Gazete Vatan Logo

Memurların zam oranı netleşti, SSK ve Bağ-Kur emeklileri merakla bekliyor! Zam oranı ne kadar olacak?

Milyonların beklediği haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklandı. Hemen ardından da memur maaşlarına yüzde 17,55 enflasyon farkının yanında yapılacak 8 bin 77 liralık seyyanen zam duyuruldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu ise merak konusu oldu. Bu durumun Meclis’e gelecek torba yasa ile netleşeceğini dile getiren SGK Uzmanı Dilek Ete, emeklilere verilecek tahmini zam oranını açıkladı.

Memurların zam oranı netleşti, SSK ve Bağ-Kur emeklileri merakla bekliyor! Zam oranı ne kadar olacak?

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

TÜİK'in verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 38,21 oldu. 6 aylık enflasyon oranına göre memurların ve memur emeklilerinin alacağı zam yüzde 17,55 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam ise yüzde 19,77 oldu. Açıklanan verilerin ardından konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur aylığının 22 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun teklifini Meclis’ sunulduğunu ifade ederek, “Seyyanen net 8 bin 77 liralık artışı öngörüyoruz” dedi. Yüzde 17.55 artı 8 bin 77 olarak belirlenen zam oranı sonrası Temmuz artış oranı yüzde 86'yı buldu. Bu gelişmelerin arından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları merak konusu oldu.

Meclis'te emekli aylıkları ile ilgili yeni bir görüşme yapıldığını hatırlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “Bu neden SSK ve Bağ-Kur emeklileri lütfen paniklemesin. Memurların en düşük aylıkları bilindiği üzere 22 bin TL'ye çıktı. Yani haziran ayında memur ne maaş alıyorsa; yüzde 17.55 olan enflasyon farkının üstüne 8 bin 77 seyyanen zam olan rakam eklenecek bunun üzerinden maaş alacaklar” dedi.

Haberin Devamı

"SSK VE BAĞ-KUR'LULAR SADECE ENFLASYON FARKI İLE KALMAYACAK"

“SSK ve Bağ-Kur'lulara da ilk 6 aylık enflasyon olan yüzde 19.77'nin altında kalmamak kaydı ile refah payı dahil bir zam verilecek” diyen Ete şunları kaydetti:

“Bu zammı Cumhurbaşkanı kendisi açıklayacak. Yüzde 45'in altında olmayacağını düşünüyorum. Yani tahminimce yüzde 19.77'nin üstüne refah payı verilecek. Bunda da bir kademe söz konusu olur. Kök aylığın üzerine hesaplama yapılacak. En düşük aylık 7 bin 500 TL olmuştu, bu oran 10 bin-11 bin TL oldu gibi bir açıklama beklemeyin. En düşük emekli ayılığında bir değişiklik yapılmayacak. 7 bin 500 sabit kalacak ama kök aylığınız ne ise onun üzerinde bir refah payı artık yüzde 19.77 enflasyon farkı verilecek. SSK ve Bağ-Kur'luların sadece enflasyon farkı ile kalmayacağını düşünüyorum.”


Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete

"YÜZDE 114 ZAM YAPILDI"

SSK ve Bağ-Kurlu'lara da seyyanen bir zam yapılacağını ve yüzde 19.77lik oranında bunun üzerine ekleneceğini ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “Taban aylık olduğu gibi kalacak. Hiçbir artış olmayacak. Biliyorsunuz emekli maaşları; aralık ayında 3 bin 500 TL'ydi, ocak ayında 5 bin 500 yaptılar. Nisan ayından itibaren de 7 bin 500 olarak ödediler. Böylece Aralık 2022 ile Nisan 2023 arasında yüzde 114 zam gelmiş oldu” dedi.

Haberin Devamı

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ YÜZDE KAÇ ZAM ALACAK?

Emeklilere ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapıldığını dile getiren Ete, “Her sene iki kez zam yapılmasına rağmen, en düşük aylık alan emeklilere, geçen sene mart ayında da zam verildi. Böylece aralık 2022 ile nisan 2022 arasında, en düşük SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 114 zam aldılar. Şimdi tekrar taban aylığını yüksek bir rakama taşımak olmaz. Bu kez de emekliler arasında denge bozulabilir. Yani taban aylığında bir değişiklik olmayacak, herkesin kök aylığına önce seyyanen zam, ardından da yüzde 19.77 oranında enflasyon farklı ile zam yapacaklar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı