Meteoroloji'den son dakika kuvvetli yağış ve dolu uyarısı! El Nino etkisi başladı, süper hücreye dikkat
Meteoroloji'den son dakika hava durumu açıklaması! Havalar 15 gün daha serin geçecek, yeni tahmin geldi. Harita paylaşıldı; sarı ve turuncu uyarılar peş peşe geldi. Batı kesimlerde sıcaklık mevsim normallerinin altında seyrediyor. Bu kış kar yağışı yüzünü göstermezken, havalar hala mevsim normallerine göre serin geçiyor. El Nino etkisi ise yavaş yavaş kapıya dayandı. Peki hangi illerde yağış var? Bizi nasıl bir yaz bekliyor? Hava sıcaklığı ne zaman artacak? İşte tüm detaylar…

Son dakika haberine göre; ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın kuzeyi, (İzmir hariç) Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, (Elazığ hariç) Doğu Anadolu bölgesi ile Kilis, Gaziantep ve Adıyaman çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Muğla, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Anadolu’nun batısı ile Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı bekleniyor. İşte Meteoroloji'den son dakika tahminleri...

SARI VE TURUNCU KODLU UYARI
Bu hafta ülke genelinde yağış bekleniyor. Havalar 15 gün daha serin geçecek. Seçim günü de havaların yağışlı geçmesi bekleniyor. Ağrı, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Muş, Sivas, Tokat, Tunceli, Van, Yozgat illeri için sarı kodlu uyarı; Adana ve Mersin için turuncu kodlu uyarı yapıldı.

TÜRKİYE'DE EL NİNO ETKİSİ! SÜPER HÜCREYE DİKKAT
TRT Haber’de yer alan habere göre; yaza sayılı günler kala Türkiye’de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyrediyor. Ay boyunca yaşanan şiddetli hava olayları şaşırtmaya devam ediyor. Akıllara ise tek bir soru geliyor: Yaz neden gelmiyor, yoksa mevsimler mi kaydı?

EL NİNO ETKİSİ BAŞLADI
İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, mayıs ayında yaşananların sebebini yaklaşık 1,5 ay önce başlayan El Nino’nun etkisine bağlıyor. Özdemir, önümüzdeki aylarda hava durumunun nasıl seyredeceğini ise şöyle anlatıyor:

“Dünyadaki meteoroloji teşkilatlarının modellerine baktığımızda yazın Kuzey Avrupa'da yüksek basıncın etkisi görülecek ve kurak olacak. Yani Kuzey Avrupa dediğimiz kesimde yer alan İskandinav ülkelerinde ve Rusya’da... Ancak Güney Avrupa tarafının yağışlı geçeceği öngörülüyor. Modellere göre bu yaz biraz daha yağışı fazla alacağız. Kışın yeteri kadar yağış alamadık ama El Nino nedeniyle yağışlarımız biraz daha fazla olacak gibi görünüyor. Haziran ayında mevsim normallerinin biraz altında sıcaklar olacak. Yağışların da iç kesimlerde oluşacağı öngörülüyor.”

Ancak bu noktada süper hücreye dikkat çeken Dr. Özdemir, “Bu yaz süper hücreyi bütünsel anlamda her yerde değil, ilçe veya mahalle bazında görebiliriz. Bu yazın biraz daha yağışlı geçeceğini düşünüyoruz” diyor.

REKOR SICAKLIKLAR GÖRÜLEBİLİR
İklim değişikliğiyle birlikte dünyada meydana gelen farklı olaylar var. Pasifik Okyanusu'ndaki küresel anlamda etkili olan El Nino da bunun bir parçası. Yaklaşık 1-1,5 ay önce başlayan El Nino, Peru’nun batı kısmındaki rüzgarların farklılaşmasına, su sıcaklığındaki farklı değişimlere, hava basıncındaki değişikliklere ve bununla birlikte tayfunların oluşmasına neden oluyor. Şöyle konuşuyor Dr. Özdemir:

“Mesela bazı bölgelerde çok kuraklık yaşanıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün El Nino’yla ilgili yaptığı açıklamaya göre, önümüzdeki aylarda görülmemiş rekor sıcaklıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Tabii ki bunu o bölgeler için söylüyor. Sistemleri incelediğimizde Kuzey Avrupa yüksek basınç etkisinde kaldığı için yazın kurak geçeceğini düşünüyoruz. Açıklamaya göre Güney Avrupa yazın mevsimsel yağışların yanı sıra daha kuvvetli yağış alacak ve daha serin olacak. Tabii bu bir olasılık. Ancak tutma olasılığı yüzde 80.”

SÜPER HÜCREYE DİKKAT
Haziran ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyredeceğini ifade eden Dr. Özdemir, “Haziranın 5’ine kadar soğuk tarafta yer alacağız gibi gözüküyor. Kışın yaşayamadığımız bu yağışlı dönemi, mayısta biraz gördük. Haziranda ayında da göreceğiz. Temmuz ayı sıcak ve kurak geçecek. Ağustosun ikinci yarısı ise yağışlı ve rüzgarlı olacak” diyerek şu uyarıda bulunuyor:

“İç Anadolu Bölgesi’nde süper hücrelere karşı dikkat edilmesi lazım. Ani sel, kuvvetli yağış, dolu, fırtına veya hortum görme ihtimali yüksek olacak.”

İSTANBUL İSTENİLEN YAĞIŞI ALAMIYOR
Tüm dünya gibi Türkiye’de de küresel ısınmanın olumsuz etkileri yaşanıyor. Barajlardaki doluluk oranlarının düşmesi, metropollerde ısı adalarının oluşması bunun sadece birkaç örneği.

“İstanbul’da kaç gündür hava yağışlı diyoruz ama bir türlü istediğimiz şekilde yağmur yağmıyor” diyen Dr. Özdemir sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bunun sebebi İstanbul’da ısı adalarının yoğun bir şekilde oluşması. Gökyüzüne baktığınız zaman bulutlarda aşağı doğru bir saçak gibi bir sarkma var. Ancak yer yüzeyine doğru inmeye başladıkça tekrar buharlaşmaya geçiyor ve İstanbul üzerine yağış bırakamıyor. Sadece çevresine bırakabiliyor. O da tabii ki yeterli olmuyor.”

AKDENİZ'DE TROPİKAL ETKİ
Küresel ısınma sonucu oluşan 1,5 derecelik ısınma sayı olarak çok küçük gibi görünse de aslında çok önemli… Mevsimlerin kayması işte bunun sonuçlarından biri. Peki Türkiye’de küresel ısınmanın ne gibi sonuçları görülüyor? Dr. Özdemir’den dinliyoruz:

“Türkiye’de Akdeniz Bölgesi yavaş yavaş tropikal iklim kuşağına girmeye başladı. Tabii bu 10-20 sene içinde olmayacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu artışlar çok küçük olmak şartıyla bizim kuşağımıza doğru da gelecektir. Çünkü biz orta enlemlerdeyiz ve ekvatordaki sıcaklık yavaş yavaş denizlerimize yansımaya başladı. Buradaki ekosistem de değişmeye başladı. Sıcak denizlerdeki balıklar göç ediyor ve sıcak iklimlerde görülen bitki örtüsü bu bölgelerde görülmeye başlandı. İç Anadolu'da yeraltı sularının azalması, göllerin kuruması, kuşların göç etmesi veya buradaki canlı çeşitliliğinin azalması buna işaret.”

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN YAĞIŞ UYARISI
Ankara Valiliği, öğle saatlerinden itibaren özellikle güney ilçeleri olmak üzere gök gürültülü kuvvetli yağışın beklendiğini belirterek uyarıda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü analiz, tahmin ve verilerine göre; bugün öğle saatlerinden itibaren Ankara'da güney ilçeler başta olmak üzere yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgar, yer yer dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

İZMİR İÇİN UYARI
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, bugün öğle saatlerinden sonra İzmir'in Menemen, Bornova, Buca, Torbalı, Kemalpaşa, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yerel olmak üzere kuvvetli (21--50 kg/metrekare) gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtildi. Ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

HAVA SICAKLIĞI:
Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

YEREL KUVVETLİ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI:
Yağışların, İç Ege ve Akdeniz ile Muğla, Eskişehir, Ankara, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yerel dolu, yıldırım, hortum ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI:
Rüzgârın, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BUGÜN HAVA NASIL? MARMARA
Parçalı ve çok bulutlu, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile İstanbul ve Kocaeli'nin kuzey çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin doğusunda yer yer toz taşınımı bekleniyor.

BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Kastamonu ve Karabük çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

EGE
Parçalı ve çok bulutlu, (İzmir hariç) bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Muğla, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Rüzgârın, doğusunda güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Eskişehir, Ankara ve Çankırı çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, (Elazığ hariç) bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin güneyinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Rüzgarın, güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgârın, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli yönlerden yer yer kuvvetli (50-70 km/sa) esmesi bekleniyor.

İşte Meteoroloji'nin uzun vadeli yeni hava durumu tahmini