Gazete Vatan Logo

Sahte zeytinyağı ile ilgili son dakika uyarısı! Tehlike saçıyor, ölüme neden oluyor...

Zeytinyağı ile ilgili son dakika uyarısı! Merdiven altı zeytinyağları tehlike saçıyor. İçerisinde yeşil boya, zeytin esansı, pamuk yağı ve birçok tehlikeli madde tespit edilen sahte yağlar, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Zeytinyağı uzmanı Ümmühan Tibet, ‘Yeşil zeytinyağı daha faydalıdır’ ve ‘Saf zeytinyağı donar, donmuyorsa karışıktır’ algıları yanlış. Zeytinyağı hiçbir bitkisel yağla karıştırılamaz” dedi.

Sahte zeytinyağı ile ilgili son dakika uyarısı! Tehlike saçıyor, ölüme neden oluyor...

Son dönemde zeytinyağının satışının her alanda artmasıyla tağşiş ve hilelerde yükselişe geçti. Tüm dünyada el değmemiş değerli yağ olarak bilinen zeytinyağında oynanan oyunlar, pes dedirtti. Piyasa fiyatının çok altında satılan sözde zeytinyağlarının içerisinde yeşil boya, zeytin esansı, pamuk yağı ve daha tespit edilemeyen birçok tehlikeli madde var. Bilinen markalar dışında zeytinyağı alınmamasını tavsiyede eden uzmanlar, sahte yağların ölümcül sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

YEŞİL RENGİNE ALDANMAYIN

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Zeytinyağı Kalite Uzmanı Ümmühan Tibet, zeytinyağından daha çok hile yapılan başka gıda ürünün olmadığını söyledi. “Zeytinyağı adı altında her şey olabilir” diyen Tibet, “Pamuk yağı konuluyor, buna natürel sızma deniyor ama içindeki ürün sızma kalitesinde olmuyor. ‘Yeşil zeytinyağı daha faydalıdır’ gibi bir algı var. Oysa zeytinyağının rengi kalitesinin göstergesi değildir. Tüketicideki bu algı nedeniyle, yağlara yeşil boya konuyor. İyi bir zeytinyağı, harika bir yeşil zeytin kokusunu içerir. Hoşa gitmeyen koku içermez” dedi.

Haberin Devamı

SAF ZEYTİNYAĞI DONAR ALGISI YANLIŞ

Zeytinyağının kalitesiyle gündeme gelmesini istediklerini belirten Tibet, “Doğru bilinen çok yanlış var. Zeytinyağı ısıtılmaz ya da yemek yapılmaz diye bir algı var. Aslında zeytinyağının da yanma noktası diğer bitkisel yağlar gibi. Yemek yaparken mutlaka zeytinyağı kullanılmalı. Çünkü en sağlıklı yemeği, zeytinyağıyla yaparız. Mutlaka zeytinyağı kullanılmalı. ‘Saf zeytinyağı donar, donmuyorsa karışıktır’ algısı yanlıştır. Birçok nedeni olabilir. Natürel sızma zeytinyağı asla işlem görmez. Toplanır, kırma, yoğurma işlemi yapılır. Markette satılan ürünler proses ürün gibi algılanmamalıdır. Kelime anlamı zaten doğaldır. Zeytinyağı hiçbir bitkisel yağla karıştırılamaz” diye konuştu.

MERDİVEN ALTI SATIŞ ÇOK

Büyük marketlerde taklit ürünün satılamayacağına dikkat çeken Mümsad Mutfak Ürünleri Ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Zeytinyağı çok taklit edilen bir üründür. İnternet üzerinden; çok fazla taklit ve merdiven altı satış yapılıyor. Ayrıca, yol kenarından, köylerden alınan yağların daha sağlıklı olduğu düşünülüyor ama maalesef onlarda da taklit olabiliyor. Aslında, marketlerde satılan büyük firmalarda taklit ürün olmaz. Çünkü , büyük markalar cezayı göze alamaz. Zeytinyağının içine pamuk yağı gibi benzer profilli birçok yağ katılır. Büyük markalarda buna rastlamazsınız. Bakanlık onayı olmayan ürünlerde taklit yüksektir” dedi. (Yani Şafak)

Haberin Devamı