Gazete Vatan Logo

Rapor: Eski ocağın suyu bastı!

Ermenek’te 18 madencinin mahsur kaldığı madenle ilgili hazırlanan ön raporda, kazanın eski imalat bölgesine birikmiş suların zayıflayan noktadan mevcut çalışma alanlarını aniden basmasıyla meydana geldiği belirtildi

Rapor: Eski ocağın suyu bastı!

Ermenek’te maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalarda dün yedinci gün geride bırakıldı. Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, kazanın eski imalat bölgesine biriken sudan kaynaklandığını açıkladı.

Üç kişilik bilirkişi heyetiyle kazanın olduğu galeriye ulaşılabilen en yakın yer olan 775 kotuna gidilerek inceleme yapıldığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “Dosya üzerinde ve kaza yerinde yapılan incelemeler sonucu bilirkişilerce ön rapor düzenlenmiştir. Düzenlenen ön raporda; kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların, zaman içinde basınç eşik değerini aşarak zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir.”

Adil kontrol

Yetkili kişiler hakkında da adli kontrol kararı alındığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler de yer aldı:

“Ayrıca soruşturma kapsamında kusuru olabileceği değerlendirilen diğer yetkili kişiler hakkında daha önceki basın açıklamamızda belirtilen gerekçelerle CMK 109. maddesi uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiş ve mahkemece talebimiz uygun görülmüştür. Bilirkişilerce düzenlenen rapor, ön rapordur. Olayın meydana gelmesiyle ilgili maddi gerçek, kurtarma işlemlerinin tamamen sonuçlanması sonrasında Başsavcılığımızca bilirkişi refakatinde madende yapılacak incelemeler neticesinde tespit edilecektir.”

Haberin Devamı

‘Zamana ihtiyaç olabilir’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir nevi 1250, 1300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmeleri gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu: “İşimizin kolay olmadığını dün söylemiştim, bugün bunun bir kez daha altını çizmek isteriz. Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu da her geçen metreyle, her geçen yeni kabloyla beraber ancak o zaman belirleyebiliriz. Şu anki geldiğimiz nokta, tahmin ettiğimizin de daha üzerinde zor bir nokta.”

Soma’dan destek için geldi

Ermenek’te kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken altıncı gününde bölgeye gidenlerden biri de Somalı madenci eşi Naciye Kaya oldu. 301 işçinin yaşamını kaybettiği Somalı madenci eşlerinden yalnızca biri olan Naciye Kaya, birinci derece yakınlığı olmadığı için ailelerin yanına alınmadı. Kaya, 7 yıl önce Aydın Söke’deki maden ocaklarında 32 yaşındaki ağabeyi Veli Varol’u kaybettiğini söyledi. Kaya, “Söke’de madende çalışıyordu eşim 10 yıl. Orada meydana gelen göçükte abimi kaybettim ben. Eşimle birlikte çalışıyordu ağabeyim. Göçük sırasında abimi çıkardığı için kendisi fazla çalışmak istemedi ve biz de oradan da Soma’ya geçtik. Soma faciasında da eşimi kaybettim” dedi.

Haberin Devamı

‘Kızım hâlâ ağlıyor’

Ermenek’teki maden kazasını 17 yaşındaki kızı Deniz ile 16 yaşındaki oğlu İbrahim’in televizlon başından kalkmadan takip ettiklerini belirten Kaya, “Kızım hâlâ babasının elbiselerine sarılıp ağlıyor. Oğlum ise pek konuşmuyor. İkisi de şu anda televizyon başında kurtarma çalışmalarını izliyor. Titriyorum ama artık ağlayamıyorum. Soma’nın ardından akıllanılmadı mı? Kapatılsın ve iğneden ipliğe denetimi yapılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı