Gazete Vatan Logo

Yasak ‘Streisand Etkisi’ yarattı

Yasak ‘Streisand Etkisi’ yarattı

Türkiye’deki twitter yasağı, Barbra Streisand’ın 2003’te sanal alemde yaşadıklarından adını alan bir fenomenle benzerlik gösterdi. Yasak tweet sayısını patlattı.





Türkiye’de twitter yasağına ilişkin dış kaynaklı yorumlarda yasağa rağmen milyonlarca Türk’ün sosyal paylaşım sitesine girmeye devam etmesi ve hükümetin yasak kararını eleştiren konu başlıklarının tüm dünyada en çok konuşulan konular (TT) listesine girmesi vurgulanarak ‘Yasak Streisand etkisi yarattı’ yorumu yapıldı.





Bu tabir, internete getirilen bir yasağın yasağı getiren kişi ya da kurumları bumerang gibi dönüp vurması için kullanılıyor. 2003 yılında ünlü sanatçı Barbra Streisand, California’nın Malibu bölgesindeki malikanesinin fotoğraflarnın yayınını durdurmak için birçok internet sitesi için yasaklama ve erişim engelleme kararı aldırmıştı. Ancak bu kararların duyulması ve yasakların uygulanarak sitelere erişimin durmasının ardından fotoğraflar bu durumu protesto eden yüzlerce site tarafından yayınlandı ve sosyal paylaşım sitelerinde de yayıldı. ABD’li yıldız fotoğrafın yayınını durdurmak isterken çok daha hızlı şekilde yayılmasına sebep olmuş oldu.

Türkiye’de de twitter yasağının önceki gün akşam saatlerinde uygulanmaya başlamasının ardından milyonlarca kişi engeli aşma yollarına başvurdu.

Yasağı eleştiren konu başlıkları dünya gündeminde ilk 10’a yerleşti. Hatta #TurkeyBlockedTwitter (Türkiye Twitter’ı engelledi) başlığı 1 numaraya oturdu. Bu da Türkiye’deki yasağın dünyada twitter’ın 400 milyon kullanıcısı arasında çok daha yaygın bir şekilde bilinmesine sebep oldu. Normalde bir gecede Türkçe olarak gönderilen tweetlerin sayısı 800-900 bin olurken, yasağın başladığı gece atılan tweet sayısı 2.5 milyonu geçti.



İmece usulü twitter’a girildi

12 milyon Türk kullanıcının büyük çoğunluğu internet ayarlarını değiştirip Tweet alemine erişim sağlamayı başardı. Twitter’a farklı yollardan erişim sağlamayı herkes birbirine öğretti. Sokaklara DNS ayarlarının nasıl değiştirileceğini anlatan uyarılar asıldı. Cep telefonları için ise internet üzerinden VPN uygulamaları yüklendi.



Türkiye’de twitter

- Türkiye dünyada en aktif Twitter kullanıcıları sayısı sıralamasında 8’inci.

- Türk internet kullanıcılarının yüzde 79’u sosyal medya kullanıyor.

- Türkiye’den internete bağlanan kişilerin yüzde 39’unun twitter hesabı var. Bu oran Türkiye’yi Avrupa’da birinci yapıyor. İspanyolların yüzde 30’u, İngilizler’in yüzde 21’i, Almanlar’ın ise sadece yüzde 6’sı twitter kullanıyor.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül en çok takip edilen 3’üncü dünya lideri.

- Dünyada atılan tweet’lerin yüzde 2’si Türkçe.

- Dünyada twitter’ı yasaklayan sadece iki ülke var. Çin ve Türkiye. Yasağa rağmen Çin, dünyada en çok twitter kullanıcısının bulunduğu ülke.












Haberin Devamı