Menemenli çömlek ustası ödüle doymuyor! Bir ödül de UNESCO'dan
İzmir'de Menemen ilçesinde 46 yıldır çömlekçilik yapan ve 'UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü'nü alan çömlek ustası Ahmet Taşhomcu (58), mesleğinde onur duyacağı en önemli ödülü aldığını dile getirip, "Bu ödül Menemen'deki gelecek nesil ustalarda ilham olacaktır" dedi.


Daha önce 2019 yılında İtalya'da düzenlenen çömlek yarışmasında estetik dalında dünya birincisi olan Ahmet Taşhomcu, 27 Kasım'da 'Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden 'UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü'nü aldı.

Çömlekçiliğe ilkokulu bitirdikten sonra eniştesi Giritli Ali Özoğlu'nun yanında çırak olarak başladığını dile getiren Taşhomcu, yaklaşık 46 yıldır sevdiği mesleğine devam ettiğini söyledi.

'ZAMANA AYAK UYDURURSANIZ MESLEĞİNİZ ÖLMEZ'
Çömlekçiliğin yok olan meslekler arasında görüldüğünü ancak yok olmadığını söyleyen Taşhomcu, “Eskiden Türkiye'nin çok bölgesinde çömlekçilik yapılırken, şu an 3-4 bölgede yapılıyor.

En önemli merkez Menemen, çünkü 32 büyük işletmemiz var ve yüzlerce ustamız çalışıyor. Bu meslek ölmez. Eğer mesleğinizi geliştirmezseniz, aynı seviyede kalırsanız ölür. Ben çırakken testi vardı, yağ küpleri vardı ama şu an yok.

Daha farklı ürünler yapıyoruz. Eğer kendinizi geliştirirseniz, zamana ayak uydurursanız mesleğiniz ölmez" diye konuştu.

‘BEN OLDUM’ DİYEMİYORSUNUZ’
Ahmet Taşhomcu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Yılda en az 3-4 sefer yurt dışına çıkıyorum. Avrupa'ya, Rusya'ya, Kazakistan'a, Özbekistan'a gidiyorum, çok sayıda ülkeyi geziyorum. Orada da kendi mesleğim açısından bilgi alıyorum. Gördüklerimi de burada uyguluyorum. Bu mesleğin ucu yok. 'Ben oldum' diyemiyorsunuz. Çünkü ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar artı katıyor."

'MESLEĞİMDE ONUR DUYACAĞIM EN ÖNEMLİ ÖDÜL'
İtalya'da 2019'da 32 ülkenin katıldığı dünya çömlek yarışmasında estetik dalında dünya birincisi olduğunu dile getiren Taşhomcu, "Rusya Sibirya'da düzenlenen bir yarışmada da dünya birinciliği aldım.

Türkiye içinde ve dışında çok sayıda derecelerim var. Birçok kez yurt dışına jüri olarak davet edildim. Birçok kez eğitim verdim.

Ama mesleğimde onur duyacağım en önemli ödül 27 Kasım'da aldığım UNESCO'nun ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’. Ödülü külliyede Cumhurbaşkanımızın elinden almak da benim için büyük bir onur oldu. Ahmet Usta ödül aldı ama Menemen çömlekçiliği de tanıtıldı. Bu ödül Menemen'deki gelecek nesil ustalarda ilham olacaktır" dedi.