Gazete Vatan Logo

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmesi! İşgalde Rusları şok eden gelişme...

Ukrayna - Rusya savaşında 6'ncı günde de kan dökülmeye devam ediyor... 'Kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor' diyen Zelenski, AP'ye seslendi ve 'Artık siz Ukrayna'yı seçmelisiniz' dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsviçre'de düzenlenen 'Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması başlar başlamaz büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti. Rusya, Kiev'deki sivillere çağrıda bulundu. Açıklamada vurulacak alanlara ait bilgi verildi ve sivillerin bölgeden ayrılması istendi. Rus RIA haber ajansı ise Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin ikinci turunun yarın yapılacağını duyurdu. Rusya, Kiev'deki TV kulesine yönelik füze saldırısı gerçekleştirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, kulenin olduğu bölgenin 29-30 Eylül 1941'de Naziler'in 33 binden fazla Yahudi'yi katlettiği yer olduğunu belirterek, "80 yıl sonra bugün Rus Nazileri, Ukraynalıları yok etmek için aynı yeri vurdu" dedi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmesi! İşgalde Rusları şok eden gelişme...

Rusya - Ukrayna savaşı altıncı günde de tüm şiddetiyle devam ediyor. Rus ordusunun saldırısına Ukrayna ordusu ve halkı tüm gücüyle direniyor. Çatışmaların ve bombalamaların eksik olmadığı bölgede kritik son dakika gelişmeleri yaşanıyor...

23.20: Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin telefonda görüştüğü, görüşmede Rusya’ya yaptırımlar ile Ukrayna’ya yönelik yardımların ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada, liderlerin, Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımlar ile Rusya'yı söz konusu saldırılardan sorumlu tutmak için yapılan çalışmaları ele aldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, “Liderler, Rusya'nın bugün Babi Yar Holokost Anıtı yakınındaki bombalaması da dahil olmak üzere Ukrayna'da sivil yerleşim yerlerine yönelik artan saldırıları tartıştı” denildi.

23.08: Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’un, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i öldürmek için gönderdiği V taburunun yok edildiği duyuruldu. Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, "Bunların özel 2 grubu vardı. Bir grup Gostomel’de diğeri ise şu an yok edildi. Kimseye ne Devlet Başkanı’mızı veriniz ne de toprağımızı" dedi.

Haberin Devamı

23.06: Rusya’nın en önemli hedeflerinden biri olan Harkov gece gündüz bombardımana tutuluyor. Düzenlenen bombardıman geceyi gündüze çevirdi. Harkov Valisi Aleg Sinegubov yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaş suçu işlediğini ifade ederek, "Bugün roketler şehrin merkezindeki hastaneye ve üniversiteye düştü. Sivil insanlar eczaneye, markete gidiyorlardı. Aralarında çocuklarında olduğu siviller hayatını kaybetti” dedi. Hava saldırısında çok katlı binaların da zarar gördüğünü aktaran Sinegubov, “Hala birçok insan yığınların altında. Bu tarz hareketler savaş suçudur ve en sert şekilde cezalandırılmalıdır. İnsan hayatı en değerli şeydir. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Barışı getireceğiz" dedi.

23.04: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

22.43: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun Rusya’dan çekinerek Ukrayna’yı ittifaka kabul etmediğini ifade ederek, buna karşı NATO’nun Ukrayna için ortak güvenlik garantileri üzerinde çalışması gerektiğini açıkladı. Zelenskiy, “Batı, ciddi bir yaptırım paketi uygulasaydı, büyük ihtimalle Rus ordusunun Ukrayna'yı işgali olmayacaktı” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bunun Avrupa için büyük bir tehdit olacağını savunan Zelenskiy, “Batılı hükümetler Ukrayna’ya yardım ederek aslında kendilerini savunmalı. Çünkü Rus işgalciler kazanırsa, Rus işgali tehdidiyle karşılaşacak ve tek başlarına bununla başa çıkmak zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

22.42: İngiltere, Rus bankalarına ve ülkenin kalkınma fonlarına varlık dondurmasını kapsayan daha fazla yaptırım uygulayacağını açıkladı. İngiltere, Rusya'da yüksek büyüme gösteren sektörlere sermaye sunmak için tasarlanmış bir finansal kuruluş olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na karşı varlık dondurması uygulayacağını duyurarak, fonun CEO'su Kirill Dmitriev'in de varlıklarını donduracağını söyledi.

Haberin Devamı

22.39: Ukrayna'nın kuzey doğusunda Rus güçlerinin taarruz ettiği Harkiv şehrinde bulunan askeri üste korkunç bir patlama yaşandığı bildiriliyor.

22.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre; 2 Mart itibarıyla 10 bin doları aşan tutarda dövizin Rusya'dan çıkarılması yasak olacak.

22.23: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları 6-7 Mart'ta yapılacak duruşmada görüşecek. Mahkemeden yapılan açıklama şöyle: "Birleşmiş Milletler'in ana yargı organı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında, soykırım iddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günleri açık celse yapacaktır. (Rusya Federasyonu'na karşı Ukrayna)"

21.58: Mücahit Topçu CNN TÜRK yayınında son durumu anlattı: Başkent Kiev'de şu anda inanılmaz bir sessizlik hakim. Bağımsızlık Meydanı'nda ışıklar yanıyor. Kiev genelinde karanlık hakim. Burada ışıkların yanmasına sembolik bir anlam yükledik. Ukrayna'nın direnişini sembolü.

Haberin Devamı

21.47: ABD Savunma Bakanlığı'nda görevli üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son gelişmeleri açıkladı. Rus askerleri arasında moralin düşük olduğunu söyleyen yetkili, altı günde Rusya'nın havada üstünlük kuramadığını fakat liman şehri Berdyansk'ı ve Metropol kasabasını ele geçirdiklerini belirtti. BBC'nin aktardığı habere göre; Pentagon yetkilisi şu eklemeleri yaptı:

* Rusya 400 füze fırlattı fakat Ukrayna hava savunma sistemi hâlâ işler vaziyette.

* Termobarik silahların kullanılabilmesi için fırlatıcıların Ukrayna içinde olduğu görüldü fakat ABD istihbaratı ülkede termobarik silahların bulunup bulunmadığını teyit edemiyor.

* Ukrayna etrafını çevreleyen Rus askerlerinin yüzde 80'i şu anda ülke içine girmiş durumda.

* Rus birimlerinin su ve yakıt sorunu yaşadığı da göstergeler arasında.

21.40: Rus hacker grubu Killnet, Rusya Devlet Başkanlığı sitesi başta olmak üzere tüm kurumlara siber saldırılar yapan Anonymous'un resmi internet sitesini hackledi.

21.35: Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi bugün açıklama yaparak savaş sebebiyle Ukrayna’dan komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının 677 bin olduğunu duyurdu.

21.25: Rusya'da liberal çizgide yayın yapan 'Eho Moskvı' radyo istasyonunun yayını durduruldu. Açıklamayı radyonun başındaki isim olan Rusya'nın önde gelen gazetecilerinden Aleksey Venediktov açıkladı.

20.25: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Zelenski'nin Biden'a "Bir an önce saldırganı durdurmalıyız. Desteğiniz için teşekkür ederiz" dediği öğrenildi.

 20.01: Kiev Yönetimi, TV kulesine yönelik saldırıda beş kişinin öldüğünü açıkladı.

19.56: Cannes Film Festivali, Ukrayna savaşının bitmemesi halinde 2022'de düzenlenecek organizasyona resmi Rus heyetinin kabul edilmeyeceğini açıkladı.

19.50: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus füzesiyle vurulan Kiev TV kulesinin Babi Yar toprakları içinde yer aldığını ifade etti. Kuleba, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "29-30 Eylül 1941'de Naziler 33 binden fazla Yahudi'yi katletti. 80 yıl sonra bugün Rus Nazileri Ukraynalıları yok etmek için aynı yeri vurdu. Kötücül ve barbarca" ifadelerini kullandı.

19.32: Belarus lideri Lukaşenko, ordu birliklerinin üstlerinden çıkmadığını fakat ülkesinin tehlike halinde iki üç gün içinde güçlerini harekete geçirebileceğini ifade etti.

19.30: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kiev'deki TV kulesine yönelik saldırısının, Holokost Anma Kompleksi Babi Yar'ın yakınlarında yaşandığını açıkladı.

19.15: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonlara dair son durumu aktararak, “Azak Denizi kıyılarında kontrol tamamen sağlandı" dedi.

19.00: Kiev Belediye Başkanı Kliçko, TV kulesinin iki füzeyle vurulduğunu duyurdu. Kliçko, kuleye elektrik sağlayan trafonun hasar gördüğünü aktarırken, kulenin de hasar aldığını açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ekipmanların hasar gördüğü ve "kanalların bir süre çalışamayacağı" belirtildi. Bakanlık programlamanın düzeltilmesi için yedek sistemin devreye alınacağını da belirtti.

18.40: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya lideri Putin'e başkent Minsk'in batısına ek S-400 hava savunma sistemi konuşlandırılması talebinde bulundu.

18.20: Ukrayna medyası Rus ordusunun başkent Kiev'deki televizyon kulesinin bulunduğu tesisi vurduğunu duyurdu.

18.15: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişimi ve son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. "Ukrayna'yı teslim etmeyeceğiz" diyen Bodnar, "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359’den fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116’sı çocuk. bizim cevabımız çok net. Biz de bu savaşa son vererek barışçıl şekilde bunların çözülmesinden yanayız. Müzakerenin İstanbul’da yapılmasını tercih ederiz. Kiev’in savunması gayet güçlü. Neredeyse yarın söz konusu hava savunma sistemlerimiz AB’den gelecek sistemler ile güçlendirilecektir. Ukrayna'yı korumamız açısından Kiev’in stratejik önemi var" ifadelerini kullandı.

17.58: Rus ordusuna bağlı askerlerin, Ukrayna'daki marketlerdeki yağmaları devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişi sürerken, bazı noktalarda kontrolü sağlayan Rus ordusunun başkent Kiev başta olmak üzere kritik kentlere saldırıları devam ediyor. Rus askerlerinin kontrolü sağladığı kentlerde yaptığı yağmalara ise bir yenisi daha eklendi. Harkov kentinde bir grup Rus askerinin bir markete girerek, kasadaki paraları ve gıda ürünleri çaldığı anlar güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi.

17.55: Ukrayna'nın Melitopol kentinde siviller, Rus askeri konvoyunun ilerleyişine engel oldu.

17.24: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’daki saldırıların daha da tırmanmasını beklediğini belirtirken, "Dökülen kan sona ermeli. Vladimir Putin Ukrayna halkını taciz ediyor. Dramatik bir duruma geldik. Ukrayna hayatta kalmak için savaşıyor" dedi.

17.16: Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Birleşmiş Milletler’in bir üyesi olarak her ülkenin toprak bütünlüğüne, egemenliğine saygı duyuyoruz Ukrayna da dahil” dedi.

17.04: Ukrayna'nın Odessa kentinde halk, Rusya'nın denizden çıkarmasına karşı sahile kum torbalarıyla barikat kurmaya başladı.

16.48: Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya'nın Harkov kent merkezine yaptığı saldırılarda 10 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını duyurdu.

16.35: Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, Rusya ile Ukrayna'nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart'ta (yarın) yapılacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları 6’ncı gününde de devam ederken, tarafların yarın 2’nci kez müzakere masasına oturacağı öğrenildi. Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, tarafların müzakere görüşmesindeki talepleri de ortaya çıktı. Rusya'nın, Ukrayna'dan blok dışı statüsünü parlamento düzeyinde belgelemeyi ve bu konuda bir referandum düzenlemeyi talep ettiği iddia edildi. Bunun dışında Rus tarafı, Ukrayna'dan ilgili bölgelerin idari sınırlarındaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin tanımasını ve Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi talebini geri çekmesini istedi. Ukrayna ise müzakere görüşmelerinde, ateşkes ve Rus birliklerinin topraklarından çekilmesini talep etti.

15.32: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya saldırılarının ardından ülkelerinden ayrılan Ukraynalıların sayısının artmasının ardından bir mülteci akını yaşanabileceğini ifade ederek, "Kesin sayıları hesaplamak zor ama 200 binden fazla kişiyi kabul edebiliriz" açıklamasını yaptı.

15.29: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında hala mevcut olması bizim için kabul edilemez. ABD nükleer silahlarının eve dönmesinin ve Avrupa'daki bunlarla ilgili altyapının tamamen ortadan kaldırılmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

15.24: Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken ülkeden ayrılan Ukraynalılar, Romanya sınırında kilometrelerce uzun araç kuyrukları oluşturdu.

15.18: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus’ta gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakereleri ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bilgi verildiğini fakat değerlendirme yapılması için erken olduğunu söyledi.

15.02: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Başkan Putin Avrupa'da barışı paramparça etti. Müttefikler, Ukrayna'nın haksız ve acımasız işgalini kınıyor. Rus saldırısı kesinlikle kabul edilemez" dedi.

15.00: Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana 660 binden fazla kişinin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

RUS TANKLARI FİYASKO

15.00: Ukrayna-Rusya geriliminde büyük rol biçilen Rus zırhlıları, yolda kaldı.

Rusya’nın Ukrayna sınırına aylarca önceden yaptığı yığınakta zırhlı araçlar dikkat çekiyordu. Sınırın farklı bölgelerinde kümelenen zırhlıların olası bir harekatta çok hızlı bir şekilde kendilerine verilen görev yerlerine ulaşacağı bekleniyordu. Ukrayna sınırına geçen Rus zırhlılarından birbiri ardında ilginç görüntüler gelmeye başladı. Kimi yakıtı bittiği nedeniyle yolda kaldı, kimi arıza verdi, kimi de saplandığı çamurdan çıkamadı.

Bir diğer dikkat çeken nokta da Rus zırhlı araçların üzerindeki kimi eklemelerdi. Yakın planda görüntülenen Rus zırhlılarının etrafının kalın tahtalarla güçlendirmeye çalıştıkları ve üst taraflarının kuş yuvasını andıracak şekilde bir kafesle kapattıkları gözlendi.

Bu görüntüler haliyle iki farklı soruyu beraberinde getirdi. Rus zırhlıları neden beklenenden daha fazla sıkıntı yaşadı ve tahta korumalar ya da demir kafesler karşıdan gelecek saldırılara karşı ne kadar korunaklı olabilir?

Ukrayna’da hem T-72 tanklarının son serisi T-72B3’lerin hem de T-90 tanklarının kullanıldığına değinen Küçük, bu tankların bir kısmının kulesinin üst kısmına kuş yuvasını andıran metal kafesler entegre edildiğine dikkat çekiyor.

Tank ve benzer şekilde zırhlı araçların üst taraflarındaki zırhın ön ve yan taraflarına göre daha az olduğunu söylüyor Küçük ve “Dolayısıyla zırha üstten bir füze temasının olması durumunda çok daha fazla etkilenirler. Ukrayna’nın ABD’den aldığı Javelin füzelerinde ‘top attack’ denen üstten vurma özelliği bulunuyor. Füze tanka ilerledikten sonra yükseliş yaparak tankın tam üstünden hedefi vuruyor. Aslında Javelin dışında bu tip bir önlemin en önemli sebebi havadan gelebilecek insansız hava aracı mühimmatları" bilgisini paylaşıyor.

Ukrayna’nın elindeki diğer kimi unsurların da hedefi üstten vurduğuna işaret ediyor Küçük. Rusların tankların üstüne kuş yuvasına benzer bir eklenti yapmasının nedeni bu. Bunun ne kadar koruyucu olduğunu soruyoruz Küçük’e ve “Modern tandem başlıklı tanksavarlara karşı yüksek etkinlik göstereceği düşünülmüyor. Nitekim Ukrayna’dan gelen ilk görüntüler de şimdilik bunu destekliyor. Ancak daha fazla referansa ihtiyaç var” diyor.

Personel taşıma amaçlı diğer Rus zırhlı araçlarında da tahta ile yolcu bölmesinin dışının kaplandığı görüntülere getiriyor konuyu Küçük ve devam ediyor: “Buralarda da yine omuzdan atılabilen RPG gibi zırh delici mühimmatlara karşı bir önlem alınmak istenmiş gibi. Bu tarz eklentiler belirli ölçüde mühimmatın işini zorlaştırabilir ancak çok etkili olabileceği söylenemez. Tamamen şansa göre bir sonuç oluşur.

Çok fazla yolda kalan Rus aracı gördük. Tank, zırhlı personel taşıyıcının yanı sıra yolda kalmış ve terk edilmiş hava savunma sistemi dahi gördük. Açıkçası bu manzaralar hele de Rus Ordusu söz konusu olunca oldukça şaşırtıcı. Tabii uzaktan açık kaynak verilerine göre konuşuyoruz şu anda sahada bir savaş olduğu gibi enformasyon alanında da bir savaş var. Ancak mevcut verilere göre Rus Ordusu’nun Kiev’de mevcut yönetimi kolayca devirebileceği ve Ukrayna ordusunun direncinin olmayacağı yönünde hesap yaptığı gözüküyor.

Küçük, Rus zırhlılarının bu halde görüntü vermesinin bir diğer nedenin de Ukrayna’nın Ruslara konvansiyonel olarak değil de ‘saklanan birer avcı misali’ saldırması olduğunu söylüyor. “Ya şehirlerin içine çekerek ya da şehirlerarası noktalarda pusular kuruyor Ukrayna güçleri. Bu durum da Rusları oldukça zorluyor” görüşünü paylaşan Küçük, söz konusu görüntülerin ortaya çıkmasında Avrupalı kimi ülkeler ile ABD’den Ukrayna’ya gelen yoğun istihbarat desteğinin etkisinin olabileceğine de dikkat çekiyor.

14.59: Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisini çökerteceğini söyledi.

14.57: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Harkov’da vurulan meydanda insanlar toplanıyordu. O meydanı 2 roket vurdu. Topraklarımız için savaşıyoruz. Biz Ukraynalıyız, güçlüyüz. Çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Dün 16 çocuk öldü. Rusya Devlet Başkanı askeri operasyon diyor. Bu ölen çocuklar askeri noktalarda mı çalışıyordu" dedi.

Zelenskiy, yaptığı konuşmada, "Motivasyonumuz yüksek, hayatta kalmaya çalışıyoruz. Avrupa’nın da bir üyesi olmaya çalışıyoruz. Avrupa bizimle güçlü olacak. Siz de bizimle olduğunuzu kanıtlayın" dedi.

14.50: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in masum sivillere karşı barbarca ve ayrım gözetmeksizin savaş taktikleri kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

14.37: Harkov'da düşen roket sonrası kurtarma çalışmaları sürüyor
Ukrayna'nın Harkov kentinde Özgürlük Meydanı'nda bulunan yerel yönetim binasına bu sabah Rusya tarafından roketli saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 10 kişinin olduğu 20den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi'nden yapılan ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünün ifade edildiği açıklamada, "En az 10 kişi öldü, 20'den fazla kişi yaralandı, kurtarma ekipleri ve gönüllüler enkazdan kurtarıldı. Enkazın temizlenmesi için çalışmalar sürüyor. Tüm katlardaki merdiven boşluğu ve koridorlar tamamen tahrip oldu" denildi.

14.30: Polonya Dışişleri Bakanı Rau, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının bir milyona ulaşabileceğini söyledi. Rau ayrıca, Polonya'nın şimdiye kadar Ukrayna'dan 400 bin mülteci kabul ettiğini belirtti.

14.20: İngiltere Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya ile herhangi bir bağlantısı olan tüm gemilerin limanlarına girmesini yasaklayacak bir yasa çıkardığını söyledi.

14.15: Rus milyarder Mikhail Fridman, Ukrayna'da olanların hem Rusya hem de Ukrayna için büyük bir trajedi olduğunu söyledi ve "savaş çözüm değil" dedi. Fridman, yaptırımların Rus ekonomisine büyük zarar vereceğini sözlerine ekledi.

13.49: Rusya destekli Çeçen ordusu, Ukrayna topraklarında görüntülendi.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları devam ederken, Ukrayna’ya karşı savaşmaya gelen Rusya destekli Çeçen ordusunun konvoyu amatör kamera ile görüntülendi. Görüntüleri kaydederken konuşan bir asker, "Herhalde şaka yapmaya gitmiyoruz. Şef, sana güzel anları çekip atacağım" ifadelerini kullandı.

13.42: Rus ordusu, Ukrayna'ya bağlı Herson'da sivillerin yaşadığı apartmanı havadan hedef aldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 6. gününde devam ediyor. Rus ordusu, Ukrayna'ya bağlı Herson'da yerleşim yerini vurdu. Amatör kameraya yansıyan görüntüde, bir apartmanın havadan hedef alındığı görüldü.

13.40: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Rusya'nın Ukrayna saldırısı kabul edilemez" dedi.

13.20: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’da sürdürdükleri operasyonlar kapsamında yaptığı açıklamada, “Belirlenen hedeflere ulaşılana kadar askeri operasyonları yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, katıldığı bir panelde Rusya’nın Ukrayna’da gerçekleştirdiği askeri operasyonlarla ilgili konuştu. Sürdürdükleri operasyondaki niyetlerinden de bahseden Şoygu, “Bizim için esas olan Rusya Federasyonu'nu, Ukrayna halkını ülkemize karşı mücadelede kullanmaya çalışan Batılı ülkelerin oluşturduğu askeri tehditten korumaktır. Rus ordusu, Ukrayna topraklarını işgal etmiyor. Sivillerin hayatını ve güvenliğini korumak için tüm önlemleri aldık. Saldırıların sadece askeri hedeflere ve özellikle yüksek hassasiyetli silahlarla gerçekleştirildiğini vurgulamak isterim” diye konuştu.

Ukrayna tarafından sivillerin canlı kalkan yapıldığını da iddia eden Şoygu, “Ukrayna tarafı çatışmalarda sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaktan çekinmiyor. Konutların bahçelerine, okulların ve kreşlerin yakınlarına çoklu fırlatma roket sistemleri, silahlar, büyük kalibreli havanlar yerleştiriliyor” dedi.

13.07: Birleşmiş Milletler 660 binden fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

13.05: Almanya, silahlı savaş uçaklarının Polonya'da hava devriyesi yaptığını duyurdu.

12.55: Birlemiş Milletler (BM) silahsızlanma konferansında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının ülkesine dönme zamanı geldi" dedi.

12.51: Özbekistan Cumhurbaşkanı Basın Sekreteri Sherzod Asadov, Özbekistan ve Rusya Cumhurbaşkanları arasındaki telefon görüşmesi yapıldığını ve Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü askeri eylemler konusunda Özbekistan dengeli, tarafsız bir pozisyon almaktadır dedi.  

12.51: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenkiy, Rusya’nın uluslararası arenada yargılanacağını ifade ederken, “"Müzakerelerden istediğimiz sonuç çıkmadı. Rusya savaşı bitirmek için kendi pozisyonunu açıkladı. Delegelerimizle müzakerelerin ikinci kısmında ne konuşacağımızı belirleyeceğiz" dedi.

RUS HELİKOPTERİ BÖYLE VURULDU

12.50: Ukrayna'nın başkenti Kiev'e uzunluğu 64 kilometreyi bulan konvoyla yaklaşan işgalci Rus ordusu, kenti kuzey yönden kuşatmayı deniyor.

Kiev'i güçlü şekilde savunan Ukrayna ordusu, Rusların ilerleyişini halihazırda durdurmuş durumda. Rus ordusunun bu akşam Ukrayna'nın başkentine daha büyük bir saldırı düzenlemesi bekleniyor.

Şehrin kuzeyindeki Dinyeper Nehri kıyısına ulaşmaya çalışan işgalci Rus birliklerinin sayıları 10'u geçen helikopterle yaptığı hamle, hezimetle sonuçlandı.

Ukrayna güçleri tarafından fırlatılan füze, Kiev Barajı üstünde uçan helikopterlerden birini düşürdü. Ukraynalılar, iki helikopteri vurduklarını söylüyor.

Helikopterin vurulduğu nokta, başkentin hemen yanındaki Mezhyhirya bölgesi

12.42: Kırım Türklerinden 45 kişilik ilk kafile Ukrayna'dan Türkiye'ye getirildi

HARKOV'DA RUS ASKERLERİ ESİR ALINDI

12.36: Ukrayna ordusu, saldırıların yoğunlaştığı Harkov’da Rus askerlerini rehin aldı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 6 gündür devam ediyor. Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığı ülkenin en büyük 2’nci şehri ve kuzeydoğusunda yer alan Harkov’da onlarca Rus askeri Ukrayna ordusu tarafından rehin alındı. Rus askerler elleri kelepçeli bir şekilde Ukraynalı askerler tarafından askeri bölgeye götürüldü.

Öte yandan, sabah saatlerinde Harkov’da bulunan Valilik binasına yapılan roketli saldırıda 1’i çocuk en az 6 kişinin yaralandığını açıklanmıştı.

12.29: İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Ukrayna-Rusya krizi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ukrayna, ABD politikalarının kurbanı oldu" dedi.

12.20: Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya ordusuna ait askeri araçları ve hava savunma sistemlerini imha etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 6 gündür devam ediyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri, düzenlenen operasyon kapsamında Ukrayna topraklarındaki Rusya ordusuna ait askeri araçları ve hava savunma sistemlerini vuruyor. Son olarak Rus ordusuna ait 2 BUK hava savunma sistemi ve 1 tank Bayraktar TB2 Siha tarafından imha edildi.

12.15: Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Ukrayna topraklarına Belarus'tan saldırı gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları yalanlayarak "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarına katılmak gibi bir planımız yok" ifadelerini kullandı.

RUS KONVOYU KASABADA YOK EDİLDİ

11.55: Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği kuvvetlerden ülkeye giriş yapanların oranı yüzde 40'tan yüzde 75'e çıktı. Ukraynalı yetkililer, Putin'in işgalci ordusunun şimdiye kadar 5 bin 710 askerinin öldürüldüğünü, 29 savaş uçağının düşürüldüğünü veya hasar gördüğünü, 198 tankın da yok edildiğini açıkladı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e uzunluğu 64 kilometreyi bulan bir konvoyla girmeyi deneyen Rus ordusu, Kiev'in kuzeybatısındaki Borodyanka'da büyük kayıplar verdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, 13 bin nüfuslu Borodyanka kasabasına giren Rus birliklerinin yok edildiği, askeri araçların tamamen yandığı görüldü. Borodyanka kasabası, Kiev'e yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın askerini Belarus'a gönderen Vladimir Putin, işgal emri vermesiyle Belarus'taki güçlerini kuzeyden Ukrayna topraklarına soktu. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde Kara Savaşı ve Askeri Bilimler alanında Araştırma Görevlisi olan Dr. Jack Watling, BBC'ye Rus askerlerinin büyük bir bölümünün Belarus'tan güneye doğru ilerlediğini söyledi. İşgalciler, Kiev'e olası bir saldırı için koşulları oluşturmaya başladı.

11.38: Yunan hava sahasına kabul edilmediği için İstanbul Havalimanı’na iniş yapan Rus yolcu uçağının bekleyişi sürüyor. Aeroflot Havayolları'na ait yolcu uçağının bu gece Rusya’ya gitmek üzere yeniden havalanması bekleniyor.

11.26: Rusya'nın Ukrayna saldırılarının başlamasıyla Ukrayna’daki Çin vatandaşlarının tahliyesi başladı.

Çin’in Kiev Büyükelçiliği, dün itibarıyla Ukrayna’daki Çin vatandaşlarının tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. İlk olarak tahliye edilen 400 Çinli öğrencinin bir kısmı Moldova’ya götürülürken, 200 Çinli öğrenci de Kiev’den çıkarıldı. Bine yakın Çin vatandaşı bugün Polonya ve Slovenya’ya götürülecek.

11.14: Ukrayna'daki savaş nedeniyle Polonya tarafına geçen Türk vatandaşları, Türkiyenin Varşova Büyükelçiliği girişimleriyle yurda dönüş yapıyor.

11.12: Ukrayna'nın Harkov kentinde yerel yönetim binası bu sabah bombalandı. Ukrayna Acil Durum yetkilileri açıklama yaparak ölü sayısının tespit edilmeye çalışıldığını ve şimdilik 1i çocuk 6 kişinin yaralandığını açıkladı.

"Harkov’a yapılanlar soykırımdır"
Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada "Düşman Harkov’a saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Harkov meydanı ve Harkov Askeri Yönetim binası vuruldu. Rus işgalci ağır silahlar kullanmaya ve sivil halkı katletmeye devam ediyor. Sokağa çıkma saatler dışında saldırıldı. Ölen ya da yaralananlara ilişkin net bilgi yok henüz. Bu yapılanlar Ukrayna halkına yapılan soykırımdır ve savaş suçudur. Zafer bizim olacaktır" ifadeleri kullanıldı.


5710 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

10.56: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna-Rusya Savaşının 6.ncı gününde Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Bakan Reznikov bugüne kadar Rus ordusunun 5710'dan fazla personel kaybı verdiğini ve 29 savaş uçağının düşürüldüğünü belirtti.

Savunma Bakanı Reznikov Rusya ordusunun 5710'dan fazla askeri personel kaybı verdiğini belirterek 29 savaş uçağının ve 29 helikopterin Ukrayna ordusu tarafından imha edildiğini ifade etti. Reznikov rakamların tahmini olduğunu vurguladı.

KİEV'İN KUZEYDOĞU YÖNÜNDE SAVUNMA MUHABERELERİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna Savunma Bakanlığından bu sabah ülkenin çeşitli bölgelerinde devam eden çatışmalarla ilgili açıklamada bulundu. Buna göre, Rus birliklerinin yeniden toplandığı ve taktiksel iniş yapmaya çalıştığı ifade edildi. Rus birliklerinin Kiev'in kuzeydoğu yönünden ilerlemesini engellemek için beşkentten 330 km uzaklıktaki Siverskyi bölgesinde savunma muhaberelerinin devam ettiği belirtildi.

10.50: Ukrayna’nın Herson kentinin Belediye Başkanı İgor Kolihayev, Rusya'nın saldırdığı Herson’da kontrolün Ukrayna’da olduğunu açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 6. gününde sürüyor. Rus birliklerinin sabah erken saatlerde Kırım yakınlarında bulunan Herson kentine saldırı gerçekleştirdiği bildirildi. Çatışmaların sürdüğü kentte kontrolün Ukrayna'da olduğu aktarıldı. Herson Belediye Başkanı İgor Kolihayev, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Baharın ilk günü. Herson, Ukrayna’dır. Bu sabahın ilk güzel haberi. Görevlerimi yerine getirmeye hazırım. İlk önceliklerimizden birisi marketlerin ve eczanelerin çalışması. Şehirlerdeki çöp toplama, temizlik, toplu taşıma gibi alanlarda tam faaliyete geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

10.19:  Rusya’nın Ukrayna saldırıları 6’ncı gününde de devam ederken, birçok ülke Rusya’ya karşı yaptırım kararı almayı sürdürüyor. Rusya’dan da yaptırımlara hızlı cevap gelirken, Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), İsviçre’ye ait sivil uçaklara kısıtlama getirildiğini duyurdu.

09.32: Polonya savaşın başından beri ülkeye sığınanların sayısının 350 bini bulduğunu duyurdu.

09.10: ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War, Rusya’nın Ukrayna harekatını inceledi.

İşgalin ilk altı gününü değerlendiren analistler, Ukrayna’nın sert direnişiyle karşılaşan Rusya’nın birliklerini tahkim etme ihtiyacı duyduğunu, bunun da Rus ilerleyişini yavaşlattığını yazdı.

Analistler Kiev’deki savunmanın güçlü olduğunu, takviye birlikler bekleyen Rusya’nın da bu bölgede sınırlı faaliyet gösterdiğini aktardı.

08.58: Cumhurbaşkanı Tokayev Salı günü yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın Moskova ile Kiev arasındaki müzakereler için bir platform sağlayarak Ukrayna'daki ihtilafta arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

08.51: Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Kherson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

08.48: Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08.30: Visa Rusya'ya karşı başlatılan yaptırımlara uyum sağlamak için harekete geçtiğini duyurdu.

08.21: Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

RUSYA ASKERİ ÜSSÜ VURDU: 70 UKRAYNALI ASKER ÖLDÜ

08.16: Rus ordusunun Ukrayna'nın Okhtyrka kentine yönelik füzeli saldırısında 70 asker hayatını kaybetti.

Ukrayna'nın Sumi Valisi Dmitriy Jivitskiy yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun Sumi'ye bağlı Okhtyrka kentindeki saldırısında 70 Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Jivitskiy, "Rusya tarafından grad füzeleriyle yapılan saldırıda en az 70 Ukraynalı asker hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı. Jivitskiy ayrıca kentte Rus askerlerine ait de çok sayıda cansız beden bulunduğunu da belirtti.

Bölgede sivil vatandaşlar ve resmi görevliler, saldırıdan sonra moloz yığınlarının arasında hayatta kalan birileri olabileceği umuduyla başlattığı arama-kurtarma çalışmasını sürdürüyor.

08.10 : Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle alarma geçen NATO, doğu kanadındaki ülkelere asker konuşlandırıyor. Fransız ordusuna ait C-130 askeri uçağı Romanya'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Constanta'ya ulaştı.

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan fotoğraflarda, Constanta'daki NATO üssüne gelen Fransız askerler ve cephanelikler görüldü.

08.03: Kiev'de yeniden sirenler çalıyor. Başkentte hava saldırısı alarmı verildi.

UKRAYNA BAYRAKTAR TB2 İLE RUS SAVUNMA SİSTEMLERİNİ VURDU

08.00: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile Rus hava savunma sistemlerinin imha edildiği anlara ait görüntüleri yayınladı.



Rusya'nın topraklarına saldırısına karşı gösterdiği direnişle tüm dünyadan övgüler alan Ukrayna, Rusya'ya ağır kayıplar verdirmeye devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile Rusya'ya ait önemli silahların ve hava savunma sistemlerinin imha edildiği ifade edildi. Yaptığı açıklamada Bakanlık, Kiev'e bağlı İvankiv kırsalında konuşlanan Rusya'ya ait Buk Hava Savunma Sistemleri'nin Bayraktar TB2 ile imha edilme anlarına ait görüntüleri yayınladı.

07.43: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkede mahsur kalan Türk vatandaşlarının Polonya'ya tahliyesi devam ederken 48 saatten fazla Ukrayna-Polonya sınırında mahsur kalan Türk vatandaşlarından Metecan Çarklı ve Umut Kanber, Türk kafilesinin Ukrayna'dan Polonya'ya sınır geçiş sürecini anlattı.

Ukrayna işgalinde hedeflerine bir türlü ulaşamayan Rusya'ya Lahey'den kötü bir haber geldi. Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesi (UCM) savcısı, Ukrayna'da olası savaş suçları veya insanlığa karşı suçlar hakkında soruşturma başlatacağını duyurdu.

Açıklama, Uluslararası Af Örgütü'nün Rusya'yı bir savaş suçu teşkil edebileceğini belirterek bir anaokuluna yönelik saldırı iddiasıyla kınamasının ardından geldi.

Karim Khan, Ukrayna'nın UCM üyesi olmamasına rağmen mahkemeye yargı yetkisi verdiğini söyledi ve 'Ekibime tüm kanıt koruma fırsatlarını araştırma görevini verdim' dedi.

Khan, sürecin faha hızlı ilerlemesi için bir üye ülkenin harekete geçebileceğini belirtti. Bunun üzerine günün erken saatlerinde Litvanya, UCM'yi Rusya ve Beyaz Rusya tarafından Ukrayna'da işlenen olası savaş suçları hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

Washington Post'a konuşan Litvanya başbakanı Ingrida, 'Putin'in yaptığı sadece bir cinayet ve başka bir şey değil' dedi.

64 KİLOMETRELİK KONVOY

07.30: Yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, 64 kilometre uzunluğunda dev bir Rus konvoyunun Kiev'e doğru ilerlediğini gösteriyor.

Pazartesi öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda konvoyun, başkent Kiev'in 27 kilometre kuzeyindeki Antonov havalimanı yakınlarına kadar geldiği görülüyor.

Fotoğrafları çeken Maxar Technologies şirketi, 64 kilometrelik konvoyda yüzlerce zırhlı araç, tank, top ve lojistik destek araçları olduğunu duyurdu.

Kiev'in batısı ve kuzeybatısına ait fotoğraflarda ise imha edilmiş zırhlı araçlar ve yıkılmış bir köprü gözüküyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde sınır bölgesinde topladığı birliklerin yaklaşık yüzde 75'inin bu ülkeye girdiğini açıkladı.

Rusya'nın Pazar akşamından Pazartesi akşamına kadar Kiev cephesinde 5 kilometre civarında ilerlediği ve kente 25 kilometre kadar yaklaştığı duyuruldu.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus ordusunun lojistik sorunlar ve Ukrayna ordusunun sert direnişi nedeniyle planladığı şekilde ilerleyemediğini söyledi: "Ukrayna ordusu cephaneliklerindeki her şeyi kullanıyor. Hafif silahlardan, karadan havaya fırlatılan füzelere kadar tüm imkanlarla Rusları yavaşlatmaya çalışıyorlar."

Yetkili, Belarus ordusunun da henüz Rusya'ya destek olmak için işgale başlamadığını ekledi.

07.23: Ukrayna kentleri güne siren sesleri ile uyandı. Ternopil, Vinnytsia ve Volyn ile birlikte Kiev'in batısındaki Rivne'de siren sesleri duyuluyor.

06.40: Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 'Askeri açıdan Ukrayna’yı daha kötü günler bekliyor' dedi.

CNN’e konuşan ve adını paylaşmak istemeyen bir siyasetçi de önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen olayların 'son derece endişe verici' olduğunu söyledi.

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Demokrat Senatör Chris Murphu de 'Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak' dedi.

Murphy Batı ülkelerinin üst düzey Rus yönetici ve oligarklarının varlıklarını dondurmakla yetinmeyip bunlara el koyması gerektiğini belirtti, bunun Putin ve yakın çevresinin beklediğinden öte bir adım olacağını savundu.

PENTAGON'DAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

06.38: ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşmaya çalıştığını ancak kuvvetlerin hala Kiev dışında olduğunu belirterek, kriz karşısında boğazların nasıl kontrol edileceği sorusuna, Montrö'nün nasıl uygulayacağına ilişkin kararı Türkiye'nin vereceğine dikkat çekti.

06.37: Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna bombardımanı sonucu sivillerin öldüğünü açıkladı

05.51: Mastercard, Rusya'ya karşı yaptırımların bir parçası olarak birden fazla finansal kuruluşu ödeme ağından engelledi.

05.38: AFP, NASA'nın Rusya ile ortaklığı olmadan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yönetimini sağlamanın yollarını aradığını duyurdu.

05.15: Ukrayna, SpaceX'ten bağışlanan Starlink uydu internet terminallerini aldı. Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, Elon Musk'a teşekkür etti.

05.09: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Kuleba görüşmede, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

02.38: Harkiv Belediye Başkanı İhor Terehov, dün kenti düzenlenen roket saldırısında dokuz sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında üç de çocuk bulunuyor. Terehov, "Bugün çok zor bir gündü. Bize bunun bir savaş değil, Ukrayna insanlarına yönelik bir katliam olduğunu gösterdi. Füzeler konutları vurdu, barışçıl insanlar öldü, yaralandı. Harkiv uzun zamandır böylesi bir zarar görmemişti" ifadelerini kullandı. Terehov, hayatını kaybeden dört kişinin su almak için sığınaktan çıkıp öldüğünü açıkladı.

00.52: Anonymous, son 72 saatte Rusya ve Belarus hükümetine, devlet medyaları ve şirketlerine bağlı 1500'den fazla internet sitesini hackledi.

00.20: Ukraynalı bir vatandaş, 8 adet ambulanstan oluşan konvoyu Belarus sınırına ilerlerken görüntüledi. Ambulanslarda yaralı Rus askerlerinin olduğu tahmin edilirken, başka bir görüntüde de Rus askerlerinin trenle Belarus’ta farklı bir noktaya sevk edildiği görüldü.

00.15: AB, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı sonrası yaptırım uygulanacak kişi ve kurumları netleştirdi. AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Konsey bugün Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerle ilgili olarak kısıtlayıcı tedbirlere tabi olan kişi, kurum ve kuruluşlar listesine 26 kişi ve 1 kuruluş ekledi. Yeni listeler, petrol, bankacılık ve finans sektörlerinde aktif olan oligarklar ve işadamlarının yanı sıra hükümet üyeleri ve üst düzey askeri şahsiyetleri ve Ukrayna karşıtı propagandanın yayılmasına katkıda bulunan ve Ukrayna'nın işgaline karşı olumlu bir tutumu teşvik eden propagandacıları içeriyor’’ denildi. Listede Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ile Rosneft CEO'su İgor Seçin'in de olduğu belirtildi.