Gazete Vatan Logo

CHP: O masaya oturmayız

Uzlaşma Komisyonu’ndan ‘başkanlık sistemi’ tepkisiyle çekilen CHP, “Meclis Başkanı’nın dağıttığı o masaya bir daha oturmayız” dedi, sadece ‘parlamenter sistemi’ esas alan masaya oturacaklarını açıkladı

CHP: O masaya oturmayız

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, başkanlık sisteminden vazgeçilmemesi halinde dönmeyecekleri mesajını verdi. Özel, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

‘Başkanlık pişirip...’

“Bir masaya oturabiliriz ama oturacağımız masa o masa olmaz. Meclis Başkanı, masayı bizatihi kendisi dağıttı. ‘İlla da başkanlık yoksa olmaz’ diye dağıttığı bir masaya bir daha oturmayız. Ama bir masaya otururuz. Parlamenter sistemi esas alan, yasakları kaldıran, toplumu demokratikleştiren, devleti hukuk devleti çizgisine çeken bir anayasa yapılacaksa ve ona uyumlu yasalar yapılacaksa o masaya ilk önce oturur ve sonuç almadan da kalkmayız. Ama bir başkanlık yemeğini pişirip servis edecek masada ne aşçı oluruz ne de o yemeği saraya servis etmek için koşturan Meclis Başkanı’nın tutumuna seyinci kalırız. O masayı Meclis Başkanı dağıttı, o masanın bir daha kurulması mümkün değil. O masadaki temel şartımız özgürlük, demokrasi ve parlamenter sistemdir.”

Başkanlık sistemi dayatıp, masayı devirenler gayrıresmi mecralarda çağrılar yapıyorlar. Meclis Başkanı’na çağrı yapıyorum, açıkta yapılan kusurun tenhada özrü olmaz. Açıkta yaptığı kusuru alternatif kanallardan, kelime oyunlarıyla örtemez. Çıkacak, ‘ben bu süreci doğru yönetemedim’ derse ve resmi başvuru gelirse hızla değerlendiririz. Ortaya koyduğumuz şartlar içinde de cevabımız olumlu olur.”

Haberin Devamı

‘Bundan sonra böyle’

CHP’li Özel, önceki gün TBMM’de yaşanan gerilimle ilgili de şöyle dedi: “Meclis Genel Kurulu’nda Şamil Tayyar, CHP’nin ‘angajman kurallarını’ ihlal ettiğinden kendisine misliyle cevap verdik, bundan sonra da böyle olacak. Kürsüdeki hatibimize fiziki müdahaleye kimse kalkışamaz, grubumuzun alanına müdahale edenlere, vekilimize hakaret edenlere CHP’nin cevabı en az o sertlikle olacaktır.”

‘Ala ve Fidan istifa etsin’

“(Ankara saldırısı) Anayasaya rağmen fiili başkanlık sistemi dayatmak isteyen cumhurbaşkanı, en baştaki sorumludur. Başbakan tamamen sorumludur. Başbakan kendisi istifa ederse Türkiye için büyük bir hayır işler. Hiç değilse Efkan Ala ve Hakan Fidan’ın zaman geçirmeden istifa etmelerini bekliyor, talebimizi yineliyor ve bunun takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz. Sorun partili Cumhurbaşkanı ve partili MİT Müsteşarı’dır.”

Haberin Devamı