Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme! Dünyaya ilan ettiler: 3. Dünya Savaşı başladı

Dünyanın korku ile takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı 9. gününde de tüm şiddetiyle sürüyor. Rusya ordusu ile Ukrayna ordusu Zaporoji nükleer santral için çatışmaya girince santralin bazı bölümlerinde yangın çıktı. Rusya'yı 'nükleer terörizm' ile suçlayan Zelenski, 'Rusya nükleer santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçti' dedi. İngiltere, Rusya’nın Ukrayna'daki nükleer santrale saldırısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. ABD'den "Çatışma bize gelirse biz hazırız" açıklaması gelirken, Ukrayna sınırına 5 kilometre mesafedeki Amerikan askerleri fotoğraflandı.

Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme!  Dünyaya ilan ettiler: 3. Dünya Savaşı başladı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile başlayan savaştan gelen son dakika haberleri dünyayı dehşete düşürdü. Çatışmaalar Avrupa'nın en büyük santrali olan Zaporijya'ya sıçradı. ABD Başkanı Biden, nükleer santralde çıkan yangınla ilgili Zelenski'yle görüşürken İngiltere, Rusya'nın saldırısı sonrası BMGK'yı acil toplantıya çağırdı. Zelenski ise Rusya'yı nükleer terörizm ile suçladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

01.36: CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Mücahit Topçu, Kiev'de yeniden siren seslerinin duyulduğunu aktardı.

00.17: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

23.57: Dünyanın gözü Rusya - Ukrayna krizinde. Rusya'dan peş peşe kararlar gelmeye devam ediyor. Twitter ve Facebook'a erişim engeli getiren Putin yeni tasarıyı imzaladı.

23.41: Rusya ordusu tarafından askeri operasyonların ilk gününde, Rusların elinden alınan Nikolaev kentindeki Kulbakino Havaalanı’na Ukrayna birlikleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyonun ardından Rus askerlerinin havaalanında büyük kayıplar verdiği bilgisi paylaşılırken, Ukrayna askerleri tarafından Rusların elinden alınan havaalanına yeniden Ukrayna bayrağı çekildi.

Haberin Devamı

23.21: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Rusya, Ukrayna’yı yıkmaya karar vermiş” dedi.

22.37: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından G7 ülkeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, “Rus saldırganlığına yanıt olarak daha ciddi yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

22.35: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.22: Putin, orduyla ilgili yapılan 'sahte haberler' için hapis cezası getiren yasayı imzaladı.

Haberin Devamı

22.07: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Her türlü tehdide karşı hazır olmak istiyoruz. En büyük yaptırım paketini devreye soktuk. Rus ekonomisi serbest düşüne geçti. Rusya giderek yalnız ülke konumununa düşüyor. NATO'nun her karışını korumaya hazırız. Diyalog ve diplomasi kapısını açık tutacağız." dedi.

21.56: Kiev'de yine siren sesleri yükseldi.

21.10: Rusya, sosyal medya devi Facebook'u erişme engelledi.

21.05: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov yaptığı açıklamada "Ukrayna ile Türkiye'de buluşma teklifi iyi fikir" ifadelerini kullandı.Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

'UKRAYNA DÜŞERSE AVRUPA DÜŞER'

20.39: Rusya BM temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'da nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Ukraynalı milliyetçilerin veya diğer terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanması engellenmelidir" dedi.

20.30: Zelenskiy yeni açıklama yaptı. Avrupa'ya seslenen Zelenskiy, 'Ukrayna düşerse Avrupa düşer' dedi.

Haberin Devamı

20.15: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Mihaylo Podolyak, “3. Dünya Savaşı çoktan başladı kimse bunu görmüyor. BM Güvenlik Konseyi Başkan Putin'den bunun bir daha gerçekleşmeyeceğini söylemesini bekliyor. Putin'i Ukrayna sınırlarına saygı göstermeye çağırıyoruz. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır." dedi.

20.09: Birleşmiş Milletler ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Nükleer tesisler bu çatışmanın bir parçası olamaz" dedi.

19.57: Von der Leyen, "AB, savaş durmazsa Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazır" dedi.

19.57: BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

19.34: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

19.30: BBC, gazetecilerini Rusya'dan çekeceğini söyledi.

18.40: Dış politikada tarafsızlık ilkesiyle 19'uncu yüzyıldan bu yana çatışan tarafları uzlaştırma rolü üstlenen İsviçre, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez taraf olmuştu. Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan İsviçre, Vladimir Putin'le yakın bağları olan daha fazla kişinin mal varlıklarını donduracağını açıkladı. Yapılan açıklamada "Çift kullanımlı malzemelerin Rusya'ya ihracatı, son kullanıcıya bakılmaksızın, yasaklandı. Ayrıca Rus askeri ve teknolojik gelişmesine ya da savunma ile güvenlik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak ürünleri ihracatı da yasaklandı" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

18.38: Zelenskiy, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üye olma konusunun gündemde olduğunu belirtti.

18.25: Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki Mauripol kentinde elektrik, su ve ısınma sisteminin olmadığı açıklandı. Gıdanın da tükendiğini duyuran belediye başkanı, şehrin ateş altında olduğunu hatırlatarak acil askeri yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

18.22: Microsoft, Rusya'daki yeni ürün ve hizmet satışlarını 'askıya aldı'

17.42 : Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğünü söyledi.

17.36: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırım kararlarına ilişkin, "Maalesef böyle yaptırım kararları alındı. Ancak bu yaptırımların amacı, yaptırım uygulanan kişinin tutumunu değiştirmekse ve Putin’i desteklemeyi engellemekse o zaman bu yaptırımların başarılı olma şansları yok" dedi

17.00: Ukrayna ordusu, Rusya’nın konuşlandığı bir askeri üssü topçu atışlarıyla hedef aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 9. günü birçok kentte ve bölgede çatışmalar aralıksız sürüyor. Ukrayna ordusu, Kiev’in kuzeyinde yer alan Kozarovichi bölgesinde Rus ordusunun kurduğu askeri üssü vurdu. Bölgenin farklı noktalarında çatışmaların devam ettiği öğrenildi.

16.34: Ukrayna'nın tarihi güzellikleriyle ünlü şehri Lviv Rus saldırısına hazırlıyor. Şehrin merkezinde bulunan önemli heykeller sünger ve naylon brandalarla kapatılarak korunmaya çalışılıyor.

16.24: Duma Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenski'nin Ukrayna'dan ayrıldığını iddia etti. Rus basınına konuşan Volodin, 'Zelenski Polonya'da' dedi.

16.23: Rusya, Ukrayna askeri birliklerine insansız hava aracıyla saldırı gerçekleştirdi.

15.52: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Daha kötü saldırılar olacak, daha kötüsünü göreceğiz' dedi.

15.47: Ukrayna dışişleri bakanlığı, Zaporizhzhia nükleer santralinin bombalanmasını şiddetle kınadı ve uluslararası toplumu Rusya'yı güçlerini santralden çekmeye zorlamaya çağırdı.

15.15: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelere ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunduğu konuşmasında, "Komşu ülkelerimize karşı kötü bir niyetimiz yok" dedi.

14.55: Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelekler, kışlık giysiler, kasklar, çadırlar, gıda maddeleri ve jeneratörler dahil olmak üzere yardım malzemesi sağlayacaklarını açıkladı.

14.50: Putin'den ülkelere ilişkileri normalleştirme çağrısı: Kötü niyetimiz yok, durumu tırmandırmaya gerek yok, kısıtlamalar getiriyoruz, tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz.

14.37: Rusya'da haber kurumları üzerindeki baskı artıyor. Bu hafta iki Rus haber kanalı yayınlarını durduracağını açıkladı. Bunun ardından da bugün, Rus haber ajansı RIA, ülkede BBC Rusça servisi, Meduza ve Radio Liberty'e erişimin engellendiğini bildirdi.

14.32: Denizcilik Genel Müdürlüğü, Ukrayna’da bekleyen Türk sahipli veya işletenli 23 gemideki 199 personelde 26’sının tahliye edildiğini açıkladı.

14.12: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IEAE) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'ne bir merminin isabet ettiğini ancak reaktörlerin etkilenmediğini ve radyoaktif sızıntının olmadığını açıkladı.

13.50: Belediye Başkanı, Rus ordusunun Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv'e girdiği açıklandı.

ÇERNİHİV'DE CAN KAYBI 47'YE YÜKSELDİ

13.31: Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine dün düzenlediği hava saldırısında can kaybı 47’ye yükseldi.



Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları sürerken, Rus ordusunun sabah saatlerinde Ukrayna’nın Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırısında can kaybı da artmaya devam ediyor.



Ukrayna, Rusya’nın dün gerçekleştirdiği Çerniv saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 9’u kadın 47’ye yükseldiğini duyurdu. Çernihiv bölge yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 18 kişinin de kurtarıldığı kaydedildi. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

KİEV'E İLERLEYEN RUS KONVOYU GÖRÜNTÜLENDİ

13.20: ABD’li teknoloji şirketi Maxar, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru yolda olan 64 kilometre uzunluğundaki Rus ordusuna ait konvoyun görüntülerini paylaştı.




Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını 9 gündür sürdürüyor. ABD’li teknoloji şirketi Maxar, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru yolda olan 64 kilometre uzunluğundaki Rus ordusuna ait konvoyu görüntüledi. Konvoyda zırhlı araçlar, tanklar ve toplar yer alıyor.

13.16: Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantısının açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna halkı ve hükümetinin yanında olduklarını yineleyerek, Putin'i savaşı durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna'dan çekmeye ve diplomatik çabalara iyi niyetle katılmaya çağırıyoruz dedi.

Brüksel'de düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı NATO Dışişleri Bakanları toplantısının açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Avrupa kıtasında barışı bozduğunu belirterek, (Rusya) Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen türden bir savaşa girişti. Rus saldırganlığı, Avrupa güvenliği için, güç kullanımı yoluyla temel ilkelerin tartışıldığı yeni bir normal yarattı. Yaygın çatışma tehdidi gerçektir. Ukrayna halkının ve demokratik olarak seçilmiş hükümetinin yanındayız. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i savaşı durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna'dan çekmeye ve diplomatik çabalara iyi niyetle katılmaya çağırıyoruz dedi.

NATO'nun savunma ittifakı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Rusya ile çatışma peşinde değiliz. Ama hiç şüphesiz ki Washington Antlaşması'nın 5inci Maddesine katı bir bağlılığımız vardır.  NATO, NATO topraklarının her karışını koruyacak ve savunacaktır dedi.

12.56: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Rafael Grossi, Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrale gerçekleştirdiği saldırıya dair yaptığı açıklamada, "Bir mermi bir binaya isabet etti. Ama bina reaktörlerin bir parçası değildi. Mermi nedeniyle yangınlar çıktı ama kontrol altına alındı. Bir ünite çalışır durumda, diğer tüm birimler ya kapatıldı ya da başka nedenlerle zaten kullanım dışıydı. Saldırıda 2 personel yaralandı" dedi.

12.30: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) bugün yaptığı uyarı açıklamasında, Zaporjiya Nükleer Santralinde güç kullanımının derhal durdurulmasını ve bir reaktörün vurulması halinde çok ciddi tehlike ortaya çıkacağını belirtti. Ukrayna nükleer santrallerinin yönetiminde bulunan Energoatom Başkanı Petro Kotin, bugün nükleer santralde bir felaket yaşanması durumunda bunun Çernobilin altı katı büyüklüğünde olacağı konusunda uyardı.

12.23: Ukrayna lideri Zelenski yeni açıklamalarda bulundu. Zelenski, 'Şu an Kiev'in en önemli hedefi. Ülkemizi asla yok edemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler, çünkü biz kendi topraklarımızdayız' dedi.

Rusya'nın Harkiv'i yok etmeye çalıştığını belirten Zelenski, 'Güçlü düşmana karşı duruyoruz. Bizim zihniyetimizden uzaklar. Bizim milli marşımızda saklanan ruhumuzu onlara sergileyin' ifadelerini kullandı.

11.58: Çernihiv'deki hava saldırılarında ölü sayısı 33'den 47'ye yükseldi. Çernigiv Devlet İdaresi, son 24 saatte 11 yangının söndürüldüğünü, 10 tanesinin hava saldırısı sonucu meydana geldiğini bildirdi.

Yerel yönetim yetkilileri, saldırının yerleşim bölgesini hedeflediğini ve Perşembe günü devam eden bombardımanın ardından arama kurtarma çalışmalarının duraksadığını bildirmişti.

11.51: NATO'dan Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrali vurması ile ilgili ilk tepki geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Nükleer santrale yönelik saldırıyla ilgili raporlar gördük. Bu sadece bu savaşın pervasızlığını ve onu sona erdirmenin önemini, Rusya'nın tüm birliklerini geri çekmesinin ve diplomatik çabalara iyi niyetle başvurmasının önemini gösteriyor.'

ABD: BİZ HAZIRIZ

11.50: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada transatlantik ittifakın savunma amaçlı olduğunu vurgulayarak, Rusya için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

"Biz çatışma aramıyoruz" diyen Blinken, "Fakat çatışma bize gelirse, bunun için hazırız ve NATO topraklarının her karışını savunuruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, Rusya'nın Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılarını da kınadı. Blinken, "Ve gece boyunca nükleer güç santraline saldırı düzenlendiğine dair haberler olduğunu gördük. Bu, savaşın ne kadar dikkatsizce yürütüldüğünü, savaşın sona ermesi gerektiğini, Rusya'nın tüm birliklerini geri çekmesinin önemli olduğunu ve diplomatik çabalar için iyi niyetle gayret göstermesi gerektiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

11.46: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile bir araya geldi.

NATO Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna gündemi ile toplanıyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilecek toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor. Toplantı için NATO Karargahı’na gelen Bakan Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile görüştü.

11.46: Rusya'nın kuşattığı Azak Denizi'ndeki Mariupol liman kentinde, Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın direnişinin devam ettiği ancak Rusya ordusunun yerleşim yerlerini hedef alan bombardımanın sürdüğü belirtildi.

11.33: Rusya’nın saldırıları ile ülkelerini terk ederek Moldova’ya sığınan Ukraynalıların sayısı 100 bine ulaştı.

11.25: Rusya'nın Ukrayna işgaliyle doğu kanadındaki ülkelere binlerce asker gönderen NATO, savaşı yakından izliyor. Uluslararası haber ajansı Agence-France Presse (AFP), Polonya-Ukrayna sınırında konuşlanan ABD askerlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Polonya'nın güneydoğusunda yer alan Arlamow'daki üste silahlı ABD askerlerinin yanı sıra zırhlı araçlar göze çarpıyor. Arlamow, Ukrayna sınırına kuş uçuşu yalnızca 5 kilometre mesafede.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı da, söz konusu üsten hafta başında fotoğraflar geçmişti. AP'nin karelerinde, helikopterler ve elektronik harp sistemleri dikkat çekiciydi.

NATO, işgalin başlamasıyla daha önce benzeri görülmemiş önlemler aldı. Balkan ve Baltık ülkelerindeki NATO savaş uçakları alarm durumunda.

Uzun süre eleştirilerin odağında yer alan Almanya, işgalin ardından politikasında ciddi bir değişikliğe gitti ve Rusya'ya karşı Ukrayna'ya silah sevkiyatına başladı. Almanya, ayrıca bu yıl ordusuna 100 milyar euroluk yatırım yapacak.

ABD lideri Joe Biden ise, "NATO üyesi ülkelerin her karış toprağını savunacağız" ifadesini kullandı.

11.18: Rus askeri birlikleri, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu vurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 9. güne girildi. Rus ordusu, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu yerel saatle 09.35'te sıralarında hedef aldı. Cadde üzerinde bulunan okula gerçekleştirilen saldırıda binanın yarısı çöktü. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı aktarıldı.

11.17: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya geldi.

NATO Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna gündemi ile toplanıyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilecek toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor. Toplantı için NATO Karargahı’na gelen Bakan Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya geldi.

11.00: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna konusunun ele alınacağı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere NATO Karargahı’na geldi.

UÇAKSAVAR FÜZELERİ 35 YILLIK ÇIKTI!

10.53: Almanya’nın Ukrayna’ya göndereceğini açıkladığı 2 bin 700 Strela uçaksavar füzesinin 35 yıllık ve Doğu Alman Ulusal Halk Ordusu’na (NVA) ait olduğu belirtildi.




Alman Spiegel dergisinde yayınlanan bir haberde, Ukrayna’ya gönderilmesi planlanan Rus yapımı Strela uçaksavar füzelerinin 35 yıllık ve Doğu Alman Ulusal Halk Ordusu’na (NVA) ait olduğu, ayrıca yapılan ilk kontrollerde füzelerin çalışır durumda olmadığının tespit edildiği belirtildi. Mühimmatın ateşleme mekanizmalarının oksitlendiği ve füzelerde çatlamaların bulunduğu kaydedildi. Haberde, çalışmayan ve çürümeye terk edilen füzelerin Ukrayna’ya gönderilmesi “Federal hükümet için büyük bir utanç” ifadeleri ile nitelendirildi.

Uçaksavar füzelerinin roketlerinin bulunduğu ahşap sandıkların ise çürümüş halde bulunduğu, mühimmatın yer aldığı depoya askerlerin koruyucu ekipmanlarla girmesine izin verildiği belirtildi.

10.40: Japonya Sanayi Bakanı Koichi Hagiuda, ülkesinin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından petrol piyasalarını istikrara kavuşturmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyesi ülkelerin aldığı ortak karar kapsamında acil durum rezervlerinden 7.5 milyon varil petrolü kullanıma sunacağını açıkladı.

10.35: Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Söz konusu açıklamaya göre, savaşın başından bu yana 9 bin 166 asker öldürüldü, 251 tank, 105 top, 939 zırhlı araç ve 33 uçak imha edildi.

10.14: Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nde sızıntı olmadığı açıklandı.

09.41: Rus ordusunun Ukrayna'nın Energodar kentindeki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısı sonucu çıkan yangın saatler sonra söndürüldü.

09.36: Ukrayna yetkilileri, Rusya birliklerinin Zaporizhia nükleer santralini ele geçirdiğini açıkladı.

09.21: ABD merkezli konaklama şirketi Airbnb, Belarus ve Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı.

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Batılı şirketlerin ülkede ticaret yapmasını imkansız hale getirdi. Son günlerde çok sayıda şirket, Rusya ile ticareti sonlandırdığını açıkladı.

08.34: Elon Musk Ukrayna’ya, uydu üzerinden internet bağlantısı sağlayan Starlink terminalleri gönderdikten sonra kullanıcıların Rusya tarafından hedef alınmaması için uyarılarda bulundu.

Ülkenin belli bölümlerinde internete erişim kesilmiş durumda. Musk, kullanıcıların Starlink uydu alıcısının üzerine hafif bir kamuflaj malzemesi yerleştirilmesini tavsiye etti. Musk, 'Sadece ihtiyaç duyduğunuzda Starlink’i aktif hale getirin ve anteni insanlardan olabildiğince uzağa koyun' dedi.

İnternet güvenliği uzmanları dün, Rusya’nın Starlink uydu sinyallerini tespit ederek kullanıcıları hedef alabileceği uyarısında bulunmuştu. Terminaller Ukrayna hükümetinin talebi üzerine 28 Şubat’ta Ukrayna’ya gönderilmişti.

07.29: Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi.

Ukraynalı yetkililer, çatışma nedeniyle nükleer tesisteki bir binanın üç katında yangın çıktığını açıklamıştı.

07.20: Ukrayna acil servisleri, Zaporizhzhya nükleer santralinin eğitim binasında yerel saatle sabah 6'dan hemen önce bir yangın çıktığını doğruladı. Devlet Acil Durum Hizmetleri resmi Telegram hesabında yayınlanan bir güncellemede şu ifadelere yer verildi;
'Saat 06:20'de Energodar'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında çıkan yangın söndürüldü. Can kaybı yok'

07.12: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Zaporizhzhia nükleer santralinde ortaya çıkan 'ciddi durum' nedeniyle Olay ve Acil Durum Merkezini '7/24 tam yanıt moduna' geçirdiğini söyledi.

07.04: Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Zaporizhzhia nükleer santralindeki 'korkunç saldırılar' hakkında konuştuğunu doğruladı. Trudeau, 'Rusya'nın bu kabul edilemez saldırıları derhal durdurulmalı' dedi.

06.11: İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Zaporizhzhia'daki nükleer santralde çıkan yangınla ilgili haberlerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü ve Putin'in 'pervasız davranışlarını' Avrupa'nın güvenliği için bir tehlike olarak nitelendirdi.

Johnson, İngiltere'nin Zaporizhzhia yangını üzerine Acil BM Güvenlik Konseyi'ni 'önümüzdeki birkaç saat içinde' toplantıya çağıracağını söyledi

06.04: Zaporizhzhia nükleer santralinde yaşanılanlar ile ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski çok sert ifadeler kullandı.

Rusya'yı nükleer terörizm ile suçlayan Zelenski, 'Avrupa artık uyanmalı. Avrupa'nın en büyük nükleer istasyonu yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer birimleri bombalıyor. Bunlar termal görüşe sahip tanklar, bu yüzden nereye ateş ettiklerini biliyorlar. Bunun için hazırlandılar' dedi.

'Çernobil kelimesini bilen herkese sesleniyorum' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Küresel bir felaketti. Yüz binlerce insan sonuçlarına karşı savaştı. On binlerce insan tahliye edildi. Rusya bunu tekrarlamak istiyor.'

'Bir patlama olursa hepimizin sonu, Avrupa'nın sonu olur' diyen Zelenski, Rusya'nın dünyada nükleer santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçtiğini belirtti.

05.45: Ukrayna, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki yangının “temel” ekipmanı etkilemediğini, tesis personelinin hafifletici önlemler aldığını söyledi.

05.40: İngiltere, Rusya’nın Ukrayna'daki nükleer santrale saldırısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

05.05: Nükleer santralde çıkan yangının kontrol altına alındığı öğrenildi.

04.45: ABD Başkanı Joe Biden, Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ndeki yangınla ilgili bir güncelleme almak için bu Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenski ile görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Biden, Rusya'yı bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmaya ve itfaiye ekiplerinin bölgeye erişmesine izin vermeye çağırdı.

Açıklamada, Başkan Biden’ın , ABD Enerji Bakanlığı Nükleer Güvenlik Müsteşarı ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) Yöneticisi ile santraldeki durum hakkında son gelişmeleri konuştuğu belirtildi.

04.40: Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu.

04.35: Ukrayna Acil Durumlar Servisi, yangının Zaporijya Nükleer Santrali'nin dışında eğitim binasında meydana geldiğini, istasyondaki güç ünitelerinden birinin kapatıldığını bildirdi.

04.30: Zaporijya Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Oleksandr Starukh, itfaiyecilerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne girmesine izin verildiğini söyledi.

04.25: Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" dedi.

04.15: Rus ordusunun saldırısının ardından yangın çıkan ve Ukrayna'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini sağlayan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde radyasyon seviyesinde artış tespit edildiği öne sürüldü.

04.00: Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor. Rusya ve Ukrayna askerlerinn santraldeki çatışalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

03.45: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını ifade ederek, “Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı” dedi.

Yetkililer su anda idare binada yangın olduğunu açıkladı.