Rusya Devlet Başkanı Putin'in Moskova intikamı ağır oldu! Zelenski uyarmıştı: Görüntüler dünyayı ayağa kaldırdı...
Ukrayna ile Rusya arasında kanlı çatışmalar ve bombalamalar devam ediyor. Moskova isimli savaş gemisi batırılan Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını artırdı. Büyük kentleri hedef alan bu strateji 'Putin'in intikamı' olarak anılırken Rusya'dan dünyayı ayağa kaldıran bir görüntü geldi. Mariupol kenti ile ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor. 'Teslim olun' çağrısı yapan Moskova şartlarını açıkladı ve saat verdi. Ukrayna'dan beklenen cevap geldi. Kiev'den peş peşe Mariupol açıklamaları geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 'Ukrayna’ya ait 2 adet MİG-29 savaş uçağı düşürüldü' dedi. Rus ordusu Ukrayna’da sivil yerleşimleri hedef almaya devam ediyor. Rus ordusu, Ukrayna’nın Syevyerodonetsk kentindeki Ortodoks kilisesini vurdu.

Ukrayna savaşında yaklaşık iki aydır tüm şiddetiyle sürüyor. İşte tüm dünyanın takip ettiği savaş bölgesinden saat saat gelişmeler...

17.00
Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskova'yı kaybetmesinin yankıları sürüyor. Moskova'nın Karadeniz'in soğuk sularına gömülmesinin ardından Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i n de aralarında olduğu kentlere yönelik saldırılarını artırdı.

'Moskova'nın intikamı' olarak adlandırılan yeni saldırı stratejisi Ukrayna'nın dört bir yanında can almaya devam ederken Rusya'dan dünayı ayağa kaldıran bir görüntü geldi.

Rus Tu-95 uçakları, Rusya'nın batısında, Ukrayna sınırına yakın Kaluga'da görüntülendi. Nükleer füze taşıma kapasiteli uçaklara savaş uçaklarının ve bir yakıt ikmal uçağının eşlik ettiği görüldü.

ZELENSKİ UYARMIŞTI
Görüntüler Ukrayna Devlet Başkanı Zelenksi'nin Rusya'nın Ukrayna'da nükleer ve kimyasal silah kullanma riskinin bulunduğunu açıklamasından saatler sonra ortaya çıktı.

'Ayı' olarak da anılan söz konusu uçaklar daha önce Ukrayna'da Kh-55 ve Kh-101 havadan fırlatılan seyir füzeleri gibi nükleer olmayan silahlarla hedefleri vurmak için kullanılmıştı.

NÜKLEER KUVVETLER ALARMA GEÇİRİLMİŞTİ
Geçen ay Moskova, yalnızca ülkenin varlığı tehdit altında olursa nükleer silah kullanacağını duyurmuştu.

Rusya'nın nükleer kuvvetleri savaşın ilk günlerinde yüksek alarma geçirilmişti.

CIA'DEN UYARI: PUTİN NÜKLEER SİLAH KULLANABİLİR
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns'ten geçtiğimiz günlerde çok konuşulacak bir uyarı geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Kremlin'in arzuladığı şekilde gitmediğini söyledi. Burns, bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulundu.

Georgia Tech Üniversitesi'nde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Burns, Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgale başlaması sonrası Rusya'yla ilgili ilk kapsamlı değerlendirmesini yaptı.

Burns, "Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden'ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü Dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum" dedi.

Rusya'nın elinde, birkaç kilotonluk patlama gücüne sahip; top, uçak veya kısa menzilli füzelerle atılabilen taktik nükleer silahlardan yaklaşık 2 bin adet olduğu sanılıyor.

Rusya'nın askeri doktrini, Kremlin'in, Batı ile konvansiyonel bir çatışmada işlerin kötü gitmesi halinde, inisiyatifi yeniden kazanmak için gerektiğinde taktik nükleer silah kullanmasını öngörüyor.

15.30
Rusya’nın sık sık hedef aldığı bölgelerden biri olan Luhansk’ta da çatışma sesleri yükseliyor. Luhansk Valisi Sergiy Gayday sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Şu anda Kreminna’da kontrolü kaybettik. Şiddetli çatışmalar sürüyor” dedi. Rus güçlerinin bölgeden kendi araçlarıyla kaçmaya çalışan sivillere ateş açtığını da söyleyen Gayday, “4 kişi öldü, ağır yaralı 1 kişi ise şu an olay yerinde” ifadelerini kullandı.

14.59
Rusya tarafından sabah saatlerinde hedef alınan Ukrayna'nın Lviv kentindeki saldırılarda can kaybı 7'ye yükseldi.

Rusya-Ukrayna savaşı 54. gününde sürerken, Rus roketleri sivilleri hedef almaya devam ediyor. Lviv Valisi Maksim Kozitskiy sabah saatlerinde gerçekleşen saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün sabah saatlerinde Lviv’i 4 seyir füzesi vurdu. Bunlardan 3'ü askeri altyapıyı hedef alırken 1 füze de lastik tamirhanesini vurdu. Saldırı sonucunda 2 nokta da tamamen yıkıldı ve çıkan yangın söndürüldü. Saldırıda 1'i çocuk 11 kişi yaralanırken, 7 kişi de hayatını kaybetti. Bu insanlar Lviv saldırılarında ölen ilk kişiler oldu. Yaralılardan 3’ünün durumu ağır. Ölü ve yaralı sayıları değişebilir. Füzelerin düştüğü alanlarda evlerin camları ve arabalar zarar gördü. Hava savunma sistemlerimize şükürler olsun ki başımızın üstünde sakin bir gökyüzü için görevlerini yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

12.42
Gostomel’de birçok ev bombaların ve çatışmaların hedefi oldu. Gostomel şehrine giren Rus askerleri sivillere ait evlere yerleşti. Bazı siviller günlerce Rus askerleri ile aynı evde kalmak zorunda kaldı. Günlerce Rus güçleri ile yaşamak zorunda kalan Ukraynalı Olya Kravets yaşadığı korku dolu anları anlattı. Saldırlar başladığı esnada işyerinde çalıştığını belirten Kravets, “Savaş 24 Şubatta başladı. Ben o gün işe gitmiştim yakınlarda bir fabrikada çalışıyordum. Saat 14.00 gibi çocuklarım beni çalıştığım yerden aldılar ve eve döndüm. Helikopterlerin Antonov’u vurduklarını gördüm” dedi.

Çatışmaların şehir içerisinde başlamasının ardından sığınıkta kalmaya başladıklarını belirten Kravets, “Çatışmalardan birkaç gün sonra bizim bulunduğumuz bölgeye geldiler. Annemin ve benim evimde kaldılar. 20’den fazla Rus askeri vardı evimizde. Sonra bize evi boşaltın dediler. Sonrasında Ukrayna askerlerini arıyoruz bahanesiyle dolaplarımızı aramaya başladılar. Evde altın ve değerli eşyaları arıyorlardı. Biz üzerimize bir şey alamadan çıkmak zorunda kaldık. 2 hafta sonra da Gostomel’den ayrıldık. Annemin evine bomba isabet etmiş. Evde ne kapı ne pencere sağlam hiçbir şey kalmamış” diye konuştu.Günler sonra döndüğü evinde karşılaştığı manzara karşısında büyük üzüntü yaşayan kadın evini eski haline getirebilmek için çalışıyor.

12.06
Ukrayna Devlet Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, Avrupa Birliği üyelik anketini hazırladıklarını belirterek, "Top şu anda Avrupa Komisyonunda" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 8 Nisanda yaptığı Ukrayna ziyaretinde, AB üyeliği ile ilgili anketi getirdiğini belirten Zhovkva, "Ukrayna tarafında Ursula Hanım'ın getirdiği belgenin doldurulduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla top Avrupa Komisyonu'nda. Ukrayna'nın Kopenhag üyelik kriterlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda uygun bir tavsiye hazırlayacaktır. Böyle bir tavsiye olmadan kimse bizi AB'ye alamaz" dedi.

12.01
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaptığı günlük ulusa sesleniş konuşmasında, Rus birlikleri ülkenin doğusunda bir taarruz operasyonuna hazırlanıyor. Yakın gelecekte başlayacak. Rus birlikleri Mariupol'u yok ederken, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki diğer şehirleri ve toplulukları da yok etmek istiyorlar dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaptığı günlük ulusa sesleniş konuşmasında, güne askeri ve hükümet yetkilileriyle savaş alanlarındaki durum hakkında bir toplantı yaparak başladığını ifade ederek, Rus birlikleri ülkenin doğusunda bir taarruz operasyonuna hazırlanıyor. Yakın gelecekte başlayacak. Rus birlikleri Mariupol'u yok ederken, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki diğer şehirleri ve toplulukları da yok etmek istiyorlar dedi.

Savunmayı sağlamak için her şeyi yaptıklarını ve ortaklarla sürekli iletişim halinde olduklarının ifade eden Zelenski, Ellerinden gelen her şeyle gerçekten yardımcı olanlara minnettarız. Ancak ihtiyaç duyduğumuz silah ve cephaneye sahip olanlar ve tedariklerini geciktirenler, bu savaşın kaderinin de onlara bağlı olduğunu bilmelidirler dedi. Zelenski, savaşın 53üncü günün geride kaldığını ve 53 gündür talep ettikleri silahlara dair bazı noktalarda cevap beklediklerini belirterek, Silahlardaki her gecikme, her siyasi gecikme, Ukraynalıların canına mal oluyor. Rusya bunu böyle yorumluyor. Gerçekte durum böyle olmamalı şeklinde konuştu.

SON 4 GÜNDE 18 KİŞİ ÖLDÜ, 106 KİŞİ YARALANDI
Harkiv'e yönelik bombardımanın devam ettiğini, bunun sonucunda son 4 günde 18 kişinin öldüğünü ve 106 kişinin de yaralandığını ifade eden Zelenski durumu kasıtlı terör olarak niteledi. Demokratik dünya, işgalcilerin Ukraynanın güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine tepki vermelidir diyen Zelenski, Rus ordusunun işkence odaları kurduğunu öne sürdü. Zelenski, Yerel makamların temsilcilerini ve yerel topluluklarda dikkat çekenleri kaçırıyorlar. Öğretmenlere şantaj yapıyorlar. Emekli maaşı ödemek için sağlanan parayı çalıyorlar. İnsani yardım engellendi ve çalındı. İnsanları açlığa sürüklüyorlar şeklinde konuştu.

Zelenski, Rusya'dan petrol tedarikine yönelik bir ambargoya ihtiyacın her geçen gün arttığını ifade ederek, Avrupa ve Amerika'daki herkes, Rusya'nın Batı toplumlarını istikrarsızlaştırmak için enerjiyi açıkça kullandığını zaten görüyor dedi.

11.03 LVİV'DE YARALI SAYISI 11'E YÜKSELİ
Lviv Belediye Başkanı Andriy Savovy, yaralı sayısının 11e yükseldiğini, aralarında bir çocuğun da bulunduğunu duyurdu. Savovy, yaklaşık 40 aracın hasar gördüğünü, ülkenin çeşitli bölgelerinden tahliye edilen Ukraynalı sivillerin bulunduğu bir otelin camlarının patlama sonrası oluşan şok dalgası nedeniyle kırıldığını aktardı.

11.25
Ukrayna’nın Bucha kentinde Rusya’nın saldırılarında hayatını kaybeden siviller, kimlik tespitinin ardından düzenlenen törenle toprağa verildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, kentten çekilen Rus askerlerinin ardından evlerde ve caddelerde çok sayıda sivilin cansız bedeni bulundu. Ekipler tarafından alınarak mezarlığa götürülen cesetler kimlik tespitinin yapılmasının sonrasında ailelerine teslim edildi. Son olarak kentteki saldırılarda hayatını kaybeden Paul Olessandrovich ve Dmitro Yuriyovych'in cansız bedenleri de yakınlarına teslim edildi. Hayatını kaybeden siviller için yakınlarının da katılımıyla cenaze töreni düzenlendi. Olessandrovich ve Yuriyovych gözyaşları içinde toprağa verildi. Öte yandan, şehirde defnedilmeyi bekleyen çok sayıda cenaze bulunuyor.

11.17
Ukrayna'nın kuzeyinde, Rus ordusunun çekildiği Çernihiv kentinde infilak etmemiş patlayıcıların ve bombaların temizlenme çalışmaları sürüyor.

Ukrayna Acil Durumalar Servisi, patlayıcı uzmanlarının yoğun olarak Vinnytsia, Volyn, Poltava, Kirovohrad, Khmelnytsky bölgelerinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, Ukrayna vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

11.03
Rus birliklerinin Harkiv kentine yönelik bombardımanı devam ediyor. Kentte bulunan bir apartman, bombaların hedefi oldu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, kentin merkezinde bulunan çok katlı bir apartman Rus birliklerinin bombardımanı sonucu hasar gördü. Apartmanın 4 ve 5inci katlarında yangın çıktı. Bombardımanda can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin açıklama yapılmadı.

09.36
Ukraynalı yetkililer, Lviv ve Dnipropetrovsk'un güney bölgelerinde çok sayıda patlama olduğunu açıkladı. Yetkililer, sivillerin bulunduğu bölgelerin 5 füze ile vurulduğunu belirtti.Yetkililer, yaralılar hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

07.00
Haftalardır Rus kuşatmasında olan kentin Rus kontrolüne geçtiğini kalan Ukrayna birliklerinin Azovstal fabrikasına sıkıştığı açıklandı.

Rusya Mariupol'de kenti savunan Ukrayna kuvvetlerine hayatlarını kurtarmak üzere silah bırakıp teslim olmaları için fırsat sunmuş ve bunun için saat vermişti.

İŞTE RUSYA'NIN ŞARTLARI
'Teslim olun' çağrısı yapan Moskova, fabrikada sıkışan kalan Ukrayna birliklerin bağışlanacağını duyurmuş ve şartlarını açıklamıştı.

Moskova teslim olunduğunun önceden açıklanması gerektiğinin altını çizerken Ukrayna askerlerinden bu durumu Rus birliklerine bildirmek için beyaz bayrak sallamaları istenildi.

UKRAYNA'DAN CEVAP GELDİ
Ukrayna'nın Odesa Milletvekili Oleksiy Goncharenko, kentteki birliklerin 'sonuna kadar savaşacaklarını' söyleyerek Rusya'nın teklifini reddetti.

Mariupol'un devam eden kuşatmayı 'gerçek bir soykırım' olarak nitelendiren Goncharenko, 'Dün onlarla konuştum ve sonuna kadar savaşacaklarını biliyorum' dedi.

BBC'ye konuşan Ukrayna milletvekili Oleksiy Gonçarenko ise Mariupol'deki Ukraynalı askerlerin Rusya'ya teslim olmayacağını söyledi.

BAŞBAKAN AÇIKLADI: MARIPUPOL DÜŞMEDİ
ABC televizyonuna konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ise 'Şehir hala düşmedi' dedi ve Ukrayna askerlerinin şehrin bazı bölgelerini kontrol etmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Shmyhal, bu hafta Washington'da yapılacak Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarına katılacağını ve Ukrayna için daha fazla mali yardım isteyeceğini söyledi.

MARIUPOL RUSYA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Ukrayna'nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, Rusya'nın en yoğun bombardımanına maruz kalan ve en çok hasar gören şehir. Mariupol, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri harekâtı açısından oldukça önemli. Peki neden?

Mariupol'u almanın Rusya açısından önemli bir stratejik kazanım, Ukrayna içinse büyük bir darbe olmasının dört ana nedeni var. Coğrafi olarak, Mariupol şehri haritada küçük bir alanı kaplıyor, ama Kırım Yarımadası'ndan harekete geçen Rus kuvvetlerinin önünde engel oluşturuyor.

Bu kuvvetler, Ukrayna'nın doğusunda Donbas bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle bağlantı kurmak için kuzeydoğuya doğru ilerlemek istiyor.

Ukrayna ordusunun Avrupa’nın en büyük çelik fabrikası Azovstal’da sıkışıp kaldığını söyleyen Bakanlık Sözcüsü Tüm-general Igor Konaşenkov, “yaşamak için tek şansınız” diyerek tesistekileri silah bırakmaya çağırdı.

İngiltere Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'nın eski komutanı General Richard Barrons, Mariupol'u ele geçirmenin Rusya'nın savaş çabaları için hayati önem taşıdığını söylüyor:

"Ruslar bu savaşı başarıyla sonuçlandırdıklarını hissettiklerinde, Rusya'dan Kırım'a bir kara köprüsünü tamamlamış olacaklar ve bunu büyük bir stratejik başarı olarak görecekler."

Mariupol ele geçirilirse, Rusya da Ukrayna'nın Karadeniz kıyı şeridinin yüzde 80'inden fazlasının tam kontrolünü elde etmiş olacak, deniz ticaretini kesecek ve onu dünyadan daha da tecrit edecek.

Kenti savunan Ukraynalılar son üç haftadır ilerleyen güçlere karşı direnerek çok sayıda Rus askerini meşgul etmeyi başardılar. Şehri hızlı bir şekilde ele geçiremeyince Rus komutanları, eski kuşatma taktiklerinin 21. yüzyıl versiyonuna başvurmaya yöneldi.

Mariupol'u top, roket ve füze yağmuruna tuttular; şehrin yüzde 90'ından fazlası hasar gördü. Ayrıca elektriğe, ısıtmaya, temiz suya, gıdaya ve tıbbi malzemelere erişimi kestiler; insan yapımı bir insani felaket yarattılar. Moskova ise 21 Mart saat 05:00'e kadar teslim olmayı reddettiği için Ukrayna'yı suçluyor. Ukraynalı bir milletvekili Rusya'yı "Mariupol'u aç bırakarak teslim almaya çalışmakla" suçladı.

Ukrayna, şehri son askerine kadar savunma sözü verdi. Durum gerçekten de o hale gelebilir. Rus birlikleri yavaş yavaş merkeze doğru ilerliyor. Herhangi bir uygulanabilir barış anlaşması olmadığından, Rusya muhtemelen bombardımanını yoğunlaştıracak ve bunu yaparken kenti savunan silahlı güçlerle sayıları hala 200 binden fazla olan sivil nüfus arasında neredeyse hiç ayrım yapmayacak.

Rusya, Mariupol'de kontrolü ele alırsa, 1000 kişilik tabur taktik grupları halinde organize olmuş 6000'e yakın askerini, Ukrayna çevresindeki diğer Rus cephelerini güçlendirmek için kullanabilecek.

Bunları nerede yeniden konuşlandırılabileceğine dair birkaç olasılık var:Donbas bölgesinde Kremlin yanlısı ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna birliklerini kuşatmak üzere kuzeydoğuya ilerlemek. Batıya, Ukrayna'nın Karadeniz'e açılan son kapısı olacak Odessa'ya doğru ilerlemek. Kuzeybatıda Dnipro şehrine doğru ilerlemek. Ukrayna'dan Rusya'nın 'Mariupol'ü teslim edin' talebine ret

UKRAYNA EKONOMİSİNİ ÇÖKERTMEK
Mariupol, Karadeniz'in bir parçası olan Azak Denizi'nde uzun zamandır stratejik açıdan önemli bir liman kenti. Derin rıhtımları ile Azak Denizi bölgesinin en büyük limanıdır ve önemli bir demir-çelik tesisine sahip. Normal zamanlarda Mariupol, Ukrayna'nın Orta Doğu ve ötesindeki müşterilere giden çelik, kömür ve mısır için önemli bir ihracat merkezi.

Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana Mariupol, yarımadadaki Rus güçleri ile bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerindeki Kremlin yanlısı ayrılıkçılar arasında sıkışmış durumda.

Mariupol'u kaybetmek, Ukrayna ekonomisinden geriye kalanlara büyük bir darbe olacak. Mariupol adını, kenti Karadeniz'in geri kalanına bağlayan Azak (Azov) Denizi'nden alan Azak Taburu adlı Ukraynalı milis güçlere ev sahipliği yapıyor. Azak Taburu, Neo-Naziler de dahil olmak üzere aşırı sağcıları barındırıyor.

Ukrayna'nın savaşan kuvvetlerinin sadece çok küçük bir bölümünü oluştursalar da, bu Moskova için yararlı bir propaganda malzemesi oldu ve Rusya halkına, Ukrayna'da savaşmak için gönderdiği gençlerin, komşularını Neo-Nazilerden kurtarmak için orada olduklarını söylemesi için bir bahane sundu.

Rusya, önemli sayıda Azak Taburu savaşçısını canlı ele geçirmeyi başarırsa, Ukrayna'yı ve hükümetini itibarsızlaştırmaya yönelik süren enformasyon savaşının bir parçası olarak Rus devlet kontrolündeki basında bunlara geniş bir şekilde yer verecek.

Rusya'nın Mariupol'ü ele geçirmesi, bu savaşta her iki taraf için de psikolojik olarak önemli olacak. Mariupol'da Rus zaferi, Kremlin'in devlet kontrolündeki medya aracılığıyla halka Rusya'nın amaçlarına ulaştığını ve ilerleme kaydettiğini göstermesini sağlayacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bu savaş kişiselmiş gibi görünüyor ve tüm bunların tarihsel bir önemi var. Putin, Ukrayna'nın Karadeniz kıyı şeridini, Novorossiya (Yeni Rusya) olarak görüyor (18. yüzyıldaki Rus imparatorluğuna kadar uzanan Rus toprakları).

Putin bu kavramı "Rusları Kiev'deki batı yanlısı bir hükümetin zulmünden kurtarmak" olarak yeniden canlandırmak istiyor. Mariupol şu anda bu amaca ulaşmasının önünde engel duruyor.

Ancak Ukraynalılar için Mariupol'ün kaybı sadece askeri ve ekonomik olarak değil, aynı zamanda karada savaşan ve ülkelerini savunan kadın ve erkeklerin morallerine de büyük bir darbe olacaktır. Rusların ele geçirmesi halinde Mariupol, stratejik olarak çok daha az önemli olan Herson'dan sonra kontrolü alınan ilk büyük şehir olacak.

Moral bakımından bir diğer yönü ise caydırıcılık. Mariupol büyük bir direniş gösterdi ama bunun bedeli ağır oldu. Şehir yerle bir edildi. Rusya'nın sonunda bombalayıp teslimiyete zorladığı ve enkaza çevirdiği Grozni ve Halep ile birlikte tarihe geçecek. Buradan diğer Ukrayna şehirlerine verilen mesaj çok net: Mariupol gibi direnmeyi seçerseniz aynı kaderi paylaşırsınız.

İngiliz General Richard Barrons, "Ruslar Mariupol'a giremediler" diyor ve ekliyor: "Tanklarıyla giremedikleri için onu enkaza çevirdiler. Kendileri için önemli olan başka bir yerde de bunları görebiliriz."

03.27
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile yaptığı görüşmede savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden inşasını ele aldıklarını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile görüştü. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile Ukrayna'nın mali istikrarını sağlama ve savaş sonrası yeniden inşasına yönelik hazırlıkları görüştük. Şimdilik net planlarımız ve geleceğe yönelik bir vizyonumuz var. IMF ve Ukrayna arasındaki işbirliğinin verimli olmaya devam edeceğinden eminim” dedi.

Öte yandan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ABD basınına verdiği röportajda, bu hafta ABD’nin başkenti Washington DC'de IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılacağını belirtmiş, Ukrayna için daha fazla mali yardım isteyeceğini aktarmıştı.

02.33
İki ülke tarafından da operasyonun son durumuna ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugün Ukrayna’ya ait 44 askeri tesisin vurulduğunu ifade ederek, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'da özel bir askeri operasyona devam ediyor. Barvenkovo ve Dobropolye yerleşim bölgelerindeki yakıt ve mühimmat depoları hava tabanlı yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildi. Operasyonel taktik hava birimleri Ukrayna’ya ait 44 hedefi imha etti. Bunların arasında Avdeyevka bölgesinde 2 komuta merkezi ve S-300 uçaksavar füze sistemi aydınlatma ve hedefleme radarı, Zavgorodneye ve Protopopovka bölgelerinde 3 roket ve topçu silahları deposu, Krasnıy Liman, Novoselovka, Rubejnoye, Ugledar, Popasnaya, Prişib ve Gusarovka bölgelerinde 23 askeri personel ve teçhizat yığılma sahası imha edildi” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna’ya ait 2 adet MİG-29 savaş uçağı düşürüldü”
Ukrayna’ya ait savaş uçaklarının da hava savunma sistemleri ile havada vurulduğunu aktaran Konaşenkov, “Füze ve Topçu Kuvvetleri ile aralarında 4 komuta merkezinin, 4 topçu bataryasının, 2 yakıt deposunun ve düşmana ait 103 tutunma noktası ile insan gücü yığınağının bulunduğu toplam 113 unsur vuruldu. Rus hava savunma sistemleri, Harkov bölgesindeki Fedorovka ve Zavody yerleşim alanlarının yakınında Ukrayna’ya ait 2 adet MİG-29 savaş uçağını düşürdü. Pavlograd bölgesi Preobrazhenskoye köyü yakınlarında Ukrayna'ya ait insansız hava aracı düşürüldü. Özel askeri operasyonların başlangıcından bu yana 136 uçak, 471 insansız hava aracı, 249 uçaksavar füze sistemi, 2 bin 308 tank ve diğer zırhlı savaş araçlar, 254 çoklu fırlatma roket sistemi, 998 sahra topçusu silahlar ve havanların yanı sıra 2 bin 171 özel askeri araç imha edildi” dedi.

01.57
Rus ordusu Ukrayna’da sivil yerleşimleri hedef almaya devam ediyor. Şehrin farklı bölgelerine düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin de yaralandığı saldırıda, bölgeye gelen Acil Durumlar Servisi’ne bağlı ilk yardım ekipleri çatışmanın ortasında kaldı. Ekipler, saldırının ortasında yaralılara müdahale etmeye çalıştı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, "17 Nisan saat 14.00 sıralarında Harkov’un 18 farklı adresinde sivil yerleşim yerleri hedef alındı ve çok katlı binalarda yangın çıktı. 160 personel ve 33 teknik araçla müdahaleler sürüyor" ifadeleri kullanıldı.

Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov’da saldırıların ardından yaptığı açıklamasında, "Sizleri mümkün olduğu müddetçe sığınaklarda kalmaya çağırıyorum. Şehrin sürekli saldırı altında kalan bölgelerindeki sivilleri tahliye etmeye devam ediyoruz. Yakında Paskalya bayramı geliyor ve biz kesinlikle kazanacağız. Biz Harkovlularız ve birlikteyiz" şeklinde konuştu.

00.56
Rus ordusu Ukrayna’nın Syevyerodonetsk kentinde de bir kiliseyi hedef aldı. Saldırının ardından Luhansk Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Serhiy Haidai saldırıyı doğrulayarak, “Rus askerleri, Syevyerodonetsk kentinde kiliseye ateş açtı. Bu, Syevyerodonetsk’taki kiliseye dördüncü saldırıları. Bu kez mermiler çatıya çarptı. Bölgede 10 dini yapı saldırılarda ağır hasar aldı” ifadelerini kullandı.

Luhanks’ta 2 ölü, 4 yaralı
Ukrayna'nın doğusundaki Zolote kasabasına da Rus ordusu tarafından bugün gerçekleştirilen bombalı saldırıda, 2 sivil hayatını kaybetmiş, 4 vatandaş ise yaralanmıştı. Saldırının ardından açıklama yapan Luhansk Bölge Valisi Serhiy Gaidai saldırıyı doğrulayarak, "Yüksek binalardan birinin iki katı birden yıkıldı. En az 2 vatandaşımız öldü, 4 kişi de yaralandı" demişti.



