Gazete Vatan Logo

İşte kaçırılan o komutan!

Suriye sınırındaki Öncü Hudut Karokolu komutanı Özgür adlı kayıp astsubayın, terör örgütü IŞİD tarafından pusu kurularak kaçırıldığı ihtimali ağırlık kazandı.

İşte kaçırılan o komutan!

Suriye sınırındaki Öncü Hudut Karokolu komutanı Özgür adlı kayıp astsubayın, terör örgütü IŞİD tarafından pusu kurularak kaçırıldığı ihtimali ağırlık kazandı. Hükümet ve askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre kayıp astsubayın adı Özgür Örs. Örs, askerlik mesleğine uzman çavuş olarak başladı. 2011 yılında astsubaylığa terfi etti. Astsubay'ın TSK literatürüne göre hudut kartalları olarak adlandırılan birlikte görev yaptığı ortaya çıktı.

Kilis'teki sınır karakolunun komutanı Özgür adlı astsubaydan, kaçakçıların peşinden gittiği perşembe gününden bu yana haber alınamıyor. IŞİD'in, son bir ayda sınırı geçmeye çalışan 70 kişiyi yakalayan astsubayı özellikle kaçırdığı iddia ediliyor.

Kilis’in merkeze bağlı Ardıç Köyü yakınlarındaki Öncü Karakolu’nda görevli, soyadı öğrenilemeyen Özgür astsubay, iddiaya göre geçen perşembe günü kaçak geçmeye çalışırken fark edilen bir grubu önlemek amacıyla tek başına sınır hattına gitti. Ancak, uzun süre geçmesine rağmen astsubayın geri dönmemesi üzerine silah karakoldaki askerler, sınır hattında kontrole çıktı. Telefonla da ulaşılamayan astsubay Özgür’ü sınır hattında bulamayan askerler konuyu üstlerine bildirdi.
Kaçakçıları kovalarken...
Silahıyla kaybolan astsubay Özgür için arama çalışması başlatıldı. Bölgedeki köylüler, gece sınırdan bir grubun kaçak geçiş yapmaya kalkışması sırasında Özgür astsubayın onların peşinden gittiğini ve Suriye tarafına geçince bu bölgeyi kontrolünde bulunduran IŞİD militanları tarafından etkisiz hale getirilip alıkonulduğunu öne sürdü. Edinilen bilgilere göre karakolun görev sahası içindeki sınır alanının iki tarafında da son dönemde önemli hareketlilik yaşanıyordu.
Hendek kazıyorlardı
Geçen haftalarda karakolun karşısındaki doğalgaz tesisinin Suriye'deki bölümünde IŞİD üs kurdu ve yaklaşık 500 militanını burada konuşlandırdı. Ardından da tesisin etrafına mevziler kazınca, Türkiye tarafında da sınır hattına kaçakçılık ve kaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla iş makineleriyle hendek kazılmasına başlandı. Sınırın bu bölgesi ayrıca IŞİD'e katılımlarda geçiş hattı olarak kullanılan önemli güzergahlardan biri. Öncü Hudut Karakolu birlikleri; 15 gün önce aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu farklı ülkelerden 50 kişiyi, IŞİD'e katılmak için sınırı geçmek isterken yakalamıştı.
'Hedef seçildi' iddiası
Geçen haftada yine 20 kişilik bir grup yakalandı ve jandarmaya teslim edildi. İşte tüm bu nedenlerden dolayı IŞİD'in Özgür adlı astsubaya pusu kurduğu iddiaları ortaya atıldı. Komutan, IŞİD'e katılımların engellenmesi ve sınır güvenliğinin sağlanmasında önemli rol üslenmişti. Astsubayın kaçakçılar veya PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından kaçırılma ihtimali de değerlendiriliyor. Ancak bu ihtimallerin zayıf olduğu belirtiliyor.
İki IŞİD üyesi karakola sığınmıştı
Geçen hafta IŞİD'in iki militanı da, örgütten kaçarak Öncü Hudut Karakolu'na sığındı. Militanlardan biri ifadesinde, "Biz örgütü böyle bilmiyorduk. Gazze'de İsrail saldırılarına karşı savaşmak için örgüte katıldık. Bunu ifade edince tehdit edildik. Baskılara dayanamadık ve kaçtık" demişti.
G.Kurmay suskun
Silahıyla kaybolan astsubay Özgür’ün, IŞİD tarafından kaçırıldığı iddialarıyla ilgili hükümet de Genelkurmay da hiçbir açıklama yapmadı.
MİT devreye girdi
Bölgedeki güvenlik kaynaklarından, astsubay Özgür’ün iade edilmesi ya da kurtarılmasına ilişkin MİT mensuplarının devreye girdiği bilgisine ulaşıldı.
2009 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Öncü Karakolu'nun karşısında doğalgaz istasyonu bulunuyor. Bu istasyon Kilis'te bulunan dolağaz istasyonuna bağlanıyor.

Haberin Devamı

İŞTE O KOMUTAN
*Kayıp komutanın kimliği de kamuoyuna açıklanmadı. Milliyet'in, hükümet ve askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre kayıp astsubayın adı Özgür Örs. Özgür Örs, askerlik mesleğine uzman çavuş olarak başladı. 2011 yılında astsubaylığa terfi etti.
*Kayıp komutanla ilgili muammaya dönüşen iki iddia var. Birincisi; astsubayın görevi bittikten sonra istirahatine çekildiği sırada kendisini bir süredir gözetleyen terör örgütü IŞİD militanları tarafından sınır boyu güzergahında pusu kurularak kaçırıldığı yönünde. İkinci ihtimal ise komutanın kendisinin Suriye tarafına geçtiği yönünde. Önemli olan ise bu gelişmenin ardından TSK'nın bölgede aldığı olağanüstü nitelikteki askeri önlem.
HUDUT KARTALI
Suriye sınırındaki Kara Kuvvetleri Komutanlığı birlikleri, TSK literatüründe hudut kartalları olarak adlandırılıyor. Öncü Karakolu birliği de, hudut kartallarının bir unsuru. Astsubay Özgür Örs'ün, Kilis'te İkinci Hudut Taburu ve Üçüncü Bölüğe bağlı karokalda görevli olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

ASTSUBAYIN KAÇIRILDIĞI SINIRA ASKERİ SEVKİYAT

Haberin Devamı

GAZİANTEP 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan, kendisinden haber alınamayan ve IŞİD militanlarınca kaçırıldığı tahmin edilen astsubay ile gündeme gelen Suriye sınırındaki Kilis'e zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

Haberin Devamı

Kendisine ulaşılamayan astsubayın IŞİD tarafından kaçırıldığı iddialarının ardından alarm durumuna geçilen sınır hattına, zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. Dün gece başlayan ve bugün de aralıklarla devam eden sevkiyat kapsamında Kilis'e gönderilen aralarında obüs ve tankların da bulunduğu zırhlı araçların, astsubayın tutulduğu tahmin edilen Suriye topraklarındaki doğalgaz tesisi yakınlarındaki bölgelerde konuşlandırıldığı bildirildi.

Gaziantep'ten güvenlik önlemleri arasında yola çıkarılan zırhlı araçlar Kilis'e gönderilirken, yetkililer sevkiyatın sürebileceğini kaydetti. (DHA)