Gazete Vatan Logo

Hem alıcılar hem de satıcılar tehlikede! Kurban sürecinde bu iki sahteciliğe dikkat

Kurban Bayramı sürecinde kimi vatandaşlar önceden kurbanlarını alırken, kimileri de son güne bırakıyor. Bu da büyük mağduriyetlere yol açabiliyor. Her sektörde olduğu gibi bu alanda da fırsatçılar kol geziyor. Alınan bazı hayvanların kurbanlık sayılmama ihtimaline karşı uyarı gelirken, iki sahtecilik olayına karşı tedbir çağrısı yapıldı.

Hem alıcılar hem de satıcılar tehlikede! Kurban sürecinde bu iki sahteciliğe dikkat

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Kurban Bayramı ile ilgili hem vatandaşların hem de esnafın mağdur olmaması için art arda uyarılar gelmeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, kurban kesim yerlerinde gerekli kurallara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa bırakan tesislere, toplu kesimler için 293 bin 188 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde ise 7 bin 283 TL idari para cezası uygulanacağını duyurdu. Dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında ise; sahte kasap ve alım-satımda ortaya çıkan sahte paralar olarak gösterildi. Konuyla ilgili gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, “Biz anlatamıyoruz. Bu mesleği ehli olan yapsın diyoruz. Belediyelerin kesim yerleri var. Oralarda en kötü şartta yüzde 70'i bu işin ehlidir” diyerek uyarılarda bulundu.

Kurban kesiminde acele hareket edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Yardımcı, “Kurban illa ilk gün kesilecek diye bir şey yok. 2 ve3 ’üncü gün de kesilebilir. O kesim yerlerinde veteriner de bulunuyor. Hayvanda herhangi bir hastalık bulunursa hemen müdahale ve tespit edebilir. Uzmanların, hayvanda bir parazit, bir leke olduğunu tespit etmesi durumunda insanların sağlığını kurtarmış oluyor. Bugün eline bıçak alan ben kurban kesiyorum diyor. Böyle bir şey yok. Her Kurban Bayramı’nda hastaneler kendini kesen kasaplarla doluyor. Uzmanlığından şüphe duydukları kişilere asla kurban kestirmemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kurban kesim sertifikası ile ilgili de uyarılarda bulunan Yardımcı, “Bazen görüyorum adam bıçağı zor tutuyor ama sertifika vermişler. Kısa bir eğitimle sertifika alıp kurban kestiğini söyleyen kişilere itibar edilmemesini tavsiye ediyorum. Türkiye'de sadece kurban gelince bu işi yapanlar türüyor. Kirli-paslı bir kıyma makinesini ortaya koyup sokakta kıyma çekiyor. Meslek ahlakına uyan olmadığı için kesicilere de dikkat edilmesi gerek. Beber kıyma çekiyor, bakkal çekiyor, manav çekiyor, petrol istasyonu çekiyor. Şimdi bir de belediyeler rakibimiz oldu. Her taraftan zarara uğruyoruz. Belediyelerin yapacağı en güzel şey, Kurban bayramlarında ihtiyaç sahibi herkese iki kilo et kartı dağıtmak olur. Maddi durumu iyi olmayanlar böylece et yemiş olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AVM'lerin ve üç harfli market zincirlerinin de kurban kesip sattığını belirten Yardımcı, bu nedenle küçük esnafın büyük bir zora girdiğini dile getirerek, “Bu konuyla ilgili Diyanet’e de ‘Bazı firmaların kestiği kurbanlar, kurban sayılmıyor’ diye görüş beyan etti. Yani dini vecibelere uymuyor. Bu tip yerler kurban eti değil, normal et satılıyor. Ticaret Bakanlığı'nın da bu konuyla ilgili harekete geçmesi şart. Kurbanı tanesi 4 bin TL'ye alıyor, 8 bin TL diyor. 4 bin TL'si peşin, 4 bin TL'si bir yıl vaade. Korkunç bir kazanç var. Bu kazanç kime gidiyor, üç harfli marketlere gidiyor. Bu tabloda hem benim esnafım zarar ediyor, hem de üreticim zarar ediyor” şeklinde konuştu.

Market zincirlerinin 5-10 bin tane kurban aldığını ifade eden Yardımcı, “Bugün bunların aldığı 5 bin tane hayvanı kesecek kapasiteleri mevcut değildir. Nerede kesiyorlar, nasıl kesiyorlar bizi çağırsınlar; biz de gidip görelim özür dileyelim; 'biz et satmıyoruz, biz sadece kurban günü kurbanı kesip sahiplerine veriyoruz' desinler. Fakat adamlar ne yapıyor kilo ile et satıyor. Bu hayvanlar bir hafta önce kesiliyor, sabah saat dokuzda herkesin eti evine ulaşıyor. Saat dokuza kadar zaten o hayvanı kesemezsin, camiye git, namazı kıl vakit geçiyor, zaten namazdan önce de kurban kesimi söz konusu değil. Demek ki bu etler depolarda hazır şu anda. Vatandaşımız kandırmayalım” dedi. 

Haberin Devamı

Yardımcı artan sahtecilik olaylarına karşı uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Kurban satıcıları sahte para olayına dikkat etmelidir. Şimdi bir hayvan 100-150 bin TL tutuyor. En düşüğü 7-8 bin TL, bunun içine 3-4 tane sahte 200 TL koysalar, kim fark edebilir. Zaten fazla kar elde edilmiyor. Bu yüzden de esnaf daha büyük zarara girebilir. Hayvan alırken de kimlik, sağlık raporu ve kulak küpesi gibi şeylere dikkat edilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı