Gazete Vatan Logo

Kira tespit davası şartları nelerdir, kira tespit davası 5 yıl dolmadan açılabilir mi? Kira tespit davası ne kadar sürer?

Türk Borçlar Kanunu’nda konut ve işyeri kiralarına ilişkin sözleşmelerde yıllık artış oranının en fazla geçmiş 12 ayın ortalaması olan TÜFE oranında olacağı belirlenmiştir. Kira zammını yüksek bulan kiracı da 5 yıldır kira zammını TÜFE ile sınırlı tutan ev sahipleri  de kira tespit davası açabilir.

Kira tespit davası şartları nelerdir, kira tespit davası 5 yıl dolmadan açılabilir mi? Kira tespit davası ne kadar sürer?

Türk Borçlar Kanunu’na göre kişiler kira sözleşmesinin 5 yılı doldurması şartıyla her zaman kira bedelinin tespit edilmesini talep edebiliyor.

Kira tespit davası şartları nelerdir, hangi durumda açılabilir?

Kira bedelinin tespiti davası, sadece konut ve çatılı işyeri kiraları için açılabilir. Dolaysıyla, bunun dışındaki gerek taşınır gerekse taşınmaz kiraları için bu yola başvurulamaz. Bu dava, ancak ortada bir kira sözleşmesi bulunması ve davacının davayı ikame etmede hukuki yararı bulunması halinde açılabilecektir. 

Geçerli bir kira sözleşmesi olmalıdır.

Davayı açmada hukuki yarar bulunmalıdır.

Kira tespit davası 5 yıl dolmadan açılabilir mi?

Kural olarak kira tespit davası her zaman açılabiliyor. Dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.

Haberin Devamı

Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.

Taraflarca akdedilen kira süresi, beş yıldan daha kısa süreli olarak kararlaştırıldıysa ve kira sözleşmesinde kira bedeli ve artış oranı belirlendiyse hakimin dikkat edeceği husus, kira artış oranının yasal sınırlar içerisinde belirlenip belirlenmediğidir. Eğer kira artış oranı bir önceki yılın Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) altında ise kira bedelinin tespitini talep eden tarafın davayı açmakta hukuki yararının olmadığına hükmedilecek ve dava reddedilecektir. Ancak, taraflarca belirlenen kira bedeli ve kira artışı bir önceki kira yılının TÜFE oranının üzerinde ise, hakim davayı kabul ederek yasal sınırlar dahilinde kira bedelini tespit edecektir. Kira bedeli mahkemece tespit edilirken yalnızca TÜFE oranı değil, taşınmazın emsal kira bedeli ve mevcut durumu da göz önüne alınacaktır.

Haberin Devamı

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Delillerin toplanması ve mahkeme sürecini dahil edersek dava yaklaşık 1-1,5 sene sürebilir.