Sahil kentlerinin en büyük problemine lisesiler çözüm buldu! Bu proje büyük ilgi gördü
Samsun'da lise öğrencileri, öğretmenlerinin rehberliğinde birçok projeye imza attı. Geliştirilen projelerin çoğu çevreyi ve doğayı korumaya yönelik özellikleriyle dikkat çekiyor. Projeler içerisinde en dikkat çekici olanı ise, sahil kentlerin en büyük problemi olan müsilaj ve plastik atıkları toplayan araç... İşte liseli öğrencilerin dikkat çeken çalışmaları...

Samsun Atakum Meslek ve Teknik Lisesi'nde öğrenciler bilim fuarında projelerini sergiledi. Okulun öğrencilerinden Beytullah Arslan, Yunus Emre Duran, Yiğit Aktürk, Furkan Osman Özbek ile danışman öğretmen Sezai Oğulluk ve Güven Şimşek tarafından atıkları deniz yüzeyinden hareketli bir konveyör sistemi ile temizleyen bir deniz aracı yaptı.

Enerji maliyeti olmayan sistem hakkında bilgi veren danışman öğretmen Sezai Oğulluk, "Projemizin adı ‘Maviye Nefes Ver.' Kıyı temizliğinde kullanılan bir projedir. Özellikle deniz atılan plastik atıkları temizliyoruz.

Bunun için güneş enerjisini kullanıyor. 7/24 güneş enerjisini kullanabiliyor. Bluetooth üzerinde cep telefonu ile kontrol edebiliyor. Otonom çalışabiliyor. Bölgesel alanda tüm plastik atıkları, müsilajı temizleyebiliyor" dedi.

Öğrenci Beytullah Arslan ise "Projenin amacı deniz üzerinde yüzebilen plastik, müsilaj gibi atıkları temizlemek için yaptık. Gemimiz sabahları güneş enerjisiyle çalışıyor. Akşamları da topladığı güneş enerjilerini depolayarak, akşamları da çalışıyor. Bu sayede 7/24 çalışmaya imkan tanıyor" diye konuştu.

Okul Müdürü Mustafa Şahin, "Okulumuz TÜBİTAK 4006 proje sürecine 20 proje ile başvurmuş olup, 20 projemizde kabul görmüştür. Projelerimizin 14 tanesini tasarım 6 tanesi de araştırma niteliği taşımaktadır. Okulumuz mesleki ve teknik bir okul olduğundan dolayı projelerimiz daha çok sürdürülebilir şehirler ve robotik kodlama açısında önem arz etmektedir.

6 tane projemiz daha çok çevresel projeler üzerine yoğunlaşmıştır. Temeldeki amacımız öğrencilerimiz proje fikrine alıştırmak, bu fikir etrafında geliştirme çalışmaları yaparak, yaşanılan dünyaya çözüm üretme çabasındayız. Bu yıl ki proje faaliyetimiz 40 öğrenci 20 öğretmenle gerçekleştirmiş" şeklinde konuştu.

Atakum Meslek ve Teknik Lisesi öğrencilerden oluşan 'Ata Wings' takımı ise yangın avcısı ismini verdikleri proje ile İnsansız Hava Aracı yaptı. Proje hakkında bilgi veren lise öğrencisi Muhammet Kaan Uzun, "Bu projemizle tam otonom insansız hava aracımızla yangın bölgelerinde tamamen aracımızla yangın tespiti ve bunu söndürmesini amaçlıyoruz. Üzerinde 2 tane bilgisayarımız var. Bir tanesi otonom uçuş için gerekli olan bilgisayarımızdır. Diğeri ise kendi yazılımımızla yaptığımız bilgisayardır" dedi.

Deniz suyunu arıtarak evlerde kullanılabilmesi için proje yapan lisenin Tesisat Teknoloji ve İklimlendirme Öğretmeni Abdulkadir Kaya, "Güneş enerjisi ile tuzlu suyu arıtmayı hedefledik. Deniz suyunu topladık, üstüne bir naylon serdik. Deniz suyunu buharlaştırdık ve yoğunlaştırdık. Yoğuşan suyu ise arıttık. Bu proje kurak olan bölgelerde kullanılabilir" diye konuştu.

Lisenin öğrencilerinden Berat Bilgin, Faruk Polat, danışman öğretmenler Mustafa Koçak, Özgür Arslan tarafından yapılan boşa akıtma susuz kalma projesi ile entegrasyonu kolay sensörlerle otomatik kontrol sağlayan geri dönüşümlü su sistemi elde edilmesi amaçlanıyor. Projede suyun istenilen sıcaklığa ulaşana kadar boşa akmaması için geliştirilmiş geri dönüşümlü su sistemi elde edilecek. Sıcaklık sensörleri suyun anlık sıcaklığını ölçerek gerekli yönlendirmeleri yapacak ve manuel müdahale gerektirmeden suyun verimli şekilde kullanılması sağlanacak. Öğretmenlerden alınan bilgiye göre cihaz mevcut ısıtıcı sistemlerine kolayca entegre edebilecek şekilde tasarlandı.