Gazete Vatan Logo

ABD'den sert twitter tepkisi!

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, günlük basın toplantısının başında Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili çok sert bir yazılı açıklama okuyarak, “ABD, Türkiye’deki ifade özgürlüğünü desteklemekte ve özgür ifade hakkını çiğnemeye yönelik her türlü eyleme karşı çıkmaktadır” dedi. Açıklamanın ardından başlayan basın toplantısının ana gündemi de Türkiye oldu.

ABD'den sert twitter tepkisi!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Türkiye'de ifade özgürlüğünü desteklediğini belirterek, "Türk hükümetine, Twitter'a erişimin engellenmesini kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz" dedi.



Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, günlük basın toplantısına Türkiye'deki Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeliyle ilgili açıklama yaparak başladı.

"ABD, Türkiye'de ifade özgürlüğünü desteklemekte ve ifade özgürlüğü hakkına tecavüze yönelik her türlü eyleme karşı durmaktadır" ifadesini kullanan Psaki, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Türk hükümetine, Twitter'a erişimin engellenmesini kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz. (ABD Başkanı Barack) Obama'nın daha önce vurguladığı gibi, demokratik hükümetler, yetkilerini nasıl kullanması ve onları nasıl sınırlaması gerektiği noktasında açık bir tartışma olması için kendisiyle aynı görüşte olmayan sesleri de dinlemeyi de kabul etmeliler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokratik ve açık toplumların esas unsurlarıdır ve devletin şeffaflığı ve sorumluluğundan emin olma noktasında hayati önemdedir. Bu eylem, Türkiye'nin, demokrasinin en üst düzeydeki standartlarını muhafaza etme ile yabancı yatırımcı çekme çabalarına yönelik arzularına ters düşüyor".




Psaki, konuyla ilgili Türk yetkililerle görüşüp görüşmediklerine yönelik soru üzerine, "Evet görüştük. Büyükelçimiz konuyla ilgili yakın temasta ve bu kanallar yoluyla kaygılarımızı dile getirdik" diye konuştu.

Başka bir soru üzerine, medyanın ve bireylerin ifade özgürlüğüne inandıklarını ve bunları desteklediklerini açıkça belirttiklerini belirten Psaki, "Elbette Twitter, iletişimin yeni araçlarından" değerlendirmesinde bulundu.



Psaki, bir soru üzerine, "Kaygılarımız olduğunda ifade ederiz. Bildiğiniz gibi Türkiye önemli bir müttefik. NATO üyesi. Türkiye ile bir dizi konuda çalışıyoruz. Ama bu bizim kaygı duyduğumuz bir konu. Bu konudaki fikirlerimizi de ifade ettik" dedi.




"Türkiye yakın müttefikimiz olmaya devam ediyor"


Sözcü Psaki, 17 Aralık İstanbul merkezli operasyon ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili soruya da, "Ne zaman, sosyal medyanın yasaklanması, adil olmayan tutuklamalar, gazetecilerin kendi işlerini yapmasını engelleyen adımların atılması gibi eylemler olsa, kaygılarımızı dile getiririz. Türkiye'de de bu tip bazı olaylar oldu ama Türkiye ile yakından çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye yakın müttefimiz olmaya devam ediyor" yanıtını verdi.



"Türk yetkililerle görüşmelerinde, Twitter'in engellenmesinin kaldırılması noktasında bir güvence alıp almadıklarına" yönelik soru üzerine Psaki, "Twitter'e yönelik bir engellemenin olmaması gerektiği inancımızı gayet açık ilettik. Tabi ki onlar kendi kararlarını verecekler ama kamuoyunda belirttiğimiz kadar güçlü biçimde özel alanda da görüşlerimizi ifade ettik" diye konuştu.
Psaki, Türkiye'nin iç politikalarına karışmadıklarını belirterek, "Ancak gazetecilerin veya bireylerin ifade özgürlüğünü engelleme çabaları olduğu zaman, kesinlikle kaygılarımızın bilinmesini sağlarız" dedi.


"Yolsuzluk suçlamalarının ve sızıntıların yabancı güçlerin oyunu olduğu" yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Psaki, "Bu yorumları gördük. Açıkçası, ABD Türkiye'deki herhangi bir çabanın içinde değil ve bu noktadaki herhangi bir düşünce de yanlıştır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı