Eğirdir'de kuraklık alarmı verildi, çiftçiler susuz tarıma geçti
Isparta'nın gözde tarım merkezi Eğirdir'de, son yıllarda artan kuraklık ve Eğirdir Gölü'nün su seviyesindeki ciddi düşüş, bölgenin simgesi olan elma üretimini tehdit ediyor. Küresel ısınmanın etkisiyle su kıtlığı çeken çiftçiler, mecburen susuz tarıma uygun alternatiflere yöneldi.


Bu değişime Tepeli Köyü'nde öncülük eden muhtar Mustafa Kemal Demirekin, azalan su kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla elma bahçeleri yerine vişne ve zeytin fidanları dikerek örnek bir üretim modelini hayata geçirdi.

Küresel ısınma, azalan yağışlar ve su kaynaklarındaki ciddi gerileme, tarım sektörünü her geçen yıl daha fazla zorlarken, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde üreticiler yeni arayışlara yöneliyor. Özellikle 2025 yaz sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle elma bahçelerini sulamakta büyük zorluk yaşayan çiftçiler, tankerlerle su taşımak zorunda kaldı.

Bu süreçte Tepeli Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Demirekin, köyünde susuz tarıma geçiş sürecine öncülük etti. Demirekin, 2,5 dönümlük arazisinde daha önce yetiştirilen elma ve ceviz ağaçlarının yerine kuraklığa dayanıklı 70 adet vişne ile Arbeküm ve Gemlik türlerinden 70 adet zeytin fidanı dikti.

Eğirdir Gölü'nün su seviyesinin her yıl düştüğüne dikkat çeken Demirekin, "Bu kuraklık nedeniyle biz çiftçiler olarak farklı üretim modellerine yönelmek zorunda kaldık. Tarım İlçe Müdürümüz ve personelinin önerileri doğrultusunda, bu şartlara uygun fidanları tercih ettik. Bölgemizde su kıtlığı yaşandığı için, az su isteyen bu ürünleri üretmek durumundayız. Arazim 2,5 dönüm ve bu alana 70 adet zeytin ile susuz yetiştirilecek 70 adet vişne fidanı diktik. İnşallah hepimiz için hayırlı olur" dedi.

Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Hasan Demirekin ise bölgede su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, amaçlarının arazilerin boş kalmaması ve çiftçinin gelirini koruyacak alternatif bir model oluşturmak olduğunu söyledi. Vişnenin kuraklığa dayanıklı yapısıyla iyi bir alternatif olduğunu belirten Demirekin, zeytinin ise deneme amaçlı dikildiğini, verim ve piyasa talebinin önümüzdeki yıllarda netleşeceğini kaydetti. Tepeli Köyü'nde başlatılan susuz tarım uygulamasının, Eğirdir ve çevresindeki üreticilere örnek olması beklenirken, fidan dikim çalışmalarına Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Taran ile teknik ekip de katılarak incelemelerde bulundu ve üreticiye teknik destek sağladı.

