Gazete Vatan Logo

Ortalık fena karışacak!

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ziraat Bankası'yla ilgili öyle bir iddiada bulundu ki...

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, bir kamu bankasında kredi yolsuzluğu yapıldığı iddiasıyla ilgili CHP İstanbul İl Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da katıldığı toplantıda kamu bankalarının Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu belirterek sözlerine başlayan Erdoğdu, "Eğer kamu bankalarında kayırma, ayırımcılık, rüşvet, irtikap gibi suçlar işlenmeye başlarsa ve bankanın faaliyetleri bu suçların kolay işlenmesini sağlayacak şekilde şeffaflıktan uzaklaştırılır ve karartılırsa, bildiğiniz üzere ekonomik krizler kaçınılmaz oluyor. Kamu bankalarının faaliyetleri ne yazık ki, AKP döneminde karartılmıştır, denetim mekanizmaları yok edilmiştir ve bu bankalar, yine üzülerek söylüyorum ki, özellikle belirli işadamlarına belirli kamu ve özelleştime ihalelerini finanse etmek üzere ne yazık ki, kirli bir kasa haline getirilmiştir" dedi.

BİR YILDIR İHBAR ALIYORUZ

Erdoğdu, Ziraat Bankası'nda bir seri kredi yolsuzluğu yapıldığının kendilerine iletildiğini aktararak, "Bu konuda bize bir yıldır süren ihbarlar söz konusuydu. Bu ihbarlar aynı zamanda sanıyorum ki, Sayın Ali Babacan ve Sayın Başbakan'a da iletilmiştir. Yine tahmin ediyorum ki, bu ihbarlar yüzünden eski yönetim, yani Can Akın Çağlar yönetimi görevden alınarak, Sayın Hüseyin Aydın yönetimi göreve gelmiştir. Bu dosyalar çok büyük ihtimalle bankada bu kredilere karşı mücadele veren banka bürokratları tarafından hazrılanmış ve bize iletilmiştir.



İlk açıklayacağımız dosya Dursun Akdağ isimli bir şahsın şirketleri ile alakalı. Dursun Akdağ 1970 Bayburt doğumlu biri. Çeşitli ticari faaliyetlerde bulunuyor. Son 2003-2006 yılları arasında Aydınlı Grup'a ait Aymerkez AVM Genel Müdürlüğü yapıyor. Bu grubu dolandırmaktan davalık oluyorlar. Bize gelen bilgi bu davadan hüküm yediği ve dosyanın Yargıtay'da olduğuna yönelik. Elimizdeki raporlar içindeki bilgilerden Dursun Akdağ isimli şahsın Akdağlar Tarım, Yonca Tarım, Selva Tarım, Hayat Hayvancılık, Burgaz Hayvancılık, Yöresel Hayvancılık gibi 20'nin üzerinde şirket kurduğu anlaşılmaktadır. Bu şirketlerein tamamında Dursun Akdağ ya şirketin hakim ortağıdır, ya da sorumlu müdürüdür. Diğer ortaklara baktığınızda ise genelde babası, annesi, eniştesi ve eşi şirket ortağı olarak görünmektedir.

Mali tahlil ve istihbarat raporları kredinin kullandırılmasında en önemli belgelerdir. Kredi bu raporlara ilişkin kullandırılmaktadır. Bu raporlara göre Aksüt Hayvancılık, Dünya Hayvancılık, Akay Hayvancılık, Dağlar Hayvancılık, Yıldız Hayvancılık şirketlerinin 02.11.2010 tarihinde kurulan bu şirketler henüz ortada yokken bankaya kredi için başvurduğu, bu şirketler ortada yokken banka tarafından kredi değerlendirilmesine alındığı ve şirket kurulduktan hemen 9 gün sonra mali istihbarat raporlarının hazırlandığı evraklarla sabittir. Ve Ziraat Bankası'na bu sırada onlarca yıllık tarım tecrübesi olan bir sürü firma başvuruyor ve ne yazık ki, bu firmalar kredilerden yararlandırılmıyor" diye konuştu.

CAN AKIN ÇAĞLAR İSTİFA ETMELİDİR

Dursun Akdağ adlı kişi tarafından kurulduğu iddia edilen 20 şirkete Ziraat Bankası tarafından 7-7.5 milyon TL'lik ziraat kredisi kullandırıldığını söyleyen Erdoğdu, "Kullandırılan bu kredilerin bir çoğu, hemen hemen tamamı faizsiz, teşvikli krediler. Bu kredilerin her birinin 2'şer yıllık geri ödemesiz dönemleri bulunmaktadır ve bu kredilerden banka teamüllerine aykırı olarak komisyon alınmamış veya çok düşük komisyonlar alınmıştır" dedi.

Erdoğdu, söz konusu iddianın yaşandığı dönemde Ziraat Bankası yönetiminde bulunan Can Akın Çağlar'ın Ziraat Bankası yöneticiliği görevinden alındıktan sonra BDDK üyesi olarak atandığını belirterek, "Hakkında bu kadar belgeli yolsuzluk iddiası olan bir şahsın BDDK'ya üye olarak atanmaması gerekmekteydi ve Can Bey'in de bu görevi, en azından bu iddialar ortadayken kabul etmemesi gerekirdi. Bu durum karşısında Sayın Can Akın Çağlar bence istifa etmelidir. Eğer Can Akın Çağlar bu kararı almazsa hükümetin üzerine düşen Sayın Can Akın Çağlar'ı bu soruşturmalar bitinceye kadar açısından görevden almasıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı