Gazete Vatan Logo

Ev almak isteyenlere fiyat uyarısı! 'Elinizde paranız varsa alın'

Yatırım yapmak ya da oturmak için ev almak isteyen herkesi ilgilendiriyor. Seçim döneminin sona ermesi ile birlikte gayrimenkul sektöründeki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Seçim öncesinde çok sayıda kişi tereddüt ederek ev almaya yanaşmadı. Satışları, konut kredisi sorunları ve fiyatların yükselmesi de doğrudan etkiledi. Peki önümüzdeki dönemde ev fiyatları artacak mı? Uzman isim sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ev satın almak isteyenler için de tavsiye verdi. İşte detaylar...

Ev almak isteyenlere fiyat uyarısı! 'Elinizde paranız varsa alın'

Özge Seren Doğu | gazetevatan.com

Yatırımlık olarak ya da oturmak için bir ev satın almak isteyen vatandaşlar geçtiğimiz aylarda seçime kilitlenmiş ve tereddütlerinden dolayı bekleme sürecine girmişti. Geçtiğimiz dönemden bu yana ev fiyatları giderek artmaya ve konut kredilerinde de çeşitli sorunlar yaşanmaya başladı. Bu durumlar ev satışları için talebi azalttı.

Fiyatların artması ve bankaların konut kredisini çok düşük miktarda kullandırması, faiz oranları gibi etmenler elinde ev alacak yeterlilikte parası olmayan kişiler için de satın almayı doğrudan etkiliyor. Peki satılık konut fiyatlarındaki artışın sürmesi bekleniyor mu? Gayrimenkul uzmanı Efe Gül, önümüzdeki süreci değerlendirerek ev almak isteyenler için de tavsiyede bulundu.

'KISA VADEDE FİYAT DALGALANMALARINA NEDEN OLABİLİR'

İnsanların seçim döneminde ev gibi büyük bir alım yapmakta tereddüt etmelerinin anlaşılabilir bir durum olduğunu belirten Gayrimenkul uzmanı Efe Gül, "Seçim sonrasında ise gayrimenkul sektörünün hareketlenmeye başlayıp başlamadığını belirleyebilmek için çok erken, zira olası değişikliklerin yürürlüğe girmesi biraz zaman alabilir.

Haberin Devamı

Bunun yanında seçim sonrası dönemde piyasalarda belirsizlik yaşanabilir ve bu belirsizlik kısa vadede fiyat dalgalanmalarına neden olabilir.

Ancak konut satın alma planı yapanların yüzde yüzde 60’ına yakınının bu planı seçimlerden sonraya ertelediğini düşündüğümüz için sektörün yavaş yavaş hareketlenmesini bekliyoruz. Özellikle 0,69 düşük faizli konut kredisi kapsamındaki projelerin satışlarında artış olacağını düşünüyoruz.

Kampanya yüzde 10 peşinat ve 15 yıl vade, desteği ile kredi taksitleri üzerindeki yükü azaltmayı, orta gelirlilerin konuta erişebilirliğini artırmayı hedefliyor." dedi.

'ELİNİZDE PARANIZ VARSA EV ALIN'

'Satılık konut fiyatlarındaki artışın sürmesi bekleniyor mu?' sorusuna da yanıt veren Gül, "Yükselen fiyatlar nedeniyle konut satışlarındaki düşüşün bir süre daha devam edeceğiniz düşünüyoruz. Fiyatların yüksekliğinin yanı sıra, konut kredilerinde yaşanan sorunlar da talebin gerilemesini etkiliyor.

Ev almak isteyenlere ellerinde para varsa alım yapmalarını söyleyebilirim. Çünkü 2025 yılına kadar konut fiyatlarının artacağını öngörüyoruz.

Uygun konut kredileri ile gelecek artışlardan etkilenmelerin bu şekilde önüne geçilebilir." ifadelerini kullandı.

'GLOBAL YATIRIMCILARIN HAREKETE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ'

Yabancıya konut satışı da son yıllarda arttı. Bu artışın önümüzdeki dönemde de devam edip etmeyeceğine dair değerlendirmede bulunan Gül, "Seçim öncesinde yabancılar seçim sonucuna odaklanmışlardı. Seçim sonrasında ise beklemeye geçen talebin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa şehirleri başta olmak üzere tekrar artmaya başladığını gözlemliyoruz. Özellikle Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt, Bahreyn'den global yatırımcıların harekete geçmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

FAİZ ORANI, KONUT KREDİLERİ VE EMLAK VERGİSİ BELİRSİZLİKLERİ

"Seçim havasından yeni çıkmaya başladığımız için konut satışlarını etkileyen faiz oranları, konut kredileri ve emlak vergileri gibi belirsizliklerin netleşmesi için biraz zaman gerekiyor." diyen Gül, "Belirsizlik süreci sona erdiğinde konut fiyatları ve dolaylı olarak da satışlar olumlu veya olumsuz etkilenecektir. Yatırımcılar şu anda konut yatırımına uzak dursa da fırsat geldiğinde bunu değerlendirecek.

Genel bir öngörüde bulunacak olursam ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerine göçün artması ile potansiyel gayrimenkul yatırımlarının o bölgede artacağını düşünüyorum. Çünkü bölgedeki hem satılık hem de kiralık konutlara ilgi oldukça yoğun." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haberin Devamı