Son dakika genetik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan genetik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını genetik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan genetik gelişmeleri de dahil olmak üzere 4.821 genetik haberi bulunmuştur. Tüm genetik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarımsal hasılayı 3 kat artırarak 2024'te 74 milyar dolara yükselttikCumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı'nda konuştu. Erdoğan, "Üretimin artması için 2,1 trilyon lira tarım desteği verdik. Çiftçilerimize 2025'te 62,3 milyar lira ödeme yaptık. 135 milyar lirayı bulacak yıl sonunda bu rakam. Ürettiğimiz tarım mahsullerinin bir çoğunda kendimize yeter durumundayız. Tarımsal hasılayı 3 kat artırarak 2024'te 74 milyar dolara yükselttik. Tarım ihracatımızı 32,6 milyar dolara ulaştırdık. 2002'de 1 yılda yapılan toplam ihracatı bugün sadece tarımda gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bir ilk! Mucize gerçekleşti ve anne oldu, her şey okuduğu yazıyla başladıİstanbul'da 2018'de akciğer nakliyle hayata tutunan 37 yaşındaki Ayfer Sarıtaş, doktorların riskli olduğunu belirtmesine rağmen Türkiye'de akciğer nakli sonrası bebek dünyaya getiren ilk hasta oldu. Sarıtaş, doktorların bu durumuna onay vermediğini, kendisine hayati riskin devam ettiğini söylediklerini vurgulayarak, "Ben bu konuda biraz ısrarcı oldum. Süreci birlikte yöneterek karar verdik. Onlar da destek oldular bu süreçte. Her türlü riski zaten göze almıştım ben. Onların da desteğiyle böyle bir süreci yaşamış olduk." dedi.
Yaralı kırlangıçlara implantasyon eli: Doğaya döndürülüyor!Ankara Üniversitesi Teknokent ile Simurg Kuş Yuvası Derneği iş birliğinde kurulan 'Tüy Bankası'nda Türkiye'de kayıtlı 504 kuş türünden 200'üne ait binlerce tüy özel yöntemlerle korunuyor.
Bu çiçeği koparmanın cezası yarım milyon TL! Sadece bir ilimizde yetişiyorAntalya'da sadece Beydağları Sahil Milli Parkı'nda yetişen endemik bitki türü Olimpos safranı, biyokaçakçıların hedefi haline geldi. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Gökhan Deniz, gösterişli çiçekleriyle dikkati çeken bu nadir bitkinin yurt dışındaki koleksiyonerlere satıldığını belirterek, korunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Prof. Dr. Deniz, 'Biz doğaseverler olarak bu türleri farklı ortamlarda yetiştirmek istesek bile, ekolojik koşullar nedeniyle bu mümkün olmuyor' dedi.
Konya'da hayvancılık adına büyük proje! Genetik olarak üstün özelliklere sahip sığırlardan embriyo üretimi gerçekleştirilecekKonya'da Selçuk Üniversitesi’nde hazırlanan TÜBİTAK destekli projeyle genetik olarak üstün özelliklere sahip sığırlardan Türkiye’de ilk kez özel bir araç kullanılarak cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi gerçekleştirilecek. Projenin yürütücüsü Veteriner Fakültesi Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Alkan, “Normalde bir anne yılda bir kez doğum gerçekleştirebilir. Ama o donör hayvandan elde ettiğimiz embriyoları başka taşıyıcı hayvanlara naklederek biz birden fazla yavru elde etmeyi hedefliyoruz. Bu projede dişi buzağı elde etmek amacıyla laboratuvar ortamında embriyo üretim işlemlerini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Gençlerdeki ani ölümlerin nedeni belli oldu! Virüs damar hasarına neden oluyorGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Özellikle gençlerin kovid-19 sonrası bozulmuş damar yapısı, ağır egzersiz ve spor ile ölümcül kalp krizlerine neden oluyor. Ani artan genç ölümlerinin, korona virüsünün damar hasarına yaptığı hasar nedeniyle olduğu kanıtlanmış oldu" dedi.
Kolajeni gün boyu yüksek seviyede tutan alışkanlık - Sadece cilt düşmüyor, 10 yıl gençleştiriyorMaalesef genetik ve içsel yaşlanma kolajen kaybına yol açan hormonlar nedeniyledir. Cilt için destek verici yapısıyla kolajen seviyesi düştüğünde cilt için de beklenen gevşeme ve sarkma yaşanır. Hatta bunların yanısıra belirgin kırışıklıklar da görülmeye başlar. Ancak bazı edineceğiniz küçük alışkanlıklar geç yaşlanmanızı sağlayabilir.
6 milyonda 1 görülüyor! Duman ameliyat edildi, sağlığına kavuştuAdana'da, ‘British shorthair’ cinsi 3 yaşındaki kedi 'Duman', kısırlaştırma işleminin ardından götürüldüğü veterinerde yapılan kontrollerde nadir görülen bir doğumsal üreme anomalisi olan ve çift cinsiyet anlamına gelen ‘hermafrodit’ olduğu anlaşıldı. Kedinin ameliyatını yapan Veteriner Hekim Mete Betin, literatürde bu durumun kedilerde 6 milyonda 1 görüldüğünü söyledi.
2024 Prevalans Araştırma sonuçları kamuoyuna duyurulduRiskli hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürerek iyileşme süreçlerine umut olan uluslararası oluşum Make-A-Wish’in 2000 yılından bu yana Türkiye faaliyetlerini yürüten Make-A-Wish Türkiye/Bir Dilek Tut Derneği, dilek gerçekleştirmenin Türkiye’deki durumunu ve hayati risk taşıyan hastalıklarla mücadele çocukların hastalık gruplarını inceleyen 2024 Prevalans Araştırması raporunu yayımladı.
2.5 aylık bebeğe kayyum atandı! Aileye soruşturma açıldıAdana'da dünyaya gelen bebekten topuk kanı alınmasına izin verilmeyince 2,5 aylık bebeğe kayyum atandı. Murat (40) ve Seda (35) Ç. çifti hakkında Sağlık Bakanlığı'nın şikayeti sonrası soruşturma başlatıldı.
Bakanlık adım attı! Özel Hastane Yönetmeliği değiştiResmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi. Yürürlüğü giren yeni yönetmelikle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden, denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi.
İnsanlı ilk uzay misyonunda neler yaşandı? 'Ufkun Ötesinde' D-Smart GO’daBir milletin ufkunun sınırları aştığı o tarihi anın üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini başarıyla tamamlayan Astronot Alper Gezeravcı, her yaşta gence ilham kaynağı oldu. Bu önemli bilim misyonu, birinci yıl dönümünde bir belgesel ile taçlandı. D-Smart GO’da yayınlanan ve yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun yaptığı “Ufkun Ötesinde” belgeseli, tarihi görevin perde arkasını, tanıklıklar eşliğinde ve ilk kez yayınlanan görüntülerle birlikte izleyiciyle buluştu.
Antik çağlardan günümüze at kültürü kitaplaştırıldıAtın biyolojik yapısından ırklarına, atlı bozkır kültüründen Anadolu atlarına, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi at kültüründen atların dünya tarihindeki macerasına kadar geniş kapsamlı bir içeriğe sahip ‘Yoldaşımız At’ kitabı yayımlandı.
Süt ve peynir zararlı mı? Canan Karatay'dan ezber bozan açıklama: Sofranızdan bulunmasın, sakın tüketmeyinKanal D’de hafta içi her gün yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay, “Meslekten men edilme” kararıyla ilgili ilk kez konuştu. Karatay aşılar ve daha birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.
Genetik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki genetik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.