Gazete Vatan Logo

‘Putin, Türkiye’yi kaybetmeyecektir'

Libya’da karşı cephede yer alan Türkiye ve Rusya’nın atacakları adımlarda, Suriye’deki dengeyi gözeteceklerini ifade eden emekli general Babüroğlu, “Putin, Libya ya da Suriye için Türkiye’yi kaybetmeyecektir” yorumu yaptı.

‘Putin, Türkiye’yi kaybetmeyecektir'

Libya’da Fayaz Al Sarraj’ın liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter’in başında olduğu grup arasında çatışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme yaptı. Libya’da Rus paralı asker şirketi Wagner Grup’a bağlı askerleri bulunan ve Hafter’i destekleyen Rusya ile Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yanında yer alan Türkiye arasında, taraflar önümüzdeki günlerde Moskova’da masaya oturacak. Putin, Rusya’nın Libya’da hem UMH ile hem de Hafter ile temas halinde olduklarını söyledi.

Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, konuya ilişkin olarak Milliyet’ten Seyfettin Ersöz'e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Hafter güçleri Libya’nın yaklaşık yüzde 77’sini; UMH de Libya’nın yüzde 6’sını kontrol ediyor. Türkiye için en büyük risk, karşı cephede yer alan Hafter güçlerinin kontrolü ele geçirmesi ve Türkiye’nin BM tarafından tanınan Libya hükümetiyle yaptığı anlaşmanın geçersiz sayılması. Bu durumda, Türkiye’nin karşı cephede yer alan ülkelerle özellikle Rusya’yla işbirliğinin olumsuz etkilenme olasılığı göz ardı edilmemeli.”

Haberin Devamı

"ASKER SON SEÇENEK"

Putin’in Türkiye’yi sadece Suriye denkleminde konumlandırmadığını daha büyük bir değer biçtiğini belirten Babüroğlu şöyle devam etti:

“Türkiye ve Rusya’nın bu bağlamda, Libya’da bir orta yol değerlendiriyorum. Bununla beraber, Türkiye ve Rusya, Libya’da atacakları adımlarda, Suriye’deki dengeyi de gözeteceklerdir. Strateji taşlarını iyi oynayan bir Putin, S-400 ve diğer stratejik düzeydeki işbirliği nedeniyle, Türkiye’yi Libya ya da Suriye için kaybetmeyecektir. Ülkeler vekiller üzerinden savaşa devam etmektedirler. Rus özel askeri şirketi olan Wagner Grup’a ait askerlerin Libya’da savaştığı bir sır değil. Diğer ülkeler için de benzer durum var. Türkiye, asker göndermeden de ulusal çıkarlarını koruyabilir. Bu nedenle, Türkiye’nin Libya’ya muharip birlik göndermesi, eldeki son seçenek olmalıdır. Donatım, lojistik, eğitim, teknik ve danışmanlık desteği sağlanabilir.”

Haberin Devamı