Gazete Vatan Logo

Tansiyonu zıplatıyor, kan şekerini yükseltiyor, insülin direncini kırıyor! Sofradaki düşman

Şeker tüketmek tip 2 diyabet, kalp sorunları, karaciğer hastalığı, Alzheimer hastalığı, depresyon, kaygı ve akne ve kırışıklıklar dahil olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında rol oynuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan ise şeker kullanımının bırakılması durumunda insan sağlığında nelerin değişebileceğini aktardı.

Tansiyonu zıplatıyor, kan şekerini yükseltiyor, insülin direncini kırıyor! Sofradaki düşman

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Tatlı olan her tarifte kullanılan şekerler, yemeğe lezzet verse de insan sağlığı bakımından büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar rafine şekerin, vücudun her bölgesi için zararlı olduğunu ve birçok kronik hastalığı tetiklediğini belirtiyor. Şeker tüketiminin zararlarını gazetevatan.com’a anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan, “Kilo artışı bel çevresinden olmaya başlayınca orası bir endokrin doku gibi çalışmaya başlamaktadır. İnsülin sekresyonunun artması insanlarda insülin direncini oluşturuyor ve bireyleri yedikçe yiyesi geliyor. Birey şeker ya da karbonhidrat tüketmeye başladığında hızlı acıktığı için dolayısıyla daha yemek istiyor. Bu durum da bir kısır döngüye sokuyor vücudu ve kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Aynı zamanda abdominal bölge, endokrin bölgesi veya yağlanan bölge resistin dediğimiz birtakım hormonunun da salgılanmasına yardımcı oluyor ve burada tansiyon artışına yol açıyor” dedi.

Diyetisyen Tapan; fazla şekerin yağ olarak vücutta depolandığı gibi kan yağlarını da etkilediğini ifade ederek, “Bu durum LDL gibi trigliserid gibi kan yağları da artmaya başlıyor. Bu da hiperlipidemi, hipertansiyon ve hiperglisemi dediğimiz kan şekerinin yükselmesini oluşturuyor. Aslında bu bireyler tipik bir metabolik sendrom hastası oluyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"KELLİĞE NEDEN OLUYOR"

Şeker bırakıldığında ve bir süre sonra şeker vücuttan çekilmeye başladığında belli periyotlarda, belli farklılıklar görmeye başlandığını dile getiren Diyetisyen Tapan, “Öncelikle fazla şeker ve yağlanmanın vücutta sadece kan şekeri yüksekliği değil; ciltte bozukluklar, deride birtakım lekelenmeler, saç dökülmeleri, düzensiz mesela gastrointestinal sistem problemleri gibi farklı etkileri de oluyor. Dolayısıyla şekeri bıraktığınızda kilo kaybetmeye de başladıkça deri daha sağlıklı hale gelebiliyor. Aynı zamanda deride oluşan birtakım lekelenmelerde azalmalar gözlemlenebiliyor, saç dökülmesi durabiliyor çünkü fazla şeker tepe başı kelliği dediğimizde özellikle erkeklerde görülen bir durumu ortaya çıkartıyor. Aynı zamanda kadınlarda candida gibi mantarların oluşmasını tetikliyor. Dolayısıyla bunları yavaş yavaş gerilediğini görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ŞEKER KULLANIMINI BIRAKIRSAK NELER OLUR?

Diyetisyen Tapan, şeker kullanımının bırakılmasının birinci haftasında hormonal değişikliklerin ortaya çıktığını söyleyerek, “İnsülin daha normal salgılanmaya başlıyor o nedenle daha uzun süreli tok kalmaya başlıyorsunuz. Mide daha çok küçülüyor, daha çok lifli gıdayı aldığında gastrointestinal sistem daha iyi çalışıyor, kabızlık toparlanıyor. Örneğin kan şeker daha normalize hale geliyor ve sık acıkmalar ortadan kalkmaya başlıyor. 3 hafta sonunda 3 kilogram ile 5 kilogram arasında ciddi kilo kayıpları görüyorsunuz. Dolayısıyla bu kilogram kayıplarıyla beraber motivasyon da artıyor. Motivasyonun artması ile birey kendini daha iyi hissetmeye başlıyor. Aynada kendini daha iyi görüyor” ifadelerini kullandı.

Birinci aydan sonra ciltteki aknelerin azaldığını ve saç dökülmesinin durduğunu belirten Tapan, “Bağırsaklar daha iyi çalışıyor, kabızlık ortadan kalkıyor. Metabolizma iyi çalışınca o şişkinlik, halsizlik hissi ortadan kalkıyor çünkü kan şekeri daha normalize oluyor ve uyku hali de ortadan kalkıyor. İnsanlar birinci aydan sonra sabahları çok daha zinde uyanmaya başlıyorlar. Üçüncü aydan sonra artık kan değerleri oldukça farklılaşmış oluyor. Dolayısıyla da tansiyon yükselmemeye başlıyor. İç çekilmesi hali ortadan kalkmaya başlıyor, kilo kaybı kendini baş gösteriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Altıncı aydan sonra kişi kendini çok daha zinde hissediyor ve şeker tükettiğinde artık rahatsız olmaya başlıyor” diyen Tapan şunları söyledi: “Artık kalp hastalığı riskini ve şeker hastalığı riskinizi çok daha minimalize etmiş oluyorsunuz. Metabolik sendromdan kurtulmuş oluyorsunuz ve psikolojik olarak da özgüven artışı oluyor. Merdiveni çok daha rahat çıkıyorsunuz, ayakkabınızı çok daha rahat bağlıyorsunuz, aynada kendinizi daha iyi görüyorsunuz ve dolayısıyla şekeri bırakmak insana kaliteli bir yaşam standardı getirmiş oluyor.”

Haberin Devamı