Gazete Vatan Logo

Obama, ılımlı muhaliflere ‘işkence muafiyeti’ istiyor

Beyaz Saray, IŞİD’le mücadelede rol alacak Suriyeli muhaliflere yardımın önünü kesen ‘işkence yapan örgüt ya da ülkeleri müttefiklikten men eden’ yasanın esnetilmesini istiyor

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, Washington’un desteklediği ve IŞİD’e karşı savaşan güçlerle ilişkilerin işkence yaptıkları gerekçesiyle kesilmemesi gerektiğini belirtti ve “Bölgede masum müttefik bulmak zor” dedi.Obama yönetiminin IŞİD’e karşı neden 5,6 milyar dolarlık ek ödenek istediğini Kongre’ye anlatan Hagel ve Dempsey, ABD’yi ‘işkence yapan örgüt ya da ülkelerle müttefiklikten men eden’ yasanın IŞİD konusunda esnetilmesini talep etti. 1997’de yasalaşan karara göre ABD hükümeti ‘Bariz insan hakları ihlalleri yapan askeri yapılanmaları’ finanse edemiyor. Bu ihlaller yasada ‘işkence, cinayet ve hukuksuz alıkoyma’ olarak sıralanıyor.

Ancak Obama yönetimi bu yasanın IŞİD’e karşı karada mücadele edecek müttefikler bulma konusundaki çabaları aksattığını ve süreci yavaşlattığını savunuyor. ABD’nin finanse edip eğitmeyi amaçladığı Irak ordusu, Nuri el Maliki’nin başbakanlığı döneminde çok sayıda insan hakları ihlali suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Haberin Devamı

Demokratlar karşı

1997’de kabul edilen yasayı kaleme alan Senatör Patrick Leahy ve diğer Demokratlar, hükümete bu tür bir esneklik tanınmasına karşı çıkıyor. Associated Press’e konuşan Leahy, “Böyle bir talebe onay verilmesi günü kurtarmaya yönelik olur. Hem ABD’nin bölgedeki çıkarlarına ters düşer hem de sorumsuz bir davranış olarak kayda geçer” dedi.

Esad’ın yerine kim geçecek?

Hagel, Suriye lideri Beşar Esad da sürece dahil edilmeden IŞİD karşısında nasıl başarılı olunabileceğine yönelik bir soru üzerine, Esad rejiminin Suriye’ye istikrarsızlığı getirdiğini ve IŞİD gibi terörist grupların güçlenmesine izin verdiğini söyledi. Hagel, “Ancak şu anda Esad’ın üstesinden gelmek IŞİD’i yok etmeyecektir. Esad tabi ki denklemin bir parçası ama şu anda Suriye’de, Irak’ta IŞİD’in kontrol ettiği yerlere bakarsanız, bugün Esad’ı değiştirirseniz, bu tüm dinamikleri hemen değiştirmeyecek, özellikle de Suriye’de. Esad’ın yerini kim alacak ve IŞİD’i nasıl bir ordu yenecek?” diye konuştu.

‘80 bin asker gerekiyor’

Haberin Devamı

Irak’ta yaklaşık bin 400 askeri bulunan ve yakın zamanda bin 500 ek asker göndermeye hazırlanan ABD, daha fazla asker seçeneğini de masada tutuyor. Dempsey, “Irak’ın Musul’u geri alıp IŞİD’in eline geçen bölgeleri kurtarmak ve Suriye sınırının kontrolünü ele geçirmek için 80 bin kişilik askeri bir güce ihtiyacı var. Biz de bu gücün oluşması için desteğimizi vereceğiz” dedi.

Kürtlere karşı yeni cephe

Kasım ayı başlarında karşılıklı ateşkes anlaşması yapan IŞİD ve Nusra Cephesi liderleri, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerine karşı yeni cepheler açma konusunda anlaşmaya vardı. Taraflar arasında 2 Kasım’da Halep yakınlarındaki Atareb Kasabası’nda düzenlenen toplantıda, Suriye’de Kürtlere karşı ortak hareket etme kararı alındığı belirtiliyor. Toplantıya, Nusra Cephesi’ne bağlı Horasan Grubu üyelerinin yanı sıra iki taraftan toplam 7 üst düzey ismin katıldığı kaydedildi.

Yalanlandı

Suriye’de savaşan Muhacir ve Ensar Ordusu gruplarının Çeçen kökenli lideri Selahattin, IŞİD’le İslami gruplar arasında gerçekleşen barış müzakerelerinin sonuçsuz kaldığını öne sürdü.

Haberin Devamı