Gazete Vatan Logo

Balyoz’da son perde!

Yargıtay, Balyoz Planı davasında 88 kişinin tahliyesine karar verdi

Balyoz’da son perde!

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, aralarında eski kuvvet komutanları Özden Örnek, İbrahim Fırtına ile emekli orgeneral Çetin Doğan’ın da olduğu 237 sanığa verilen 15-20 yıl arası mahkumiyet kararlarını onadı. Yerel mahkemenin verdiği 36 beraat kararını onayan Yargıtay, 88 kişiye verilen mahkumiyet kararlarını da 25 sanık hakkında beraat verilmesi gerektiği, 63’ü hakkında ise “ceza verilmesine yer olmadığı”na karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozdu ve bunlardan tutuklu olanların tahliyesine karar verdi.

‘Kesin ve inandırıcı delil yok’

Yargıtay bu 88 kişi içinde hakkında yakalama kararı bulunanların yakalama kararlarının da kaldırılmasına karar verdi. Balyoz Planı davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un okuduğu kısa karara göre, 36 sanık hakkındaki beraat hükümleri onandı. Daire yerel mahkemenin 25 sanık hakkında verdiği mahkumiyet kararlarını ise “cezalandırılmasına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı”, yani delil yetersizliği nedeniyle bozdu.
Balyoz’da son perde
‘İttifaktan çekilen 63 kişi’

Daire, yerel mahkemenin mahkum ettiği 63 sanığın “darbe teşebbüsü suçu için anlaştıkları, ancak soruşturma başlamadan önce amaçlanan suç işlenmeden bu ittifaktan çekildikleri” sonucuna vararak, bu kişilere ceza verilmesine yer olmadığı sonucuna vardı. Bu gerekçeyle yerel mahkeme kararını bozdu.

BALYOZ’UN KÜNYESİ

Yargıtay tarihinin en uzun duruşması

- Balyoz Planı soruşturmasında ilk iddianame 6 Temmuz 2010’da hazırlandı.

- Davanın ilk duruşması 16 Aralık 2010’da Silivri’de yapıldı.
Balyoz’da son perde
- Davanın en önemli duruşmalarından biri ise 11 Şubat 2011 günü yapıldı. Mahkeme heyeti aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 164 sanığın tutuklanmasına karar verdi. Salonda olanların hepsi o anda tutuklandı.

- 191 sanığın savunması 47 celsede tamamlandı.

- Ele geçirilen yeni deliller sebebiyle 2. ve 3. iddianameler hazırlandı. Bu iddianameler de ana davayla birleştirilince sanık sayısı 365’e çıktı.

- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava son sözlerin ardından 21 Eylül 2012’de karara bağlandı. 35 sanık hakkında beraat kararı verilirken diğer tüm sanıklar çeşitli oranlarda cezalandırıldı.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Haziran’da Yargıtay 9. Ceza Dairesine sunulan tebliğnamede, 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istendi.

- Tebliğnamede, sanıklardan 67’si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti.

- Tarihinde ilk defa “darbe” suçunu görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yine tarihinin en uzun duruşmasını yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlendi.

BALYOZ HAKİMİ: Haklı olduğumuz ortaya çıktı

Balyoz davasını karara bağlayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, Yargıtay’ın verdiği kararla ilgili konuştu. “Yargılama sürecinde ne kadar doğru karar hareket ettiğimizi Yargıtay tasdik etti” diyen mahkeme başkanı Diken, bazı sanıklarla ilgili Yargıtay’ın bozma kararı konusunda dosyanın önlerine geldiğinde mahkemenin, sanıkları dinledikten sonra takdir hakkını kullanacağını belirtti.



ŞİMDİ NE OLACAK?

88 kişi yeniden yargılanacak

Dairenin kararına, Yargıtay Başsavcılığı’nın resen veya sanık avukatlarının istemi üzerine itiraz hakkı bulunuyor. Başsavcılık, bir ay içinde itiraz etmez ve avukatların istemlerini reddederse, karar kesinleşecek. Ancak Başsavcılığın mahkumiyet kararlarının onanmasına itiraz etmesi beklenmiyor. Başsavcılığın tebliğnamesinde, 256 sanık hakkındaki mahkumiyet ve 35 sanık hakkındaki beraat kararının onanması, 67 sanığın mahkumiyet ve 1 sanığın beraat kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının ise düzeltilerek onanması istenmişti. Dairenin, haklarındaki mahkumiyetlerin bozulmasını istediği 88 kişiyle ilgili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama yapılacak. Mahkeme dairenin 88 sanık hakkında verdiği bozma kararına uymazsa dosya, Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gelecek.

Önce AYM, sonra AİHM mahkumiyet kararı onananların ise önünde iki seçenek var. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Sanıklardan Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacağız. Olumlu cevap alamadığımız takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi mercilerin kapısını, adil yargılanma hakkı çerçevesinde çalmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı