki çocuklu aile 72 saat sonra enkazdan sağ çıkartıldı.

04.10 Adıyaman'da enkaz altında kalan 7 yaşındaki Ahmet Erdem, 70 saat sonra sağ kurtarıldı.

03.55 Adıyaman'da 29 yaşındaki genç 71 saat sonra sağ kurtarıldı.

03.23 AFAD: AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

03.13 Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan hamile kadın, 70 saatin sonunda sağ kurtarıldı.

02.40 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Hatay Havalimanı en geç pazar günü çalışır hale gelecek.

02.20 MSB: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) depremin ilk gününden itibaren canhıraş çalışmalarına devam ediyor. Mehmetçik depremin yıkım getirdiği 10 ilde vatandaşlara yardımda bulunmaya devam ediyor. TSK, arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra mobil tuvalet kurulumu gibi ihtiyaçların karşılanması için da aralıksız çalışmaya devam ediyor.

02.03 Adıyaman'da İspanyol ekip, baba ve kızı 69 saat sonra enkazdan çıkardı.

Haberin Devamı

01.02 THY, deprem bölgesinden dün tahliye uçuşlarıyla 14 bin kişiyi taşıdı

00.32 MSB: Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla deprem bölgesinden kurtarılan yaralı vatandaşlarımızın Ankara’ya tahliyesine aralıksız şekilde devam ediyoruz. Birlik Zamanı.

00.06 Kosova Başbakanlık binasına Türk bayrağı silueti yansıtıldı

23.34 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, deprem felaketinin ardından Türkiye’nin muhtemel ek destek taleplerini karşılamak için Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini ifade etti.

23.21 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı Hughes ve Twitter'ın Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Costello ile videokonferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar ele alındı. 

Haberin Devamı

23.09 Barcelona forması giyen milli basketbolcu Sertaç Şanlı, İspanyol kulübünün depremzedelere yardımda bulunacağını açıkladı.

22.36 Türkiye’nin Prag Büyükelçiliği’nin deprem nedeniyle düzenlediği yardım kampanyasına Çekya’da yaşayan Türkler yoğun ilgi gösterirken, tonlarca yardım malzemesi toplandı.

22.25 Josef de Souza ve Mert Nobre, Socrates Dergi’nin canlı yayınında depremzedeler için yardım topladı.

22.10 Depremin ardından büyük yara alan Hatayspor, Yeni Malatyaspor ve Gaziantep Futbol Kulübü'nün durumu için Türkiye Futbol Federasyonu önümüzdeki günlerde karar verecek.

22.01 Rusya’da halk, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’ne deprem felaketinde hayatını kaybedenler için karanfil bırakarak, depremzedeler için yardım malzemesi getirdi. Büyükelçilikte ayrıca, taziye defteri açıldı.

21.53 Bakan Kirişci ile AK Parti'li Çelik, Adana'da deprem bölgesinde

21.51 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Her türlü taşıtın afet bölgesinde görevlendirilmesi yapılacak

66. SAATTE MALATYA'DA YENİ MUCİZE

Haberin Devamı

21.44 Deprem bölgelerinden yeni mucizeler gelmeye devam ediyor. Malatya'da depremden 66 saat sonra enkaz altından bir kişi canlı olarak çıkarıldı.

21.25 Erzurum’un Aşkale ilçesinde Riçhter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

21.20 Borsa İstanbul 5 gün kapalı kalacak

21.10 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Bağlı TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından deprem bölgesine gidecek gönüllüler için ek Yüksek Hızlı Tren seferi konuldu.

21.02 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Cilvegözü sınır kapısı açık. İki kapınında da açılması için çalışıyoruz. Bu siyasi değil insani bir konu. gelen yardımların Suriye'ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz.

20.48 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle birçok ülkeden gelen taziye telefonlarını kabul etti.

20.47 Ömer Çelik: En büyük arzumuz, temennimiz enkaz altındaki canlarımıza sağ salim kavuşmak

20.30 Marmaray ve İstanbul Havalimanı metro hattı 24 saat aralıksız hizmet verecek

20.24 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Beslenme çerçevesinde köylere de ulaşmaya çalışıyoruz artık. Ulaşılamayan yerler olursa helikopterlerle de destek vermeye başladık. Kapalı yolumuz yok. Havalimanı ile ilgili çirkin bir şekilde siyasi çıkar elde etmek amacıyla yapan şeyler vardı. Hatay havaalanında çalışmalar devam ediyor. Doğalgaz konusunda ana iletim hatlarıyla alakalı sorunu çözmüş durumdayız. Tüm afet bölgesine kontrolü bir şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız.

20.20 Süper Lig'de en çok zarar gören Hatayspor ve Gaziantep FK, ligin geri kalan kısmıyla ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu'na taleplerde bulundu: "Maçlarımızı İstanbul ve yakınlarında oynayalım, masraflarımızı federasyon karşılasın"

20.17 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Deprem bölgesinde 5 bin 531 araç ve iş makinesiyle çalışıyor

19.30 Alman Federal Meclisi'nde (Bundestag) Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'de de hasara neden olan depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

18.55 Çin, deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 59 kişilik bir ekip daha gönderdi.

18.44 Ukrayna’dan gelen ilk arama-kurtarma ekibi Gaziantep’e ulaştı

18.41 Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve bölgede pek çok ili etkileyen deprem nedeniyle eğitim ve öğretime verdiği araya ilişkin çeşitli kararlar aldı.

18.38 Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek amacıyla “Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu”nun Azerbaycan’da başlattığı kampanya kapsamında toplanan 20 tır yardım malzemesi başkent Bakü’den yola çıktı.

18.32 Fransa, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye'de sahra hastanesi kuracağını açıkladı.

CAN KAYBI 9 BİN 57'YE YÜKSELDİ

18.22
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde 9 bin 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 52 bin 979 kişinin yaralandığını, 6 bin 444 binanın yıkıldığını açıkladı.

18.20 MSB: CH-47 tipi ağır nakliye helikopterleri de arama-kurtarma çalışmalarına katılacak Hava Kuvvetleri personelini Hatay’a taşıyor

18.17 Bakan Özer: Depremden etkilenen 10 ilimizdeki okullarda eğitim görmekte olan öğrencilerimizin istediği illerdeki okullara nakillerini yapacağız

18.15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada eşine az rastlanır iki depreme maruz kaldık. Deprem 13.5 milyon insanın yaşadığı alanda etkili oldu. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Gereken her adımı atacağız, kimseyi mağdur etmeyeceğiz" dedi.

18.16 İzmir İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 225 polis, toplanan 2 tır ve 3 kamyon dolusu yardım malzemeleri ile birlikte deprem bölgesine yola çıktı.

17.31 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetlerine ait uçakların depremzedelerin tahliyelerini sürdürdüğünü bildirdi.

17.30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde incelemelerde bulundu.

61. SAATTE 8 KİŞİLİK MUCİZE

17.12: Kahramanmaraş'ta 60. saatte 6 mucize kurtuluş daha yaşandı. CNN Türk Özel Haber Şefi Fulya Öztürk biri çocuk 6 kişinin daha enkazdan çıkarıldığı bölgeden güzel haberleri paylaştı. 4 yaşlarında bir çocuğun daha enkazdan çıkarılması büyük sevinç yaşatırken CNN Türk canlı yayınında o anlar kameralara yansıdı. (Görüntüleri izlemek için tıklayınız)

17.10 Kosova’da NATO Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Mehmetçik, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenenler için Kosovalıların topladığı yardımların Türkiye’ye ulaştırılması için destek veriyor

16.53 Yunanistan’dan yeni kurtarma ekipleri geliyor

16.46 EPDK: Deprem öncesinde 10 ilimizde yaklaşık 6 milyon litre akaryakıt satılmışken depremin ardından bu rakam yüzde yüzün üzerinde artarak yaklaşık 13 milyon litreye ulaşmıştır. Bölgeye gönderilen 787 tankerin yaklaşık tonajı 23,6 milyon litre olup, buna göre bölgeye teslim edilen akaryakıt miktarı 15,3 milyon litre seviyesindedir. Kalan kısmın büyük çoğunluğu da gün içinde teslim edilecektir.

16.43 Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Meksika arama-kurtarma ekibinin Türkiye’ye geldiğini duyurdu.


16.24 EPDK: Bütün vatandaşlarımız müsterih olmalıdır ki hiçbir stok sorunu söz konusu değildir. Zira Mersin’deki Ataş Depolama Tesisleri, Hatay’daki Depolama Tesisleri, Tüpraş Batman ve Kırıkkale Rafinerileri, Diyarbakır Depolama Tesisleri 7/24 hizmet vermekte ve bayilerimize tam kapasite ile akaryakıt ikmali yapabilmektedir.

16.20 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Tüm Azerbaycan halkı, kardeş Türk halkının yanındadır

 

16.02 Milli Savunma Bakanı Akar ve Sağlık Bakanı Koca Samandağ’daki arama kurtarma çalışmalarını inceledi

16.01 Rusya’dan aralarında 11 doktorun da olduğu ikinci ekip yola çıktı

16.01 Belçika'da yaşayan Türkler, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye'ye yardım göndermek için seferber oldu.

16.00 EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 202 hesap yöneticisi tespit edildi. 18 şahıs gözaltına alındı, 5'i tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

13.50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Can kaybı 8 bin 574'e yükseldi. 

12.00: Kahramanmaraş'ta 56 saat sonunda 1.5 yaşındaki Masal bebek kurtarıldı. Enkaz altında annesi Masal'ı emzirerek hayatta tuttuğu öğrenildi. Hamile olan 25 yaşındaki annesinin de durumunun iyi olduğu ve enkazdan sağ olarak çıkarıldığı bildirildi. Masal bebek ve annesini enkazdan çıkaran ekiplerin sevinç gözyaşları ise herkesi duygulandırdı.

11.50 53. saatte mucize kurtuluş. Önce bebek, sonra da bebeğine siper olan anne kurtarıldı.

11.31: Hatay'da yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıkan 91 komando, Vali Mehmet Makas, Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedeoğlu ve askeri personellerce dualar eşliğinde Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan uğurlandı. Vali Mehmet Makas, komandolara teşekkür ederek, yollarının açık olmasını diledi.

11.30: Can kaybı 7 bin 108'e yükseldi. İki depremde yaralı sayısı da 40 bin 910'a çıktı

11.09: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Gaziantep'te deprem bölgesindeki son durumu aktardı. Bakan Kurum, "Bu akşam itibarıyla şehre elektrik verilmeye başlanacaktır. İletişim noktasında baz istasyonlarımız hasar görmüştü. Gerek mobil gerek burada yapılan tadilatlar iletişimi tamamen çözmüş durumdayız." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Kurum Gaziantep'te 900 binanın yıkıldığını ve 551 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

11.00: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşların sağlık hizmeti sunucularına müracaatlarında ve ilaç ve/veya sürekli kullanılan tıbbi malzemelerin temin edilmesinde yaşanacak mağduriyetlerinin önlenmesi açısından yeni tedbirler alındığını duyurdu.

10.53 AFAD tarafından yapılan bilgilendirmede can kaybının 6 bin 957'ye yükseldiği duyuruldu. 

10.06: Kahramanmaraş'taki enkazdan 54. saatten sevindiren bir haber daha geldi. Enkaz altından çıkarılan kişi eliyle 'İyiyim' mesajı verirken sağlık ekipleri ilk müdahaleyi ambulansta yaptı.

10.05: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor.

09.50: Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 7.7 ve 7.6'lık depremden bugüne kadar 1054 artçı olduğunu paylaştı. Özener açıklamasında, '6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalaca- Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'de Ekinözü-Kahramanmaraş'da meydana gelen depremlerin ardından, 8 Şubat 2023 saat 08:30 itibarıyla bölgede toplam 1054 adet deprem çözümü yapılmıştır.' dedi.

09.37 AFAD: Can kaybı 6234'e, yaralı sayısı ise  37011'e yükseldi. 

09.00: Deprem bölgelerinde enkaz altından kurtarılan 44 yaralı daha Malatya'dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi.

08.55 Arama kurtarma ekipleri Kahramanmaraş'ta depremin 53. saatinde enkazdan bir kadını daha çıkardı. Depremzedeye sağlık ekipleri ambulansa bindirip ilk müdahalesi yapıldı.

08.10: Kahramanmaraş'ta merkezde bulunan bir otelin enkazında mahsur kalan 58 yaşındaki Hilal isimli kadın da 52. saatte kurtarıldı. Ambulansa götürülen kadının ilk müdahalesi gerçekleşirken sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

08.00: Kahramanmaraş'ta yıkılan 7 katlı bir binanın enkazında kalan 20 yaşındaki Melisa, depremden 51 saat sonra sağ olarak çıkartıldı. Eşi ve 2 çocuğunu depremde kaybeden baba ise, kızı Melisa kurtulunca gözyaşlarını tutamadı.

07.30 Adalet Bakanı Bozdağ: Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatacağız.

06.05 Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İskenderun'da enkaz altında kalan baba Nihat Delatioğlu ve otizmli kızı Didem Delatioğlu, depremden 38 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

04.22 Adıyaman’da göçük altında kalan 10 yaşındaki Betül 47 saat sonra kurtarıldı. Göçük altından çıkartılan Betül'ün ilk isteği soğuk içecek olurken, dedesi gözyaşlarına boğuldu.

03.42 Adıyaman’da, 7 katlı bir apartmandan anne ve çocuğu 47 saat sonra kurtarıldı.

03.19 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi.

03.08 Adıyaman'da depremin 47. saatinde küçük Betül enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

AFAD, ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ LİSTESİ PAYLAŞTI

01:15 AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan 'Öncelikli İhtiyaç Listesi' paylaşımı ile deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan hayati öneme sahip yardım malzemelerin yer aldığı bir liste paylaştı. Paylaşımda, "Tüm aynî bağışlarınız için illerde valiliklerimiz, ilçelerde kaymakamlıklarımız bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ve tüm AFAD il müdürlüklerimize başvurabilirsiniz." ifadelerine yer verildi.

00.56 Bakan Karaismailoğlu: Karayollarında önemli bir sıkıntı kalmadı. Vatandaşların da tabi oluşturduğu bir yoğunluk oluyor. Mevsimsel durumun etkisini de yaşıyoruz.

00:45 Bakan Bilgin: Toplum yararına çalışma programı ile 20 bin çalışanımızı sahada görevlendirdik

00.45 Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre; 10 ilde 8 Şubat 2022 01.00 itibariyle üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. 

00.39 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Refakatsız çocukların ekiplerimiz dışında hiçbir şekilde başkasına teslim edilmesi söz konusu değil.

CAN KAYBI SAYISI 5894'E YÜKSELDİ

00.10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 5 bin 894 vatandaşımız hayatını kaybetti.34 bin 810 vatandaşımız yaralandı. Toplamda 16 bin 139 arama kurtarma ekibi sahada. Tüm havaalanlarını kullanmaya başladık. Gece boyu gece görüşlü helikopterlerimiz de çalışmaya devam edecek.