Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmesi! Kiev ateş altında, bomba yağıyor, çok sayıda ölü ve yaralı var...

Dünyanın korktuğu oldu, Rusya Ukrayna'ya saldırdı. Dün başlayan savaş ile ilgili son dakika haberleri peş peşe geliyor. Ukrayna ordusu direniyor ama Rus ordusu Kiev bölgesine kadar ilerledi. Çok yoğun çatışmalar yaşanıyor. Rus ordusu uçaklarla ve füzelerle vuruyor. Ukrayna'da yaşananlarla ilgili ABD, NATO ve Batılı devletlerden Rusya'ya karşı art arda yaptırım kararları alınmaya başladı. Ukrayna'da halk daha güvenli bölgelere kaçıyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuluyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev güne ağır bombardıman saldırılarıyla uyandı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenski ise acı tabloyu paylaşarak ilk günde hayatını kaybeden insanların sayısını açıkladı. İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaşında yaşananlar...

Rusya- Ukrayna savaşı ikinci gününe girdi. Topraklarında on binlerce Rus askeri olduğunu belirten Ukrayna direnişin tüm hızıyla sürdüğünü duyurdu. Bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken, Kiev'den patlama sesleri duyuluyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev güne ağır bombardıman saldırılarıyla uyandı. Ukrayna Kiev'de bir Rus uçağı düşürüldüğünü duyurdu. İşte savaşın yaşandığı bölgeden dakika dakika gelişmeler...

02.22: Kiev'de çatışmalar devam ediyor.

01.48: BMGK'da Ukrayna işgalinin kınanmasını içeren tasarıyı Rusya veto etti. ABD BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield "Bizi veto edebilirsiniz ama sesimizi veto edemezsiniz. BM anlaşmasını veto edemezsiniz. Bu güvenlik konseyi bugün Rusya'nıın karşısında durdu. Burada Ukrayna'nın arkasındayız." dedi.

01.37: Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyon 2. gününü tamamlarken, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Ukrayna'nın bir kentinin daha ele geçirildiği açıklaması geldi.

01.14: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, zor bir gün olduğunu ancak bu gecenin daha zor olacağını söyledi. Zelenskiy, "Gece fırtına koparacaklar" dedi.

Haberin Devamı

01.12: ABD BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield: Kiev ve Kharkiv sakinleri evlerini terk etti. Buraları bomba sığınakları oldu. Anaokullarına ve yetimhanelere saldırılar olduğunu gördük. Aynı zamanda kalbimizi mahveden görüntüler gördük. Babalar çocuklarına veda ettiler.

01.00: Beyaz Saray, Kiev'in ele geçirilmesinin kuvvetli bir olasılık olduğunu açıkladı.

00.30: İngiltere, Rus özel jetlerinin hava sahasına girişini yasakladı.

00.22: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, Ukrayna ve Rusya'nın müzakerelerin yeri ve zamanı konusunda istişareleri sürdürdüğünü belirtti.

23.43: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

23.43: ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Avrupa'daki kapasitesini artırmak ve NATO'ya destek olmak için Avrupa'ya ek asker gönderme emri verdi.

23.40: ABD Cuma günü Rusya'nın Ukrayna ile görüşme teklifini reddetti ve Moskova'yı ülkeden askerlerini çekerek diplomasiye bağlılığını göstermeye çağırdı.

Haberin Devamı

23.15 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Yönetimi'nin yarın (26 Şubat) müzakere masasına dönmeyi teklif ettiğini duyurdu.

23.10 Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin yaptırımlarıyla ilgili, "Putin ve Lavrov'un İngiltere veya başka bir ülkede banka hesapları yok" diye açıkladı. Sputnik'in haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Ne Putin ne de Lavrov'un İngiltere olsun veya başka ülkede olsun banka hesabı yok" ifadesini kullandı.

22.55 Türk vatandaşı Serkan Türkel Harkiv'deki son durumu CNN Türk'te anlattı. Şu an savaş uçağı sesi var. Sığınakta kapının önündeyim. İlk kez uçak sesi duydum iki günde. Sürekli tank atışları, roket atışları gerçekleştirildi. Biz Putin'in sivillerle bir işinin olmadığını düşünüyorduk. Hedefinin Zelenski olduğunu düşünüyorduk. Ama bugün Kharkiv'de üç farklı yere roket atışı gerçekleştirildi. İki tane de roketin Moskovskaya Caddesi'nde yola saplandığını öğrendik. O roketler tam yaya geçidinin ortasına saplandı. O noktada gerçekten korktuk. Sivillerin can güvenliğinin olmadığını anladık. İlerleyen saatlerde tank ve top atışı sesleri yaklaşmaya başladı.

Haberin Devamı

22.40 Kiev Belediye Başkanı Klitschko, Rus askerlerinin başkente çok yakın olduğunu ve kent için "zor bir gece" olacağını söyledi. Telegram'dan açıklama yapan Klitschko, "Durum artık Kiev için tehdit verici boyutta. Gece de gündüz de zor. Rus ordusu başkente çok yakın. Sabotaj grupları şehirdeki askeri ve kolluk gücü faaliyetlerini etkisiz hale getiriyor. Köprüler koruma altında. Silahlı Kuvvetlere bağlı askerler devriye geziyor" dedi.

22.35 Amerikan yayın kuruluşu CNN'e konuşan iki kaynak, Washington Yönetimi'nin kısa süre içinde Rusya lideri Putin'e yaptırım uygulayacağını söyledi.

22.30 Birleşik Krallık, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yaptırım listesine alarak mal varlıklarını dondurma kararı aldı.

22.05: Kiev'de yoğun bombardıman. Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, "Elektrik santrali yakınında 5 patlama oldu" dedi.

Haberin Devamı

21.19: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptırım listesine alındığını ve Avrupa'daki mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

21.05 Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov'u yaptırım listesine aldıklarını duyurdu.

21.00 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü. Görüşmede savaş karşıtı koalisyon kurulmasına ilişkin konuşulduğu belirtildi.

20.25: NATO zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır' ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız." denildi. NATO Zirvesi bildirisinde "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız." ifadeleri yer aldı.

20.05 Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ait 211 askeri hedefin yok edildiğini ve Sumi ve Konotop kentlerini bloke edildiğini açıkladı.

19.45 Rusya, Facebook'a erişimi kısmen kısıtlama kararı aldı.

19.35 Avrupa Yayın Birliği, bu yıl düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtı nedeniyle Rusya'nın katılmasını yasakladı.

19.20 İrlanda Başbakanı Michol Martin, Ukrayna vatandaşlarının ülkeye girişine yönelik vize şartlarının kaldırıldığını duyurdu.

18.56: Avrupa Konseyi, Rusya'nın üyeliğinin askıya alındığını açıkladı. 

17.53: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rus askerleri görevlerini başarıyla yerine getirmektedir" dedi.

Putin, "Bir kez daha Ukrayna Ordusu'na sesleniyorum. Sizleri insan kalkanı olarak kullanmalarına izin vermeyin. Ukrayna ordusu iktidarı indirirse, uzlaşmak kolay olur" dedi.

17.33: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Kiev’deki yerleşim alanlarına saldırmayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonun 2’nci gününde hem Rusya hem Ukrayna cephesinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov son yaptığı açıklamada, Rus hava birliklerinin Gostomel Hava Üssü’ne düzenlediği indirme operasyonu ile ilgili bilgi vererek, “Rus ordusu 24 Şubat'ta Gostomel Hava Üssü yakınlarına başarılı bir indirme operasyonu gerçekleştirmiştir. Havalimanı ele geçirilirken, Ukrayna’nın özel birliklerine ait 200 milliyetçi öldürülmüştür. Rus tarafında kayıp yoktur. Şu anda hava indirme birliklerinin Gostomel Hava Üssü'ndeki unsurlarla birleşmesiyle Kiev kenti batıdan bloke edildi. Rus ordusu, Çernigiv kentinin kuşatmasını başarıyla tamamlamıştır” dedi.

Rus yanlısı ayrılıkçıların Donbass bölgesindeki ilerleyişinden de bahseden Konaşenkov, “Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin Severodonetsk yönündeki birimleri, 12 kilometre derinliğe kadar ilerledi. Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerinin Volnovakha yönünde grupları ise 11 kilometre derinliğe ilerledi” diyerek, “Pentagon ve CIA danışmanları, misilleme ateşini kışkırtmak için yerleşim bölgelerinde roket güdümlü topçu sistemlerinin nasıl konuşlandırılacağını Kiev'e öğretti. Kiev rejiminin topçu atış alanlarını kapatmak için yerleşim alanlarını kullanması bir savaş suçudur” ifadelerini kullandı.

 17.25: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, "Bugün itibarıyla toplam 10 uçak ve 7 helikopter düşürüldü. Onlarca tank ve zırhlı araç da imha edildi. Rus tarafının askeri kaybı 2 bin askeri aşabilir." dedi.

Bodnar, "Biz müzakereye görüşmeye hazırdık. İlk günden itibaren Rus tarafının iradesinin kabul ettirilmesine ve Ukraynanın tavır ve tutumunun bir tarafa bırakılmasına karşıyız. Rus tankları Kiev önünde durdukça nasıl müzakere olabilir ki? Kiev'e girmeye çalışan silahlı birlikler bulundu ve etkisiz hale getirildi. Bugün saat 15.00 itibariyle 10 uçak 7 helikopter düşürüldü. Onlarca tank ve zırhlı araç imha edildi. Ruslar Minsk bir görüşme talep ettiler ama Ukrayna tarafının resmi cevabını bilmiyorum henüz. Eğer Rusya durmazsa daha fazla kayıp verecek. Biz kendi toprağımızdayız. Kimse bize emrivaki yapamaz. Türkiye'den insani yardım alma çalışmalarımız devam ediyor. Kızılay ilgili yardımları bölgeye getirmeye başladı. Zelenksy yerine başka biri gelirse, Ukrayna halkı hiçbir kukla adamı kabul edemez. 
Belarus Rusya'yla birlikte Ukrayna'ya saldıran bir düşmandır. Geleneksel olarak bir tehdit değildir. Bizi arkamızdan bıçaklayanlar da cehenemde yansınlar. Çünkü onlar kendilerini Ruslara sattılar. Bizim için Belarus diye bir devlet yok." dedi.

16.59: Polonya, Ukrayna'dan ülkeye gelecek kişiler için Covid-19 nedeniyle zorunlu karantina ya da negatif test ibraz etme zorunluluğunu kaldırdı.

16.57: Ukrayna’nın başkenti Kiev sokaklarında halka kamyon arkasındaki silahlar dağıtıldı. Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov yaptığı açıklamada, Kiev’de halka 18 bin otomatik silah dağıtıldığını söyledi.

16.54: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırına ilişkin açıklama yapan Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, "Rusya'ya karşı en sert yaptırımlardan oluşan kapsamlı bir paketi yola koyacağız. Rusya'ya yönelik yaptırımlar, yükselen fiyatlar ve düşen borsalar Almanya'ya ve Türkiye'ye de yansıyacaktır" dedi.  

16.46: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov arasında gerçekleşen görüşmede Bakan Akar tarafından; Türkiye’nin, Ukrayna’ya insani yardıma hazır olduğu, barış ve huzurun sağlanması için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceği ifade edildi.

16.43: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin açıklama yaptı. Şentop, “Montrö Antlaşması önemli bu konuda Ukrayna Büyükelçisinin de bir talebi olmuştu ama anlaşmadaki hükümler çok açık ve çok net. Türkiye bu anlaşma hükümlerini net bir şekilde kararlılıkla takip etmektedir. Bugüne kadar da böyle oldu. Bundan sonra da bu anlaşma hükümlerine Türkiye harfiyen riayet ediyor, edecek” dedi

16.24: Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yönelik askeri harekata son vermeye çağırarak, "Rusya’nın yaptığı bu adaletsizlik cevapsız kalmayacak. Batı ittifakı Putin’i bu savaştan vazgeçirmek için elinden geleni yapacaktır” dedi.

16.17: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ile müzakerede bulunabileceklerini söyleyerek, Minsk’te bir toplantı yapılabileceğini ifade etti.

16.08: Kosova Hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Kosova hükümeti, Rusya’ya yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

16.02: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrı yaparak, müzakere masasını işaret etti.  

AB'DEN PUTİN VE LAVROV'A YAPTIRIM KARARI

16.00: Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'da bulunan mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

15.45: Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın etkisiyle hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması sonrasında uluslararası uçuşlarda rotanın değişmesiyle Türkiye hava sahasındaki trafik yoğunluğu ciddi oranda arttı. Rotanın uzaması nedeniyle ise Türkiye ile Rusya arasındaki uçuş süreleri yaklaşık bir saat uzadı.

15.44: Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna konusunu ele aldı. Putin, Rusya’nın Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye hazır olduğunu söyledi.

15.31: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

15.23: Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya'nın Baş Danışmanı Franak Viacorka, Belarus'un güneybatısından Ukrayna'ya gidecek Rus tankları ve askeri araçlarının görüntülerini paylaştı. Görüntüde, demiryolunda açık vagonlara yüklenmiş onlarca tank ve askeri araç görüldü.

15.15: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Kiev halk, şehri terk etmek için tren garına akın etti.
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri harekatın 2’nci gününde başkent Kiev’de sirenler çalmaya devam ediyor. Rus ordusu tarafından şehrin farklı yerlerinden kuşatma altına alınan başkentten ayrılmak isteyen halk, tren istasyonlara akın etti. İstasyon içinde halkın panik halinde şehirden uzaklaşmak için trene bindiği görüldü. Otobüs ve trenlere bilet bulamayan vatandaşların taksilere binerek şehirden uzaklaşmaya çalıştıkları gözlenirken durumu fırsat bilen taksi şoförlerinin de Kiev'den Livov’a otobüs veya trenle 20 dolara gidilen yol için kişi başı 400 dolar istedikleri öğrenildi. Kiev’in Obolon, Troyeşina gibi semtlerinde de Ukrayna ve Rus ordusu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

15.08: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından açıklama yaparak bazı bölgelerde çatışmaların sert geçtiğini ve insanların öldüğünü belirterek İtalya Başbakanı Mario Draghiye serzenişte bulundu.

15.02: Ukrayna hükümeti çeşitli sosyal medya hesaplarından halka ülkeyi savunmaları için Molotof kokteyli yapımı ve kullanımı bilgilerini paylaştı. 

Ukrayna Devlet Özel İletişim ve Bilgi Koruma Müdürlüğü, Facebook hesabından halkın savunma yapması için Molotof kokteyli tarifi ve nasıl kullanacağı bilgisi içeren broşür görselleri paylaştı. Diğer yandan Ukrayna İçişleri Bakanlığına ait Telegram kanalından da yine Molotof kokteyli yapımı tarifi paylaşıldı. Yetkililer, paylaşımla birlikte halkı Ukraynayı savunmaya çağırdı.

14.39: Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, batılı ülkelerin Rusya’ya uygulayacağı yaptırımlara ilişkin “Rusya’ya uygulanacak yaptırımlara aynı şekilde karşılık verilecektir” dedi.

14.30: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu devam ederken, güvenli kent ilan edilen Lviv’de de siren sesleri yükseldi.
Rusya’nın Ukrayna operasyonu ikinci gününde devam ederken, ülkenin batısında bulunan Lviv’de halk güne siren sesleri ile başladı.

13.44: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna’daki gelişmeler başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma güvenlik konuları ele alındı.

13.31: Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Rusya'ya yaptırımların hiçbir zaman sorunların çözümünde temel ve etkili bir yol olmadığının altını çizdi.

13.17: Rusya Dışişleri Bakan Lavrov yaptığı açıklamada 'Ukrayna'nın işgali planlanmıyor' dedi.

Lavrov, “Ukraynalıların bağımsız olmasını ve bütün halklarını temsil edecek hükümetlerinin olmasını istiyoruz. Ukrayna'daki hükümeti tanıma ihtimalimiz yok” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna ateşkes yaptığında müzakereye hazırız. Ukrayna halkının zaten böyle bir şansı olacak. Kendi geleceklerini belirleme hakları olacak” dedi.

13.02: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptığı açıklamasda başkent Kiev'e giren Rus ordusunu hatırlatarak ülkesinin en zor günün yaşadığını aktardı.

13.00: Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "NATO'ya karşı nötr kalma dahil Moskova'yla her şeyi konuşmaya hazırız. Barış istiyoruz" denildi.

12.58: Rusya Parlamento Başkanı: Yaptırımlara karşı misilleme paketi hazırlıyoruz, Batı'nın zayıflıklarını biliyoruz.

12.56: Rusya'nın, Ukrayna'daki askeri saldırısına karşı birçok ülkeden yaptırım kararı gelirken, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, "Gürcistan, Rusya'ya karşı mali ve ekonomik yaptırımlara katılma niyetinde değil" dedi.

12.55: Rus güçlerinin Ukrayna’ya yönelik operasyonunda başkent Kiev’e kadar ilerlemesi tedirginlik ve paniği arttırdı. Ukraynalı vatandaşlar sığınaklarda can güvenliğini sağlamaya çalışırken siviller sokaklara çıkmaya cesaret edemiyor. Başkent Kiev’de yeniden siren seslerinin yükselmesi bölgedeki paniği yeniden arttırdı. Sabah saatlerinde Kiev’e yapılan saldırının ardından başlayan ve durmayan siren sesleri ile inleyen Kiev Emniyet Müdürlüğü önündeki güvenlik güçlerinin koşuşturması kameralara yansıdı. Ekiplerin bir patlama üzerine çok sayıda yaralı olduğu ihbarı üzerine bölgeye yoğunlaştığı öğrenildi.

12.33: Rusya Federal Havacılık Ajansı, İngiltere’nin yaptırımlarına misilleme olarak kendilerinin de Rus hava sahasını İngiliz uçaklarına kapattıklarını açıkladı.  

12.30: Ukrayna Savunma Kuvvetleri, yaşları ne olursa olsun - muhtemelen reşit olmasalar bile - tüm sivilleri savaşa katılmaya çağırdı:
"Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. Katılım için tüm prosedürler basitleştirildi. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yok."

12.29: Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv'de şiddetli patlama sesleri duyuluyor.

12.25: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya ordusuna ait tankın sivil aracı ezmesi sonucu, araçta mahsur kalan sürücü çevredekilerin yardımıyla çıkartıldı.



Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 2’inci gününde başkent Kiev’de çatışma sesleri yükselmeye devam ediyor. Kiev’in Obolon semtinde amatör kameraya yansıyan görüntülerde, bir Rus tankın sağ şeritte giden bir aracın üstünden geçtiği görüldü. Olay sonrası ezilen araçta mahsur kalan yaralı sürücüye yardıma gelen çevre sakinleri sürücüyü kurtarmak için seferber oldu. Sürücünün daha sonra araçtan çıkarılarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

12.24: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya başlattıkları askeri operasyonlar sırasında, Ukrayna’ya ait 118 askeri tesisin kontrol altına alındığını belirterek, “150 Ukrayna askeri, Rus birliklerine teslim oldu” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekatın ardından, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından operasyonların sonuçlarıyla ilgili kamuoyuna bilgi verilmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamasında, “Gerçekleştirilen operasyonlar sırasında, Ukrayna’ya ait 118 askeri tesis kontrol altına alındı. Bu alanların arasında 11 askeri havaalanı, 13 komuta merkezi, 14, S-300 ve uçaksavar sistemleri ve 36 radar istasyonu bulunuyor. 5 savaş uçağı, 1 helikopter, 5 insansız hava aracı düşürüldü. Başlatılan özel operasyonların ardından 150 Ukrayna askeri Rus birliklerine teslim oldu. Söz konusu askerlerden 11, Ukrayna ordusunun 53. Mekanize Tugayı’na mensup oldukları belirlendi” dedi.

12.12: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya ile Ukrayna ordusunun Kiev’e 80 kilometre mesafede bulunan İvankov şehrinde çatışma halinde olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca, Rus askerlerinin kuzeyden Belarus tarafından İvankov’a gelerek burada Ukrayna ordusu ile çatışmalara girdiği aktarıldı. Ukrayna ordusunun, Rus askerlerinin İvankov’u geçip Kiev’e gelmemesi için bölgedeki köprüleri imha ettiği de öğrenildi.

11:09: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenski ile yaptığı görüşmede Ukrayna'ya daha çok destek sözü verdi.

11:04: Rus Ordusu Kiev'e ilerliyor. Bölgeden son gelen görüntülerde üstünde 'Z' işareti olan askeri araçlar görülüyor.

10:54: AFP Kiev'in kuzey bölgesinde çatışmalar yaşandığını duyurdu

11.34: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtı başlatmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "İçerisinde 210 metrekarelik genel maksat çadırları, ailelerin barınmaları için afet çadırları, yatak, battaniye, çocuk battaniyesi, uyku tulumu gibi acil insani yardım malzemelerinin bulunduğu 3 TIR'ın bugün gün içerisinde Ukrayna'ya hareket etmesi planlanıyor" dedi.

11.19: Rusya’nın, Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “Hiçbir ülke, Rusya’ya karşı savaş açmak istemiyor” dedi.

10.57: Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği'ne, Ukrayna halkı ile dayanışma amacıyla Ukrayna bayrağı asıldı.

10.48: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “Fransa’nın, Ukrayna’ya silah gönderip görmeyeceğine yakında karar verilecek” dedi.

10.46: Rusya'nın Ukrayna işgaline destek veren ülkeler arasına Myanmar'da sivil yönetimi darbeyle deviren cunta da eklendi. Myanmar, komşusu Çin'in ardından Rusya'nın Ukrayna saldırısının arkasında durduğunu açıkladı.

Moskova'ya verilen desteği, cuntanın sözcüsü New York Times gazetesine verdiği telefon röportajında dile getirdi.

10.39: Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu yaptığı açıklamada, Ukraynalı vatandaşların Moldovaya geldiğini ifade ederek, Sınırlarımız, güvenli geçişe veya kalmaya ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarına açıktır dedi.

10.35: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gece saatlerinde Ukrayna tarafından vurulan Rus İHA’sının binaya düşmesi sonucu 3 kişi yaralandı.

10.29: Kiev'de bu sabah hava saldırısı sirenlerinin çalmasıyla halk sığınaklara indi.

Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus güçlerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait iki askeri aracı ele geçirdiğini ve kent merkezine doğru ilerlediğini duyurdu. Rus askeri kamyon konvoyunun da bu iki aracı takip ettiği belirtildi.

10.26: Kiev'de hava savunma sistemi iki saldırıyı durdurdu
Sivil vatandaşlar hava saldırısı sirenleriyle uyandı ve sığınaklara yönlendirildi. Saldırılardan önce uçak veya drone sesi duyulduğu ifade edildi. Kiev'de duyulan iki güçlü patlamanın Ukrayna hava savunma sistemlerinden kaynaklı olduğunu bildirdi

 10.25 : İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın ilk gün Ukrayna'nın tümünü işgal etmeyi hedeflediğini ancak bunu başaramadığını söyledi.Rus ordusunun 450'den fazla askerinin öldüğünü tahmin ettiklerini kaydeden Bakan Wallace, Moskova'nın Ukrayna'daki ana hedeflerinden hiçbirini ele geçiremediğini savundu.

10.15 : Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, Rus güçlerinin bu Kiev'in dışına girebileceğini söyledi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Rus tanklarının bugün başkent Kiev'e saldırı başlatmasını beklediklerini söyledi. Başkent Kiev'de hava saldırıları için sirenler çaldı ve yetkililer şehir sakinlerinin sığınaklara girmesini istiyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko ise, bugünün en zor gün olabileceğini söyledi.

10.10 : Cuma sabahı ulusa sesleniş konuşması yayınlayan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, hem Ukraynaca hem de Rusça olarak Rusya'ya ateşkes çağrısı yaptı. Zelenskiy, "Rusya eninde sonunda çatışmaları ve bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak" deyip ekledi: "Bu sabah da ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dün olduğu gibi, dünyanın en güçlü ülkeleri uzaktan izliyor." Konuşma ne kadar erken başlarsa, Rusya'nın kayıplarının o kadar az olacağını belirten Zelenskiy, saldırılar durana kadar ülkelerini savunmaya devam edeceklerini söyledi.Ukraynalı lider gece saatlerinde yaptığı konuşmada Kiev’den ayrılma niyeti olmadığını ve şu anda Rusya'nın bir numaralı hedefi olduğunu bildiğini söylemişti.

10.09: Rusya’nın yeniden saldırmasıyla alarm seslerinin yükseldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de otellerde kalanlar sığınaklara alındı.

09.55 Associated Press'in haberine göre, ABD savunma bakanı Lloyd Austin, milletvekillerine bir telefon görüşmesinde Belarus'tan giren Rus mekanize kuvvetlerinin Kiev'den yaklaşık 32 km uzaklıkta olduğunu söyledi. Görüşmenin TSİ 02.30'da yapıldığı belirtiliyor.

09.40: Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Doğu Avrupa'daki NATO üyesi ülkelerden savunma yardımı istediklerini açıkladı. Zelenskiy, "Etkili uluslararası destek gerek. Rusya'yı müzakere masasına oturtmak zorundayız" dedi.

09.25 : Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, Rus güçlerinin bu Kiev'in dışına girebileceğini söyledi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Rus tanklarının bugün başkent Kiev'e saldırı başlatmasını beklediklerini söyledi.

Başkent Kiev'de hava saldırıları için sirenler çaldı ve yetkililer şehir sakinlerinin sığınaklara girmesini istiyor.

09.20: Ukrayna ve Rus ordusu Sumi bölgesinde gece boyunca çatıştı
Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın Sumi kentinde Ukrayna ve Rus ordusunun çatışmaları görüntülendi. Çatışmalar sonucunda Sumi kentinde geniş çaplı yangın ve hasar meydana geldi.

09.19: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Sivilleri hedef almadıkları koca bir yalan
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ulusa sesleniş konuşmasında, “Sivilleri hedef almadıkları koca bir yalan” dedi.  

09.12: THY'nin Rostov, Minsk ve Kişinev seferleri iptal edildi

08.56: Ukrayna'nın Luhansk yakınlarındaki Starobilsk kentinde meydana gelen bombardıman sonucu bazı yerleşim yerleri zarar gördü. Kurtarma ekipleri 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralı kurtarıldığını duyurdu. 

08.34: Kiev'de acil durum ekipleri gece boyunca çalıştı
Ukrayna Acil Durum ekipleri, kentin çeşitli yerlerinde saldırılar sonucunda zarar gören ve yangın çıkan binalarda yaşayan sivil halkı tahliye etti. Devlet Başkanı Zelenski, sabaha karşı yaptığı açıklamada, Rusya'nın saldırıları sonucunda şu ana kadar 137 Ukraynalının hayatını kaybettiğini, 316 kişinin yaralandığını duyurdu.

08.11: Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de sirenler yankılanmaya başladı.

Kiev'de hava savunma sistemi iki saldırıyı durdurdu Rus güçleri tarafından Kiev’i hedef alan iki hava saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından durduruldu.

08.10 : AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB liderlerinin Rusya'ya karşı üzerinde anlaştıkları yaptırımların Rus bankacılık piyasasının yüzde 70'ini ve önemli kamu şirketlerini hedef aldığını söyledi. Twitter üzerinden açıklama yapan Von der Leyen, "Yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak ve Rusya'da enflasyonu yükseltecek. İhracat yasağı rafinerilerin yenilenmesini imkansız hale getirerek Rusya'nın petrol sektörünü vuracak" dedi. AB'nin Rusya'nın yarı iletkenler, çipler gibi önemli teknolojilere erişimini de sınırladığını belirten von der Leyen, yaptırımların ABD ve diğer ülkeler ile yakın şekilde koordine edildiğini de vurguladı.

SAVAŞ UÇAĞININ VURULMA ANI

08.00 : Rus ordusu gece yarısı Ukrayna'nın birçok noktasında saldırı başlattı. Arka arkaya patlamaların tüm şehri sarstığı başkent Kiev'de ise bir Rus savaş uçağının düşürüldüğü bildiriliyor. Haberlere göre, şehrin hava savunma sisteminden ateşlenen bir füze hedefini vurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kiev'in Darnytskyi ilçesinde bir uçağın düştüğünü söyledi. Ancak Kiev'deki CNN muhabiri Matthew Chance düşürülen uçağın Ukrayna'ya ait bir Su-27 olduğunu aktardı.Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, uçağın yerel saatle 04.20'de vurulduğunu ortaya koydu.

07.40: Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Sumy kentinde gece boyunca silah ve patlama sesleri kesilmedi. Yoğun Rus saldırısı altındaki Kharkiv'de dakikalarca süren roket saldırısı gerçekleşti.

07.35: Rusya Savunma Bakanlığı, savaşın ilk gününde Ukrayna'daki 80'den fazla askeri tesisin devre dışı bırakıldığını açıkladı.

07.30 : Rus tanklarının girdiği Çernobil'de kaydedilen bir video, Rus ordusunun beraberinde esir nakil kamyonlarını getirdiğini ortaya çıkardı.

07.20 : Rusya'ya karşı yaptırımlar açıklayan ülkeler arasına Kanada da katıldı. İşgali kınayan Başbakan Justin Trudeau, 62 Rus kuruluşu ve kişilerini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.Kanada ayrıca Doğu Avrupa'daki NATO misyonuna 460 civarında asker yerleştirdi.

Ukrayna'nın Sumi kentinde çatışmaların şiddeti giderek artıyor Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna'nın Sumi kentinde çatışmaların şiddeti zirveye ulaştı.

RUSLAR SAVAŞA KARŞI SOKAKTA

07.10 : Rusya'nın çeşitli kentlerinde Putin'in Ukrayna'ya saldırısı protesto edildi. Yeryüzünün yüzölçümü olarak en büyük ülkesinde 51 ayrı şehirde gerçekleştirilen gösterilerde polis 1400'ü aşkın protestocuyu gözaltına aldı.

07.00 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de şiddetli patlamalar gerçekleşiyor. Kentte bulunan CNN ekibi, sabah saatlerinde Kiev merkezinde iki büyük patlamanın duyulduğunu bildirdi. Ekip, şehrin dışında da üç patlamanın duyulduğunu aktardı. BBC'nin Kiev'deki diplomasi muhabiri Paul Adams, kentte meydana gelen patlamaların ardından bodrum katlarına sığındıklarını bildirdi. Twitter mesajında Adams, "Yine uzun bir gün olacak" diye yazdı.

 06.30: Ukrayna makamlarından gelen iddiaya göre, Rus uçağı Kiev üzerinde vuruldu.

05.30: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

04.41: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Macron ortak açıklama yaptı. Macron, "Bu savaş ortamında bu toplantıyı yapıyoruz. Diplomasiye şans tanıyarak hareket etmeye çalıştık. Putin'in seçimi Avrupa tarihini sarsmaya çalışmaktır. Rusya'nın da imzalamış olduğu sözleşmelere aykırı bir durumdur. Bizim birliğimizi gerekli görüşmeleri gerçekleştirip diplomasiye şans tanımaya çalıştık. Müttefiklerimizin yanında yer alacağız. Siber saldırılara karşı ve dezenformasyon ile ilgili önlemlerimizi aldık. Avrupa topraklarına bir saldırı oldu. Avrupa'nın sadece tüketici pazarı olmadığını bir birlik olduğunu göstermiş olduk. Teknolojik egemenlikten de bahsediyoruz" dedi.

04.40: Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna'nın Sumi kentinde çatışmalar yaşanıyor.

03.23: ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya'nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

'SABOTAJ GRUPLARI KİEV'E SIZDI'

02.46: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını açıkladı.

02.25: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh açıklamalarda" Zaman içinde Rusya'nın gaz ve petrol dışında ekonomisini çeşitlendirmesi kısıtlanmış olacak." dedi.

02:19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, " Yalnız bırakıldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor.'' ifadelerini kullandı.

02.01: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.47: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh açıklamalarda" Zaman içinde Rusya'nın gaz ve petrol dışında ekonomisini çeşitlendirmesi kısıtlanmış olacak." dedi.

01.34: Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Rusya'ya, ülkenin ekonomisini ve kişilere yönelik ek yaptırımları kabul etti.

01.14: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenksiy, genel seferberlik ilan etti.

00.16: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmeye dair Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Fransız tarafının inisiyatifiyle düzenlenen Putin ve Macron arasındaki telefon görüşmesi sırasında, Ukrayna çevresindeki durum hakkında ciddi ve açık bir görüş alışverişi yapıldı” denildi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

23.50:ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçiliğinde görev yapan Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov’nın sınır dışı etti.