Gazete Vatan Logo

Madem çekildin, bu tanklar neyin nesi?

Birleşmiş Milletler’e 10 Nisan’a kadar tüm askerleri kışlaya çekeceği sözünü veren Suriye lideri Esad çekilme sürecini başlattığını açıklamıştı. ABD’nin dünyaya servis ettiği uydu görüntüleri ise tam tersini gösterdi

Madem çekildin, bu tanklar neyin nesi?

Reform ve demokrasi isteyen muhaliflerin üzerine tank, top ve füze gönderen Esad rejimi geçtiğimiz yılın şubat ayından bu yana devam eden isyanda 10 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Çin ve Rusya’nın kalkanı altında katliama devam eden Beşar Esad, işlenen cinayetlerin insanlık suçuna dönmesinin ardından gelen baskılar üzerine BM’nin Suriye temsilcisi olarak atadığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a “10 Nisan’a kadar tüm askerleri kışlalarına geri çekeceğim” sözü verdi. 6 maddelik barış planı kapsamında da ateşkes ilan edileceğini duyurdu. Ancak çekilmenin başladığı açıklamasına rağmen muhaliflerin “Saldırılar daha da arttı” sözleri ve Türkiye sınırına 24 saatte 3 bine yakın Suriyeli’nin dayanması üzerine ABD harekete geçti. Madem çekildin, bu tanklar neyin nesi

Facebook’ta paylaştı

ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, dün Facebook sayfasında yayınladığı uydu fotoğraflarında birçok Suriye kentinde havan topu, zırhlılar ve tankların varlığını koruduğunu gösterdi. İdlib kentinin ise tamamen tanklarla kuşatıldığını belirtti. Ford, Suriye ordusunun, bazı bölgelerden askerlerini çektiğini, ancak diğer bölgelerden ayrılmadığını ya da sadece askerlerinin ve zırhlı araçlarının yerini değiştirdiğini söyledi. Güvenlik endişeleri nedeniyle şubat ayında Suriye’den ayrılan Ford, Amerikan elçiliğinin Facebook sayfasında paylaştığı görüntülerin Esad’ın dünyaya gerçekleri anlatmadığını gösterdiğini vurguladı. Suriyeli muhalifler de önemli bir çekilme olmadığını, çatışmaların sürdüğünü belirterek, Suriye ordusu ile muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalarda dün 133 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

‘Her ihtimale hazırlıklıyız’

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye olarak Suriye konusunda her şeye hazır olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün olası gerginliklere karşı askeri hazırlık mesajı vermesinin savaş anlamı taşımadığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Biz barış taraftarıyız, barış dışında talebimiz yok. Türkiye olarak her duruma karşı hazırlıklıyız” dedi. Başbakan Erdoğan da BM Genel Sekreteri Annan’ın barış planının Esad rejimi tarafından uygulanıp uygulanmayacağına bakacaklarını, 10 Nisan’da eğer çekilme olmazsa Türkiye’nin kendi önlemlerini devreye sokacağını açıkladı.

İdlib’de toplu mezar dramı

Tamamen kuşatma altında bulunan İdlib kentinde Suriye rejimine sadık askerler tarafından düzenlenen operasyonlarda hayatını kaybeden onlarca sivil, yakınları tarafından toplu mezarlara defnedildi. Amerikan Associated Press ajansı tarafından dünyaya servis edilen fotoğrafta battaniye ve çarşaflara sarılmış onlarca ceset defnedilirken görülüyor. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, İdlib ve çevresinde büyük bir katliam gerçekleştiğini kaydetti. Roket ve havan toplarıyla evlerin yerle bir edildiği ve kaçışları engellemek için geçiş noktalarına mayınlar döşendiği belirtildi.

Haberin Devamı