Gazete Vatan Logo

Oturmak sizi mezara erken gönderebilir!

Tıbbi araştırmalar korkutucu

İster rahat bir koltukta oturun, isterse sürekli şikayet ettiğiniz bir sandalyede. Oturmanın her türlüsü sağlık açısından zararlı. Bilimsel araştırmalar da bu yönde tavsiyede bulunuyor. Araştırmalara göre oturmak ömürden süre kesiyor.

Uzmanlar modern dünyada ölümcül hastalıkların otırmakla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Kanser, kalp hastalıkları ve felce neden olan yüksek tansiyon bunlardan en önemlileri.

Geçen hafta İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden uzmanlar çok fazla oturmanın Tip-2 diyabet riskini artırdığını belirtmişti. Basit bir sandalye bile bize sigara, alok ve uyuşturucu kadar zararlı olabilir. Uzmanlar sandalyenin de insanoğlunun bir başka bağımlılığı olduğunu kaydediyor.

Avrupa'da Ortaçağ'a kadar sadece kral ve rahipler gibi yüksek konumda olanlar dışında kimse oturrark iş yapmıyordu. 13. yüzyılda Avrupa'dan zenginlik görüntüsü olurken 16. yüzyılda yaygınlaşmaya başladı.

Şimdi artık nüfusun büyük çoğunluğu gündelik yaşamının önemli bölümünü oturrarak geçiriyor. Western Sydney Üniversitesi 60 bin orta yaşlı erkek üzerinde yaptığı araştırmada günde 4 saatten fazla oturanların kanser, kalp hastalığı ve yüksek tansiyona ayakalnma riskinni daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Archives of Internal Medicine dergisinde geçen yıl yayımlanan çalışmada 11 veya daha uzun süre oturanların, günde dört saat ve daha az oturnalara göre gelecek üç yılda ölme riskinin yüzde 40 daha fazla çıktığı görülmüştü.

Uzun süre oturmadan kaynaklanan ilk ölüm Güney Kore'de yaşanmıştı. 2004 yılında 24 yaşındaki bir genç 80 saat aynı iskemlede oturrark oyun oynaması sonucu kan pıhtılaşması nedeniyle ölmüştü.

Haberin Devamı