Gazete Vatan Logo

Gazze'den son dakika haberleri! Lübnan sınırında tansiyon yükseldi, İsrail ordu sözcüsünün sözleri şok etti...

İsrail Gazze'deki sivillere bomba yağdırmaya devam ederken bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) ve Wall Street Journal'dan (WSJ) gündeme adeta bomba gibi düşen iki haber geldi. NYT İsrail'in ABD'den talebini yazdı, WSJ ABD'nin İsrail planını deşifre etti. Hamas ise İsrailli esir bir kadının ilk görüntülerini yayınladı. İsrail ordu sözcüsünün röportajdaki sözleri ise şok etkisi yarattı. İsrail hükümetinden yapılan açıklamaya göre Hamas’ın saldırılarında 3 Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

Gazze'den son dakika haberleri! Lübnan sınırında tansiyon yükseldi, İsrail ordu sözcüsünün sözleri şok etti...

Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail'in Gazze'de sivillere karşı başlattığı katliamda can kaybı artarak devam ediyor. ABD ordusundan İsrail'e sürpriz ziyaret gerçekleşirken Biden yarın İsrail'e ziyaret gerçekleştirecek.

3 TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

İsrail hükümeti, Hamas’ın İsrail’e saldırılarında hayatını kaybeden ve kayıp olarak listelenen yabancı ülke vatandaşlarının sayısını açıkladı. Listeye saldırılarda 3 Türk vatandaşı hayatını kaybederken, toplamda 40 ülkeden 196 kişi yaşamını yitirdi. 91 kişi ise kayıp olarak kayıtlara geçti. Kayıplar arasında Türk vatandaşları ise yer almıyor.

İRAN'DAN İSRAİL'E UYARI: KİMSE DURDURAMAZ

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Gazze'deki bombardımanların derhal durdurulması gerektiğini söyledi. İsrailli yetkililerin Gazze'de Filistinlilere karşı işledikleri suçlardan dolayı yargılanması gerektiğini belirten Hamaney, İsrail'in Gazze'deki suçları devam ederse hiç kimsenin dünyadaki Müslümanları ve direniş güçlerini durduramayacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ORDU SÖZCÜSÜ İNKAR ETTİ

İsrail ordu sözcülerinden yarbay Richard Hecht, günlük basın toplantısında Gazze'de yürütülen savaşın bir sonraki aşamasının beklentilerden farklı olabileceğini söyledi. Yarbay Hecht, "Savaşın bir sonraki evresine hazırlanıyoruz. Bu aşamaların ne olacağını söylemedik. Herkes kara operasyonu hakkında konuşuyor. Belki farklı bir şey olabilir" dedi.İsrail ordu sözcüsünün BBC televizyonuna verdiği röportajda bir soruya verdiği yanıt ise, şok etkisi yarattı. Gazze'de elektrik ve suyun olduğu konusunda ısrarcı olan yarbay Hecht, "Hamas'a elektrik temin etmek gibi bir taahhüdümüz yok. Bize saldıran insanlar, Gazze Şeridi'ni zaten yıllardır kontrol ediyor. Onların elektrikleri var" dedi.

SAVAŞTA 15 GAZETECİ CAN VERDİ

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta şimdiye kadar en az 15 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.CPJ, Lübnan'a yayılan çatışmalar sırasında yaralananlar da dahil olmak üzere, savaşta öldürülen, yaralanan, gözaltına alınan ve kaybolan gazetecilerin tümünü araştırıyor ve detaylarını web sitesinde kaydediyor. Komitenin son açıklamasına göre ölen gazetecilerin 11'i Filistinli, üçü İsrailli ve biri Lübnanlıydı.Sekiz gazetecinin yaralandığı, üç gazetecinin ise kayıp olduğu veya gözaltına alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

BATI ŞERİA'DA 61 ÖLÜ

Gazze'yi yöneten Hamas örgütünün 7 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği büyük saldırıyla başlayan savaşta, İsrail hava, kara ve denizden Gazze Şeridi'ni bombalıyor. Onuncu gününe girilen savaşta Gazze'de 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da ise, savaşın başından bu yana İsrail ordu birlikleri tarafından en az 61 Filistinli öldürüldü.

BBC, "Gazze'de insani kriz yok mu?" şeklindeki soruya "Doğru" yanıtını veren İsrail ordu sözcüsünün insani krizi reddettiği yorumunu yaptı.7 Ekim'deki Hamas saldırısının hemen ardından Tel Aviv yönetimi zaten 2007'den bu yana abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma altına aldı. 41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridine elektrik, su ve gaz sevkiyatı durdurulurken, savaş uçaklarının aralıksız devam eden bombardımanında 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon insandan güneye gitmelerini isteyen tahliye kararıyla birlikte, 400 bin insana ev sahipliği yapan Han Yunus'un nüfusu 1 milyonu buldu.Dahası, İsrail jetleri güvenli alan ilan ettiği Gazze'nin güneyine hava saldırılarını kesmiş değil. Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece gerçekleşen bombardımanda, Gazze'nin güney bölgelerinde en az 71 kişi yaşamını yitirdi.Birleşmiş Milletler, bu sabah yaptığı uyarıda suyun azalmasıyla birlikte salgın hastalıkların Gazze'nin birçok bölgesinde yayılmaya başlayabileceğini aktardı.Gazze'deki hastaneler ise yaralılarla dolu, doktorlar ellerindeki kısıtlı imkanlarla sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemeye çalışıyor.

Haberin Devamı

REHİNE KIZIN ANNESİ KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ

Hamas örgütünün yayınladığı ilk rehine görüntüsünde yer alan Maya Shem'in annesi Karen Shem, kızının canlı olduğunu gördüğü an çığlık attığını söyledi.İsrail'in başkenti Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen Karen Shem, videoyu birden fazla kez izlediğini belirtip "Dünyaya bebeğimi eve geri getirmesi için yalvarıyorum. O yalnızca eğlenmek içni bir festivale gitti ve şimdi Gazze'de" dedi. Karen Shem, kızının Gazze'de yalnız olmadığını başka rehineler de bulunduğunu kaydetti.İsrail hafta başında Hamas'ın elindeki rehine sayısını 199'a çıkarmıştı. İlk kez bir görüntü yayınlayan örgüt ise, elinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

BM'DEN UYARI: 24 SAATLİK YAKIT KALDI

BM'den yapılan açıklamada Gazze'deki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yalnızca 24 saat yetmesinin beklendiği duyuruldu.

IRAK VE İRAN'DAN AÇIKLAMA, ABD'YE UYARI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Çocuk katili İsrail rejiminin Gazze'deki sivillere karşı işlediği savaş suçlarının devam etmesi durumunda direniş cephesi önümüzdeki saatlerde önleyici eylem gerçekleştirebilir.ABD yönetimi bize mesaj gönderiyor ve soğukkanlı kalmamızı istiyor. Biz savaşın büyümesini istemiyoruz. Ancak ABD’nin istediği soğukkanlılık tek taraflı olamaz” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Gazze'ye yönelik devam eden saldırıların bölgede ve dünyada büyük bir öfkeye yol açtığını ifade etti.

700'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından tutuklananların sayısı, çatışmaların başlamasından bu yana üç katına çıktı. 7 Ekim'den bu yana 700'den fazla Filistinli tutuklandı.

İSRAİL HAN YUNUS VE RAFAH'I VURDU

Filistin İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah şehrindeki evlere gerçekleştirdiği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) de İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin gitmesini istediği güneydeki Han Yunus ve diğer bölgeleri bombaladığını belirtti.

İSRAİL: ATEŞKES YOK, SONRAKİ AŞAMAYA HAZIRLANIYORUZ

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, "Ordu, Gazze'de Hamas'a yönelik saldırılarına devam ediyor. Bir ateşkes yok, savaşmaya devam ediyoruz. Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanıyoruz" dedi.

DSÖ DUYURDU: YARISI KADIN VE ÇOCUK 11 BİN KİŞİ YARALANDI

Dünya Sağlık Örgütü'nden bir yetkili, Gazze'de yarısı kadın ve çocuk olmak üzere 11 bin kişinin yaralandığını söyledi.İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 2 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti.

LÜBNAN SINIRINDA TANSİYON YÜKSEK

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından sınırdaki çitlere yaklaştığı ve bomba yerleştirdiği tespit edilen 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini, ayrıca Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 200'den fazla noktaya saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı.

GAZZE SINIRINA SEVKİYAT SÜRÜYOR

Yüzlerce tankı Gazze sınırında konuşlandıran İsrail ordusu sevkiyatlarına ara vermiyor. İsrail’in gece gündüz Gazze sınırına getirdiği tank ve zırhlı araçlar çeşitli cephelere dağıtılıyor.

SÜLEYMANİ İDDİASI: SALDIRIYI PLANLADI

İran basını dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Kayhan gazetesi, İsrail'e yönelik baskının ABD füzeleriyle öldürülen Kasım Süleymani tarafından yıllar önce planladığını ima etti.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu MERMI, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve en az 1400 kişinin ölümüne yol açan saldırılarının, ölen İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani'nin planı olduğunu öne süren bir rapor yayınladı.

ABD Dışişleri bakanı Blinken, Hamas, İran'dan destek almasaydı Hamas olmazdı. Daha önce de söyledik, İran'ın İsrail'e düzenlenen saldırının arkasında olduğuna dair somut bir kanıt yok' diyerek iddiaları yalanladı. Süleymani, 2020'nin ilk günlerinde ABD'ye ait bir insansız hava aracının ateşlediği füzelerle Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürüldü.

ABD ORDUSUNDAN İSRAİL'E SÜRPRİZ ZİYARET

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Michael Kurilla, İsrail'e gitti. Daha önce planlandığına dair bir açıklamanın bulunmadığı ziyaret dünya basını tarafından 'sürpriz' olarak nitelendirildi. Al Jazeere bu gelişmeyi 'ABD'li üst düzey general savaş planlamasının ortasında İsrail'e geldi' başlığı ile okurlarına sundu. Kurilla, ziyaretinin 'İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlamak, özellikle diğer tarafların çatışmayı genişletmesinden kaçınmaya odaklanmak' olduğunu söyledi.

NYT: İSRAİL ABD'DEN 10 MİLYAR DOLAR İSTEDİ

New York Times'ın (NYT) İsrail'in ABD'den acil askeri yardım olarak 10 milyar dolar talep ettiğini yazdı. NYT haberini bu talebe aşina olan üç yetkiliye dayandırdı. NYT'ye göre, yardım paketi şu anda Beyaz Saray ile koordineli olarak Kongre tarafından hazırlanıyor.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Pazar günü Tel Aviv'e yaptığı ziyaret sırasında ABD'li milletvekillerinin İsrail'e Demir Kubbe füze savunma sistemi için yedek mühimmat, hassas güdümlü bombalar, standart bombaları hassas mühimmatlara dönüştürecek JDAM kitleri ve 155 milimetrelik 155 mm'lik bombalar sağlamayı tartıştıklarını söyledi.

BIDEN YARIN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı. Kudüs'te İsrail Başbakanı ile yedi saatlik bir görüşme yapan Blinken, Biden'ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu.

Gazetecilere konuşan Blinken, Biden'ın ziyaretinde "İsrail'in savaş amaçları ve stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme alacağını" söyledi. Blinken'ın aktardığına göre Biden ayrıca "İsrail'in sivil kayıpları en aza indirecek ve yardımın Gazze'deki Filistin sivillere ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonlarını nasıl yürüteceğini" de konuşacağını belirtti.

İNSAN YARDIM TIRLARI MISIR SINIRINDA

Al Arabiya'nın haberine göre, insani yardım konvoyu Refah sınır kapısının Mısır tarafında Gazze'ye girmelerine izin verilmesini bekliyor. Aynı haberde konvoyun geçişine bugün 9:00'da izin verileceği iddiasına yer veriliyor.

WSJ: ABD İSRAİL'E 2000 ASKER GÖNDERİYOR

Bölgeye iki uçak gemisi konuşlandıran ABD'nin İsrail'e asker de göndereceği iddia edildi. İddia Wall Street Jounrnal'dan (WSJ) geldi. WSJ'nin ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ordusu, Hamas'a karşı savaşında İsrail'i desteklemek için konuşlandırmayı planladığı yaklaşık 2000 askerini özel olarak seçti. Raporda, askerlerin herhangi bir muharebe görevinde bulunmalarının beklenmediği, bunun yerine danışmanlık veya tıbbi destek görevlerinde bulunmalarının beklendiği belirtildi.

HAMAS İSRAİLLİ ESİR KADININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Hamas, Mia Shem isimli 21 yaşındaki İsrailli kadın esirin görüntülerini yayınladı. Kadının tedavi görüntülerini içeren videoda Shem'in 'Lütfen en kısa zamanda bizi buradan çıkarın' dediği anlar da yer aldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mia'nın geçen hafta kaçırıldığını doğruladı ve yetkililerin Mia'nın ailesiyle iletişime geçerek onlarla temas halinde oldukları açıklandı.

Üç saat boyunca ameliyat edildiğini kameraya anlatan kadın, 'Bana bakılıyor, ilaç alıyorum. Sadece bir an önce evime, aileme, anne babama, kardeşlerime dönmeyi istiyorum. Lütfen beni bir an önce buradan çıkarın' dedi. İsrail basını bunu 'propaganda klibi' olarak nitelendirdi. Times of Israel söz konusu videonun Hamas askeri sözcüsü Ebu Ubeida'nın rehine sayısını açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugaylarının Sözcüsü, ellerinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu, şartlar sağlandığında serbest bırakacaklarını aktardı. Hamas, farklı milletlerden ellerinde olan tutsakları, 'koşullar izin verdiğinde serbest bırakacaklarını' duyurdu