İşçi Hakları

İşçi Hakları

Son dakika işçi hakları haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan işçi hakları ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını işçi hakları haber sayfamızda bulabilirsiniz.

İşçi Hakları

haberleri sayfasında son dakika yaşanan işçi hakları gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.105 işçi hakları haberi bulunmuştur. Tüm işçi hakları haberleri aşağıda listelenmiştir.
Devlet koruması altında olmak ne demek? Devlet koruması altında olanlar kimler, devlet koruması nedir, nasıl olunur?
Devlet koruması altında olmak ne demek? Devlet koruması altında olanlar kimler, devlet koruması nedir, nasıl olunur?Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eski manken Deniz Akkaya'nın kızını koruma altına aldı ve psikolojik destek sağlamaya başladı. Söz konusu gelişmenin ardından “Devlet koruması altında olmak ne demek, devlet koruması nedir, nasıl olunur? Kimler devlet koruması altına alınır?” sorusuna yanıt aranmaya başlandı.
28.05.2024Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Edanur'u tedbirsizlik öldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Edanur'u tedbirsizlik öldürdüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki Edanur Gezer'in kazı çalışması sonrası oluşan su birikintisine düşerek yaşamını yitirmesiyle ilgili konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'un göbeğindeki parkta 5 yaşındaki evladımız göz göre göre hayatını kaybetti. Parkta basit önlemler alınmadı. Lafa gelince mangalda kül bırakmayanların sesi soluğu çıkmadı." dedi.
29.04.2024Gündem
Performans ücreti zammı ile ilgili kritik detay! Yargıtay’dan emsal karar
Performans ücreti zammı ile ilgili kritik detay! Yargıtay’dan emsal kararPerformans ücret zammı ile ilgili son dakika açıklaması! Çalışana benzer performansa rağmen yıldırmak için yapılan düşük değerlendirmeler ya da ispatlanabilir olgulara dayanmayan değerlendirmeler düşük zammın gerekçesi olmuyor. Çalışana Kanunda sayılan ayrımcılık nedenleri dışında bir nedene dayalı olarak eşitliğe aykırı uygulamalar yapılması halinde mahrum kalınan haklar talep edilebiliyor. İşte ücret ve terfide performans değerlendirmesi ile ilgili kimsenin bilmediği detaylar...
Çalışan milyonları ilgilendiriyor, beraber ödenecek! Fazla mesai, tatil çalışması, bayram ve tatil ücretleriyle ilgili flaş açıklama
Çalışan milyonları ilgilendiriyor, beraber ödenecek! Fazla mesai, tatil çalışması, bayram ve tatil ücretleriyle ilgili flaş açıklamaÇalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Maaş, fazla mesai, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücreti ile ilgili flaş açıklama. Milyonlarca çalışanı kapsayan açıklama geldi. Türkiye'de 2,5 milyonda fazla taşeron çalışan bulunuyor. Taşeron çalışanları haklarıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Devir tarihinden sonraki çalışmalar sebebiyle doğan işçilik alacaklarından devreden işverenin sorumluluğu bulunmuyor. Devirden sonraya ait ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücreti gibi işçilik alacaklarından devralan işveren tek başına sorumlu. Dolayısıyla yeni doğacak alacaklar eski işverenden istenemiyor. Kıdem tazminatında durum biraz daha farklı. Kıdem tazminatı hakkını doğuran durum yeni işveren zamanında gerçekleşse de eski işveren, çalışanın kıdem tazminatından, kendi yanında geçirdiği süreyle ve çalışanın devir tarihinde kendisi tarafından ödenen son ücretiyle sınırlı olarak sorumlu tutuluyor. Kıdeme esas süre de hem eski hem yeni işveren yanında geçirdiği süreler birleştirilerek hesaplanıyor. İşte çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar...
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun! 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? İşte 1 Mayıs mesajları ve anlamlı sözler!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun! 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? İşte 1 Mayıs mesajları ve anlamlı sözler!Dünyada pek çok ülkede İşçi Bayramı her yıl 1 Mayıs’ta kutlanıyor. Türkiye’de ilk kez 193’te kutlanmaya başlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü milyonlarca işçinin hak mücadelesinin savunulduğu en önemli günlerden birirdir. Bu yıl yeniden meydanlarda kutlanmaya başlanan 1 Mayıs’ta işçi hakları, sorunlar ve talepler bir kez daha dile getirilecek. Peki, 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir, ne zaman ortaya çıktı? İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hakkında merak edilenler…
1.05.2022Gündem
Faizi ile ödeniyor! Flaş 20 gün detayı, maaşınız eksik yattıysa...
Faizi ile ödeniyor! Flaş 20 gün detayı, maaşınız eksik yattıysa...Çalışan birçok kişi maaşının geç ödenmesinden ya da eksik ödeme yapılmasından şikayetçi. Özellikle pandemi süreci ve sonrasında bazı işverenler enflasyon ve döviz kurlarındaki değişikliği bahane ederek eksik ödeme yapıyor. Peki böyle bir durumla karşılaşan çalışanın hakları neler? Çalışan ücretini faizi ile birlikte talep edebilir mi?
İş arayan ve iş değiştirmek isteyenler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın, imzalarsanız...
İş arayan ve iş değiştirmek isteyenler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın, imzalarsanız...Çalışan milyonları ve iş arama sürecinde olanları çok yakından ilgilendiriyor. Özellikle iş hayatına yeni adım atanların mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. İş alım süreçlerinde birçok kişi sorunsuz bir şekilde işe kabul edilebilmek için önüne konulan sözleşmeyi okumadan imzalıyor. Öyle ki bazı işverenler çalışanın boş kağıt bile imzalamasını talep edebiliyor. Çalışmak zorunda olanlar sözleşmeyi ya da boş kağıdı düşünmeden imzalayabiliyor. Bazı sektörlerde işverenin uğrayacağı olası zararlara karşı işe girişte işçiden senet alınıyor, gayrimenkule ipotek konulabiliyor. Rutin bir işlem gibi gösterilen bu uygulama işçi açısından çok büyük mağduriyetlere yol açabiliyor. İpoteğin kaldırılması için yıllar süren davalar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda sadece çalışan değil çalışanın yakınları da mağdur oluyor. Çalışanların sözleşme metnini dikkatle okuması ve boş kağıt imzalatılmasını ise reddetmesi önemli. Yargıtay karara bağladığı benzer bir davada işveren işe girerken işçiden imzalı boş senet aldı, işçi 5 ay çalışıp ayrıldıktan sonra işveren senedin boşluklarını doldurarak 50 bin lira borç çıkardı. İşveren mahkemede, işçinin işe girerken kendisinden borç aldığını, senedin bu borca karşılık düzenlendiğini iddia etti. İşçi, borcunun olmadığını kanıtlamak için on yıl mücadele etmek zorunda kaldı.
Özel sektörde çalışanları yakından ilgilendiren flaş karar! Artık değişti, rekabet yasağı...
Özel sektörde çalışanları yakından ilgilendiren flaş karar! Artık değişti, rekabet yasağı...Özel sektörde çalışan milyonları ilgilendiren karar! Yargıtay son noktayı koydu, artık değişti. İşverenler rekabet yasağı kapsamında imzalattırıyordu, ihlal edenler ceza ödüyor. Birçok çalışan bu hakkı bilmiyor ama yasak süresi iki yılı aşamıyor, tüm faaliyet alanını kapsamaması gerekiyor. Bugüne kadar cezai şart bedellerinin Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel hüküm nedeniyle ticaret mahkemelerinde talep edilmesi kabul edilmekteydi. Yargıtay yakın tarihli verdiği kararında rekabet yasağına ilişkin hükümlerin iş sözleşmesi ile bağlantısını vurgulayarak İş Mahkemeleri Kanunu'ndaki özel hükümden hareketle iş mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar verdi.
Maaşta 5 yıl detayı! İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor...
Maaşta 5 yıl detayı! İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor...Maaşlarla ilgili flaş detay. İşçi ve işveren milyonları kapsıyor. Ödenmeyen maaşlar nasıl geri alınır? sorusu cevabını buldu. Çalışanların en çok karıştırdıkları konuların başında ödenmeyen ücretlerin en fazla ne kadar sürede talep edilebileceği gelir. Ücretlere ilişkin zamanaşımı süresi 5 yıldır. Ücretin ödeme zamanından itibaren 5 yıl içinde dava veya diğer takip yollarıyla talep edilmeyen ücret zamanaşımına uğrar. Öte yandan çalışanların ücret seviyesi, ücreti zamanında ödenmesi, işveren tarafından doğru hesaplanması ve ücretten kesinti yapılamaması için bir dizi koruyucu düzenleme var. İşte işçi ve işveren milyonları kapsayan detaylar...
Çalışanlara kötü haber! Karar verildi, 1 saat bile...
Çalışanlara kötü haber! Karar verildi, 1 saat bile...Çalışan herkes için geçerli. Pek çok kişi detaylı bilgiye sahip değil. Yargıtay tarafından karar verildi. İşverenin fesih hakkı bulunuyor. İşverenden izin almadan işe gelmeyen çalışanın iş sözleşmesi feshedilebiliyor.
Sağlık raporu kıdem tazminatını etkiler mi, sağlık raporu olan kıdem tazminatı alabilir mi?
Sağlık raporu kıdem tazminatını etkiler mi, sağlık raporu olan kıdem tazminatı alabilir mi?İstirahat raporu alan sayısı pandemiyle birlikte arttı. Rapor alan çalışanı bu durumda kıdem tazminatı, işten çıkarma başta olmak üzere birçok başlık devreye giriyor. İhbar süresini 6 hafta aştığı gerekçesiyle bir işçinin iş akdinin bildirimsiz feshedilebilmesi için raporun aralıksız olması gerekirken, bildirimsiz fesihte işveren ihbar tazminatı ödemez.
Tüm çalışanlar için geçerli! Yanlış bilgi veren yandı
Tüm çalışanlar için geçerli! Yanlış bilgi veren yandıÇalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bunu yapan parasını alamıyor. Çok dikkat edilmesi gerekiyor. İşe başlamadan önce sözleşme yapılırken verilecek bilgilerin doğru olması gerekiyor. Yanlış bilgi verilmesi halinde işverene çalışanı tazminatsız işten çıkarma hakkı doğuyor. Aynı şekilde işveren için de bu geçerli. İşveren işçiyi yanıltacak veya yanlış bilgiler verirse haklı fesih ile tazminat talep edilebiliyor.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi nedir, ne zaman biter? Belirsiz süreli iş sözleşmesi kimlere yapılır?
Belirsiz süreli iş sözleşmesi nedir, ne zaman biter? Belirsiz süreli iş sözleşmesi kimlere yapılır?Türkiye'de çalışan ile işveren arasında yapılan iş sözleşmeleri çoğunlukla belirsiz süreli iş sözleşmesidir. 4857 sayılı iş kanununda iş sözleşmesi türlerinden bahsedilmektedir. Bununla birlikte bu sözleşmelerde uyulması gereken kurallardan da bahsedilmektedir. İş sözleşmesinin spesifik bir şekli bulunmaz. İşçi ve işveren istedikleri gibi bir sözleşme hazırlayarak bu sözleşmeyi imzalayabilir.
İmza atan parayı alamaz! Çalışanlar için flaş açıklama! Yüzde 50 fazla ücret...
İmza atan parayı alamaz! Çalışanlar için flaş açıklama! Yüzde 50 fazla ücret...Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. O imzayı atan parasını alamaz. Çok önemli detay açıklandı. 5 yıl süresi var. Normal ücretin yüzde 50 fazlası ödeniyor. Fazla çalışma ücreti alacak davalarının başında geliyor. Sözleşme imzalanırken günlük olarak belirli bir saate kadar fazla mesai parasının ücrete dahil olduğu hükmü yer alabiliyor ya da bordroda görünebiliyor. Çalışanın imzaladığı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği yazıyorsa, fazla mesai yapıldığının kanıtlanması mümkün olmaz, para da ödenmez. Davayı açmak için 5 yıllık zaman aşımı süresi var. Fazla mesailerin parası talep edilebilir. İşte çalışanları yakından ilgilendiren konunun detayları
28.05.2021Ekonomi
Çalışanları çok yakından ilgilendiriyor! 10 ve 18 numaralı kod...
Çalışanları çok yakından ilgilendiriyor! 10 ve 18 numaralı kod...Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. 10 ve 18 numaralı kod nedeniyle destekten yararlanılamıyor. Başvuru incelendi ve değişiklik yapılmasına ilişkin tavsiye kararı alındı. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) açıklama yaptı. Ücretsiz izne ayrıldıkları halde işveren bildirim ve başvuru işlemi yapmadığında işçiler hak kaybı yaşıyor. 10 ve 18 numaralı kodla eksik gün bildirimi yapılması nedeniyle de destekten faydalanamıyorlar. Bu nedenle de nakdi ücret desteği düzenlemesinde değişiklik yapılması için KDK tavsiye kararı aldı.
3.04.2021 Ekonomi
Bakan Selçuk: Kendi içlerindeki şiddet ve tacize ses çıkarmıyorlar
Bakan Selçuk: Kendi içlerindeki şiddet ve tacize ses çıkarmıyorlarAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sözüm ona kadın hakları, işçi hakları savunuculuğu yapanlar, ne yerel yönetimdeki haksızlıklara ne de kendi içlerindeki şiddet, taciz gibi olaylara ses çıkarmıyor. Bunu da milletimiz, toplumumuz görüyor" dedi.
8.03.2021Gündem
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Sağlık sigortaları ve yan haklar etkilenecek!
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Sağlık sigortaları ve yan haklar etkilenecek!2020 Sigorta Şirketleri Araştırması’nın sonuçları açıklandı. 59 ülkede 239 sigorta şirketinin katılımıyla düzenlenen ‘MMB Sağlık Trendleri: 2020 Sigorta Şirketleri Araştırması’nın sonuçlarına göre koronavirüs ve uzaktan çalışma, sağlık sigortalarına ve yan haklara köklü değişimler getiriyor.
Emeklilere güzel haber! Resmen duyuruldu, Meclis'e sunuldu...
Emeklilere güzel haber! Resmen duyuruldu, Meclis'e sunuldu...Milyonlarca kişi bekliyordu ve Meclis'e sunuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tek tek açıkladı. 2021 bütçesinde emekli, yaşlı, geliri düşük olanlar, kamu çalışanları, işçi hakları korunurken, sosyal harcamalara 81.2 milyar, öğrencilere kredi, burs, pansiyon, özel okul desteği, harç ödemesi için 30.1 milyar TL destek sağlanacak. Bireysel emeklilik sisteminde doğrudan devlet katsının 5.8 milyar TL'ye ulaşması öngörülüyor. Yoksul vatandaşın 1.5 milyarlık elektrik faturasını devlet karşılayacak.
22.10.2020Emekli
Paris'te Macron protestosu: Senden tüm kalbimle nefret ediyorum
Paris'te Macron protestosu: Senden tüm kalbimle nefret ediyorumFransa'da çok sayıda işçi sendikası ve binlerce göçmen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin göçmen politikalarını protesto etti. Gösterinin en renkli pankartındaki, "Macron, senden tüm kalbimle nefret ediyorum." yazısı dikkati çekti.
17.10.2020Dünya
Gece çalışanlar için Yargıtay'dan tazminat kararı!
Gece çalışanlar için Yargıtay'dan tazminat kararı!Yönetmeliklerde açık bir şekilde işçinin iki haftada bir vardiyası değiştirileceğinin belirtilmesine rağmen sürekli gece vardiyasında çalışmaya zorlanan işçi istifa etti. Yargıtay, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Milyonlarca çalışanı kapsıyor! Bildirilmesi zorunlu...
Milyonlarca çalışanı kapsıyor! Bildirilmesi zorunlu...Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. İşveren çalışma şartlarını tek taraflı değiştiremez. Eğer bir değişiklik yapılacaksa çalışma şartlarındaki değişikliğin yazılı bir şekilde işçiye bildirilmesi zorunlu. İşçi tarafından 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik ise işçiyi bağlamaz. Ancak işveren işçinin sözleşmesini değişikliğin geçerli sebebe dayandığını açıklayarak feshedebilir. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşçinin çalışma şartlarının ve işverenin yönetim haklarının sınırları nedir? İşte çalışma şartı değişikliği ve işçi-işverenin hakları ile ilgili tüm detaylar...
Ayrımcılık yapan işveren tazminat öder!
Ayrımcılık yapan işveren tazminat öder!Milyonlarca çalışan ve işvereni çok yakından ilgilendiriyor. Ayrımcılık yapan işveren tazminat öder....Corona virüs salgını ile mücadele ettiğimiz şu günlerde çalışma hayatında da birçok değişiklik yaşandı. Uzaktan çalışmaya uygun olan sektörler evden çalışma sistemine geçerken birçok iş yeri de geçici süre ile kapatıldı. Burada çalışanların ekonomik olarak mağdur olmaması için devlet tarafından kısa çalışma ödeneği ile çalışanlara destek verildi. Yaşanan bu yeni süreç de bazı eşitsizlikleri ortaya çıkardı. Aynı birimde çalışan fakat aynı ücreti almayan işçilerin önümüzdeki dönemde dava açmaları mümkün. Çalışan eğer ayrımcılığı uğradığını kanıtlayabilirse tüm haklarının yanında 4 alık ücreti kadar ilave tazminat hakkı kazanabilir.
15.05.2020Gündem
Kısa çalışma ödeneği kimlere verilir? Kısa çalışma ödeneğinden kimler faydalanabilir, emekli çalışan faydalanabilir mi?
Kısa çalışma ödeneği kimlere verilir? Kısa çalışma ödeneğinden kimler faydalanabilir, emekli çalışan faydalanabilir mi?Corona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerden bir tanesi olan Kısa çalışma ödeneği yeniden düzenlendi. 600 gün 450'ye 120 gün 60'a indirilen ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilecek olan kısa çalışma ödeneğine İŞKUR’un elektronik ortamından başvuru yapılabilecek. Peki kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır 2020? Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları nedir? Kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneği kimlere verilir? Kısa çalışma ödeneğinden kimler faydalanabilir, emekli çalışan faydalanabilir mi? işte tüm detaylar...
Kısa çalışma ödeneği 2020 başvuru şartları nedir, nasıl başvurulur? (Kısa çalışma ödeneği 600 günden 450’ye 120 günden 60’a indirildi?
Kısa çalışma ödeneği 2020 başvuru şartları nedir, nasıl başvurulur? (Kısa çalışma ödeneği 600 günden 450’ye 120 günden 60’a indirildi?Kısa çalışma ödeneği corona virüsü önlemleri kapsamında alınan tedbirlerden biri olarak yeniden düzenlendi. Kısa çalışma ödeneğinde 600 gün 450'ye 120 gün 60'a indirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilecek olan kısa çalışma ödeneği, İŞKUR’un elektronik ortamından da yapılabilecek. Peki kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneği ne zaman ödenir, işçi hakları nelerdir? Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları nelerdir, nasıl başvurulur? İşte kısa çalışma ödeneği 2020 hakkında merak edilenler…

Benzer Haber Etiketleri

İşçi Hakları ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki işçi hakları haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.