Jeoloji

Jeoloji

Son dakika jeoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan jeoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını jeoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Jeoloji

haberleri sayfasında son dakika yaşanan jeoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.059 jeoloji haberi bulunmuştur. Tüm jeoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
Naci Görür'den dikkat çeken açıklama: İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir
Naci Görür'den dikkat çeken açıklama: İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir İstanbul depreminin kısa süre içerisinde meydana gelmesini beklediklerini vurgulayan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un depreme hazırlama zamanı geldiğini söyledi. Görür,"Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
16.04.2024 Gündem
Jeoloji Mühendisi İstanbul'u uyardı! Beklenen depremi yorumladı
Jeoloji Mühendisi İstanbul'u uyardı! Beklenen depremi yorumladı Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi kurucusu ve Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul için ezber bozan açıklamalarda bulundu. İstanbul'da 4- 5 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin doğal olduğunu söyleyen Bayraktutan, "İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
9.04.2024 Gündem
Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası! Karadeniz'den 8 alan listede
Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası! Karadeniz'den 8 alan listede Türkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Raif Kandemir, “Bu alanları kapsayacak jeoparkları oluşturabilirsek Türkiye turizmine çok büyük katkılarda bulunabiliriz” dedi.
27.03.2024 Gündem
Marmara'da deprem! Prof. Dr. Süleyman Pampal: Hareketliliğini artırdığını gösteriyor
Marmara'da deprem! Prof. Dr. Süleyman Pampal: Hareketliliğini artırdığını gösteriyor Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal anlattı.
20.03.2024 Gündem
6.8’lik artçı deprem uyarısı nerede? Hangi illerde var, uyarı yapılan 4 il hangileri?
6.8’lik artçı deprem uyarısı nerede? Hangi illerde var, uyarı yapılan 4 il hangileri? 6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede 1 yıl içinde 5 ve üzeri artçı deprem olma olasılığının hesaplandığı bir çalışmaya göre, 4 ilde bu ihtimal daha yüksek. Peki, 6.8’lik artçı deprem uyarısı nerede, hangi illerde var? Hangi iller risk altında?
19.03.2024 Gündem
Prof. Dr. Naci Görür'den deprem uyarısı: 4 ilde ihtimali yüksek görüyoruz
Prof. Dr. Naci Görür'den deprem uyarısı: 4 ilde ihtimali yüksek görüyoruz 6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede 1 yıl içinde 5 ve üzeri artçı deprem olma olasılığının hesaplandığı bir çalışmaya göre, 4 ilde bu ihtimal daha yüksek.
17.03.2024 Gündem
12 noktaya deprem erken uyarı sistemi geliyor! Artık önceden öğrenilebilecek
12 noktaya deprem erken uyarı sistemi geliyor! Artık önceden öğrenilebilecek Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
16.03.2024 Gündem
İMO, JFMO, JMO'dan deprem ile ilgili ortak basın açıklaması!
İMO, JFMO, JMO'dan deprem ile ilgili ortak basın açıklaması! Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak tarafından, 1 – 7 Mart Deprem haftası nedeniyle basın açıklaması yapıldı.
5.03.2024 Adana
Türkiye'nin canını yakacak fay hattını işaret etti: Prof. Dr. Pampal yeni depremin haberini verdi
Türkiye'nin canını yakacak fay hattını işaret etti: Prof. Dr. Pampal yeni depremin haberini verdi Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Türkiye'nin canını yakacak fay hattını işaret etti. Stres yüklemesinin tamamlandığını söyleyen Pampal, "“Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak." dedi.
3.03.2024 Gündem
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü açıkladı: Marmara'da olacak bir depremde tsunami öngörülüyor
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü açıkladı: Marmara'da olacak bir depremde tsunami öngörülüyor Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı öngörülerek çalışmalar yapılıyor" dedi.
6.02.2024 Gündem
Marmara için tsunami uyarısı! Prof. Dr. Tatar: Olacak bir deprem için çalışmalar yapılıyor
Marmara için tsunami uyarısı! Prof. Dr. Tatar: Olacak bir deprem için çalışmalar yapılıyor Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı öngörülerek çalışmalar yapılıyor" dedi.
6.02.2024 Gündem
İğneada'da selde 6 kişinin öldüğü tesisin sahibine, 22,5 yıl hapis istemi
İğneada'da selde 6 kişinin öldüğü tesisin sahibine, 22,5 yıl hapis istemi Kırklareli’nin Demirköy ilçesi İğneada beldesindeki selde 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin tutuklanan tesis sahibi Bülent Bayrak (53) ile tutuksuz 3 sanık hakkında 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma' suçundan 3 yıldan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede ifadesine yer verilen selde ölen işletme müdürü Ümit Solmaz'ın ablası Yasemin Demir, olaydan birkaç gün önce telefonla kardeşiyle görüştüğünü belirterek, "Bana, sel uyarısı yapıldığını, işletmedeki müşterilerin paralarını iade edip göndermek istediğini, Bülent Bayrak ile görüştüğünü, Bülent Bey'in bağırıp çağırıp 'Şimdiye kadar bir şey olmadı' dediğini söyledi" dedi.
31.01.2024 Gündem
Depremler sonrası harekete geçildi: Her binaya ücretsiz verilecek!
Depremler sonrası harekete geçildi: Her binaya ücretsiz verilecek! Türkiye'de peş peşe meydana gelen depremler sonrası harekete geçildi. Her binaya ücretsiz olarak yerleştirilecek. İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremle ilgili yeni projelerini açıkladı.
27.01.2024 Ekonomi
Yedisu fayı nerede, nereden geçiyor, kaç km? Yedisu fayı en son ne zaman kırıldı?
Yedisu fayı nerede, nereden geçiyor, kaç km? Yedisu fayı en son ne zaman kırıldı? Prof. Dr. Süleyman Pampal “Bu bölge hassas bir bölge, depremin olduğu bölgenin batısında Malatya fayı olarak bildiğimiz bir fay var, kırılmamış ve aktif faylar bunlar. Yedisu fayı daha önemli, bu fay 7,4 civarında deprem üretmiş bir fay. Zaten biz bu fayı gündeme getiriyorduk, demek ki bu bölgede kırılabilecek ve 7-7,5 arası deprem üretebilecek faylar var.” Açıklamasının ardından Yedisu fayı nerede, kaç km, hangi illerden geçiyor? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.
26.01.2024 Gündem
Yılmaz Erbek Apartmanı davasında avukatlardan ağır ceza mahkemesi talebi
Yılmaz Erbek Apartmanı davasında avukatlardan ağır ceza mahkemesi talebi İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı'nda, o dönemde Bornova Belediyesi'nde görev yapan 7 sanık 'görevi kötüye kullanma' suçundan hakim karşısına çıktı. Duruşmada şikayetçi avukatları, davanın görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talebinde bulunurken, duruşma savcısı ana davaya ilişkin Yargıtay kararının beklenmesini istedi.
17.01.2024 Gündem
Marmara için endişelendiren uyarı: 2000 yıllık suskun fay uyandı mı?
Marmara için endişelendiren uyarı: 2000 yıllık suskun fay uyandı mı? Maden Tetkik Arama'nın güncel fay haritasına birkaç yıl önce eklenen ve tahmini olarak 2 bin yıldır deprem üretmediği tespit edilen Gökçeyazı Fayı'na çok yakın bir noktada önceki dün meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki deprem akıllarda soru işareti bıraktı. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balıkesir il merkezinin de içinden geçen Gökçeyazı Fayı'nın her an kırılabileceğine işaret ederken, Balıkesir'in deprem riskinin İstanbul'dan daha fazla olduğunu vurguladı.
21.12.2023 Gündem
Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Haritalar Hangileridir?
Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Haritalar Hangileridir? Söz konusu haritaları olduğu zaman tematik harita özellikle günümüzde önemli bir yer taşımaktadır. Çünkü bu haritalar aynı zamanda belli bir konum üzerinden yine belli bir konu dahilinde farklı renklendirme eşliğinde belirleme olanağı tanır. Böylece mekana ait olan bilgiler değişik konu üzerinden ilişkilendirilerek belli bir kalıba sokulur. Bu durum genelde renklendirme ya da sembol kullanımı ile birlikte harita üzerinde gerçekleşmektedir. Günümüzde ise farklı harita türleri üzerinden hazırlanan bu tematik yapı birçok değişik alanda yaygın kullanılmaktadır.
21.12.2023 Eğitim
Bakan Uraloğlu: Tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz
Bakan Uraloğlu: Tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezimiz sayesinde, zamanında yapılan müdahalelerle olası muhtemel tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
21.12.2023 Gündem
Deprem açıklaması! Prof. Dr. Ziyadin Çakır İstanbul’daki en riskli bölgeleri işaret etti
Deprem açıklaması! Prof. Dr. Ziyadin Çakır İstanbul’daki en riskli bölgeleri işaret etti Haramidere, Ayamama, Kurbağalıdere’nin olası Marmara depreminde en riskli alanlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını söyledi.
17.12.2023 Gündem
Biyocoğrafya Nedir, Neleri İnceler? Biyocoğrafyanın Alt Dalları Nelerdir?
Biyocoğrafya Nedir, Neleri İnceler? Biyocoğrafyanın Alt Dalları Nelerdir? Biyocoğrafya, bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ve bu dağılımın fiziki nedenlerini incelemektedir. Biyo ve coğrafya olmak üzere iki kelime üzerinden ortaya çıkan bilim dalı yaşamı temel alan bir bilim dalı olarak karşımıza çıkar.
15.12.2023 Eğitim
Denizden duman çıkması deprem belirtisi mi? Gemlik’teki depremden 7 dakika önce Marmara Denizi’nden duman yükseldi
Denizden duman çıkması deprem belirtisi mi? Gemlik’teki depremden 7 dakika önce Marmara Denizi’nden duman yükseldi Marmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden 7 dakika önce, Mudanya ilçesi açıklarında denizden duman yükseldiği görüldü. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıyan görüntülere ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er açıklamalarda bulundu. Peki, Denizden duman çıkması deprem belirtisi mi?
6.12.2023 Gündem
Sivas'ta TÜBİTAK destekli proje çalışmasında yeni bir tür keşfedildi: Medon turcicus
Sivas'ta TÜBİTAK destekli proje çalışmasında yeni bir tür keşfedildi: Medon turcicus Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu'nda görev yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel TÜBİTAK destekli bir proje çalışmasında Sivas'ta yeni bir böcek türü buldu. 2019 yılında Sivas, Yıldız Dağları'na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan yeni türe 'Medon turcicus' ismi verildi.
6.12.2023 Gündem
Kış geldi, depremler başladı! Önce Malatya son Şanlıurfa! Uzmanı açıkladı: Depremler neden kışın olur?
Kış geldi, depremler başladı! Önce Malatya son Şanlıurfa! Uzmanı açıkladı: Depremler neden kışın olur? Deprem mevsimi başladı desek yanlış söylemiş olmayız. Yapılan araştırmalar depremlerin özellikle kış mevsiminde gerçekleştiğini gösterse de bu bir istatistikten ibaret. Çünkü jeoloji bilimi mevsimlerin depremlerin oluşumuna etkisinin olmadığı görüşünde ki bilim dünyasından gelen veriler de bunu doğrular nitelikte. Ancak sonuçlar da ortada. Peki kışın deprem neden olur? Gelin birlikte bakalım.
23.11.2023 Gündem
Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı öne sürülmüştü! Bankacı müdürü hakim karşısında: Kazandırırken Seçil'dim, kazandıramayınca dolandırıcı oldum
Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı öne sürülmüştü! Bankacı müdürü hakim karşısında: Kazandırırken Seçil'dim, kazandıramayınca dolandırıcı oldum Ünlü futbolcuları dolandırdığı iddia edilen banka müdürü Seçil Erzan ile birlikte 6 sanığın yargılanmalarına başlandı. Erzan savunmasında, "Ben batmak üzere olan bir geminin kaptanıydım. Dolandırıcı olsam gemi batar ben kurtulurdum. Suça konu olan bakiyenin bende olmadığı, bu bakiyeyi bir yerde saklamadığımı, bununla bir şeyler almadığımı salondakilerin bildiğini çok iyi biliyorum. Bakiyenin 45 milyon olmadığını bildiklerini de biliyorum. İddianamede adı geçenlerle paradan para kazanma konusunda ortak noktamız vardı" dedi. Seçil Erzan, "Faiz adı altında bu insanların aza tamah etmemeleri, çok kazanmak istemeleri beni bu hala soktu" ifadelerini kullandı. Savunmasında Erzan 2020 yılında Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını da ifade etti.
20.11.2023 Gündem
Köylüler tedirgin! Sayılar giderek artıyor, gaz çıkışları başladı
Köylüler tedirgin! Sayılar giderek artıyor, gaz çıkışları başladı Konya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları 2 bin 500’ü bulurken, yeni oluşanların bazılarında volkanik gaz çıkışı görülmeye başlandı. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bu yıl obruklarda daha dinamik bir dönemin yaşandığını belirterek, ''Ekmekçi yaylasında şubat ayında 30 metrelik çerçeve çizen obruk ise yarım metre kadardı. 1 ay önce burada 2 saat boyunca müthiş bir gaz çıkışı gözlendi. Bunun ardından da 1,5 metrelik bir çökme oluştu. Burada gaz çıkışı devam ediyor ve bazı dönemlerde artıyor" dedi.
11.11.2023 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

Jeoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki jeoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.