Gazete Vatan Logo

MEB harekete geçti! Resmen başladı! 81 ilde bir ilk, yarı yıl tatili ve...

MEB son dakika duyurdu. Türkiye'de ilk kez oluyor. Resmen harekete geçildi. Bakan Özer duyurdu. Madencilik sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için adım atıldı. Türkiye'nin ilk madencilik lisesi açıldı. Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Bugün iki açılış birden yaptık. Bir madencilik işletmesi bölge saha açılışı yapılırken diğer taraftan bu alanlarda çalışacak olan teknik elemanları yetiştirecek mesleki ve teknik anadolu lisesinin açılışını birlikte yapıyoruz. İnşallah 2022 yılında Türkiye'de sadece 5 tane uluslararası mesleki ve teknik anadolu lisesi kuracağız. Bir tanesi de bugün açacağımız madencilik mesleki ve teknik analizi olacak" dedi. Öte yandan Yarı yıl tatiline iki haftadan daha kısa bir süre kala resmi açıklama geldi. Yüz yüze eğitim ile ilgili son açıklama Bakan Özer'den geldi. Yüz yüze eğitim sürecek mi? Bakan Özer daha önce yaptığı açıklamalarda olduğu gibi yüz yüze eğitim sürecinin devam edeceğinin altını çizdi. Öğretmen atamaları ile ilgili de konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 31 Ocak'ta ataması yapılacak olan 15 bin öğretmenin yüzde 50'sinin, yani 7 bin 500'ünün İstanbul'da görev alacağını söyledi.

MEB harekete geçti! Resmen başladı! 81 ilde bir ilk, yarı yıl tatili ve...

İvrindi'de 2018 yılında temelleri atılan, yapımının tamamlanmasıyla da Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilen Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2020-2021'de pandemi nedeniyle uzaktan eğitime başladı. Madencilik sektöründe ihtiyaç duyulan ara elaman gereksinimini karşılamak amacıyla, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer katıldı.

MÜJDEYİ PEŞ PEŞE DUYURDU

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul açılışında mesleki eğitimin önemine değindi. Bakan Özer, "Aslında bugün mesleki eğitimde paradigmanın nasıl değiştiğinin en somut örneğini bugün burada yaşıyoruz. Bugün iki açılış birden yapılıyor. Bir madencilik işletmesi bölge saha açılışı yapılırken diğer taraftan bu alanlarda çalışacak olan teknik elemanları yetiştirecek mesleki ve teknik anadolu lisesinin açılışını birlikte yapıyoruz. Bizim son zamanlarda mesleki teknik eğitimle yapmış olduğumuz paradigma değişimindeki en büyük kırılma noktası işverenlerin eğitim, mesleki ve teknik eğitimin tüm süreçlerine katılması artık mesleki ve teknik eğitimde sektör temsilcileriyle birlikte müfredatı oluşturuyoruz. Birlikte güncelleme yapıyoruz. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini sektör temsilcileriyle birlikte planlıyoruz. Allah'a şükür 28 Şubat sürecinin müdahalelerine rağmen mesleki eğitimi, ülkenin ihtiyaçlarıyla eşleştirme noktasına getirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum ve bu sürecin bir parçası olmaktan da ayrıca keyif duyuyorum. Mesleki eğitim kanununda yapılan değişiklikle Türkiye'de mesleki eğitim çok farklı bir sürece gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerinin töreninde de vurguladığı gibi 3 bin 308 sayılı mesleki eğitim kanununda yapılan değişiklikle haftada bir gün okula gidildi, diğer günlerde, işletmede, reel ortamda eğitim. mesleki eğitim merkezlerinde artık öğrencilerin her ay almış olduğu asgari ücretin yüzde 30'u kadar miktarı artık işveren ödemiyor, devlet ödüyor" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

2022 YILINDA 5 TANE DAHA KURULACAK

Milli Eğitim Bakanı Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi bir milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle tanıştırmak. Böylece bir taraftan iş gücü piyasasının aradığım elemanı. mazeretini ortadan kaldırdığımız gibi Türkiye'deki genç işsizlik oranlarında tek rakamlı tek haneli oranlara düşürebilme imkanına sahip olacağız. Buradaki öğrencilerin de büyük mutlulukla alkışlarıyla da sürece dahil oldukları bir müjde de biz verelim. Bu okulumuzla ilgili. Biliyorsunuz biz Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla mesleki ve teknik anadolu liselerinde 50 tane AR-GE merkezinin açılışını yaptık. Hatta bir AR-GE merkezinde Balıkesir'e vermiştik. Tarım alanındaki AR-GE merkezlerimizden bir tanesi Balıkesir'deydi. Bu okulumuz istihdam garantili madencilik alanındaki tek okul olduğu için bu alandaki madencilik alanındaki 51. ARGE merkezimizi buraya koyacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız külliyedeki en son 10 Ocak'taki tüm OSB'lere kurmuş olduğumuz 255 tane mesleki eğitim merkezinin açılışında bir müjde daha vermişti.. O da ilk defa mesleki eğitim tarihinde uluslararası mesleki teknik anadolu liselerinin kurulması. İnşallah 2022 yılında Türkiye'de sadece 5 tane uluslararası mesleki ve teknik anadolu lisesi kuracağız. Bir tanesi de bugün açacağımız madencilik mesleki ve teknik analizi olacak"

Haberin Devamı