Arabası olan herkesi ilgilendiren kasko ve sigorta uyarısı! İndirim geliyor, 1 Ocak'ta başlıyor
Araba sahiplerini ve araba almayı düşünen herkesi ilgilendiren gelişme! Sigorta ve kasko fiyatları arttı, geçen yıl 5 bin lira olan fiyatlar bu yıl 20 bin liraya kadar çıktı. Asgari ücret zammı sonrası ve yeni yılın gelişi ile fiyat artışların devam edeceği belirtildi. Zamlar sonrası ise kasko yaptıran sürücü sayısı azaldı. Sigorta sektörü yetkilileri ise araç fiyatlarının da son dönemde yükseldiğini hatırlatarak sigorta yapmanın gerekliliğine dikkat çekti. Artık iyi sürücü ile kusurlu sürücünün ödeyeceği fiyat değişirken, 1 Ocak itibarıyla hasarsızlık indirimi geleceği açıklandı. İşte detaylar...


Araçların parça başı maliyetlerinin arttığını belirten otomobil tamircisi Yüksel Öntürk, kış mevsiminde kaza oranının arttığını, bu yüzden yapılması gereken bakımların önceden önlem olarak yapılmasının ve olası kazalara karşı araçların kaskolu olmasının avantaj sağladığını belirterek, “Özellikle bu yıl bakım ve yedek parça maliyetleri çok arttı.

En küçük kaza veya hasar bile tüketiciye büyük masraf olarak dönüyor. Bu yüzden kışta gelmişken araçlarımızın kışlık bakımlarını yaptıralım. Yaz, kış fark etmez araçlarımızın antifrizlerini değiştirelim bu uygulama motorun içindeki paslanmayı önlemek için çok önemli.

Bu durum kazalara neden olmasa da araç içi parçalara zarar vereceğinden büyük maliyetlere neden olabilir. Bu gibi hasarları sigorta karşılamaz fakat kasko karşılıyor. Bu yüzden her sürücünün kasko yaptırması gerekiyor.

Parça başı boyama maliyetleri yükseldi. 1 parça maliyeti 2 bin liraya kadar yükseldi. Bu yüzden herkes kasko yaptırsın. Kış aylarında da mutlaka kış lastiklerini kullansınlar ve kışlık araç bakımlarını yaptırsınlar” dedi.

“2023 YILI İÇİN TRAFİK SİGORTA POLİÇELERİNE DÜZENLEME”
Kış mevsiminin araçlar için de kazalar mevsimi olduğunu belirten sektör temsilcisi Cenk Ecevit kış öncesi alınması gereken en önemli tedbirlerden birinin sigorta olduğunu fakat artan maliyetler nedeniyle sigortalı araç sayısında düşüş olduğunu belirtti.

Ecevit, “Araç başına, tipine ve kullanıcı özelliğine göre, değişmekle birlikte geçtiğimiz seneye göre araç bedelinde herhangi bir değişiklik olmadığı varsayarsak yüzde 30-40 civarında bir artış görünüyor. Hasarsızlık indirimi dediğimiz kavram aynı şekilde devam ediyor.

Hasarsız olan araçların kasko prim maliyetleri daha aşağılarda. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi aslında mevcutta vardı ancak SDDK yeni yapmış olduğu düzenlemeyle daha önceden 7 basamak olan trafik sigortalarındaki prim tespitini basamağa çıkarttı.

Çok kötü sürücülerin yüzde 200 oranında şu anda zamlanması söz konusu. İyi sürücülerinde yüzde 50 indirim alma söz konusu. Dolayısıyla burada adil bir tavır içerisinde düzenleme oldu ve tüketiciye ciddi anlamda avantaj getirdi.

Kasko sigortasında geçmişte devam eden yüzde 60 - 65 olan hasarsızlık indirimi devam ediyor. Kasko sigortalarında ister istemez bir çekingenlik var. Geçtiğimiz seneye oranla adetsel anlamda bakarsak yaklaşık yüzde 10 civarında bir azalma olduğunu görüyoruz. Buda kasko fiyatlarındaki maliyetin tüketiciye yansıması. Uzun dönemde baktığınız da aracınızın onarım maliyeti her zaman kasko prim maliyetinden daha yüksek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan milliyet.com.tr’nin haberine göre; asgari ücret artışı sonrası fiyatların daha da değişeceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı vatandaşa önemli uyarılarda bulundu.

1-ASGARİ ÜCRET ZAMMI KASKO FİYATLARINA NASIL YANSIDI?
“Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu kısa bir süre önce ‘2023 yılı Ocak ayında trafik sigortası primlerini artırmayacağız’ diye bir açıklama yaptı.

Sigorta teminatları ve primlerini SEDDK kurumumuz belirliyor. Her yıl ocak ayında bir önceki yılın enflasyon, araç değerleri, kaza oranlarına göre bir düzenleme artışı yapılıyordu. Bunu yapmayacağını açıkladılar.

‘ZAM YAPILMAYACAK DENİLMİŞTİ. 3 KEZ ARTIŞ YAPILDI’
En son yapılan yönetmelik ile her ay düzenli yüzde 4.75 artış devam ediyor. Ancak kurum geçen sene de ocak ayında zam yapmayacağını açıklamıştı. Peşinde 2022 yılı içerisinde 3 kez trafik sigortasında artış yaparak neredeyse yüzde 86 zam yapmak durumunda kaldılar.

Gene benzer bir durumun olacağını düşünüyorum. Asgari ücrete gelen yüzde 54’lük bir zam var. Bildiğiniz üzere trafik sigortaları sadece maddi hasarı ödemiyor karşı tarafa verdiğiniz bedeni hasarları da ödüyor. Ölüm, sakatlık, tedavi masrafları gibi. Bunun büyük çoğunluğu asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

‘ŞİRKETLERİN ÖDEDİĞİ TAZMİNAT TUTARI 10 MİLYAR TL’
2022 yılı ilk 9 ayında sigorta şirketleri bedeni zararlarda ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL civarındadır. Bunun sadece ilk 9 aya göre baksak bile asgari ücret artışı ile 5 milyar daha fazla bir tazminat ödeyeceği kaçınılmazdır ki bu oran daha da artacaktır. Aynı şekilde araç fiyatlarının artmaya devam etmesi, çip krizinin devam ediyor olması, araç bulunurluğundaki zorluklar, yedek parça fiyatlarının artıyor olması, ilaç zamları artışları maddi hasarın da çok ciddi oranda artacağının göstermesi olmuş durumda.

‘ZARAR 8 MİLYAR TL’YE YAKLAŞTI’
Şu anda sigorta şirketleri her 100 liralık aldığı trafik sigortası primine karşı 186 lira hasar ödeyerek zarar etmektedirler. İlk 10 ayın zararı 8 milyar TL’ye yaklaşmıştır. Yılsonu itibarıyla bunun 10 milyar TL civarında gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Bu katlanabilir ve sürdürülebilir bir zarar değildir.

‘EN AZ YÜZDE 80 ARTACAK’
Bu sebeple de sigorta şirketleri ocak ayında en az yüzde 50 düzenleme zammı yapılmasını talep ediyorlar. Ben bu yıl içerisinde toplamda sorunların devam etmesi durumunda en az yüzde 80 trafik sigortasının artabileceğini öngörüyorum. Yaklaşık bu oranlar kasko için de geçerli, kaskoda artış daha fazla olacaktır. Trafik sigortasında limitler var, kaskoda limit yok, aracın değeri ne ise o kadar hasar alıyor. Kasko poliçesinde de çeşitli önlemler alınmazsa artış devam edecektir. Hem sigortalılar hem acenteler zor durumda kalacaktır. Sigorta acenteleri 10-20 yıllık müşterilerinin poliçelerini yapamıyorum demek zorunda kalıyor. Kaskoda oluşacak krizi de bir an önce çözmek gerekiyor.

Bununla ilgili SEDDK ve ilgili komisyonlar toplanmaya başladı. Ancak açıklama yapıldığı üzere ocak ayında olmasa dahi sonraki aylarda zorunlu olarak bir kaosa neden vermemek için artış olması kaçınılmaz görünüyor.

‘SİGORTA ŞİRKETLERİ POLİÇE YAPMAKTAN KAÇIYOR’
Trafik sigortasındaki kaostan kastımız bir poliçe yapmadığınızda aracı bağlıyorlar, para cezası büyük, otoparka çekiliyor, indirimlerini kaybediyorsunuz. Sigorta şirketleri bu kadar büyük zarar edeceğini bile bile poliçe yapmaktan kaçınıyorlar. Daha çok sistem arızası teknoloji arızası bahanelerini öne sürerek hem acenteleri hem de sigortaları çok zor durumda bırakıyorlar. Bazı sigorta şirketlerinin trafik sigortası poliçesi kesmekle ilgili ruhsatlarını iade edeceği kulislerde görüşülüyor. Bu zarara katlanmak istemeyen şirketler de önemli bir sorun yaratacaktır. Sektör olarak bunu istemeyiz.

Şirketin tek acenteliğini yapan meslektaşımız da var. Ortada kalabilirler, sigortalılar mağdur olabilir. Bununla ilgili orta yolun bulunacağını düşünüyoruz. Trafik sigortası primlerini düşürecek önerilerimizi yaptık. Bunların hızla uygulamaya alınarak trafik sigortası prim artışının önüne geçilebilir.

2-TRAFİK SİGORTASINDA EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK TUTARLAR NEDİR, SİZCE YENİ YILDA NE KADARLIK BİR ARTIŞ OLACAK?
Trafik sigortasında temel tarife dediğimiz ilk kez araç aldığınız poliçe yapıyorsunuz yaklaşık 4 bin - 4 bin 500 civarında prim çıkabilmektedir. Bu 1 Ocak’ta hasarsızlık indirimi geliyor 5 yıldan fazla hasarsız kullanıyorsanız yüzde 50 indirim gelecek. Tam tersi kötü sürücüyseniz yüzde 200 sür primi gelecek.

‘İYİ SÜRÜCÜ 2 BİN LİRA KÖTÜ SÜRÜCÜ 15 BİN LİRA ÖDEYECEK’
Böyle olursa iyi sürücü 15 bin lira iyi sürücü 2 bin lira gibi bir para ödeyecektir. Kötü sürücü de bu artış daha fazla olacaktır. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında uçurum daha fazla açılacaktır. Kurallara uymak, dikkatli kullanmak şu anda en önemli indirimdir.

SİGORTA YAPTIRACAKLARA ÖNEMLİ TAVSİYE
Trafik sigortasını vadesinde yapmak gerekiyor. Yoksa indirimler kaybolur ve temel tarifeden poliçe yapmak durumunda kalırsınız. ‘Ben bekleyeyim iyi sürücüyüm indirim geliyor’ diye bir durum yok gününde yapmalısınız."