Gazete Vatan Logo

Yüksek yargı değişikliğine ince rötuş

Yüksek yargıyla ilgili değişikliklere giden tartışmalı tasarı 15 saatin sonunda ‘kayyum tayini’ gibi bazı önergelerde rötuşlarla kabul edildi. 12 yıl sınırına ise Yargıtay Başkanı Cirit’den de tepki geldi

Yüksek yargı değişikliğine ince rötuş

Perşembe günü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı ‘tartışmalı’ yüksek yargı düzenlemesine dair tasarı için önceki sabah 10.30’da TBMM Adalet Komisyonu’nda başlayan görüşmeleri 15 saat sürdü. Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının, CMK’nın “Şirket yönetimi için kayyum tayini” başlıklı 133. maddesinde değişiklik öngören 34. maddesiyle ‘güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile Sermaye Piyasası Kanunu’nun 110. maddesinde tanımlı suçlar”ın da kayyum tedbiri konulacak suçlar arasına alınıyordu. TÜSİAD konuyla ilgili hükümete bir rapor sunmuş, önergeyi ‘ticari hayat açısından riskli’ olarak nitelemişti. CHP’li milletvekilleri de bir nevi yargı zırhı anlamına gelen hükme karşı çıktı. Tartışmalar sonucu bu maddede değişikliğe gidildi ve kayyum tedbiri uygulanacak suçların genişletilmesinden vazgeçildi. Bununla birlikte kayyumların yetkileri artırılarak, atandıkları şirketlerin paylarını idare yetkileri de verildi.

Haberin Devamı

‘Azalma olacak’

Adalet Bakanı Bozdağ ise kayyumlar ile ilgili düzenlemeye gelen tepkilere karşılık, bu önergenin kayyumların işlerini baskıdan, korkudan, tehditten uzak yapması için getirildiğini söyledi.

İşte yeni düzenlemeler

Tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. İşte tartışmalı maddeler:

- Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilecek, bir kişi iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek.

- Tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Ancak Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekilinin üyelikleri devam edecek

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay’taki kadro sayısı 116 olacak, bu sayı 90’a düşünceye kadar, boşalan her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak.

- Kayyum atanan şirketlerin ya da yönetim organının yetkileri ile birlikte ortaklık payları veya menkul kıymetler idare yetkileri de kayyuma devredilecek.Atanan kayyumların görevleriyle ilgili iş ve işlemlerinden dolayı tazminat davaları devlet aleyhine açılacak. Devlet, ödediği tazminatı görevini kötüye kullanan kayyumlara bir yıl içinde rücu edecek.

Haberin Devamı

CİRİT’TEN ELEŞTİRİ: 12 yıl sınırı getirilmemeli

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yüksek yargıdaki yeni düzenlemeye ilişkin, “Benim düşüncem, 12 yıl gibi Yargıtay üyeliği için bir sınır getirilmemesi. Anayasa Mahkemesi gibi mahkemelerde tabi ki bir sürenin getirilmesi gerekebilir ama bizim mesleğimiz bir kariyer mesleği olduğu için burada bir süre getirilmesini doğru bulmuyorum” dedi. Cirit, bazı ziyaretlerde bulunmak için geldiği Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Yargıtay üyeliğinin bir kariyer mesleği olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hakimler çok kolay yetişmiyor. Çok aşamalardan geçiyor. Dünyanın birçok yerinde Yargıtay Yüksek Mahkemelerinin üyeleri sınırsız yaşta emekli oluyorlar. Bizde 65 yaşında emekli olunur.” Cirit, bu konuyu daha önce Bekir Bozdağ’a ilettiklerini de ekledi.