Gazete Vatan Logo

Ezan Okunurken Köpekler Neden Havlar? Ezan Okunurken Köpekler Niye Havlıyor?

Ezan okunurken genellikle köpeklerin havladığına ya da uluduğuna şahit olmuşsunuzdur. Ezan okunurken köpeklerin neden bu şekilde tepki verildiği çok fazla merak edilmektedir.

Ezan Okunurken Köpekler Neden Havlar? Ezan Okunurken Köpekler Niye Havlıyor?

Ezan Okunurken Köpekler Neden Havlar?

Köpekler ezan sesini duyduğu zaman havladığına ya da uladığına muhakkak şahit olmuşsunuzdur. Köpeklerin ezan sesini duyduğunda neden böyle bir tepki verdikleri bilim insanları tarafından araştırılmaktadır. Fakat köpekler yüksek bir sese karşı uluyarak ya da havlayarak tepki vermektedir. Hatta köpekler bir korna ya da siren sesi duyduğu zamanda aynı tepkiyi vermektedir.

Bilim insanları köpeklerin ezan okunurken neden uladığı ya da havladığı hakkında bazı araştırmalar yapmaktadır. Bununla ilgili birtakım çalışmalarda mevcuttur. Yapılan bu araştırmalar sonucunda köpeklerin ezan sesine havlaması ya da ulaması için birçok nedeni olduğu sonucuna varılmıştır.

Ezan Okunurken Köpekler Niye Havlıyor?

Duyu organları çok gelişmiş olan köpekler yüksek olan seslere tepki vermektedirler. Aynı zamanda köpekler işitme konusunda oldukça büyük hassasiyete sahiptirler. Bundan dolayı biz insanların duyamadığı birçok sesleri de duyabilirler.

Bilim insanların yaptıkları araştırmaların bir diğer sonucu da köpeklerin şartlanmış olmalarından dolayı ezan sesine havlama ya da ulama tepkisi verdiğidir. Yüksek bir ses duyan köpekler neye havladığını ya da uladığını bilmeden bu yüksek sese yani ezan sesine tepki vermektedir.

Haberin Devamı

Köpekler sadece ezan sesine değil yüksek olan ambulans, itfaiye ya da polis sirenine de aynı şekilde havlama ya da ulama tepkisi vermektedir. Köpeklerin bunu yapmasında ki en büyük nedenler arasında yüksek frekansta olan seslere karşı alan savunması nedeniyle karşılık vermesidir. Hatta köpekler insanların hoparlörden çıkan ve duyamayacağı sesleri bile duymaktadır.

Bu da köpeklerin neden hassas bir kulak yapısına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Yüksek bir ses duyan köpekler bu sesleri tehdit olarak algılar ve bu gelen ses kaynağını korkutmak amacıyla havlama ya da ulama işlemini gerçekleştirir. Hatta çıkardıkları bu sesler ile diğer köpekleri de uyarırlar. Köpekler birbirleri ile yakın olan seslerin hepsine aynı tepkiyi vermektedir.

Dini Yönden Köpeklerin Ulaması Nedendir?

Haberin Devamı

Köpeklerin ezan sesine havlaması ya da ulaması ile ilgili İslam dininde doğrudan bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat ezan okunurken eşek ve horozların tepkileri ile ilgili birtakım hadisler bulunmaktadır.

Ezan okunurken şeytanların kaçtığı bazı hadislerde söylenmektedir. Diğer hadislerde ise horozların da melekleri gördüğünde öttüğünü belirtmektedir. Bu açıklanan hadislerden yola çıkarak bazı din alimleri köpeklerin ezan okunurken havlaması ya da ulamasını iyiye yormaktadır.

Tabi ki köpeklerin ezan sesine havlaması ya da ulaması ile ilgili başka düşüncelerde bulunmaktadır. Bu düşünceler arasında; köpeklerin aşırı bir sese tepki vermesi normaldir. Fakat sürekli bir şekilde havlıyor ya da uluyor ise köpek hasta olabilir. Diğer düşünce ise; köpeklerin kişilerden ayrı kalmasından dolayı kaygı bozukluklarına sebep olduğu ve bu da köpeklerin havlamasına ve ulumasına neden olduğudur.