Gazete Vatan Logo

Ev fiyatları ve kira fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! ‘En az yüzde 25’ deyip müjdeyi verdi...

Ev fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Tarih verildi, oranlar belli oldu. Kira fiyatları düşecek. Enflasyondaki artışlar sonrası ev fiyatları fahiş oranda artmıştı, sektör temsilcilerinden art arda uyarılar geldi. Ev sahiplerinin pişman olduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, tarih vererek ev fiyatlarının “en az yüzde 20-25 düşüş bekliyorum" dedi. Emlakçılar ve ev sahipleri ise kira artışına yüzde 25 sınırı gelmesine rağmen zam yapmaya devam ediyor. Bazı illerde yüzde 100 ve daha fazla kira artışları söz konusu! İşte ev fiyatları ve kira fiyatları ile ilgili son gelişmeler...

Ev fiyatları ve kira fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! ‘En az yüzde 25’ deyip müjdeyi verdi...

Ev fiyatları ve kira fiyatları ile ilgili son dakika uyarısı! Uzman isim tarih verip, müjdeyi duyurdu. Art arda gelen zamlar sonrası fiyatlara indirim geliyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "2023'te 10-11 bin lira olan kiralar 4 bin lira düşecek" sözlerine açıklık getirdi. 

Haber Global'e konuşan Aşa'nın açıklamaları şöyle:

"Bu iddia tahmine dayanıyor, daha önceki deneyime, tecrübeye, bilgiye dayanıyor. Daha önce de düşecek dedim, gerekçesini koyduk. Tam ifadem şu, eskiden 2-3 bin TL olan bir ev 10 bin TL'ye kadar çıktı bu düşmeyecek ama 2-3 binden 10 bine çıkan evler, 7-8 bine düşecek dedim, bu iddiam devam ediyor.

"EV SAHİPLERİ PİŞMAN"

Mal sahiplerimiz pişman, 9-10 bine kiraya veren pişman, çünkü kirasını alamıyor. Kavga, dövüş, ev yakmaya çalışan kiracı, kiracısını bıçaklamaya çalışan mal sahibi, bunların hepsi gerçek. En önemli şey, bunun talep sahibi, mal sahiplerimiz. Mal sahipleri şu anda pişmanlık yaşıyor. Bunlar ödenecek meblağ değil dedik, söyledik bunları. Fırsatçı bir yaklaşımla, ben niye bu fiyata çıkmayayım yaklaşımıyla insanlar çılgın bir şekilde fiyat yükseldi. Mahkemeler şu anda tahliye davalarından geçilmiyor.

Haberin Devamı

"BU BİR ALAMET"

Eskiden hiçbir emlakçının camında afiş yokken şu anda kiralık çıkmaya başladı, bu bir alamet. Bu fiyattan tutan olsa bile mal sahibinin başına bela alacağını biz söyledik. Şu anda bunu yaşıyoruz. Eylül, ekim, kasımda bir miktar daha yükselecek ama 2023'te kesinlikle, en az yüzde 20-25 düşüş bekliyorum.

EV SAHİPLERİ YÜZDE 25’LİK KİRA ARTIŞ SINIRINI HİÇE SAYIYOR

İHA'da yer alan habere göre ise; kira artışına yüzde 25 sınırı gelmesine rağmen Eskişehir’de emlakçıların baskıları yüzünden öğrenciler, yüzde 100 ve daha fazla kira artışlarıyla karşı karşıya kalmaya başladı.

Kira artışına sınırlama getiren yeni yasal düzenleme 11 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Buna göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçemeyecek. Yapılan düzenlemelere karşın Eskişehir’de ev kiraları, son bir yılda yüzde 100’den daha fazla artış gösterdi. Ev sahiplerinin "Ya evden çıkın ya da zammı kabul edin" söylemlerine karşı çaresiz kalan öğrenciler, ev sahipleri ve emlakçıların bu tavrından rahatsız olduklarını dile getirdiler.

Haberin Devamı

“EV SAHİBİM YÜZDE 100 ZAM YAPMAK İSTEDİ”

5 yıldır Eskişehir’de öğrenci olan kiracı Dilara Doğanhan, ev sahiplerinin hakları olmayan zamlar yapmaya çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin Eskişehir’de çok zor durumda bırakıldığını dile getiren Doğanhan, “İlk kira sözleşmemde 950 TL yazıyor. Ancak ev sahibim yaklaşık 5 gün önce yüzde 100 zam yapmak istedi. Bunun üzerine kendisiyle tartıştık. Bana kalırsa kendisi beni evden çıkarabilmek adına böyle bir yola başvurdu.

Çünkü binamızda diğer dairelerin kiralık değerleri 3 bin TL ve 4 bin TL civarında seyrediyor. Hatta eşyalı evler çok daha uçuk fiyatlarda. Konumuna bağlı olarak da etkisi olduğunu düşünüyorum. Eskişehir’de öğrenci olan arkadaşlarımın neredeyse tamamı bu sıkıntıyı yaşıyor. Ev sahiplerinin şöyle bir bilinci olması gerektiğini düşünüyorum. Ev sahiplerinin çoğunun üç veya daha fazla evi var ve çoğunun mesleklerinden kaynaklı ek geliri var.

Haberin Devamı

Onlar için 100 TL veya 200 TL gibi rakamlar çok bir şey değiştirmiyor. Ancak öğrenciler tarafından bakarsak, bu farklar bizim bir haftalık geçimimiz anlamına geliyor. Ev sahiplerinin tamamı için bunu söylemem ama genel olarak daha anlayışlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de öğrencilere karşı. Ev sahibim yüzde 25 kira zammını bilmiyordu. ‘Yüzde 25’lik bir sınır neden var?’ dedi. Kanunları gönderdim ve durumu anlatmaya çalıştım. Bu olaydan sonra kendisi bana cevap vermedi. Aramalarıma dahi geri dönmedi” dedi.

“EV SAHİBİ, ‘YA ÇIKIN, YA DA BU PARAYLA KALIRSINIZ’ DEDİ”

Osmangazi Üniversitesinde öğrenci olan kiracı Yunus Cankara, 4 yıldır aynı evde kaldığını ifade etti. Ev sahibinin bir senedir kiraya sürekli zam yaptığını belirten Cankara, “İlk buraya geldiğimde 800 TL’ye kirada kalıyorduk. İlk yıllarda bin 100 TL’ye çıktı. Hızlı bir şekilde bin 500 TL oldu. Şimdi de 2 bin 500 TL’ye kalıyoruz. Mecburiyetten kaldık. Çünkü çevremizdeki fiyatlar da fazlasıyla yüksek. O evlerin eşyası da yoktu. Bizim şu an evimiz eşyalı.

Haberin Devamı

Bu yüzden ev sahibinin arttırdığı fiyatı kabul etmek zorunda kaldık. Başlarda ev sahibinin çıkmamız yönünde bir talebi olmadı ama imalarda bulunuyordu. En sonunda ‘Evden çıkın’ dedi. Biz kendisine kanunu söyledik. Yüzde 25 arttırabileceğini ilettik. O bunu kabul etmedi. ‘Ya çıkın, ya da bu parayla kalırsınız’ dedi. Bizim de çaremiz kalmadı. Ayrıca ev sahibinin zam yapmasının sebeplerinden birisi, çevredeki evlerin kiralarını öğrenmesi oldu.

Kira artışlarında emlakçıların payı çok büyük. Ev sahiplerini arayarak, diğer evlerin fiyatlarına göre kira artışı yapmaları gerektiğini söylüyorlar. Okulumda bulunan çoğu arkadaşım bu problemi yaşıyor. Onların da evleri son bir yılda yüzde 100 veya yüzde 150 gibi artışlara maruz kaldı” ifadelerini kullandı.

KİRACISINI TEHDİT EDEN EV SAHİPLERİNE ‘KİRACIDAN VE EVDEN UZAKLAŞTIRMA’ CEZASI ÖNERİSİ

Öte yandan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kiracıyı tehdit eden ev sahiplerine yönelik ‘uzaklaştırma’ cezasının getirilmesi gerektiğini talep etti.

Kayseri Adalet Sarayı önünde basın açıklaması düzenleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kentte bir ev sahibinin kiracısından fazla zam istediğini, kabul etmeyen kiracıyı da tehdit ettiğini kaydetti. Savcılığa şikayette bulunduklarının altını çizen Şahin, ev sahiplerine de uyarılarda bulunarak, “Son zamanlarda ev kiralarında müthiş bir artış oldu. Ev sahipleri de kiracılarına TEFE, ÜFE oranında değil, hükümetin belirlemiş olduğu yüzde 25 oranında değil de daha fazla zam yapmak istedikleri için evden çıkartma peşine düşüyorlar.

Evden çıkartmak için de her türlü yöntem deneniyor. Bunların arasında ‘ben oturacağım’, ‘sattım’, ‘kirayı artır’ gibi yöntemler var. Bu da bir süre sonra adli bir vakaya dönüşüyor. Önümüzdeki günlerde buna şahit olacağız. Ev sahibi ve kiracı arasındaki olaylara polisin müdahale etmesi ve mahkeme yolları çok fazla olacak. Yüzde 25’lik bir zam oldu. Cumhurbaşkanı bunu çok önemsedi ve ‘yüzde 25’ten fazla zam yapamazsınız’ dedi.

Oradaki bu düzenleme tamamlanmalıydı. Mesela ev sahiplerinin baskısı ve tehditleri artmışsa, uzaklaştırma kararı bu uygulamayla birlikte düzenlenmelidir. En azından soruşturma tamamlanana kadar ev sahibine kiracıdan ve evden uzaklaştırma cezası kararının verilmesi lazım. Tamam, ev sahipleri enflasyon karşısında ezdirilmesin. Hiçbir kesim ezdirilmesin. Gerekli tedbirler alınsın ama Cumhurbaşkanı düzenlemeyle yüzde 25 yapmışsa bu önümüzdeki 1 sene içerisinde yüzde 25’ten fazla kira zammı yapılamaz.

Eğer yaparsanız bu bir suçtur. Bu suça bir cezanın da olması lazım. Türkiye’de yanlışların devam etmesinin tek sebebi müeyyidelerin yetersiz olmasıdır. Bu eksiklikten dolayı yanlışlar devam ediyor. Eğer müeyyide caydırıcı olursa burada ev sahipleri zorlayamaz ve tehdit edemez” ifadelerini kullandı.

Elektrik gibi dağıtım şirketlerinin de kiracılardan TC kimlik numarası istememeleri gerektiğinin altını çizen Mahmut Şahin, “Şu an Türkiye’deki kira kontratlarının yarıya yakını sözlüdür. Yazılı bir sözleşme yok. Yazılı sözleşmede de zaten TC kimlik numaraları yok. Dağıtım şirketleri şuanda abonelik için ev sahiplerinin TC’sini şart koşuyor.

Bir kere zaten kiracıdan ev sahibinin TC’sini istemek Kişisel Verileri Koruma Kanununa aykırıdır. Suç işliyorsunuz. Bir başkasının TC’sini başkasından isteyemezsiniz. Kendisi dilerse verir. Bunu istemek suç. Dağıtım şirketlerini buradan uyarıyorum. Bir suç işliyorsunuz ve buna devam etmeyin. Vatandaşlarda karşı karşıya kalırlarsa bu kanunu ihlalden ve kendilerini insani yaşam haklarından mahrum eden dağıtım şirketlerinden davacı olmalıdır. Dava yükü zaten ağır. Ülkede birikmiş davalar var ve ülkede adalet gecikiyor.

Buna katkı sunmayın. Vatandaş orada oturduğunu ispatlıyorsa aboneliğini verirsiniz. Yoksa ‘sayacı sökerim’, ‘elektriğini, doğalgazını keserim’ gibi sözlere prim verilmesin ve kiracıyı mağdur etmesinler. Yoksa çok sayıda dava ile karşı karşıya kalırlar” diye konuştu.