Gazete Vatan Logo

Savaş başladı! Rusya harekete geçti, son dakika gelişmesi, kentler bombalanıyor, çok sayıda ölü ve yaralı var...

Dünyada korkulan oldu. Ukrayna'da savaş başladı. Kentler havadan ve karadan vuruluyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, sabah saatlerinde Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rus güçleri doğuda Donbas, kuzeyde Belarus ve güneyde Kırım'dan Ukrayna'ya girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Kiev yakınlarındaki havaalanı ve Çernobil'in Rus güçlerince ele geçirildi. Putin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Parçası olduğumuz küresel ekonomik sisteme zarar vermeyeceğiz" mesajı verdi. İngiltere Başbakanı Johnson Rusya'yı İngiltere finansal sisteminin dışında bırakacak yeni yaptırımları duyurdu. ABD lideri Biden da Rusya'ya küresel ekonomik darbe vuracaklarını açıklayarak, çok ağır yaptırımlarda bulunacaklarını söyledi. Öte yandan Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi. İşte son dakika haberinin detayları...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'nın birçok kentinden patlama sesleri geliyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlamalar oluyor. ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" açıklaması yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada 'Rus İşgali işgal başladı' dedi. İşte dakika dakika yaşananlar...

02:19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, '' Yalnız bırakıldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor.'' ifadelerini kullandı.

02.01: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.47: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh açıklamalarda" Zaman içinde Rusya'nın gaz ve petrol dışında ekonomisini çeşitlendirmesi kısıtlanmış olacak." dedi.

Haberin Devamı

01.34: Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Rusya'ya, ülkenin ekonomisini ve kişilere yönelik ek yaptırımları kabul etti.

01.14: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenksiy, genel seferberlik ilan etti. 

00.16: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmeye dair Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Fransız tarafının inisiyatifiyle düzenlenen Putin ve Macron arasındaki telefon görüşmesi sırasında, Ukrayna çevresindeki durum hakkında ciddi ve açık bir görüş alışverişi yapıldı” denildi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

23.50 ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçiliğinde görev yapan Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov’nın sınır dışı etti.

Haberin Devamı

23.35 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Karadeniz'de seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin 2’ye çıkartıldığını açıkladı.

23. 16: AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23.01 ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

22.45: Rusya'ya ait An-26 askeri nakliye uçağı Voronej yakınlarında düştü: Uçaktaki personelin tamamı öldü.

22.20: Ukrayna Sağlık Bakanlığı, bugün 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 169 kişinin yaralandığını açıkladı.

22.19: Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

21.50 : ABD lideri Joe Biden, Rusya'ya karşı beklenen yaptırımları açıklıyor. Biden, televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in diplomasiyi reddettiğini ve önceden tasarlanmış bir şekilde Ukrayna'ya saldırdığını söyledi.

Haberin Devamı

21.40 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin talebine istinaden özel askeri harekat başlatma kararını Ukrayna topraklarının ABD ve NATO'lu müttefikleri tarafından askeri olarak suistimal edilmesi nedeniyle aldığını ve bunun Rusya için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

21.00 : Senatör Sherrod Brown'u kaynak gösteren Bloomberg muhabiri, Rusya lideri Putin'e kişisel olarak yaptırım uygulanacağını söyledi.

ABD lideri Joe Biden, Ocak ayının sonlarında Ukrayna'nın işgaline girişmesi durumunda Rus mevkidaşı Putin'e şahsi yaptırım uygulanabileceğini söylemişti. ABD yabancı liderleri doğrudan hedef alan yaptırımları nadiren uyguluyor.

Suriye'den Beşar Esad, Venezuela'dan Nicolas Maduro ve Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'ye Washington kişisel yaptırım uygulamıştı.

20.40 : Twitter hesabından bir açıklama paylaşan ABD Başkanı Joe Biden, "Bu sabah, Başkan Putin'in Ukrayna'ya yönelik haksız saldırısını ele almak için G7 meslektaşlarımla bir araya geldim ve Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırım paketleri ve diğer ekonomik önlemler üzerinde ilerlemeye karar verdik. Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız." dedi.

Haberin Devamı

20.35 : Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'un ağır ateş altında olduğu ve yüzlerce patlama gerçekleştiği bildirildi.

20.24 : Rus güçlerin Çernobil Nükleer Santrali'ni ve Hostomel Havaalanı'nı ele geçirdiği bildirildi. Zelenskiy'nin danışmanı, santralin güvende olup olmadığını bilmenin imkansız olduğunu belirtti.

20.10: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya 11 yeni yaptırım daha uygulanacağını açıkladı. Johnson, Ulusal Suç Kurumu'nda yaptırımların etrafından dolaşılmasını engellemek için yeni bir birim kurulacağını, bu sayede Rus oligarkların saklanacak bir yer bulamayacaklarını söyledi.

Johnson tüm Rus bankalarının ve Rostec'in varlıklarının dondurulacağını, Rusya'nın sterline erişiminin engelleneceğini ve Putin'in eski damadı Kirill Shamalov da dahil olmak üzere çok sayıda Rus oligark ve seçkinlerine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

19.44: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü.

19.50: Rusya lideri Putin akşam saatlerinde Rusya'daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Putin burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Biz bir santim bile ileriye gitmedik. Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar. Ülkemizin varlığına yönelik bir risk konusuydu. Yaptırımlara hazırlıklıydık. Burada söylenen bir şeye tepki vermek istiyorum. Rusya, 'Dünyanın ekonomik bir parçası olacak' dendi. Şu anda parçası olduğumuz bir sistemi yok etmeyeceğiz."

19.45 ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Pentagon'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünya II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ulus devletten başka bir ulus devlete bunun gibi bir şey yapıldığını görmedi" ifadesini kullandı.

19.31 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Gostomel kentinde Ukraynalı kimliğine giren bir Rus sabotajcının gözaltına alındığını duyurdu. Gerashchenko, "Gostomel kentinde Kiev polisleri tarafından Ukraynalı kimliğine girmeye çalışan bir Rus sabotajcısı gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıs ilk ifadesinde, yakınlarda ailesinin yaşadığını söyledi. Şahsın üzerinde yapılan aramalarda kimlik doğrulaması yapılamadı. Güvenlik güçleri sabotajcının üzerinde saldırı planları ve özel cihazlar ele geçirdi" ifadelerini kullandı.

19.30 Türk vatandaşı Okan Durmuş, CNN Türk ekranlarında Ukrayna'da yaşananları aktardı: Biz Oçakov bölgesinde yaşıyoruz. Sabah bombalanma sesleriyle uyandık. Bahçemize top mermisi düşünce evde kalmayı tercih edemedik. Şu anda Romanya sınırına geçiyoruz. Bu yol Odessa'dan Romanya'ya geçen yok. Bizden sonra askerler yollara barikat kuruyordu. Büyük ihtimalle sivillere geçiş izni vermeyecekler. Yollar çok dolu, insanlarda panik var. Şu anda bulunduğumuz istasyonda zor yakıt bulabildik. Bu uğradığımız 6 yada 7 istasyon. Canlı yayından 5 dakika sonra canlı yayın yaptığım yere top mermisi düştü. İnsanlığa sığar bir durum değil.

18.55 Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki havaalanını ele geçirdiğini duyurdu.

18.50 Rus Sputnik yayın kuruluşu, Kremlin'in internet sitesinin çöktüğünü duyurdu.

18.49 ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya işgalinin Ukrayna hükümetini görevden alma ve yerine Moskova müttefiki yeni bir liderlik getirme niyeti taşıdığını söyledi.

18.45 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkan Vekili, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Rusya'nın Ukrayna işgalini "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirdi.

18.40 Ukrayna lideri Zelenski, birçok Rus uçağı ve aracını yok ettiklerini fakat Ukrayna ordusundan da çok kayıp verildiğini, çok sayıda hava aracının ve zırhlı aracın imha edildiğini açıkladı.

18:35 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Savaş, 8 yıldır var. Rusya diplomatik ve siyasi tüm çabaları gösterdi. Bugün başlayan Operasyon savaşın başlangıcı değil. Bu, savaşın felaket niteliğinde bir senaryoya evirilmesini önleme girişimi, elbette devam eden savaşın bitirilmesi de. Ukrayna’nın nükleer silahlarının olmasının ne gibi sonuçlara yol açabileceğini Avrupa düşünmeli. Kiev’in nükleer silahlara geri dönebileceği açıklaması durumu alt üst etti. NATO’daki toplantılarda birilerinin bunları düşünmesi harika olurdu” dedi.

18.00: Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

17.58: ABD ordusu, Romanya'daki 86'ıncı Hava Üssü'nden kalkış yapan savaş uçaklarının fotoğraflarını paylaştı. Fotoğraflarda çok sayıda F-35 Lightning II jetinin kalkış ve iniş yaptığı görülüyor.

17.57: Ukrayna, Rusya’nın Donbass bölgesinde hastane vurduğunu, 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı.  

17.50: Ukraynalı yetkililer, Çernobil nükleer santral alanının çevresinde çatışmalar olduğunu duyurdu.

17.36: UEFA, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini 'şiddetle' kınadı.

17.32: Rusya’nın Ukrayna operasyonuna dair Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 114 Ukrayna askerinin teslim olduğu ve toplam 74 askeri tesisin imha edildiği belirtildi.  

17.18: Ukrayna Silahlı kuvvetler komutanı Valeriy Zaluzhny, Facebook'ta yayınlanan bir mesajda, 'Gostomel havaalanı için savaş devam ediyor' dedi.

17.13: Rus Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Avrupa ve ABD yaptırımlarına 'kısasa kısas' yanıt vereceğini duyurdu.

17.09: Türk iş insanına ait kargo gemisi vuruldu. Marshall Adaları bayraklı gemide can kaybı ya da yaralı yok.

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne gelen Odessa açıklarında Marshall Adaları bayraklı Türk sahipli Yasa Jupıter gemisine bomba isabet ettiği bilgisi üzerine, yapılan görüşmede geminin yardım talebi olmadığı, Romanya kara sularına intikal halinde olduğu, can kaybı olmadığı ve güvende olduğu öğrenilmiştir" denildi. 

17.02: Ukrayna ordusu, Kiev yakınlarındaki hava üssü için savaşın sürdüğünü söyledi.

17.01: Rusya, Ukrayna'da 11 havaalanı da dahil olmak üzere 70'ten fazla askeri hedefi imha ettiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna askeri helikopteri ve dört insansız hava aracının da düşürüldüğünü söyledi.

17.00: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında anti-Putin koalisyonu oluşturduklarını belirterek Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz ifadelerini kullandı. 

16.42: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

16.31: Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın Ukraynaya yönelik başlattığı harekatta Belarus ordusunun yer almadığını, ancak gerekirse bunun mümkün olduğunu belirtti.

16.24: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’ya saldırı gerçekleştiren Rusya’ya askeri ve ekonomik yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. 

16.18: Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı harekatın ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, “Ukrayna, Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerini kesti. Tüm ortaklarımızı da aynı şeyi yapmaya davet ediyorum” dedi.

16.10: Rusya, Moskova'nın finansal piyasayı yaptırımlardan ve diğer 'tehditlerden' korumaya hazır olduğunu söyledi

16.09: Ukrayna Büyükelçisi Bodnar 'Askeri kargo uçağımız düşürüldü, 10 askerimiz hayatını kaybetti' dedi.

16.06: Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Ukrayna'daki özel Operasyon savaşın başlangıcı değil, küresel savaşı durdurma girişimidir' denildi.

16.00: Belarus Savunma Bakanlığı, 'sabotaj gruplarının' olası sızmalarını önlemek için sınır savunmasını artırdığını duyurdu.

15.58: Ukrayna: Kiev yakınlarında 2 Rus helikopteri düşürüldü.

40 UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

15.55: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekatın ardından Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, 40 askerin öldürüldüğü bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına bu sabah saatlerinde başlattığı harekatın ardından Rus birlikleri, Odessa, Kiev, Harkov başta olmak üzere tüm ülke genelinde askeri noktaları vurdu. Ukraynalı yetkililer, Rus bombardımanı sonucunda 40 Ukrayna askeri ve 10 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

15.53: Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunu protesto etmek üzere Moskova'nın Tokyo büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.  

15.46: Ukrayna Devlet Acil Servisi: Ukrayna uçağı düşürüldü, 5 kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, Kiev bölgesindeki Zhukivtsi ve Trypillya arasında 14 kişiyi taşıyan ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait askeri uçak düştü. Toplam can kaybının belirlenmek için incelemeler sürüyor denildi. Açıklamada, uçağa Rusya müdahalesi olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

RUS HELİKOPTERLERİ KİEV'E GİRDİ

15.40: Ukraynalılar yetkililer Rus helikopterlerinin başkent Kiev'e girdiklerini bildirdi.

15.15: Ukrayna Devlet Acil Servisi: Ukrayna uçağı düşürüldü, 5 kişi hayatını kaybetti.

15.09: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 'Özgür, bağımsız bir Avrupa ülkesi kendi kaderini temin etmelidir. İngiltere de bu hakkın yanındadır' dedi.

'Rus askerlerine, ölecek Rus askerlerinin ailelerine sesleniyorum' diyen Johnson 'Utanç dolu bir yaşamdan, başınız önde gezmekten kaçının' ifadesini kullandı.
Rusya'nın Batı'dan 'büyük' ​​yeni yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Johnson Putin'i 'diktatör' Ukrayna işgalini ise 'iğrenç ve barbarca bir girişim' olarak nitelendirdi.

15.08: Ukrayna’da Rusya tarafından başlatılan bombardımanlar farklı kentlerde devam ediyor. Rus birlikleri, Odessa, Kiev, Harkov başta olmak üzere tüm ülke genelinde askeri noktaları vurdu. Odessa kentindeki askeri bir depoya Rus roketinin düşme anları güvenlik kamerasına kaydedilirken, Gostomel kentinde ise gökyüzünde dumanların yükseldiği ve askeri helikopterler görüldü. Yerel basın, vurulan Ukrayna ordusuna ait askeri konvoyun alevli görüntüsünü yayınlarken Kiev’e 20 kilometre mesafedeki Vışhorod şehrinde helikopterlere saldırı anı görüntülendi. Kiev bölgesindeki Brovary kentinde de askeri noktaların vurulması sonucu gökyüzüne dumanlar yükseldi.

15.05: Rusya'dan Ukrayna'ya füze saldırısı: 18 ölü  

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarına devam ediyor. Ukrayna’nın Odessa şehrindeki yetkililer, düzenlenen füze saldırısında 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ayrıca ülkenin başkenti Kiev’in yakınında bulunan Brovary kasabasında en az 6 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

15.02: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonun ne kadar süreceğine Rusya lideri Vladimir Putin’in karar vereceğini söyledi.

 15.00: Ukrayna Sınır Koruması Rus güçlerinin Kiev bölgesinde olduğunu duyurdu...

14.50: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'in Ukrayna'ya yönelik operasyonu ile büyük bir hata yaptığını belirterek, "NATO, bugün Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlara karar verecek. Yaptırımların amacı, Rusya'da yaptıkları saldırının bedelini ödetmektir" dedi.

14.26: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg duyurdu. NATO harekete geçti. Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasının ardından sert sözler sarf eden ve yarın acil olarak toplanma kararı aldığını açıklayan NATO, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in ağzından önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg "Şu anda Avrupa'da savaş var" ifadesini kullandı.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg canlı yayında yaşanan son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg açık bir ifadeyle "Şu anda Avrupa'da savaş var" ifadesini kullandı ve "Rusya büyük bedeller ödeyecek. Askeri desteğimizi artıracağız. Rusya'nın işgalinin karşısındayız. Uluslararası hukukun bu şekilde ezilmesini kabul edemeyiz" dedi. Stoltenberg'in açıklamalarından önemli satır başları şöyle: "Bulgaristan, Çekya, Estonya bizi acil istişarelere davet etti. Avrupa'nın güvenliği için tarihi anlar yaşıyoruz. Rusya'nın saldırıları Ukrayna'da pek çok masumun hayatına mal oluyor. Şu an soğuk kanlı ve uzun vadeli planlanmış bir işgalle karşı karşıyayız. Bizin dizi yalan iddiaların ardında aslında Kremlin'in yapmaya çalıştığı şey bellidir. Öldürdükleri insanları için Kremlin hesap vermelidir. NATO saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Rusya'nın askeri eylemelerini derhal durdurup diplomasiyi seçmesi çağrısında bulunuyoruz. Ukrayna'nın kendini savunma hakkını destekliyoruz. Rusya Ukrayna'nın egemenliğini elinden almaya çalışıyor. Burada hiç bir yanlış hesaba yer verilmemeli. Birimize gerçekleştirilen saldırı hepimize yapılmış sayılacak bu bizim ortak ilkemizdir."

100'DEN FAZLA JET HAZIRDA BEKLİYOR

100'den fazla jetin hazır bekletildiğini açıklayan Stoltenberg sözlerine şöyle devam etti:"NATO tarihteki en büyük birlik. İttifakın üst düzey askeri komutanın talebi üzerine savunma planlarını etkinleştirmeye karar verdi. NATO hava sahası 100 savaş uçağı ile korunuyor. NATO görev güçleri ihtiyacı olan yerlerde konuşlanacak ve bu sayede gerekli önlemler alınacak. Kara, deniz ve havada zaten birliklerimizi güçlendirmiştik.Üst düzey alarm halinde hava sahamızı koruyoruz. Kuzey'in üst noktalarından Akdeniz'e kadar gemilerimiz de konuşlandı. 5 maddeye sıkı bir şekilde bağlıyız. Müttefiklerimizi koruyamaya hazırız. Yarınki zirvede gelecekteki adımlarımızı görüşeceğiz. Barışı cepte sayamayız. Barış tehdit altındadır. Yeni bir kararlılıkla daya büyük cevap vermeliyiz. Hepimiz demokrasilerimiz ile bir araya gelerek halklarımız ve değerlerimizi koruyacağız. Özgürlük her zaman baskının üzerinde olacaktır."

14.12: Kremlin yaptığı açıklamada ''Operasyon suresini Putin belirleyecek, işgal yok' ifadesine yer verdi. 'Hiç kimse Ukrayna'nın işgal edilmesinden söz etmiyor' diyen Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Putin, Ukrayna'dan ne beklediğini ortaya koydu, tarafsız statüsünü devam ettirmesini ve saldırı silahları konuşlandırmamasını istiyor' dedi. Peskov sözlerine şöyle devam etti;'İşgal ifadesi kabul edilemez, bizim istediğimiz Ukrayna'nın özgürleşmesi, Nazileri temizlemesi, operasyonumuz bu hedefleri başarmayı amaçlıyor.'

14.12: Rus Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna füze saldırısı Azak Denizi'ndeki 2 Rus sivil kargo gemisini vurdu. Ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

 14.10: Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonu benzeri görülmemiş bir saldırganlık eylemi olarak nitelendirerek, "Tüm kararlılığımla temin ederim ki komşusu, NATO ittifakı ve AB olarak Ukrayna'nın yanındayız" dedi. 

14.08: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ukrayna krizine NATO'nun kışkırtıcı politikaları neden oldu" ifadesini kullandı.  İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ukrayna krizine NATO'nun kışkırtıcı politikaları neden oldu" ifadesini kullandı.    

14.00: Moldova, Rusya'nın başlattığı harekatın ardından hava sahasını kapattığını açıkladı.

13.58: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine Cuma günü NATO zirvesi düzenlenecek. Zirve video konferans şeklinde gerçekleştirilecek.

13.57: Ukrayna'nın batısında bulunan ve nüfus açısından en büyük kentlerinden biri olan Lvivde halk süper marketlere akın etti, eczane ve bankaların önünde kuyruk oldu.

13.53: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, Çin’in Rusya'ya herhangi bir askeri teçhizat sağlama niyetinde olmadığını söyledi.  

İKİNCİ FÜZE SALDIRISI BAŞLADI

13.35 Ukrayna, Rusya'nın ikinci dalga füze saldırısını başlattığını açıkladı.

13.30: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba yaptığı açıklamada, Ukrayna savunmasının çökmediğini belirterek, Ukrayna kendini savunmaya devam ediyor dedi.

13.26: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna istihbaratını Rusya'nın sivillere saldırdığına ilişkin provokasyon hazırlamakla suçladı.

13,25: Rusya- Ukrayna arasında devam eden saldırıların ardından vatandaşlar, sirenlerin çaldığı ve patlama seslerinin yükseldiği başkent Kiev’den ayrılmaya başladı. Halkın, bankamatik, önlerinde uzun kuyruklar oluşturarak paralarını çekmeye çalıştıkları ve valizini hazırlayanların metro istasyonlarına akın ettikleri görüldü. Ukrayna halkının, savaş korkusuyla market önlerinde de yoğun kalabalık oluşturdukları görüldü.

13.20: Ukrayna Büyükelçisi yaptığı açıklamada, "Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalmamalı, çünkü bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor." dedi.

13.13: Rusya yanlısı ayrılıkçılar 2 Ukrayna uçağını düşürdüklerini açıkladı.

13.06: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından çatışma bölgesine yakın noktalarda eğitime geçici olarak ara verildiği açıklandı.

13.00: Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Anna Vasilyevna Malyar, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında eli silah tutan herkese Rusyaya karşı ülkeyi savunmak üzere çağrıda bulundu.

12.50: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'den halka 'direniş' çağrısı yaptı.
Konuşmasında halkına direniş çağrısında bulunan Zelenski, "Topraklarımıza geldikleri sürece daha ağır tahribata uğrayacaklar. Ulusal birliğimiz en güçlü desteğimiz. Bu tek destek değil. Savunma silahlarımızı kullanıyoruz. Ukrayna vatandaşlarının her biri geleceğimize karar verecek." dedi.

12.45: Ukrayna’ya ait savaş uçağı Romanya’ya iniş yaptı. Romanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya ait Su-27 savaş uçağının Romanya’ya iniş yaptığını açıkladı.  

12.18: Ukrayna Acil Durum yetkilileri Harkov yakınlarındaki Chuhuiv kentinde bombardıman sonucu bir sivil yerleşim yerindeki apartmanda yangın çıktığını ve sivil kayıpların olduğunu belirtti. Açıklamada bu sabah yerel saatle 08.00 civarlarında sivil yerleşim yerindeki bir apartmanda bombardıman sebebiyle yangın çıktığını, binanın zarar gördüğü ve sivil kayıpların olduğu ifade edildi. Olay yerine giden ekipler binadan 15 kişiyi tahliye ettiklerini belirtti.

12.16: Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Twitter'daki hesabından açıklama yaparak, Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşlarını uyardı. Bakan Yardımcısı Kıran, "Ukrayna'da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız; bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz. Tüm iletişim kanallarından sizlerle temas halinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

12.05: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "Krizi Rusya başlattı, en sert yaptırım paketi hazırlanıyor"
Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyona tepki göstererek, "Bu krizi Rusya başlattı. Başkan Putin derhal bu anlamsız saldırıya son vermeli. Avrupa Birliği şimdiye kadarki en güçlü ve en sert yaptırım paketini hazırlıyor" dedi.

11.59: Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada, “50 Rus işgalci öldürüldü, Rusya Silahlı Kuvvetlerine ait 6’ncı uçak Kramatorsk bölgesinde imha edildi” ifadeleri kullanıldı.

11.46: Ukrayna'nın Vinnytsia kentinde bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldi.
Ukrayna medyası, patlamanın ardından bölgenin tahliye edildiğini, Ukrayna askerleri arasında patlama nedeniyle yaralıların da bulunduğunu duyurdu. Patlamanın Rusya saldırısı sonucu meydana gelip gelmediğine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.

11.38: Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı: Rus tankları Luhansk bölgesinde sınırı geçti
Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı, Rus tanklarının ayrılıkçı Luhanks yönetimindeki sınırı geçtiğini açıkladı.  

11.37: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko işgale katıldıklarını reddetti: Saldırının parçası değiliz.

11.26: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi, görüşme yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı'na gitti. Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, Dışişleri Bakanlığında Bakanlık yetkilileriyle görüşme gerçekleştirecek. 

11.23: Ukrayna'ın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar yaptığı son dakika açıklamasında, "5 Rus uçağı ve 2 helikopter düşürüldü. 3 tank vuruldu ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine ait birkaç kamyon yok edildi. Saldırıya geçen Rus askerlerinden ciddi kayıplar söz konusu. Ukrayna'yı savunan askerlerimizde de kayıplar var, siviller arasında da kayıplar olduğu bilgisi geliyor. Durum şu an kontrol altında. Devletimizin savunma ve güvenlik sistemi çalışıyor. Uluslararası toplumun, Ukrayna ordusu ve Ukrayna toplumunun yardımı ile bu savaşı da kazanacağımıza inanıyoruz. Ama bugünü hiçbir zaman unutmayın. Çünkü 24 Şubat'ta dünya gerçekten değişti." dedi.

11.20: Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesinde sınır muhafızlarına ait yerlerin de bombardıman altında olduğunu duyurdu.

Açıklamada Düşman sadece sınırdaki birimlere değil, geri plandaki yerlere de saldırıyor. Kiev bölgesinde Ukrayna Devlet Sınır Servisi'nin noktaları bombalandı. Muhtemelen bir füze silahından ifadelerini duyurdu.  

11.07: Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko: "Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür. Siz Rus halkı yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Rus elitler, sanatçılar, ressamlar susmayın. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir. Bize rahat, barış içinde yaşama imkanı verin. Putin’i durdurun."

10.53: Ukrayna, Rusya'nın Belarus sınırı tarafından da saldırdığını açıkladı
Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın, Rusya ve Belarus sınırı tarafından Rusya'nın saldırısına uğradığı belirtildi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 05.00 sıralarında Ukrayna'nın, Rusya ve Belarus sınırı tarafından Rusya'nın saldırısına uğradığı belirtildi. Saldırıda, sınır birlikleri ve kontrol noktalarının topçu, ağır teçhizat ve hafif silahlarla hedef alındığı ve bunun Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv ve Zhytomyr bölgelerinde gerçekleştiği ifade edildi.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Senkivka-Velesivka bölgesinde Rus tanklarının sınırı geçtiği görüldü.

10.51: Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Çanakkale Boğazı'nın kapatılması talebinde bulunuyoruz
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması için talepte bulunuyoruz" dedi.

10.23: Polonya, Ukrayna'ya olan tüm uçuşların iptal edildiğini ve Ukrayna’nın Kiev, Odessa ve Lviv şehirlerine giden uçakların ise güvenli bölgelere yönlendirildiğini bildirdi.

Polonya'daki LOT Havayolları, Ukrayna'ya düzenlenen tüm uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Polonya Hava Seyrüsefer Hizmetleri Ajansı (PAZP) tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna hava sahasının kapatılması dolayısıyla Ukrayna'ya seyir halinde bulunan sivil uçakların güvenli bölgelere yönlendirildiği bildirildi.

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) dün yaptığı açıklamada havayolu şirketlerini Ukrayna üzerinden gerçekleştirecekleri uçuşlardan kaçınmaları, Belarus-Ukrayna ve Rusya-Ukrayna sınırlarında 185 kilometre çapındaki hava sahası boyunca aşırı dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Ukrayna'nın hava trafik kontrol kurumu Ukraeroruch ise Rusya'nın operasyona başlamasının ardından internet sitesinden yaptığı duyuruda "yüksek güvenlik riski" dolayısıyla Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlar için kapatıldığını açıklamıştı.

10.17: Ukrayna'daki Rus yanlısı Luhansk yönetimi, 2 adet Ukrayna savaş uçağı düşürdüklerini ve 2 kentin Luhansk tarafından alındığını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna topraklarına gerçekleştirdiği saldırıların ardından Donbass Bölgesi'ndeki Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından Kiev ordusuna karşı saldırı başlattı. Luhansk'tan yapılan açıklamada Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait 2 adet Su-24 savaş uçağının düşürüldüğü duyurulurken, aynı zamanda sözde Luhansk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Vitaly Kiselev sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, Donbass Bölgesi'ndeki Stanytsia Luhanska ve Saabşili kırsal kentinin Kiev ordusundan alındığını iddia etti. Luhansk yönetimi, gerçekleştirilen operasyonların ardından Ukrayna askerlerinin silahlarını bırakmaya ve cephe hattını terk etmeye başladığını iddia etti.

10.16 Ukrayna Rus saldırısında en az 8 can kaybı yaşandığını duyurdu. Saldırılarda 9 kişinin de yaralandığı belirtildi.

10.06: Ukrayna'da başkent Kiev ile birlikte toplam 6 kentten patlama haberi geldi.

09.48: Belarus lideri Lukaşenko, ordu kurmaylarıyla olağanüstü toplantı düzenledi

09.46: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı 'Bombardımanlar Ukrayna geneline yayılmış durumda, Kiev Bölgesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı' dedi.

09.45: Rusya destekli Donbass Bölgesi'ndeki Luhansk yönetimi, yayınladığı bir mesaj ile Donbass Bölgesi'nin tamamını almak için operasyon başlattıklarını duyurarak, “Luhansk 24 Şubat'ta Luhansk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri, Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin geçici olarak işgal edilen topraklarını kurtarmak için topçu atışlarıyla operasyon başlattı. Halk milisleri yalnızca askeri tesislere, askeri toplanma alanlarına ve askeri cephaneliklere ateş açtı. Operasyonda, sivil halk hedef alınmadı. Ukrayna ordusuna bağlı askerlerin silahlarını bırakmaya, savaş alanlarını terk etmeye ve komutanlarının emirlerine uymamaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

09.44: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı 'Bombardımanlar Ukrayna geneline yayılmış durumda, Kiev Bölgesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı' dedi.

09.41: Ukrayna lideri Zelenski, 'Liderlerle görüşmelere devam ediyorum. Katar Emiri'nden destek aldık' dedi.

09.40: Rusya Federal Havacılık Ajansı, 24 Şubat'tan 2 Mart'a kadar Rusya'nın güneyindeki Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelencik, Elista, Stavropol, Belgorod, Bryansk, Orel, Kursk, Voronej, Simferopol havaalanlarının uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

09.20: Polonya, NATO Antlaşması'nın 4. maddesi kapsamında istişareler için başvuruda bulundu.

09.19: Ukrayna Parlamentosu Sıkıyönetim Bildirgesi'ni oyladı.

09.18: Ukrayna lideri Zelenski, dünyanın 'Rusya'yı barışa zorlaması gerektiğini' söyledi. ABD, AB, İngiltere, Almanya ve Polonya liderleriyle görüşen Zelenski, 'Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz' dedi.

09.16: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Luhansk’ta Melovoe ve Gorodişe köylerinin Rus askeri birlikleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

09.09: Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

09.04: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından Rus savaş uçaklarının düşürüldüğü yönündeki iddiaları yalanladı.

Ukrayna Parlamentosu Rada tarafından alınan kararla, ülke genelinde 30 günlük OHAL ilan ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TSİ 06:00’da yayınladığı bir mesajda Rusya’nın, Ukrayna’nın Donbass Bölgesi topraklarına askeri operasyonlar başlattığını duyurdu. Rusya’nın Ukrayna topraklarına başlattığı operasyonun ardından Ukrayna Hava Savunma Sistemleri tarafından Rus savaş uçaklarının düşürüldüğü duyuruldu. Ukrayna’nın iddiasını yalanlayan Rusya Savunma Bakanlığı, "Yabancı medya kuruluşları tarafından Ukrayna topraklarına Rus uçağı düştüğü yönündeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı.

08.50: Ukrayna ordusu, Lugansk'ta 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterini düşürdüğünü duyurdu

08.41: Ukrayna ordusu, Ukrayna'nın doğusunda bir Rus uçağını vurduğunu açıkladı.

8.40: ABD Dışişleri Bakanı, Pentagon Başkanı NATO Genel Sekreteri ile Ukrayna'yı görüştü.

8.37: Ukrayna lideri Zelenskiy, 'Mümkünse lütfen evde kalın. Çalışıyoruz. Ordu çalışıyor, Ukrayna'nın tüm güvenlik ve savunma sektörü çalışıyor. Ben, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi ve Bakanlar Kurulu, Bakanlar sizinle sürekli temas halinde olacak. Yakında tekrar temasa geçeceğim. Panik yapmayın, güçlüyüz, her şeye hazırız, herkesi yeneceğiz' dedi.

8.35: Ukrayna, ülkenin Rusya ve Belarus sınırı boyunca saldırı altında olduğunu duyurdu. Açıklamada 'Sınır birliklerimize top, ağır ekipmanlar ve hafif silahlarla saldırıldı' denildi.

08.32: NATO büyükelçileri Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı hakkında acil toplantı yapacak. Toplantının ardından TSİ 14.30'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklama yapması bekleniyor.

 08.30 : Rusya, işgale giriştiği Ukrayna'nın hava savunma sistemleri, deniz üsleri ve hava kuvvetlerinin vurulduğunu açıkladı. Rus ordusu, saldırılarda yüksek hassasiyetli silahların kullanıldığı bilgisini verdi.

08.25 : Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın gayr-ı meşru saldırısının ardından Avrupa için kara günler yaşandığını söyledi. Rus saldırısını kınayan Scholz, "Bunlar Ukrayna için korkunç ve Avrupa için kara günler" dedi.

08.10 : BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi. Siren sesleri BBC News canlı yayınında da duyuluyor.

08.08 : Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın gerekçesiz saldırısını şiddetli bir şekilde kınadıklarını açıkladı.

 08.07: Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun ardından başkent Kiev’de patlama sesleri duyulurken, halk da kenti terk etmeye başladı.  

08.02: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Sınıra yakın yerlerdeki askerlerimiz karşılık veriyor" dedi.

 07.50. Rusya Savunma Bakanlığı: Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunun askeri alt yapısını etkisiz hale getiriyor. Sivil toplumu tehdit etmeyecek şekilde hava savunma tesislerini, askeri hava limanlarının etkisiz hale getireceği şekilde yapılıyor.

07.48. Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi.

07.47: ABD Başkanı Biden ve Zelenskiy telefonda görüştü.

07.46: Ukrayna lideri Zelenskiy, 'Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız' dedi.

Rusya ordusu harekat başlattı! Ukrayna'nın bazı kentlerini vuruyor... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'nın birçok kentinden patlama sesleri geliyor.

 07.45 : Kiev Belediye Başkanı, şehir sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi. Ukrayna'nın başkentindeki patlamaların ardı arkası kesilmiyor.

07.40 : NATO Genel Sekreteri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 'pervasız ve sebepsiz saldırısını' kınadı. Genel Sekreter Jens  Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin 'sayısız' hayatı tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulundu. Stoltenberg, ayrıca NATO üyelerinin 'Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğini' söyledi. Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Rusya'nın sayısız sivilin hayatını riske atan Ukrayna'ya yönelik pervasız ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı ve ekledi: "Tekrarlanan uyarılarımıza ve diplomasiye girmek için bitmek bilmeyen çabalarımıza rağmen, Rusya bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçti."Stoltenberg, ayrıca "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." dedi. NATO Genel Sekreteri, sözlerini "Bu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız. NATO tüm müttefikleri korumak ve savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak" diyerek sürdürdü.

07.35 : Wall Street Journal: ABD ve müttefikleri Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'yı geniş yaptırımlarla vuracaklar. Amerikalı yetkili, " Yaptırımlar Rusya'nın finansal sistemini şok edecek, piyasalarını vuracak, büyümesini frenleyecek ve sanayisini duraklatacak" diye konuştu.

07.30 : Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e çağrı yaptı, "İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin" dedi.

 07.10: Ukrayna tüm sivil uçuşlara hava sahasını kapattığını açıkladı.

07.08: BM Genel Sekreteri, 'Mevcut şartlarda çağrımı değiştiriyorum Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar. Bu savaş acilen durmalı hemen' dedi.

07.02: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter paylaşımında Putin'in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi. Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu belirten Kuleba, "Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı" diye yazdı.

07.01: Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia 'Savaş suçları için araf yoktur direkt cehenneme giderler. Burada Ukrayna halkına karşı saldırmıyoruz, Kiev'deki cunta rejimine karşıyız biz' dedi.

 

06.58: Rusya'nın bölgede başlattığı operasyonu 'pervasız ve sebepsiz saldırı' olarak tanımlayan NATO, Rusya'yı kınadı.

06.53: ABD'nin BM Temsilcisi, 'Putin bu konseyin sorumlulukları ile alay etti bu bir acil durumdur hemen harekete geçmemiz gerekiyor' dedi.'Müttefiklerimiz ile buna karşılık vereceğiz' diyen temsilci bunun etkili bir karşılık olacağını belirtti ve 'Tüm dünya Rusya'ya hesap soracak' dedi.

06.44: Ukrayna'da bulunan CNN Muhabiri Mücahit Topçu, sadece Donbas'tan ateş sesleri gelmediğini belirtti.

Pek çok şehirden patlama sesleri geldiğini belirten Topçu, 'Donbas'ın batısındaki Kramatorsk bölgesinden saldırı haberleri geliyor' dedi ve 'O bölge önemli zira Donbas bölgesinde yaşayan sivillerin çıkış noktası olarak dikkat çekiyor' dedi.

KİEV'DE PATLAMALAR MEYDANA GELİYOR

06.34: Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi. Her iki şehirdeki AFP muhabirleri güçlü patlamalar duydu ve Mariupol'da, cephe hattına ve Rusya sınırına yakın, sakinler şehrin doğu banliyölerinde topçu sesleri duyduklarını bildirdi.

06.29: ABD Başkanı Biden, Putin'in saldırı emri sonrası yaptığı ilk açıklamada 'Rusya'nın karşı karşıya kalacağı sonuçlar konusunda bugün Amerikalılara sesleneceğim. Rusya'nın eylemlerine güçlü ve birlikte yanıt vermeyi sağlamak için NATO ve müttefiklerimiz ile koordinasyon içindeyiz. Dünyanın duaları Ukrayna ile birlikte' dedi.

06.00:Rusya-Ukrayna krizinde Son Dakika gelişmesi... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'a askeri Operasyon kararı aldı. Putin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdı. 

'DIŞ GÜÇLERE SESLENMEK İSTİYORUM, DERHAL KARŞILIK VERİLECEK'

Putin, Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" dedi. Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimlerinin boşa çıkarıldığını belirten Putin, 'İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız' dedi. Putin, 'ABD ve müttefikleri 'Rusya'yı çevreleme' yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya'nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit' ifadelerini kullandı. Donbass'taki Ukrayna silahlı güçlerine seslenen Putin şu ifadeleri kullandı; 'Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün.' Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'in bu açıklamasından dakikalar önce Putin'e Ukrayna'ya saldırmaması için kişisel bir çağrıda bulunmuştu.

02:25 Rusya, Ukrayna sınırına yakın bölge boyunca hava trafiğini sivil uçuşlara kapattı.

01:55: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski TSİ ile 01.50 sıralarında Telegram hesabından bir video yayımladı. Zelenski, bugün Rusya lideri Putin'i aradığını fakat ulaşamadığını ifade etti: "Bugün, Rusya Federasyonu Başkanı'yla telefon görüşmesi talebinde bulundum. Yanıt sessizlik. Fakat sessizlik Donbas'ta olmalı."

ZELENSKİ'DEN RUS HALKINA: SAVAŞA KARŞI ÇIKIN

Ukrayna'nın Rusya'ya tehdit oluşturmadığını ve oluşturmayacağını dile getiren Zelenski, Rusya'yla sıcak savaş da dahil hiçbir biçimde savaş istemediğini belirtti. Zelenski konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırıyı onayladığını öne sürerek, Rus halkına 'savaşa karşın çıkın' çağrısı yaptı. Ukrayna’nın savaş değil barış istediğini ifade eden Zelenskiy, “Kesin olarak bildiğimiz şey savaşa ihtiyacımız yok. Ama bize saldırılırsa ülkemizi, özgürlüğümüzü, hayatlarımızı elimizden almaya çalışırlarsa kendimizi savunuruz” şeklinde konuştu. Ukrayna sınırında yaklaşık 200 bin Rus askerinin bulunduğunu söyleyen Zelenski, Ukrayna'nın muhtelif formatlarda Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Zelenski konuşmasının Rusça yaptığı bölümünde ise şunları söyledi:"Tüm Rus vatandaşlarına seslenmek istiyorum. Bir cumhurbaşkanı olarak değil. Rus vatandaşlarına bir Ukrayna vatandaşı olarak sesleniyorum. Aramızda 2 bin kilometre ortak sınır var. Ordunuz sınır boyunca dizilmiş. Yaklaşık 200 bin asker. Binlerce askeri araç var. Liderliğiniz başka bir ülkenin toprağına, daha ileri bir adım atmalarına yönelik onlara onay verdi. Bu adım Avrupa kıtasında büyük bir savaşın başlangıcı olabilir."

01:50 Fransa vatandaşlarına Ukrayna'yı gecikmeksizin terk etme çağrısında bulundu.

00:05 Pentagon Sözcüsü Kirby, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi halinde çok fazla kan akacağını açıkladı.

00:02 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden'ın Ukrayna'ya savaşmak için ABD askeri göndermemekte kararlı olduğunu açıkladı.

00:01 Kremlin, Donbas'taki Ukraynalı ayrılıkçıların Kiev Yönetimi'ne karşı Rusya'dan yardım istediğini açıkladı.