Gazete Vatan Logo

Alec Baldwin Rust filminin setinde katil olmuştu! Savcılıktan ünlü aktöre yeni suçlamalar geldi

Dünyaca ünlü ABD'li aktör Alec Baldwin, 2021’de yanlışlıkla görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'i vurarak ölümüne neden olduğu set kazası nedeniyle “kasıtsız adam öldürmek”ten resmen suçlanırken savcılıktan peş peşe açıklamalar geldi.

Alec Baldwin Rust filminin setinde katil olmuştu! Savcılıktan ünlü aktöre yeni suçlamalar geldi

ABD’nin New Mexico eyaletinde çekilen Rust adlı film setinde, Ekim 2021’de bir sahnenin provası sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'i vurarak ölümüne neden olan ABD'li ünlü aktör Alec Baldwin, “kasıtsız adam öldürmek”ten resmen suçlandı.

Baldwin’in yanı sıra setteki silah ve mühimmattan sorumlu olan Hannah Gutierrez-Reed’in de “kasıtsız adam öldürmek”ten suçlandığı aktarıldı.

Baldwin ve Gutierrez-Reed, suçlu bulunmaları halinde 18 aya kadar hapis ve 5 bin dolar para cezasına çarptırılabilirler. Filmin yönetmen yardımcısı Dave Halls ise, ölümcül silahın ihmal sonucu kullanılması yönündeki suçunu kabul etmişti. Halls’ın, ertelenmiş hapis ve altı aylık denetimli serbestlik ile cezası alması bekleniyor. Prova sırasında yaralanan film yönetmeni Joel Souza ile ilgili ise herhangi bir suçlama yapılmadı.

Santa Fe Bölge Savcısı Mary Carmack-Altwies 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada, söz konusu olayla ilgili Baldwin ve Gutierrez-Reed’in “kasıtsız adam öldürmek” suçundan suçlanacağını aktarmış, ikili hakkında ay sonuna kadar dava açılacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

HUTCHINS'İN AİLESİ İLE ANLAŞMA YOLUNA GİDİLMİŞTİ

Ekim 2022'de Hutchins'in eşi Matthew Hutchins'in haklarında açtığı davanın ardından Baldwin ve filmin yapım şirketi, Hutchins'in ailesiyle kamuoyuna açıklanmayan bir meblağ üzerinde anlaşmaya varmıştı. Dünyanın gündemine oturan set kazasının ardından Rust filminin yapımına Matthew Hutchins'in yapımcı olarak katılmasıyla bu yıl devam etmesi planlanıyordu.

SİLAHTA GERÇEK MERMİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTI
Setteki ölümlü kazadan sonra ifade veren Baldwin, silahı kendisine yardımcı yönetmen Halls'un verdiğini ve silahın "güvenli" olduğunu söylediğini belirtmişti. Yardımcı yönetmen Halls ise ifadesinde silahın içinde "gerçek mermi" olduğunu bilmediğini söylemişti. Böylelikle Baldwin'in elindeki silahta gerçek mermi olduğu ortaya çıkmıştı.

SİLAH KULLANIM EĞİTİMİ SIRASINDA TELEFONLA KONUŞUYORMUŞ
BBC Türkçe'nin aktardığına göre; Santa Fe Bölge Savcılığı, Baldwin’i birçok aşırı pervasız davranış sergilemekle suçladı.

Haberin Devamı


"SİLAH GÜVENLİĞİNE ÖZENSİZ BİR YAKLAŞIM"
Halyna Hutchins’in, New Mexico'daki 'Rust' filminin setinde Baldwin'in bir kurusıkı tabancayı ateşledikten sonra öldüğü iddia edildi. Film setinin silah sorumlusu Hannah Gutierrez-Reed de Alec Baldwin ile aynı suçlamayla yargılanacak.

19 Ocak'ta açıklanan suçlamaları detaylandıran belgeler, kaotik bir film seti ve silah güvenliğine ilişkin özensiz bir yaklaşım tablosu çizdi.

Bölge savcılığı özel müfettişi Robert Shilling, olası suçlamalarla ilgili gerekçesinde, Baldwin'in kurusıkı silahın nasıl kullanılacağına ilişkin eğitim aldığı sırada cep telefonuyla ailesiyle konuştuğunu ve dikkatinin dağıldığını yazdı.

"BU TRAJEDİ MEYDANA GELMEZDİ"
Shilling, "Baldwin, film setinin silah sorumlusu Hannah Gutierrez-Reed ile zorunlu güvenlik kontrollerini yapsaydı ve silahı Hutchins'e doğrultmasaydı trajedi meydana gelmezdi" dedi.

"Standartlardan, uygulamadan ve protokolden bu pervasız sapma, doğrudan ölümle sonuçlanan ateşlemeye neden oldu" diyen Robert Shilling, "Baldwin, silah güvenliğinin ilk kuralının, 'ateş etmeyi düşünmediğiniz birine asla silah doğrultmayın' olduğunu biliyordu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı



İHMALLER
Suçlamaları içeren belge, aşağıdakileri de içeren en az bir düzine “ihmali" özetliyor:

* Planlanmamış bir prova için sahte bir silah kullanmamak,

* Silah sorumlusunun protokole aykırı olarak seti terk etmesine izin vermek

* Silahı yalnızca silah sorumlusundan alma uygulamasından sapmak

* Sette güvenlik şikayetleriyle ilgilenmemek

* Yeterli sertifika olmadan işe alınan silah sorumlusu ile gerekli güvenlik kontrollerini yapmamak.