Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısı öncesi herkesi Soma'daki maden faciası için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan, Yılmaz Özdil'e çok sert çıktı.

İşte konuşmasından satır başları:

Soma faciasınınn olduğu saatlerde enerji bakanımızla beraberdik. Hemen bir kriz masası oluşturduk. Kendisi orayı organize ettik. Enerji bakanımıza yaptığı özverili çalışma için teşekkür ediyorum. Allah ondan razı olsun. Sağlık ve çalışma bakanı yardımcılarıma teşekkür ediyorum. Arama kurtarma çalışmalarını Ankara'dan her an takip ettik.

Karşımızda boyutları çok büyük boyutlu bir facia var. Acil ihtiyaçları karşılamak, güvenliği sağlamak gibi tüm detayları tespit ettik. İlk andan itibaren de ihtiyaçları karşıladık. AFAD, 156 personel ve 45 araçla, TSK'ya da ayrıca teşekkür ediyorum. 1 uçak ve 2 helikopterle, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı 226 personelle çalışmalara katıldı.

BAKANLIKLARA TEŞEKKÜR

Sağlık Bakanlığımıza, tüm doktor ve hemşirelerimize de teşekkür ediyorum. Kızılay, iki saat içinde oraya yerleşti. Bütün ocakta çalışanların yakınlarına da hizmet verilmeye başlandı. Hepsi disiplin içinde yürütüldü.

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı, milli eğitim bakanlığımız, Manisa, Balıkesir belediyelerimiz Soma’ya koştular.

Olayın üzerinden 24 saat geçmeden olay yerine intikal ettik. Toplamda 2743 personel, 258 kara, 9 hava aracı çalışmalara hizmet etti. Olay mahallinde ve cenazelerin taşındığı Kırkağaç’ta birer sahra hastanesi kurduk. İlk anlarda biliyorsunuz ocaktan çıkardığımız kardeşlerimizin herhangi bir sıkıntısı yoktu. Ama son çıkan 15-20 kadar vatandaşımızda sıkıntılar vardı. Orada da DNA testleri yapılmak suretiyle eşleştirmeler yapıldı, ailelerine destek verildi.

4 ilde 206 psikososyal destek merkeziyle 272 aileye ulaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza da bu vesileyle teşekkür ediyorum.

YARDIM KAMPANYASI BAŞLADI

15 Mayıs’ta madendeki tüm işçilerimiz çıkarıldı. Toplamda 486 işçimizi sağ olarak çıkardık. Ne yazık ki 301 işçimiz hayatını kaybetti. Şehitlerimizin tamamı ailelerine teslim edildi. Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağladık. Yasal olarak şehit sayılmaları için talimatı verdik. Aile bakanlığımız başta olmak üzere bu çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu’nda değerlendirmek üzere adımlarımızı atacağız.

Gerekirse tüm ailelerle tek tek görüşmek suretiyle bir adım atalım diye de düşünüyoruz. Anne babaların, çocukların şehit imkanlarından yararlanması için ne gerekiyorsa yapacağız. Soma için bazı susitimallerin önün kesmek için AFAD’ın açtığı yardım kampanyasını başlattık. Biz burada bu işi dernekler, belediyeler olmasın istiyoruz. Hepsi AFAD, bu iş için kurulmuş. Sadece Soma’ya ait olmak üzere AFAD bu işi yürütecek. Başbakan yardımıcımız Beşir Atalay Bey de bu süreci kontrol edecek. Bütün yardımları teker teker toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını kontrol ediyoruz.

Soma’da yaşanan facia sonrasında milletimiz kenetlendi. Bazı istisnai hadiseler dışında 77 milyonun bir olduğunu bütün dünyaya gösterdik. Üç gün milli yas ilan ettik. Bayraklarımızı yarıya indirdik. Soma’nın acısını paylaşan tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum. Siyasi istismar aracı olarak bakmayan siyasi partilerimize teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sorumlu yayıncılık yapan medya kuruluşlarına bu vesileyle teşekkür ediyorum. Milli takımımıza, sivil toplum kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum. Yurtdışından birçok devlet başkanı üzüntülerini dile getirdi. Hepsi bu üzüntümüzü bizimle paylaştılar. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülkelere bilhassa teşekkür ediyorum.

KİMSE ÜZERİNİ ÖRTEMEZ

Şunu aziz milletimin bilmesini istiyorum bu acı hadisenin üzerini kimse örtemez. Burada idari ve adli tüm araştırmalar yapılacaktır. Sorumlu olan her kimse bizim yetkimiz dahilindeyse biz, değilse yargı hesabını soracaktır.

Biz denetimleri sıklaştırmak, gereken adımları atmak konusunda çok daha kararlıyız.Şunu biliyoruz ki giden 301 can geri gelmeyecek. Yakınların feryadı dinmeyecek.

Rabbim'e sonsuz kere hamdolsun ki biz bu topraklarda yaşıyoruz. Metanet duygusunu Müslüman olarak yaşıyoruz.

Bu ülkenin başbakanı olarak Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı koyun bile benin mesuliyetim altındadır. 77 milyonun içinde sevinenlerin sevinci sevincimse, üzülenlerin üzüntüsü benim üzüntümdür. İnsan bazen göz yaşlarını içine atar. Zamansız her ölüm için göz yaşlarımızı içimize akıttık. Yavrularını canlarından birer parçayı ebediyete uğurlayan anneleri, babaları gördükçe göz yaşlarımızı içimize akıttık.

Zamansız aramızdan ayrılan kim varsa yasımızı, kederimizi içimize akıttık. Biz yaşatmanın mücadelesini verenlerden olduk. Faili meçhulleri durdurup canları yaşatmanın mücadelesini verdik. Yakın tarihimizde görülmemiş şekilde sağlıkta yatırım yaparak bu iktidarın başarı grafiğinde birinci sırada olan sağlık olmuştur.

SİZİN VİCDANINIZA BETON DÖKÜLMÜŞ

Daha ilk andan itibaren medyada, özellikle sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar yayılmaya başlandı. Neymiş? 'İçeride o kadar değil şu kadar işçi varmış, kazanın sebebi şuymuş, madenin sahibi buymuş, madenin ortağı bilmem kimmiş, yardım ekipleri Soma'ya sokulmamış, AK Parti'liler avukatlara saldırmış, madende 15 yaşında çocuk çalıştırılmış, Suriyeli çocuklar çalıştırılmış, içeride 120 Suriyeli işçi öldü, üzerlerine beton döküldü' diye yazanlar, konuşanlar bile çıktı. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş.Ya asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş. Bu kadar haysiyetsizlik olur mu? Her türlü yalan, iftira var. Yok madenin sahibi AK Partili'ymiş. O malum kişiler 301 şehit üzerinden siyaset yapmak için ellerini ovuşturdular. Soma'nın yerini haritada göster desen gösteremezler. Kömür nedir maden nedir deseniz cevabını veremezler.

O şehitlerin aziz hatırasını ayaklar altına alarak tam bir yağmacı anlayışıyla çirkin manzaralar oluşturdular.

SÜRÜNGEN SÜRÜNGENDİR...

Çıkmış bir insan müsveddesi Soma'daki madenciler için bizim mitinglerimize katıldığını gerekçe göstererek demiş ki müstehak.Sadece zeybek oynarken diz çökermiş. Önce sen patronunun, paranın önünde nasıl diz çöktüğünü söyle. Sürüngen sürüngendir ayağa kalkamaz ki diz çöksün.

ZAVALLI KÜÇÜK BEYİNLİ LİDERİ...

Ocaklarına ateş düşsün dedi ya zavallı küçük beyinli liderinin o bedduasını tuttuğunu onun da Soma’daki madencilere tuttuğunu sanıyor. Bu dine yaptığınız ahlaksız saldırıdan dolayı yazıklar olsun. Bir başka zavallı Ak Parti’ye oy verenler evlat acısı yaşasın diye tweet atıyor. Biz bu ahlaksızlığa eyvallah demeyiz. Bizim kültürümüzde buna mezar soygunculuğu denir. Bunlar bu parlamentoda. Ocakta Suriyeliler varmış. Bize müsaade eden bunu yerinde tespit edelim demiş. Adama bak ya! Türkiye Cumhuriyeti’nin Enerji Bakanı öyle bir şey yok diyor. Ya sen orada ölüverirsen ne olacak. Bir de senin sorumluluğun mu üstleneceğiz. Bakanımız da hayır sokmuyoruz güle güle…Bu nasıl anlayış. Bunlar bu kadar siyaseti basite indirgedi.

"GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZİ İLETİYORUZ"

Saraybosna, Bosna, Sırbistan sel felaketi ile karşı karşıya. Tüm yardımlarımızı bölgeye ulaştırdık. Bizden kum torbası istediler. Bizde 120 bin kadar kum torbasını gönderdik. Bu afetten dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.


Haberin Devamı