50 yılın rekor zammı ve belli oldu 4 bin 253 TL! İşte kuruşu kuruşuna yeni ücretler...
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2022 yılı başından geçerli olacak yeni asgari ücret yüzde 50,5 artışla 4 bin 253 lira oldu. Son 50 yılın rekoru zam oranı ile birlikte tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Vergi düzenlemesiyle işveren 450 liralık ilave maliyetten kurtuldu. 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 879 lira 70 kuruş olacak. AGİ, işsizlik ödeneği, doğum borçlanması, GSS primi, kıdem tazminatı 65 aylığı hepsi değişti...
Asgari ücret 2022 zammı, işsizlik maaşı ve AGİ hesaplamaları belli oldu. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2022 yılı başından geçerli olacak yeni asgari ücret yüzde 50,5 artışla 4 bin 253 lira oldu. İşte kuruşu kuruşuna yeni ücretler...
VERGİ İNDİRİMİYLE İŞVEREN YÜKÜ DE AZALDI
Asgari ücretten alınan Gelir Vergisi ile Damga Vergisi’ni kaldırılıyor. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtuldu.
2022 ASGARİ ÜCRETİN SGK PRİMİ NE KADAR?
Brüt asgari ücretin 700 lira 56 kuruşunun SGK primi, 50 lira 4 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturacak. Yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş olacak. Bunun 5 bin 4 lirası brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşu ise işsizlik sigorta primi işveren payından oluşacak.
AGİ KALKTI
Yeni düzenlemeyle birlikte asgari ücret üzerindeki vergi kaldırılırken, gelir vergisinden düşülerek çalışana geri ödenen asgari geçim indirimi (AGİ) de kalkmış olacak. Yapılacak düzenleme ile tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden gelir vergisinin tamamen kaldırılmasıyla, alınmayan bir verginin iadesi ve AGİ ödemesi söz konusu olmayacak. Buna karşılık asgari ücretler, evlilik durumu ve sahip olunan çocuk sayısına göre artacak.Bunun yerine asgari ücretin brüt tutarına (5 bin 4 lira) kadar olan gelirler vergiden muaf olacağından çalışan başına yaklaşık 650 liralık bir artış gündeme gelecek. Bunun dışında çocuk ve eş durumuna göre asgari ücretin artması için de ocak ayında yasal bir düzenleme yapılması bekleniyor.
İŞSİZLİK MAAŞI
İşsizlik maaşı da asgari ücretle birlikte yükseliş yaşayacak. Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Buna göre; 2021’de işsizlik maaşı en düşük 1.420,14 liraya, orta kademede 1.640 liraya, en yüksek de 2 bin 840.28 liraya çıkmıştı. 2022 yılında ise en düşük işsizlik maaşı 2 bin lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4 bin lira olacak.
GSS PRİMİ 150 LİRA OLDU
Bu son dakika verilerine göre geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde 3'ü tutarındadır. 2022 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107 liradan 150 liraya çıktı.
KIDEM TAZMİNATI
Kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 lira. Bu tutar ocakta memur maaşına göre artacak. Tahminlere göre tazminat tavanı 9 bin 200 liraya yükselebilir. Tazminatın taban tutarı yani en düşük tutar da 3 bin 577 liralık brüt asgari ücret kadar. Brüt asgari ücret 5 bin 4 lira seviyesine çıktı. Yani 1 Ocak itibarıyla kıdem tazminatının taban tutarı da bu seviyeye yükselmiş olacak.
65 YAŞ AYLIĞI
65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve varsa eşinin gelirine bakılıyor. Gelirin net asgari ücretin (vergi iadesi-AGİ hariç) üçte birinden düşük olması gerekiyor. Bu tutar şu anda 852 lira. Asgari ücret 4 bin 250 lira olunca gelir şartı 1.416 lira seviyesine çıkacak. Böylece gelir nedeniyle aylık almak kolaylaşacak. 600 binden fazla vatandaş bu haktan yararlanıyor. Bu yıl için yaklaşık 865 lira olan yaşlılık aylığı 1301 liraya, engellilere aylık ödenen 1036 lira da 1559 liraya yükseldi.
DOĞUM, ASKERLİK VE YURT DIŞI BORÇLANMALARI
Emekli olmak isteyen ancak primi yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar artacak. 2021’de doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 38.16 liraydı. Yeni rakamlar ise en düşük 53.37 lira olacak.En yüksek ise 400 lira 32 kuruş oldu. Yurt dışı borçlanması ise 75 lira 6 kuruş, en yüksek ise 562 lira 95 kuruş oldu.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Kısa çalışma ödeneğinin en alt sınırı brüt asgari ücretin yüzde 60'ı kadar oluyor. Kısa çalışma ödeneğinde en yüksek rakam ise brüt asgari ücretin yüzde 150'sini geçemiyor. Buna göre en yüksek kısa çalışma ödeneği 3 bin lira, en yüksek kısa çalışma ödeneği de 7506 lira olacak.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ
İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor. 2021’de isteğe bağlı sigorta yaptıracaklar en az 1.144,8 lira ödedi. 2022’de en düşük primin 1.668 lira olması bekleniyor.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ KESİNTİLERİ
Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.
‘ENFLASYONUN ÇOK ÜSTÜNDE’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Asgari ücretliyi ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ dedik. Enflasyonun çok üstünde yani yüzde 50’lik net bir artış yaptık. Bu tarihi bir artıştır” diye konuştu. Asgari ücret açıklandıktan sonra cep telefonunun susmadığını belirten Nebati, “Cep telefonum asgari ücrette yaşanan artışa teşekkür etmek isteyenlerin yoğunluğu nedeniyle kilitlendi” dedi. Yeni net asgari ücrette, 2021 Kasım ayı enflasyon oranının (yüzde 21.31) yaklaşık 30 puan üzerinde artış oldu.
MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI
Asgari ücretin, hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Damga Vergisi ve Gelir Vergisi’ni kaldırarak işverenin yükünün 450 lira azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir.
TİCARET ODASI (İTO) BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ
Çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesi ve emeğinin korunması, üretimin ve sosyal barışın temel ilkesidir. Hükümetimiz asgari ücretten alınan Gelir Vergisi ile Damga Vergisi’ni kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Asgari ücrete uygulanacak vergi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE’ye (enflasyona) bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır.
TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM) BAŞKANI İSMAİL GÜLLE
Yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda hem işverenleri hem de çalışanları memnun edecek bir karar olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zammın çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi edeceğine inanıyoruz. İşveren olmazsa çalışan, çalışan olmazsa da işveren olmaz. Alınan kararla birlikte, iki paydaşın da çıkarları gözetilmiştir.