Yazıt

Yazıt

Son dakika yazıt haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan yazıt ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını yazıt haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Yazıt

haberleri sayfasında son dakika yaşanan yazıt gelişmeleri de dahil olmak üzere 44 yazıt haberi bulunmuştur. Tüm yazıt haberleri aşağıda listelenmiştir.
Tarihte Anunnakiler Kimlerdir, Özellikleri Nelerdir? Anunnakiler Gerçek Mi?
Tarihte Anunnakiler Kimlerdir, Özellikleri Nelerdir? Anunnakiler Gerçek Mi? Tarihi antik döneme kadar uzanan anunnakiler konusunda, belli başlı bazı belgeler doğrultusunda bilgiler bulunmaktadır. Özellikle Akad öncesi dönemden kalma Sümer döneminde bulunan farklı belgeler, panteondaki en güçlü Tanrılar olarak ifade edilirler. Genel olarak Göklerin tanrısı An ile yeryüzünün Tanrısı Ki’nin torunları olarak bilinmektedir.
15.02.2024 Yaşam
Sümer Mitolojisi Tanrıları, Tanrıçaları Ve Yaratıkları Nelerdir?
Sümer Mitolojisi Tanrıları, Tanrıçaları Ve Yaratıkları Nelerdir? Antik Sümer döneminin farklı zaman dilimlerinde birçok önemli Tanrı literatüre geçmiştir. Bu Tanrılar özellikle farklı güçleri bulunan ve insanlığın kaderini etkileyen Tanrılar olarak ön plana çıkarlar. Hem tanrı hem de tanrıça olarak ifade edilebilecek olan bu doğaüstü varlıklar, binlerce yıl antik Sümer halkı tarafından yaratıcı olarak bilindi.
10.02.2024 Yaşam
Aigai Antik Kenti'nde bulunan 1800 yıllık yazıtın sırrı ortaya çıktı
Aigai Antik Kenti'nde bulunan 1800 yıllık yazıtın sırrı ortaya çıktı Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Aigai Antik Kenti'nde, 2005 yılında meclis binasındaki kazılarda bulunan 1800 yıllık 3 parça mermer yazıtın sırrı çözüldü. Birleştirilerek tercümesi yapılan mermerde, Aigaililerin Roma İmparatoru'na gönderdiği 'Fortunatus' isimli elçi aracıyla keçi derisinden alınan vergilerin her gelen toplayıcı tarafından farklı alınmasıyla ilgili şikayetini bildirdiği, imparatorun ise vergiyi sabitleyerek, uymayan vergi toplayıcılarını cezalandıracağını belirttiği ortaya çıktı.
2.10.2022 Gündem
Türk tarihine ışık tutacak keşif! O ilimizde bulundu
Türk tarihine ışık tutacak keşif! O ilimizde bulundu Konya’da, Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan bir yazıt bulundu. Milattan sonra 10-11’inci yüzyıla ait yazıtın 1071’den öncesinde Anadolu’daki Türk varlığının kanıtı niteliğinde olduğunu söyleyen kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık, “Türkopol, Türkçe karşılığı olarak Türkoğlu demek. Anadolu’da bu şekilde bulunan ilk yazıt niteliğinde. Önemi açısından da şöyle söyleyebiliriz. 1071 öncesi İslam sancağının Türkler tarafından buraya getirilmeden önceki evresinde Hristiyanlaşmış Türklerin burada varlığını gösteren bir delil bu” dedi.
3.09.2022 Gündem
Tarihi değiştirecek keşif! Çoban keçi ararken buldu, dünyanın en eskisi...
Tarihi değiştirecek keşif! Çoban keçi ararken buldu, dünyanın en eskisi... Tarihi değiştirecek keşif. Dünyanın en eskisi böyle bulundu. Mersin'de kayalıklardan düşen keçiyi arayan sahibinin fark ettiği kaya üzerindeki insan ve hayvan tasvirlerinin yer aldığı bölgede Türk Dil Kurumu (TDK) Yazıt Bilimi Kolu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, yüzey araştırması yaparken, merak eden onlarca kişi de bölgeyi görmeye gitti. İşte son dakika haberinin detayları...
17.05.2022 Yaşam
Tarihi yeniden yazdıracak keşif! Tam 2 bin 100 yıllık...
Tarihi yeniden yazdıracak keşif! Tam 2 bin 100 yıllık... Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek" dedi.
30.04.2022 Gündem
Kerziban Keskin cinayeti nasıl oldu? Fulya ile Umudun Olsun’da itiraf etti! Emlak zengini kadın Antalya Serik’te cinayete kurban gitti!
Kerziban Keskin cinayeti nasıl oldu? Fulya ile Umudun Olsun’da itiraf etti! Emlak zengini kadın Antalya Serik’te cinayete kurban gitti! Antalya’da emlak zengini kadının cinayete kurban gittiğinin itiraf edilmesinin ardından başlatılan ceset arama çalışmalarına ara verildi. Çalışmalarda kadavra köpeğinden de faydalandı. İşte Kerziban Keskin cinayeti ile ilgili merak edilenler…
21.01.2022 Gündem
Niğde'de heyecanlandıran keşif! Herkes gidemiyor, 1,5 saat sürüyor
Niğde'de heyecanlandıran keşif! Herkes gidemiyor, 1,5 saat sürüyor Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bulunan, 2 bin 800 yıllık maden yazıtının tel örgü ve sundurma ile koruma altına alınması için çalışmalara başlandı.
2.06.2021 Yaşam
Vatikan’ın arşivinde bulundu! İlk kez ortaya çıktı! Yunus Emre’ye ait...
Vatikan’ın arşivinde bulundu! İlk kez ortaya çıktı! Yunus Emre’ye ait... Vatikan'ın internet üzerinden paylaştığı dijital yazıtlarda büyük Türk mutasavvıfı ve halk ozanı Yunus Emre'nin daha önce gün yüzüne çıkmamış, içinde 200'e yakın şiir bulunan yeni divanı ortaya çıktı. Divanı bulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, "Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım sırasında Vatikan arşivinde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edildi. Çalışma 2 kitap halinde TDK yayınları arasından 1-2 ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacaktır" dedi.
9.05.2021 Kültür Sanat
Medusa kabartmalı beddua yazılı lahit müzede sergileniyor
Medusa kabartmalı beddua yazılı lahit müzede sergileniyor Amasya’nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve üzerinde Medusa kabartması ile beddua yazan lahit, Amasya Müzesi’nde sergileniyor. 1700 yıl öncesine ait beddualı lahit, müzenin de en dikkat çeken eserlerinin başında geliyor. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, antik mezarların soyulmaması için sahibinin muhtemelen beddua yazılı lahit yaptırdığını belirterek, “Beddualara ve uyarılara rağmen maalesef mezarı soymuşlar” dedi.
29.03.2021 Kültür Sanat
Bakanlık devreye girdi! Bin 800 yıllık yazıt artık Türkiye'de
Bakanlık devreye girdi! Bin 800 yıllık yazıt artık Türkiye'de Manisa’daki Sidas Antik Kenti’nden yıllar önce çalınarak İtalya’ya götürülen bin 800 yıllık antik taş yazıt, Kültür ve Turizm Bakanlığının çabalarıyla 23 yıl sonra yeniden Türkiye’ye getirildi.
23.09.2020 Gündem
Aydın'da ilk kez yazıtlı oda mezar bulundu!
Aydın'da ilk kez yazıtlı oda mezar bulundu! Aydın'ın Karpuzlu ilçesinde Alinda Antik Kenti çevresinde araştırma yapan Yüzey Araştırma ekibi, içerisinde yazıt olan oda mezar buldu. Bölgede ilk kez yazıtlı oda mezar bulunması heyecan yarattı.
19.08.2020 Gündem
Heyecanlandıran gelişmeyi Türk profesör duyurdu! Patara'da bulundu
Heyecanlandıran gelişmeyi Türk profesör duyurdu! Patara'da bulundu Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmasında, antik kentin eski dönemlerinde yaşayan önemli bir kişiyi onurlandıran parçalanmış yazıt bulundu. Kazı ekibini heyecanlandıran yazıt, incelenmek üzere korumaya alındı.
7.05.2020 Gündem
3 bin yıllık mumyanın sesi hayata döndürüldü!
3 bin yıllık mumyanın sesi hayata döndürüldü! Bilim insanları, 3 bin yıllık mumyalanmış Mısırlı bir rahibin ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyalayarak rahibin sesini hayata döndürmeyi başardığını duyurdu.
24.01.2020 Bilim ve Teknoloji
Adıyaman’da bin 800 yıllık tripleks mağaralara ilk kez girildi
Adıyaman’da bin 800 yıllık tripleks mağaralara ilk kez girildi Adıyaman’da sarp kayalıklara oyulmuş bin 800 yıllık tripleks (3 katlı) mağaraların içine dağcılık teknikleri kullanılarak ilk kez girildi.
30.07.2019 Yaşam
Fırtına yıktı, skandal ortaya çıktı!
Fırtına yıktı, skandal ortaya çıktı! Antalya'nın Kumluca ilçesinde, hatalı restorasyonun ardından 2016 yılında üzeri plastik malzemeyle kapatılan Rhodiapolis Antik Kenti'ndeki Likyalı ünlü hayırsever Opramoas adına yapılan anıt, fırtınayla birlikte ortaya çıktı. Şubat ayında etkili olan fırtına, 3 yıldır anıtı kapatan plastik kaplamayı yıktı.
16.07.2019 Gündem
Okul duvarında tesadüfen bulundu! 2 bin 300 yıllık...
Okul duvarında tesadüfen bulundu! 2 bin 300 yıllık... Muğla'nın Datça ilçesindeki Kazım Yılmaz İlkokulu'nun bahçe duvarında 2 bin 300 yıllık yazıt bulundu. Tesadüf sonucu tespit edilen tarihi yazıt, Marmaris Müze Müdürlüğü ekiplerince yerinden çıkarılarak korumaya alındı.
2.06.2019 Gündem
Mersin’de el yazması tarihi kitaplar ve yazıt ele geçirildi
Mersin’de el yazması tarihi kitaplar ve yazıt ele geçirildi Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mezitli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir şahsın ikametinde yaptığı aramada el yazması 2 tarihi kitap ile 80 santimetre uzunluğunda rulo halinde yazıt ele geçirdi.
20.05.2019 Gündem
Yahudilere tahsis edilen anıt kaldırımın taşları çalındı
Yahudilere tahsis edilen anıt kaldırımın taşları çalındı İtalya’nın başkenti Roma’da II. Dünya Savaşı sürecinde öldürülen Yahudileri anmak için yapılan kaldırımın taşları çalındı.
10.12.2018 Dünya
Karış karış gezdikleri kentte  yüzlerce yazıt buldular
Karış karış gezdikleri kentte yüzlerce yazıt buldular Bilecik'in kuzey ve güneyindeki köyleri, kırsal yerleşim birimleri 2012'den bu yana karış karış gezen 8 kişilik araştırma ekibi, buldukları 550'nin üzerinde yazıtı kayıt altına aldı.
2.09.2018 Yaşam
Tarihimizi çalanlara 1 milyon imzayla uyarı
Tarihimizi çalanlara 1 milyon imzayla uyarı Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), Antalya’dan yurt dışına kaçırılan 8 tarihi eserin iadesi için ‘Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir’ adlı proje başlattı. Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ne bu eserlerin fotoğraflarından oluşan sergi açılacak, Nereidler Anıtı’nın replikası konulacak. Gelen her turistle anket yapılacak ve eserlerin iadesi için hedeflenen en az 1 milyon imza UNESCO’ya gönderilecek.
4.03.2018 Yaşam
Afyonkarahisar’da  3 bin 200 yıllık  yazıt şaşkınlığı
Afyonkarahisar’da 3 bin 200 yıllık yazıt şaşkınlığı Afyonkarahisar’ın ilçesi İhsaniye’ye bağlı Beyköy’de, 1878 yılında keşfedilen ve Luvi dilinde yazıların bulunduğu 3 bin 200 yıllık yazıtın ilk kez deşifre edildiğinin açıklanması, gözleri bu köye çevirdi.
12.10.2017 Yaşam
Anadolu’da ‘gizemli  deniz insanları’
Anadolu’da ‘gizemli deniz insanları’ Afyonkarahisar yakınlarında 1878’de bulunan Luvi dilindeki bir antik yazıt ilk kez deşifre edildi. Belgelerde geçen ‘gizemli deniz insanları’nın Anadolu’nun yerli halkları olduğunu ortaya koydu
11.10.2017 Yaşam
Şehir sanat ile çevrili!
Şehir sanat ile çevrili! İstanbul’daki sanat piyasası gün geçtikçe daha yoğun bir programın içine giriyor. Şehirde şu sıralar gözden kaçırmamanız sergileri sizler için sıraladık...
28.10.2016 Magazin
2 bin 200 yıl önce ev sahibi 6 şahit bir kefil istiyormuş
2 bin 200 yıl önce ev sahibi 6 şahit bir kefil istiyormuş İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Teos antik kentinde sürdürülen çalışmalarda günışığına çıkarılan 2200 yıllık yazıt, Anadolu’daki en kapsamlı ‘kira sözleşmesi’ni ortaya koydu...
2.10.2016 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

Yazıt ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki yazıt haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.