Son dakika Alerjik rinit haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Alerjik rinit ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Alerjik rinit haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan alerjik rinit gelişmeleri de dahil olmak üzere 123 alerjik rinit haberi bulunmuştur. Tüm alerjik rinit haberleri aşağıda listelenmiştir.
Tansiyonu zıplatıyor, kan şekerini yükseltiyor, insülin direncini kırıyor! Sofradaki düşmanŞeker tüketmek tip 2 diyabet, kalp sorunları, karaciğer hastalığı, Alzheimer hastalığı, depresyon, kaygı ve akne ve kırışıklıklar dahil olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında rol oynuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan ise şeker kullanımının bırakılması durumunda insan sağlığında nelerin değişebileceğini aktardı.
Deprem sonrası talep ikiye katlandıTürkiye’nin 11 ilini etkileyen deprem sonrası bölgeye yapılacak geçici ve kalıcı konut projeleri elektrik malzemelerine olan talebi de artırdı.
Bahar aylarında hayatı kabusa çeviriyor! Uzmanlardan ‘alerjik rinit’ uyarısıİklim krizi mevsimsel alerjilerin giderek daha yaygın hale gelmesine neden oluyor. Alerji Mevsimi her geçen yıl daha uzun sürüyor ve daha şiddetli oluyor. Bunların başında ise bahar aylarında ortaya çıkan alerjik rinit geliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat ise bu süreçte ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara ve sinüzitlere karşı uyarıda bulundu.
Uzmanı uyardı: “Kapı ve pencereler kapalı tutun”Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru, mevsimsel alerjik rinit nedeniyle polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerin kapalı tutulması gerektiğini belirtti.
Uzmanından 'polen' uyarısı: “Maruziyetin azaltılması çok çok önemli”Polenler ve çeşitli alerjenlere karşı uyaran İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müge Bilge, “Polenler ve birden fazla alerjenin özellikle yatkınlığı olan bireyler başta olmak üzere kişileri etkilemesi, astım, alerji gibi öyküsü olan insanlarda daha yoğun olmak üzere çok çeşitli klinik tablolara yol açabiliyor. Her geçen gün alerjiyle karşılaşan hasta sayısı, katlanarak karşımıza gelmekte, maruziyetin azaltılması çok çok önemli” dedi.
Alerjik nezlesi olanlara uzmanından uyarı! Trafik kazalarına neden oluyor!Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve bazen de şişme şeklinde kendisini gösteren alerjik nezle, tedavi edilmediğinde ve tedavide kullanılan ilaçların reçetesiz kullanımı nedeniyle oluşan yan etkisi trafik kazalarına zemin hazırlıyor.
Astım, egzama ve alerjiyi tetikliyor! 'Atopik üçlü' olarak biliniyor, yüzde 60...Astım, egzama ve alerjilerin birlikte ortaya çıkma eğilimi atopik üçlü olarak adlandırılıyor. Egzama ile başlıyor, ardından gıda alerjileri, ardından astım ve daha sonra hapşırma ve burun akıntısına neden olan alerjik rinit gelişiyor. Hafif egzamalı çocukların yüzde 20'sinde astım gelişirken, şiddetli egzamalı çocukların yüzde 60'ında astım geliştiği gözleniyor. Uzmanlar kuru fasulye, nohut, mercimek, soğan, sarımsak, lahana, enginar, bezelye, turp, elma, portakal, süt ve süt ürünleri, yulaf kepeği gibi nefes almayı zorlaştıran besinlerden uzak durmayı öneriyor. Kayısı, böğürtlen, kavun, kuru üzüm gibi meyveler; mantar, domates, yeşil biber gibi sebzeler; kimyon, pul biber, biberiye, kekik gibi baharatlar ve badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar, salisilik içeriği yüksek besinlerin de astım şikayetlerini artırıyor.
Bahar kabusa dönmesin! İşte alerjiyi yönetmenin yolları!Pandemide evlere kapanıp baharın gelişini bekleyenler, ilkbaharın neşesini açık hava etkinliklerinde yaşamak isteyenler, dikkat! Bahar keyfinizi alerji bölmesin! Mevsimsel alerjenlerden korunmaya dair ipuçlarını Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Alerji Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay anlattı.
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri!Bebeklerde ve çocuklarda uykuya geç dalma, gündüz kısa uykular, gece ortasında sık sık uyanma gibi uyku düzensizlikleri görülebiliyor. Anne ve babaların, 0-3 yaş arası bebeklerde görülen uyku sorunlarını dikkatli ve sabırlı bir süreçle atlatabileceklerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kutlu, “Bebeklere kendi başlarına uyumayı öğretirken şunu unutmamalıyız ki, ağlamaları çok doğal bir tepkidir. Ancak ağlarken yanlarında olup destek verirsek, kuracağımız güven ve sevgi bağı da bundan zarar görmez” dedi.
Haftada en az 3 gün horlayan çocuğa dikkatBasit bir horlamadan, tıkayıcı solunum tipine kadar değişiklik gösteren uyku apnesinin çocuklar için farklı sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, uyarılarda bulundu. Alt ıslatan ve haftada en az 3 gün horlayan çocuklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Bozkurt, tedavinin de altta yatan nedene göre yapıldığını anlattı.
Sonbaharda göz hastalıklarına dikkatSonbaharda özellikle gözlerde çeşitli sorunlar oluşabildiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, gözde kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve yanma, görme bozukluğu ya da kuruluk gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti.
“Soğuk algınlığı ve Kovid ayrımında PCR testi şart”Mevsimsel değişiklik ile soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik rinit gibi hastalıklarda doğal olarak bir artış yaşanıyor. Soğuk algınlığı ile Kovid-19’un ayrımı noktasında açıklamalarda bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, “Mevsimsel soğuk algınlığı belirtileri yaşayan pek çok hasta, PCR testi yapılmasına gerek duyulmadan eve gönderiliyor ve bu şekilde hastalığı çevresine bulaştırıyor” dedi. Alver, soğuk algınlığı ve Kovid enfeksiyonun ayrımı için PCR testinin şart olduğunu söyledi.
Burun tıkanıklığı kilo almaya sebep oluyorBurun tıkanıklığı, özellikle gece uyurken nefes almada yarattığı güçlük nedeniyle yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici bir durumdur.Burnun tıkanık olması; koku duyusunda bozukluk ve kaliteli nefes alamamak olarak kendini gösterir. Nefes alamamaya bağlı olarak İleri boyutta uyku apnesine de sebep olabilen bu durum nedeniyle sağlığımız olumsuz etkilenebilir.
"Alerji tedavisinde en güvenilir yöntem aşılama"Çocuklarda alerjik rinit, gıda alerjisi, alerjik egzama ve astımın görülme sıklığının arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Alerji aşıları alerjenlere karşı duyarlılığı azaltmasının yanı sıra hastalığın belirtilerini ve ilaç kullanma gereksinimini azaltır, yaşam kalitesini artırır. Ayrıca yeni alerjilerin ve astım gelişimini önlemede koruyucu etkisi vardır. Bu noktada alerjik hastalığın doğal seyrini değiştiren tek tedavi yöntemi" dedi.
Alerjik rinit hastalığına her yaşta yakalanmak mümkünKulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Kaya, "Her yaşta yakalanabileceğiniz alerjik rinit hastalığı ömür boyu devam edebilir. Evinizi sağlığınıza uygun hale getirirseniz hastalığın şiddetini azaltabilirsiniz." ifadelerini kullandı.
Kalıcı burun tıkanıklığı hipertansiyona neden oluyorBurun tıkanıklığının geçici ve kalıcı birçok sebebi bulunduğuna dikkati çeken Op. Dr. Ali Rıza Gökduman “Burun tıkanıklığının kalıcı olduğu durumlarda yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulabilir, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi birçok önemli kronik hastalıklar zaman içerisinde oluşabilir. Ayrıca mecburi ağız solunumu yüzünden normalden daha çok boğaz ve ağız içi enfeksiyonları, diş eti bozuklukları olabilir” dedi.
“Bebeğinize sürdüğünüz krem besin alerjisi yapabilir”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, “Bebek vücuduna meyve özlü kremlerden ya da gıda özlü yağlardan sürmek deri yoluyla alerjen alımına bağlı olarak besin alerjisi gelişimine neden olabilir” dedi.
En çok 11-13 yaşındaki çocukları etkiliyor!Bahar ayları gelmesiyle birlikte polenler uçuşmaya başladı. Bu aylarda güneşin daha parlak olması ve çiçek kokularının artması içimizi ısıtıyor, yaşama sevincimiz artıyor. Ancak bu ayların gelmesinden çok da mutlu olamayanlar var: Bahar alerjisi olanlar! Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak bahar alerjisinin gözlerdeki etkileri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Astımı olanların oruç tutması sakıncalı mı? Astım ilaçları orucu bozar mı?Ramazan ayının gelmesiyle birlikte astım ve alerjik riniti olan çok sayıda kişi, oruç tutmalarının hastalıkları üzerinde nasıl bir etki bırakacağını ve ilaçlarını kullanıp kullanamayacakları konusunu merak ediyor. Koronavirüs aşısı yaptırma konusunda tedirginlik var. Peki, Astımı olanların oruç tutması sakıncalı mı? Koronavirüs aşısı hangi saatlerde yapılmalı? Astım ilaçları orucu bozar mı? Astım ilaçlarını oruca göre ayarlamak mümkün mü? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Mevsimsel hastalıklar bahar aylarında artış gösteriyorBahar aylarının gelmesiyle birlikte alerji, astım, kabakulak ve suçiçeği hastalıkları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile ishal vakalarında artış görülebilmektedir. Bahar dönemi ile birlikte alerjik hastalıklar da kendini göstermeye başlar. Bu artışların en büyük sebebi ağaç polenleri, yenilenen bitki örtüsü ve yabani otlardır.
Gün ışığında yürüyüş ve erken yatmak uykuyu düzenliyorDoç. Dr. Vural Fidan, "Kişiler uyku ve uyanıklık saatlerine göre işlerini ve eğitim süreçlerini yeniden organize etmelidir. Özellikle bahar dönemlerinde alerji de uyku düzenini bozabiliyor." dedi.
'Çocukların, yılda 8-10 kez hastalanması normal'Kreşe ya da okula başlayan çocukların, ilk defa kalabalık ortamlarda bulundukları için bağışıklık sistemlerinin güçlenmediğine dikkat çeken Dr. Murat Cömert, “Vücut hiç bilmediği, tanımadığı bir mikropla karşılaşınca mikroba karşı yenik düşüp hastalanmaktadır. Vücut aynı mikropla tekrar karşılaşırsa buna karşı bağışıklık sistemimiz devreye girer ve hastalık oluşmadan atlatılmış olur. Özellikle çocukların okula başladığı ilk yılda 8-10 kez hastalanması normaldir” dedi.
İklim değişikliği alerjilerin seyrini de değiştirdiKüresel ısınmayla birlikte astım ataklarının ve alerjilerin şiddetlendiğini belirten Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “ABD’de yapılan yeni bir çalışmanın verilerine göre küresel ısınmanın etkilerine bağlı 1990’dan beri Kuzey Amerika’da polen mevsimlerinin ortalama 20 gün önce başladığı ve yüzde 20 daha fazla polen konsantrasyonlarına artışa neden olduğu gösterildi. Küresel ısınmanın etkileri nedeniyle her yıl alerji mevsiminin daha da zor geçebileceği bilinmeli” dedi.
Alerji yapmayan kediler var mı?Koronavirüs salgını nedeniyle çocuklar uzun süredir evlerde vakit geçiriyor. Aileler bu süreçte hem çocuklarının sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı sağlamak hem de hayvan sevgisini aşılamak amacıyla başta sokak hayvanları evde beslemeye başladı. Bu süreçte zellikle astım, alerjik nezle ve egzaması olanlar biraz tedirgin ve alerji yapmayan kedi arayışında. Bu süreçte kedi alerjisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay anlattı.
Alerjik Rinit ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki alerjik rinit haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.