Gazete Vatan Logo

'Orantısız meme kullanımı'

Müzik yazarı Alper Bahçekapılı BirGün'e yazdı: "Televizyonunuzda ya da YouTube’da bir müzik videosuna denk geldiğinizde soyunan, kalçasını sallayan, göğüslerinden aşağı şampanya döken kaç erkek müzisyen gördünüz?"

Televizyonunuzda ya da YouTube’da bir müzik videosuna denk geldiğinizde soyunan, kalçasını sallayan, göğüslerinden aşağı şampanya döken kaç erkek müzisyen gördünüz? Hafızanızı tarayınca erkeğin cinselliğini öne çıkartan kaç müzik videosu hatırlıyorsunuz? Muhtemelen kendinizi zorlasanız bile aklınıza pek bir şey gelmez. Aynı şeyi kadınlar için düşünürseniz sayısız örnek birer birer gözünüzün önüne düşer. Güzel bacaklar, sıkı kalçalar, derin dekolteler...

Pop müzik dünyası baştan aşağı bunlarla doludur. Tesadüf mü? Hayır. Endüstrinin kadın müzisyenlere dayattığı cinsiyetçi role o kadar alıştık ki her gün karşımıza çıkan bu tip videoları pek de garipsemiyoruz. Garipsememiz gerektiğini ima etmiyorum. Muhtelif bakanlarımız gibi dekolte derinliğine karşı özel bir hassasiyetim yok. Herkes istediği şeyi giyebilir. Ama günümüz müzik endüstrisinin kadınlar açısından başarı formülünde güzel ses kadar güzel bedenin de önemi olduğu aşikâr. Hatta bedenin güzelliği çoğu zaman sesin, şarkının güzelliğinin de önüne geçiyor. Radyonun kitle iletişim aracı olarak TV’nin çok daha önünde olduğu yıllarda iş elbette böyle değildi. Kimse bir kadın müzisyeni önce tipine, sonra sesine göre değerlendirmezdi. Geriye dönüp baktığınızda 30 yıl önceye oranla etraftaki ‘tombul’ müzisyen sayısının çok daha az olduğunu fark edersiniz. Plak, yapımcı şirketlerindeki yöneticiler arasında erkeklerin egemenliği baskındır. Türkiye’de de, dünyanın dört bir yanında da müzik endüstrisinde kadın yönetici yok denecek kadar azdır. Yönetmeyi bilen bu erkeklerimizse bir kadının göze de en az kulağa olduğu kadar hitap etmesini bekliyor. “Ortalama bir şarkınız ve fazla kilonuz mu var? Kusura bakmayın. Pop dünyasında şansınız maalesef çok düşük. Ortalama bir şarkınız ve güzel göğüsleriniz mi var? Sanırım sizinle şansımızı deneyebiliriz.” Üstelik son derece göreceli olan güzellik kavramı da müzik endüstrisinde belirli standartlara sahip.



Ama muhtemelen biz erkekler o şarkıyı da, videosunu da barındırdığı ‘seksi’ kadınlar yüzünden ezbere biliyoruz. Peki Blurred Lines’ın dijital çağın en hızlı satan şarkısı olması tesadüf mü? Meme farkıyla ipi gögüsledi herhalde. Lily Allen şu sıralar pop dünyasında bu konu üzerine şarkı yazan, söyleyen tek kadın. O seksi pop müzisyenleri, şarkıları kendileri değil de başkaları tarafından yazıldığı için bu konuya değinmemiş olabilirler mi? Bilinmez. Lily Allen ise yumuşak bir feminist manifesto yazmayı tercih etmiş. Kadın bedeninin sanatta dahi ticari bir araç olarak kullanılmasını referans almış.

O sahne ışıklarının altında olabilmek önce bıçak altına yatmak gerektiğinden bahsetmiş. İyi bir müzik eğitimi almak ya da yetenekli olmak değil. Sözün kısası Lily Allen pop dünyasındaki orantısız bacak ve meme kullanımından hayli rahatsız olmuş. Ama gariptir, bu rahatsızlığına rağmen şarkının videosunda bol bol bacak ve meme kullanmış. Kimileri bu parodiyi çok yerinde buluyor, kimileriyse “E şimdi senin ne farkın kaldı” diyor. Siz hangi taraftasınız bilemem...

Haberin Devamı