Gazete Vatan Logo

18 PKK’lının firarı göz göre göre gelmiş!

2 yıl tünel kazdılar toprakları tuvalete attılar

18 PKK’lının firarı göz göre göre gelmiş!

Bingöl Cezaevi film gibi bir firara sahne oldu. 14’ü hükümlü, 4’ü tutuklu 18 PKK’lı tam 2 yıl boyunca kazdıkları 50 metrelik tünelden firar etti. Firarilerin tünelden çıkan toprağı tuvalete attığı, yönetimin tıkanan tuvaleti açtırmak için defalarca vidanjör çağırdığı ortaya çıktı.

Bingöl M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaklaşık 50 metrelik tünel kazan 14’ü hükümlü 4’ü tutuklu 18 PKK’lı firar etti. Cezaevi dış duvarına 10 metre uzaklıktan geçen, kentin atık sularının geçtiği üstü açık kanalın olduğu mevkide, tünelden çıkan PKK’lı hükümlü ve tutuklular izlerini kaybettirdi. Kaçan PKK’lıların yakalanması için operasyonlar başlatılırken, çevre il ve ilçelerdeki güvenlik birimleri uyarıldı.




Sayımda ortaya çıktı

Bingöl- Muş karayolunun 12’nci kilometresindeki Kaleönü Mahallesi’nde bulunan M Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda kalan 18 PKK’lının firar ettiği ise sabah sayımda ortaya çıktı. Aramada, bir koğuşta tünel kazıldığı ve 18 PKK’lının bu tüneli kullanarak gece yarısı kaçtıkları belirlendi.Tünelin bittiği, nöbetçi kulübesinin de bulunduğu bölgede, jandarma geniş çaplı araştırma başlattı.


2 koğuş birlikte kazmış

Kaçan 18 kişinin cezaevinde güvenlikli koğuşlardan 2 tanesinde kaldığı ve 2 koğuş arasında bağlantı kurdukları ortaya çıktı. Kazılan yeri de buzdolabıyla kapatan firarilerin yaklaşık 2 yıldır kazdıkları tünelden çıkan toprağı da tuvalete attığı, birkaç defa tıkanan rögar nedeniyle belediyeden de vidanjör çağrıldığı öğrenildi.
18 PKK’lının firarı göz göre göre gelmiş
Kazma-kürek bulunamadı

PKK’lıların tünel kazarken çıkardıkları topraklar ile tünel kazılırken kullanılan kazma ya da kürek de bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle firarilerin cezaevi içinden de yardım alabileceği ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, bu konuyu da araştırmaya başladı. Firar eden hükümlü ve tutukluların, son dönemlerde kendilerini ziyarete gelen kişilerin de yakın takibe alındığı kaydedildi.


İÇİŞLERİ BAKANI GÜLER:

Tünele aydınlatma düzeneği kurmuşlar

İçişleri Bakanı Muammer Güler, PKK’lıların kaçışıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Maalesef terör örgütü mensubu 18 kişinin Bingöl Cezaevi’nden kaçtıkları tespit edilmiştir. Bu cezaevinden kaçan kişilerle ilgili olarak çok yoğun bir çalışma yapılmaktadır. İlk incelemede 50 metre tünel kazıldığı, tünelin içinde de aydınlatma düzeneği bulunduğu tespit edilmiştir.

Böylesine bir eylemin başka destekler ve işbirliği ile gerçekleştirileceği düşünülmektedir.”

Kente 12 km uzakta

Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun inşası 1990 yılında tamamlandı, aynı yıl açıldı. Toplam 30 bin 250 metrekare alan üzerinde kurulan ve kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan cezaevinde; ceza infaz kurumu ana binası, ana hizmet binasının bitişiğinde Jandarma Bölük Komutanlığı, ziyaretçi kayıt kabul binası bulunuyor. Firar olayının olduğu ana bina A ve B bloklardan oluşuyor. Cezaevindeki her blokta 3 koridor ve toplam 45 oda bulunuyor. Cezaevinin kapasitesi ise 325.

Firar eden PKK’lının annesi tutuklandı

BİNGÖL M Tipi Kapalı Cezaevi’nden firar eden 18 PKK’lıdan Ekrem Taş’ın annesi Sürmiye Taş, oğlunu ziyarete gittiği cezaevinde hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu için tutuklandı. Sürmiye Taş, dün oğlunu ziyarete giderken cezaevinde yapılan kimlik kontrolü sırasında gözaltına alındı, ardından da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Anne Taş hakkında Yargıtay’ın 3 yıl 1 aylık cezasını onayladığı için tutuklandığı öğrenildi.

En büyük toplu kaçış Metris’ten!

Türkiye’de çok sayıda mahkum tünellerle firar etti. İşte bunlardan bazıları:

- Metris Askeri Cezaevi: 1988’de çeşitli sol örgüt üyelerinden 29 kişi, tünel kazarak kaçtı. Bu en büyük toplu kaçışta firarilerin 60 metrelik tünel kazdığı ortaya çıktı.

- Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi: Dev-Sol ve TİKKO üyesi 18 kişi, 1993’te 35 metre uzunluğundaki tünelden firar etti.

- Bursa Özel Tip Cezaevi: 13 Nisan 1996’da 5 DHKP-C’li, tırnak makasıyla kazdıkları tünelden kaçamadan yakalandılar.

- İskenderun Cezaevi: 7 Mart 1997 tarihinde PKK ve MLKP’li tutsakların da aralarında bulunduğu 28 kişi, 54 metrelik tünel kazdıktan sonra kaçtı. 8 ay boyunca tünel kazılan cezaevinden kaçan tutsaklardan 16’sı daha sonra yakalandı.

- Bayrampaşa Cezaevi: 1995’te 20 metrelik tünelin askerlerce fark edilmesi sonucu tutsakların kaçış planı da sonuçsuz kaldı.

- Malatya E Tipi Cezaevi: 2013 yılının Mart ayında, cezaevinde kalan 24 MKP’li hükümlünün bulunduğu koğuşta tünel kazdıkları ortaya çıktı. MKP’lilerin, kazdıkları 6 metre uzunluğundaki tünelin yetkililerce fark edilmesi üzerine bir kaçış planı daha sonuçsuz kaldı.

- Çankırı Cezaevi: 28 Haziran 1996’da PKK’lı tutsakların kaldığı bölümde de 40 metrelik tünel ortaya çıktı.

Haberin Devamı