Gazete Vatan Logo

Baransu’ya 75, Altan’a 52.5 yıl hapis istemi

‘Balyoz’ davasında ‘kumpas’ kurulduğu iddiasına ilişkin Taraf Gazetesi çalışanları ile ilgili soruşturma bitti: Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin’e 75 yıla kadar, Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur için ise 52,5 yıla kadar hapis cezaları istendi

Baransu’ya 75, Altan’a 52.5 yıl hapis istemi

Genelkurmay Başkanlığı’nın gizli belgesi Egemen Harekat Planı’nı yayınladıkları gerekçesiyle Taraf Gazetesi çalışanları hakkında ‘Balyoz’da kumpas’ soruşturması kapsamında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Faruk Söke, gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Tuncay Opçin ve Yıldıray Oğur hakkında iddianame düzenledi. 276 sayfadan oluşan iddianamede, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, albay Ahmet Zeki Üçok, albay Hakan Büyük, ve albay Nedim Ulusan ile Genelkurmay Başkanlığı müşteki olarak yer aldı. İddianamede 1 numaralı şüphelisi ise Mehmet Baransu oldu.

Gizli belgeleri aldılar

İddianamede tüm sanıklara “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma hile ile alıp çalma”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek”, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yönetildi.

Haberin Devamı

Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin hakkında bu suçlamalara ek olarak “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” ile “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlamaları da yöneltildi. İddianamede Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin’in hakkında 35 yıldan 75 yıla kadar hapis istendi.

Diğer şüpheliler

İddianamede diğer şüpheliler Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur hakkında ise 20 yıldan 52,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianame Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Hazırlanan iddianamede soruşturma kapsamında şüpheli olan diğer isimler gazeteci Kurtuluş Tayiz, Adnan Demir, ve Yüksel Durgut’a ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi.