Zam oranları ile ilgili son dakika gelişmesi! Memur, emekli, asgari ücretli milyonlar bekliyordu
Memur maaşları, emekli aylıkları ve asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından zam oranları da netleşmeye başladı. Buna göre; 5 aylık enflasyonun açıklanmasının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15.26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13.13 zammı cebine koydu. Öte yandan bakanlığa atanan Vedat Işıkhan asgari ücret, emekli ve memur zamları ile refah payının belirlenmesi için kolları sıvadı. Temmuzun ilk haftasında zamlar netleşecek, asgari ücret için de ilk toplantı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk kabine toplantısının ardından seçim döneminde asgari ücretliye, memura, emekliye verilen sözleri hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Bakan Işıkhan, mesaiye Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu başta olmak üzere bakanlığa bağlı kurum bürokratlarından brifing alarak başladı. Kamu işçilerine en düşük ücretin 20 bin liraya çıkmasının ardından kamuda maaş dengesinin korunması için en düşük memur maaşı, asgari ücretli ve emekli zammı bütçeyi doğrudan etkileyeceği için yapılacak artışta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tutumu da belirleyici olacak.

BEKLENTİ EN AZ 11 BİN TL
Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenmesi için anket çalışması yapılırken Asgari Ücret Tespit Komisyonu da Kurban Bayramı'ndan hemen sonra toplanacak.

Çalışma Bakanı Işıkhan'ın başkanlık yapacağı komisyon toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözünü verdiği ara zam belirlenecek. Ara zammın belirlenmesinde temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran ayı verileri ile ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon belirleyici olacak.

Sabah'ta yer alan habere göre; asgari ücretin refah payı ile birlikte yaklaşık yüzde 30 zamla 11 bin lira seviyesine çıkması bekleniyor. Bakan Işıkhan'ın masasındaki bir diğer önemli başlığı memur ve emekliler için zam hazırlıkları oluşturuyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlanarak emekli olanlarla birlikte yaklaşık 15.6 milyon emekli enflasyon zammıyla beraber refah payı da alacak.

AYLIK BAĞLANMAYAN EYT'LİYE 25.520 TL AVANS
Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında 2 milyonu aşkın başvurunun büyük bölümüne emekli aylığı bağlanırken, mart ayında başvurup işlemleri tamamlanmayanlar da heyecanla bekliyor.

Haziran ayı itibarıyla başvuru tarihinin üzerinden 90 gün geçmesine karşın aylık alamayanların 25 bin 520 lira avans (net asgari ücretin üç katı) talep etme hakkı bulunuyor.

SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere yazılı talepte bulunmaları durumunda ilerde alacakları aylıktan mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.

470 BİN MEMURA EK GÖSTERGE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek göstergenin birinci dereceye gelen herkesi kapsayacak şekilde düzenlenmesine ilişkin yasa teklifini hazırladı.

Kamu çalışanlarına temmuz ayında yapılacak ek zamla birlikte bütün kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge düzenlemesi de yapılacak. Yapılacak düzenlemeden ilk etapta 470 binin üzerinde memur yararlanacak.

Kamu çalışanlarına temmuz ayında yapılacak ek zamla birlikte bütün kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge düzenlemesi de yapılacak. Yapılacak düzenlemeden ilk etapta 470 binin üzerinde memur yararlanacak.

SSK VE BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI EŞİTLENİYOR
BAĞ-Kur primlerinin 9 bin günden 7.200 güne indirilmesine yönelik çalışma da önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Bakan Işıkhan'ın öncelikli dosyalarından birini oluşturan prim düzenlemesiyle birlikte emeklilik sisteminde de yeni bir dönem başlayacak. Yeni düzenlemeyle 1.800 günlük prim indirimi esnafa 5 yıl erken emeklilik kapısı açacak. Ayrıca kamuda taşeron işçiliği dönemi sona erecek.

Zam dolayısla milyonlarca emekli, memur ve işçinin gözü kulağı temmuz zammına çevrildi. Yılın ilk 5 ayında enflasyonun yüzde 15.26 olarak açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurun zam senaryoları da netleşmeye başladı. Beş aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15.26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13.13 zammı cebine koydu.

Temmuz ayında açıklanacak haziran enflasyonu ve refah payı ile birlikte emekliye zam yüzde 30'u aşacak. Emekliler bu ay aylık ve 2 bin liralık Kurban Bayramı ikramiyelerini 19-26 Haziran tarihleri arasında alacak. En düşük memur maaşı yüzde 85 artışla 22 bin liraya çıkacak. Enflasyon rakamları açıklandı. Hal böyle olunca memurlar yüzde 15'lik zammı garantilemiş oldu. İşte memur maaşları için 4'lü artış formülü...

Konuyla ilgili TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin şu ifadeleri kullandı: SSK ve Bağkur emeklileri, memur emeklileri TÜFE oranlarına göre maaşlarını alıyor. Son birkaç dönemdir maaş artışları gerçekleşen enflasyonun üzerinde refah payı ile veriliyor.

Biz haziran ayında oluşacak enflasyonu değil bunun üzerini konuşuyoruz. Enflasyon sadece bu dönem için emeklilerin ve memurların maaşını belirleyen tek kriter değil.

MEMURLARIN 5 AYLIK ENFLASYONA GÖRE ALACAĞI ZAM ORANI Memurların ve memur emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşme kapsamında oluyor şu anda enflasyon farkı ile birlikte 5 ayda oluşan zam temmuz ayında verilen zam yüzde 6, enflasyon farkı ile birlikte memurlara verilecek zam şu anda yüzde 13.13.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE İSE VERİLECEK ZAM ORANI YÜZDE 15.26
En düşük devlet memurunun maaşının 22 bin liraya çıkarılacağını Cumhurbaşkanımız ifade etti. Memur maaşları hep net üzerinden konuşulur bu çerçevede baktığımızda en düşük devlet memuru maaşı 12 bin TL, yardımcı hizmetler sınıfında 10 bin 500 lira, bu memurlarda yüzde 85’lik zamma tekabül ediyor.

‘YÜZDE 50’DEN AZ OLMAYACAK ŞEKİLDE KADEMELİ ZAM VERİLEBİLİR’
Bunun üzerinde alanlar için de birkaç yol var. Onlardan biri de kademeli bir şekilde onun üzerinde zam alanlara en yüksek alana daha az artış verilecek. Yüzde 50’den az olmayacak şekilde memurlara kademeli zam verilebilir.

Son dönemde AK Parti politikalarına baktığımızda çalışanı enflasyonun tahribatından korumak için temel felsefe var.Toplu sözleşmenin öngördüğünün ötesinde zam veriliyor. Dar, sabit gelirli, işçiyi, memuru, emekliyi korumanın ülke ekonomisi açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.

EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ARTIŞ OLACAK?
SSK ve Bağkur emeklileri ocak ayında enflasyon 15.40 olarak gerçekleşti. Yüzde 14.60 refah payı verilmişti. Normal zam oranı kadar bir enflasyon farkı verilmişti.

Bu çerçevede baktığımızda biz bu dönemde yine refah payının ama payın ben geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine yüksek sayılabilecek bir rakam olma ihtimalini kuvvetle muhtemel görüyorum."

Milyonlarca emekli, memur ve işçinin gözü kulağı temmuz zammına çevrildi. Yılın ilk 5 ayında enflasyonun yüzde 15.26 olarak açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurun zam senaryoları da netleşmeye başladı. Beş aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15.26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13.13 zammı cebine koydu.

Temmuz ayında açıklanacak haziran enflasyonu ve refah payı ile birlikte emekliye zam yüzde 30'u aşacak. Emekliler bu ay aylık ve 2 bin liralık Kurban Bayramı ikramiyelerini 19-26 Haziran tarihleri arasında alacak. En düşük memur maaşı yüzde 85 artışla 22 bin liraya çıkacak.