Sokağa çıkma yasağı ile ilgili flaş gelişme! Tek tek açıklandı, 9 ilde...
Sokağa çıkma yasağı ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Tek tek açıklandı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile ilgili peş peşe haberler geldi. Türkiye'de yaşayan herkes merakla bekliyor. Haritada nasıl değişiklikler olacak? Haritadaki değişiklik sokağa çıkma yasaklarını etkileyecek mi? Kısıtlamalar geri mi gelecek, alınan yeni kararlar neler olacak? Hepsi bugün belli olacak. Öte yandan bu 9 ilin renginin değişebileceği belirtildi. Bilim kurulu üyeleri de mavi renkteki iller hariç diğer illerde bazı yasakların geri getirilmesini istedi. İşte sokağa çıkma yasağı, kısıtlamalar, normalleşme, aşı ve birçok konu ile ilgili son gelişmeler...

Sokağa çıkma yasağı, kontrollü normalleşme ve kısıtlamalarla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Tüm gözler bugün kabine toplantısının ardından yapılacak açıklamalarda. Vaka sayılarındaki artış dikkatlerden kaçmıyor. Türkiye'nin koronavirüs renk haritası, bu hafta yenilenecek. En çok merak edilen soru ise, son vaka sayılarıyla hangi il, hangi renge bürünecek? Kontrollü normalleşmeye geçilmesinin ardından artan vakalarla birlikte kısıtlamaların yeniden gelip gelmeyeceği de merakla bekleniyor. 9 kentin ise renginin değişebileceği belirtildi. İşte tüm son dakika gelişmeleri...

1 Mart’ta başlayan “kontrollü normalleşme” sürecinin ardından yapılacak ilk kabine toplantısında illerin risk durumuna göre atılan kontrollü normalleşme adımlarıyla ilgili değerlendirme yapılacak.

RİSK HARİTASI GÜNCELLENECEK
Özellikle son günlerde vaka sayılarında yaşanan artış ve mutasyonlu virüsün yayılım hızı, bazı tedbirlere geri dönülmesi ihtimalini gündeme getirdi. Kademeli normalleşme adımları, son veriler ışığında yenilenecek risk haritasındaki değişime göre gözden geçirilip güncellenecek.

KISITLAMALAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Buna göre olası yeni tedbirler gözden geçirilecek. Sokak kısıtlamaları, restoran ve kafelerin durumuyla, yüz yüze eğitimle ilgili kararlar illerin durumuna göre güncellenecek.

Riskin arttığı illerde kısıtlamalar da artacak. Güncellenecek haritada gözler özellikle 9 ilde, özellikle vaka sayısının arttığı illerde olacak.

KOCAELİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında kademeli normalleşme adımlarındaki son durum ele alınacak. Bazı illerde vaka sayılarında artış var. Mutasyonlu virüs vakalarında da benzer bir artış söz konusu. Her il özelinde değerlendirmeler yapılacak. Risk durumuna göre karar verilecek.

KİLİS
Mutasyonlu virüsün seyri izlenecek. Kademeli normalleşmede 2 haftalık süreci değerlendirecek. Elde edilen veriler doğrultusunda önemli kararlar alınacak.

ARTVİN
Güncellenecek haritada gözler özellikle 3 ilde, nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir'de olacak. Öte yandan vaka sayısının düşük olduğu kodu mavi renkli olan illerde ise belirgin bir yükselişin olmaması sevindirdi.

ÇANAKKALE
Sağlık Bakanlığı kademeli normalleşme sürecinde 100 bin nüfusa denk gelen haftalık vaka sayılarını içeren yeni haritayı bugün yayınlayacak. 6-12 Mart arasındaki vaka sayılarının açıklanacağı haritada illerin risk durumları düşük, orta, yüksek ve çok yüksek şeklinde sınıflandırılacak.

TEKİRDAĞ
Türkiye'de 26 il vaka sayıları 100 binde 100'ün üzerinde olduğundan çok yüksek riskli kategoride yer alıyor. İstanbul, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Mersin, Kilis ve Artvin ise geçtiğimiz hafta yüksek riskten çok yüksek riskli kategoriye geçmişti.

KIRKLARELİ
Bugün Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklanacak haftalık haritada söz konusu 9 il yine çok yüksek riskli kategoride yer alırsa tehlike çanları çalmaya başlayacak.

İSTANBUL
Kademeli normalleşme sürecinde iller 4 ayrı gruba ayrıldı. İstanbul ve İzmir turuncu kategoride yüksek risk grubunda, Ankara ise sarı kategoride orta risk grubunda yer alıyor. Vakalarda yaşanan artış sonrası, bu 3 il başta olmak üzere birçok ilde renk değişimi söz konusu olabilir.

YALOVA
Peki haritada renkler neye göre belirleniyor? Sağlık Bakanlığı haftalık vaka sayısı 100 binde 10'un altındaki illerin "düşük", 11-35 arasının "orta", 36-100 arasının "yüksek", 100'ün üstündeki illerin ise "çok yüksek" riskli' sayılacağını açıklamıştı.

MERSİN
Buna göre; mavi düşük riskli, sarı orta riskli, turuncu yüksek riskli, kırmızı çok yüksek riskli illeri temsil ediyor. Renk kodlarının belirlenmesinde tek kriter vaka sayısı değil, virüse ilişkin birçok veri değerlendiriliyor.

AŞILAMA VE YENİ ÇALIŞMALAR ELE ALINACAK
Toplantıda mutasyonlu virüsün seyri izlenecek.Öte yanda aşı çalışmaları, sevkiyatlar, aşı uygulaması ve yerli aşı süreci de görüşülecek.

3. DALGA UYARISI
Koronavirüs vaka sayıları artıyor, renk haritasında değişiklikler olması bekleniyor. Uzmanlar artışın büyük oranda mutasyondan kaynaklı olduğu görüşünde. Toplumda görülen rehavet ve yeni mutasyonlarla, 3'üncü dalganın yaşanabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, toplumda görülen rehavetin de etkisiyle vakaların artacağından endişeli. Bu endişede en büyük pay ise, salgının hızını arttırdığı bilinen İngiltere varyantı.

Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, "Harita çok önemli önümüzü görmeyi sağlıyor. Geçen hafta turuncuyla kırmızının toplamı sarıyla mavinin toplamı eşit gibiydi. Bu hafta nasıl değişecek bunu göreceğiz. Kırmızıya doğru bir artış var gibi duruyor.

Varyant da olduğu için çok çabuk yayıldığı için açılmaların etkisini 2 haftadan önce göremiyoruz. O etkiler de tam olarak birleşemedi. Şu an gördüğümüz varyantın hızla ilerlemesi. İngiltere`de de görmüştük bunu bizde de yüzde 50 civarındadır diye düşünüyorum genel olarak" dedi.

Vakaların artması ise yeni mutasyonlara kapı aralıyor. Bu durumda 3`üncü dalganın yaşanabileceği ifade ediliyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlara girilmemesi ve maskesiz dışarı çıkılmaması isteniyor.

20 BİN TAHMİNİ
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Koronayla mücadelede uygulamaya koyulan kademeli normalleşmenin ardından vaka sayılarında artış yaşandı. Uzmanlar, vaka sayısının önümüzdeki haftalarda 20 bine çıkacağını, mayıstan itibaren ise havaların ısınmaya başlamasıyla açık alanlara geçileceğinden düşmeye başlayacağını tahmin ediyor...

Vakaların 100 binde görülme oranlarına göre illerin 4 ayrı gruba ayrılmasıyla başlayan uygulamada, ikinci haftanın ardından yeni değerlendirmeler başladı. Hükümetin ilgili birimlerinde, büyük şehirlerin dayanma kapasitesinin son ana kadar korunacağına ilişkin görüş oluştuğu öğrenildi.

Ekonomik güçlük yaşayan sektörlerin yeniden yasaklarla zorlanmaması için kuralların kolay değişmeyeceği, gerekirse, bölge ve mahalle yasakları getirileceği belirtiliyor.

YOĞUN BAKIMLAR DOLARSA...
Yapılan değerlendirmelerde, yeni uygulamaya bağlı olarak, vaka sayısında artışın beklendiği ifade edildi. Uzmanlar şu değerlendirmelerde bulundu:

“Normalleşmeden 10-15 gün sonra vakaların artmasını bekliyorduk. Ancak bu artışlar, yoğun bakım ve entübeye henüz yansımadı. İstanbul’da polikliniklere başvurularda artış söz konusu. Türkiye genelinde de aile hekimliklerinin takip ettiği pozitif vakalarda artış var. Fakat büyük şehirlerin kırmızıya dönmesi için birçok kritere bakılıyor. Virüsün yayılma hızı, pozitiflik oranı, test sayısı, vakaların yoğun bakıma ve entübeye dönüşme oranı, hasta oranı gibi veriler dikkate alınacak.”

ÖNCE ARTIŞ SONRA GERİLEME
Uzmanların yaptığı değerlendirmeye göre, vaka sayısındaki artışın 20 binleri bulacağı, nisan ayının sonu ile mayıs ayının başında ise gerileme beklendiği yorumları yapılıyor.

Gerilemedeki en önemli etkenler hava sıcaklıklarının artması, kapalı ortamlardan açık havaya geçilmesi ve mesafenin fazlalaşması olacak. Uzmanlar, yaz aylarının kısmen rahat geçeceğini, mutasyondaki gelişmeye bağlı olarak yeni kararların tartışılacağını belirtiyor. Aşı, yeterince yapılmadığı için henüz değerlendirmeye alınmıyor. Aşılama artarsa, etkisi ancak yaz aylarında görülecek.

UYARILARA DEVAM
Toplantılarda, kısıtlamaların kaldırılmasının maske ve mesafenin de kalktığı anlamına gelmediği, kurallara uyulmaması durumunda eski yasaklara yeniden dönülebileceğine dair hatırlatmaların sık sık yapılarak, kamuoyunun bu konudaki duyarlılığının arttırılması gerektiği ifade edildi.

İstanbul’daki artışın şubat ayının ikinci yarısından itibaren başladığı, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından hastalık şikâyetiyle test yaptıranlarda yüzde 50, hastalık görülme oranında ise yüzde 20 artış olduğu belirtiliyor.

CUMARTESİ YASAĞI TEKRAR BAŞLAYABİLİR
Bilim kuruluna haritada mavi olan iller dışında tüm illerde cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma yasağı yeniden başlatılması gerektiği önerisi iletildi. Mevcut şartlarda kırmızı olan illerde cumartesi ve pazar sokak kısıtlaması zaten devam ediyor. Turuncu renkli illerde sadece pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Sarı ile mavi kentlerde ise cumartesi ve pazar sokak kısıtlaması uygulanmıyor.

MAVİ İLLER DIŞINDAKİLERİN HEPSİNDE...
Ancak tüm illerdeki vaka artışının ardından öneri mavi iller dışındakilerin hepsinde sokağa çıkma kısıtlamasının hafta sonu devam etmesi.Bilim kurulunun kırmızı iller için de önemli önerileri var. Bunların başında da bu illerden çıkışın yasaklanması var. Verilere göre bu illerde vaka artışı yaşanmadı ancak başka illere geçiş nedeniyle sorun yaşandığı tespit edildi.

Bu kapsamda da kırmızı illerden başka illere seyahate geçiş kısıtlamasının getirilmesi önerildi. Kurul kafe ve restoranların açılmasını da değerlendirdi. Denetimlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

Özellikle kapalı alanların kontrolsüz olduğuna dikkat çekildi. Kurul toplu taşımada yaşanan sorunları da iletti. Ulaşım yoğun olan yerler olarak vurgulandı. Bilim kurulu mutasyon virüsün ev içi bulaşı artırdığı tespitine de toplantıda yer verdi. Özellikle mutasyonlu virüslerde ev içi bulaşın 2 kat arttığı belirtildi.

YENİ ALTERNATİF: SARI İÇİNDE KIRMIZI BÖLGE
Erdoğan, yeni tedbirleri de açıklayacak. Ancak farklı bir formül de gündemde... Buna göre illerin içinde de risk durumuna göre farklı renklendirmeler yapılabileceği aktarılıyor. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, renk kodu uygulamasına yeni bir alternatif gelebilir. Kabine'ni ve yetkililerin bu konu üzerinde çalışacağı bildiriliyor.

Özellikle büyükşehirlerin kırmızı bölge uygulamalarına geçilmeden alternatif başka önlemler üzerinde durulduğu bildirildi.

Örneğin, sarı ya da turuncu illerde bazı kırmızı bölgeler (vakaların çok yoğun olduğu ilçeler gibi) ilan edilmesi, bazı kırmızı bölge kurullarının uygulanması gibi karma bir uygulama yapılmasına yönelik alternatifler üzerinde de duruluyor.

Buralarda topluma "kurallara uymazsanız kısıtlamaların olduğu hayatına geri dönmek zorunda kalabilirsin" mesajı verilmesi için HES kodu uygulanan yerlere yasak getirilmesi de seçenekler arasında.