Çölyak

Çölyak

Son dakika çölyak haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan çölyak ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını çölyak haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Çölyak

haberleri sayfasında son dakika yaşanan çölyak gelişmeleri de dahil olmak üzere 166 çölyak haberi bulunmuştur. Tüm çölyak haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmandan gluten uyarısı: Vücutta eksikliklere yol açabilir
Uzmandan gluten uyarısı: Vücutta eksikliklere yol açabilir Glutensiz diyetin yararlarının yanında zararlarının’da bulunduğunu belirten Diyetisyen Cemile Gül, “Daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık  faydaları için buğday ve glutenden kaçınmalıdırlar” dedi.
16.02.2024 Yaşam
Gluten İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Gluten Barındıran Gıdalar Listesi...
Gluten İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Gluten Barındıran Gıdalar Listesi... Glüten, bir tür protein grubudur ve genellikle çavdar, buğday ve arpa gibi tahıllarda yer alır. İnsan vücudu tarafından sindirilmesi zor bir besin olan glüten bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve semptomlara neden olabilir.
25.01.2024 Sağlık
MEB'den flaş karar! Teneffüs süresi değişti
MEB'den flaş karar! Teneffüs süresi değişti Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlanacak. Öte yandan sınıf geçme ortalaması da değişti.
14.10.2023 Eğitim
Uzmanından glutensiz beslenenlere yeni öneri! Mutlaka tüketin
Uzmanından glutensiz beslenenlere yeni öneri! Mutlaka tüketin Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın bir buğday çeşidi olmadığını belirterek, “Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığına sahip olanlar; buğday, çavdar ve arpa içeren besinlerin yanı sıra gluten bulunan diğer tüm besinlerden kaçınmalıdır” açıklamasında bulundu.  
9.08.2023 Sağlık
İsrail basını: Netanyahu, Erdoğan ile görüşmeye çalışıyor
İsrail basını: Netanyahu, Erdoğan ile görüşmeye çalışıyor İsrail basını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme ayarlamak için uğraştığını yazdı. İşte İsrailli başbakanın verdiği yoğun çabanın arkasındaki dikkat çeken neden.
16.06.2023 Dünya
Ölümsüzlük bitkisi olarak biliniyor, şeker ve çölyak hastalığına şifa!  'Alternatif yem bitkisi'
Ölümsüzlük bitkisi olarak biliniyor, şeker ve çölyak hastalığına şifa! 'Alternatif yem bitkisi' Türkiye'de kayıtlı olarak sadece Balıkesir'de ekilen amarant bitkisinden hayvan yemi ve çölyak hastaları için un üretilmesi hedefleniyor. Aztek ve Maya medeniyetlerinden miras amarant bitkisi, az su tüketimi ile de dikkat çekiyor.
16.06.2023 Sağlık
Yeniden çıkabiliyor ve tedavisi yok! Ciddi hastalıkların belirtisi olabilir
Yeniden çıkabiliyor ve tedavisi yok! Ciddi hastalıkların belirtisi olabilir Geçse de yeniden çıkabiliyor. Bir tedavisi yok. İyi huylu ve bulaşıcı değildir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen aft, yaygın olan ve birçok insanı etkileyebilen bir hastalık. Nadir de olsa birkaç ciddi hastalığın olası bir belirtisi olabilir. Peki aftöz ülser belirtileri ve çeşitleri nelerdir? Aftöz ülserlerinden ne zaman korkmalıyız? İşte uzman isimden önemli açıklamalar...
12.05.2023 Sağlık
SGK'dan 'gözlük cam ve çerçeve' kararı! Yüzde 200 arttırıldı
SGK'dan 'gözlük cam ve çerçeve' kararı! Yüzde 200 arttırıldı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde gözlük cam ve çerçeve için ödenen tutarların yüzde 39 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda artırıldığını duyurdu.
17.03.2023 Ekonomi
Okullarda 'ücretsiz yemek' uygulamasında flaş gelişme!
Okullarda 'ücretsiz yemek' uygulamasında flaş gelişme! Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2022-2023 eğitim öğretim yılı ikinci dönemi itibariyle, 5 milyon öğrenci için 'ücretsiz yemek' uygulamasının hazırlıkları İstanbul'da tamamlandı. Haftanın 5 günü verilecek yemekler, anaokullarının mutfaklarında hazırlanacak. Mutfağı olmayan anaokullarına ise, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı meslek liseleri, öğretmenevleri ve diğer kamu kurumlarından satın alınarak, okullara ulaştırılacak. Yemekler okul yemekhanelerinde servis edilecek.
5.02.2023 Gündem
Bakan Kasapoğlu: Spor tesislerimiz, gençlik merkezlerimiz bizim gurur tablomuzdur
Bakan Kasapoğlu: Spor tesislerimiz, gençlik merkezlerimiz bizim gurur tablomuzdur GENÇLİK ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu "Özellikle kamplarımız, gençlik merkezlerimiz, spor tesislerimiz; bakanlık olarak her geçen gün birer gurur tablosu olarak insanlığın, ülkemizin, halkımızın her daim hizmetinde tesisler olarak yoluna devam ediyor." ifadelerini kullandı.
31.01.2023 Diğer Sporlar
Gençlik ve Spor Bakanlığı çölyaklı öğrenciler için harekete geçti! Glutensiz gıdalar yurtlara gönderildi
Gençlik ve Spor Bakanlığı çölyaklı öğrenciler için harekete geçti! Glutensiz gıdalar yurtlara gönderildi Gençlik ve Spor Bakanlığı, bakanlık yurtlarında kalan ve gluten içeren besinleri tüketemeyen çölyaklı öğrenciler için glutensiz ürün paketleri hazırladı. Gönüllü gençler tarafından hazırlanan glutensiz gıda paketleri, ülke genelindeki yurtlara gönderildi. 
14.01.2023 Yaşam
Anne adayları dikkat! Kısırlık 6 kat artıyor, hamilelerde düşük riskini artırıyor
Anne adayları dikkat! Kısırlık 6 kat artıyor, hamilelerde düşük riskini artırıyor Anne adaylarını ilgilendiren açıklama! Çölyak hastalığının kadınların üreme sağlığını ve gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çölyak hastalığı olup glütensiz diyetle tedavi edilmeyen kadınlarda gebelik döneminde düşük ve erken doğum riskinin 1,5 ila 2 kat arttığı ortaya çıktı. Kısırlık problemi olan çiftler ile ilgili ortaya çıkan bulgular ise şoke etti.
13.12.2022 Sağlık
Mutsuzsanız dikkat!  Uzmanlar sebebini açıkladı
Mutsuzsanız dikkat! Uzmanlar sebebini açıkladı Havaların soğumasıyla birlikte güneşli günlere artık veda ediyoruz. En büyük D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarının kişileri depresyondan korumaya yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, D vitamini eksikliğinin birçok hastalık riskini artırdığını belirtti.
26.09.2022 Sağlık
'İlk 2 yaştaki beslenme yetersizliği büyüme geriliği sebebi'
'İlk 2 yaştaki beslenme yetersizliği büyüme geriliği sebebi' Büyüme geriliğinin, çocuğun kendi yaş ve cinsiyetine uygun büyümeyi göstermemesi olarak tanımlandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, “Her topluma özgü hesaplanan büyüme eğrileri vardır. Çocuk, kendi toplumunun büyüme eğrisinde en alt çizgide ya da daha altında yer alıyorsa ve kontrollerinde normal boy uzamasını sağlayamıyorsa, büyüme geriliğinden söz edilebilir. İlk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri de büyüme geriliğine sebep olabilir” dedi.
1.09.2022 Sağlık
Sağlık Müdürlüğü'nün 'Glütensiz Menü' uygulaması Türkiye’ye örnek gösterildi
Sağlık Müdürlüğü'nün 'Glütensiz Menü' uygulaması Türkiye’ye örnek gösterildi Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Glütensiz Menü” uygulaması Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Verimlilik ve Kalite Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından iyi uygulama örnekleri arasında gösterildi.
30.08.2022 Gündem
50 yaşından sonra ayak yanmasına dikkat
50 yaşından sonra ayak yanmasına dikkat Ayak yanması olan kişilerde özellikle geceleri ayakta yanma, ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi şikâyetlerin arttığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şekip Şimşek, “Ayak yanması konusunda yakınması olan hasta sayısı dikkat çekecek kadar fazladır. Hastalar çoğunlukla 50 yaş üstünde, aylar ve yıllar içerisinde yavaş yavaş kötüleşen, vücudun sağ ve sol tarafının benzer olarak etkilendiği, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma, ağrı gibi şikâyetleri olduğunu belirten, duyusal liflerin etkilendiği vakalardır” dedi.
25.08.2022 Sağlık
Arıcı yetiştiricilerinden mucize buluş! Astım, bronşit ve KOAH'a çözüm olacak...
Arıcı yetiştiricilerinden mucize buluş! Astım, bronşit ve KOAH'a çözüm olacak... Elazığlı sağlık çalışanı ve arıcı Erdal Çetinkaya, alternatif tıp çerçevesindeki arı ürünleriyle tedavi çalışmalarına destek olmak amacıyla, araştırmacıların yararlanması için "arı havası (api-air)" cihazı geliştirdi. Cihaz astım, bronşit ve KOAH hastalarının tedavilerinde kullanılabilecek.
10.08.2022 Ekonomi
Kanser hastalarının umudu, çölyak hastalarına şifa! İnsülin direncini dengeliyor, diyabet...
Kanser hastalarının umudu, çölyak hastalarına şifa! İnsülin direncini dengeliyor, diyabet... Kanser hastalarının umudu, B2 vitamini, folik asit, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko bakımından zengin. İçerisinde bulunan skualen denen madde, kanseri önlemeye bile yardımcı olabiliyor. Bağışıklığı güçlendiriyor, glutene karşı hassas olan çölyak hastalarına iyi geliyor. Kandaki insülin direncini dengeliyor, diyabet hastalarına şifa oluyor. Yüksek lif barındırıyor, bağırsakların fonksiyonlarını bozmadan çalışmasını sağlıyor. Uzun süreli tok tutma özelliği bulunuyor, diyet yapmak ve zayıf yapmak isteyenler için tavsiye ediliyor. İşte mucize bitkinin saymakla bitmeyen faydaları...
9.08.2022 Sağlık
Kan şekerini kontrol ediyor, kolesterol ve hipertansiyonu düşürüyor! Yüzde 100 glutensiz, çölyak hastaları için tavsiye ediliyor...
Kan şekerini kontrol ediyor, kolesterol ve hipertansiyonu düşürüyor! Yüzde 100 glutensiz, çölyak hastaları için tavsiye ediliyor... Kan basıncını düşürerek felç, hipertansiyon ve diğer kalp rahatsızlıklarını önlüyor, kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu için diyet yapanlara şiddetle tavsiye ediliyor. Antioksidan bakımından zengin, kanser ile mücadele ediyor. Menopoz semptomlarını önlediği ve tip-2 diyabetin etkilerini azalttığı kanıtlanan bu besinin tohumlarında bulunan omega-3 yağ asitlerinin, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığı kanıtlanmıştır. LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalbi sağlıklı tutmada önemli bir rol oynuyor, sivilce, rosacea ve egzama vakalarında iltihaplı cilt bölgelerini iyileştiriyor. B kompleks vitaminleri ve E vitaminin yanı sıra magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından oldukça zengin, kilo vermede yardımcı oluyor. Yüzde 100 glutensiz olan bu besin, çölyak hastalığı olan kişiler tarafından yeniliyor. Kabızlığı önleyerek vücut sindirimini artırmaya yardımcı oluyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Menopoz belirtilerini ve göz kuruluğunu azaltıyor. İşte tohumu ve yağı her derde deva o besinin bilinmeyen faydaları...
7.06.2022 Sağlık
Prof. Dr. Örün: Emziren annede kanser riski azdır
Prof. Dr. Örün: Emziren annede kanser riski azdır Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün, anne sütünün bebek ve anne için önemine değinerek, "Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre bazı hastalıklara daha az yakalanma riski taşır. Emziren annede yumurtalık kanseri, meme kanseri riski azdır. Emzirmek anneyi kemik erimesinden korur" dedi.
30.05.2022 Sağlık
Herkese bedava dağıttılar! Böylesi ilk kez oluyor, vali ve belediye başkanı...
Herkese bedava dağıttılar! Böylesi ilk kez oluyor, vali ve belediye başkanı... Edirne'de düzenlenen, ünü yurt sınırlarını aşan Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali'nin son günü Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen 'acı süs biberi yeme' yarışması ve bedava ciğer dağıtımıyla renkli görüntülere sahne oldu. Kimi yarışmacının acıya aldırış etmediği, kiminin ise acıdan gözlerinden yaş geldiği etkinlikte dağıtılan 1.5 tonun üzerindeki ciğeri alabilmek için vatandaşlar uzun kuyruk oluşturdu.
15.05.2022 Yaşam
Kan şekerini kontrol ediyor, yüksek tansiyonu düşürüyor! Gluten içermiyor, çölyak hastaları...
Kan şekerini kontrol ediyor, yüksek tansiyonu düşürüyor! Gluten içermiyor, çölyak hastaları... Et yerine öneriliyor, protein değeri oldukça yüksek. Kansere karşı koruyucu, düşük yağ içeriyor, gluten içermiyor. Çölyak hastalarına şifa, kolesterol düşürücü etkisi bulunuyor, kalp dostu olarak biliniyor, düzenli kullanımda hipertansiyon riskini de azaltıyor. Kansızlığa karşı faydalı, kan şekerini kontrol ediyor. Kilo vermeye yardımcı oluyor, Cilt ve saça çok faydalı olan bu besin, karaciğer yağlanmasına karşı önleyici etkiye de sahiptir. İşte tam bir karaciğer dostu olan mucize besinin faydaları...
1.05.2022 Sağlık
Çürük yumurta ve amonyak benzeri kokuya dikkat!
Çürük yumurta ve amonyak benzeri kokuya dikkat! Ağız kokusu problemi, boğaz ve diş sorunlarından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemindeki sorunlardan dolayı ortaya çıkabiliyor. Akciğer ve böbrek hastalıklarının da ağız kokusuna yol açabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında çürük yumurta kokusu, böbrek rahatsızlığında ise amonyak benzeri koku oluştuğunu ifade ediyor. Op. Dr. A. Murat Koca, ağız kokusunu önlemek için tüketilen su miktarına dikkat edilmesini, mide asidini yükselten gıdalardan uzak durulmasını ve mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor.
27.04.2022 Sağlık
Çölyak hastalığı ve tedavisini
Çölyak hastalığı ve tedavisini Uzmanlar, tüm dünyada çok yaygın görülen çölyak hastalığının tedavisi için ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyet uygulanmasını tavsiye ediyor.
8.04.2022 Sağlık
Yıllarca fark edilemiyor! Tek tedavisi diyet!
Yıllarca fark edilemiyor! Tek tedavisi diyet! Glüten proteinine bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan çölyak hastalığı, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Hastalığın genetik olarak duyarlı kişilerde her yaşta ortaya çıkabildiğini belirten uzmanlar, bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermemesi veya çok hafif seyretmesi nedeniyle uzun yıllar fark edilemeyebildiğini ifade ediyor. Uzmanlar, tüm dünyada çok yaygın görülen çölyak hastalığının tedavisi için ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyet uygulanmasını tavsiye ediyor. Peki, Çölyak hastalığı belirtileri ne? Çölyak hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Çölyak hastaları hangi besinleri tüketebilir? Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent anlattı.
7.04.2022 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Çölyak ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki çölyak haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.