Gazete Vatan Logo

Elektrik ve doğal gaz ile ilgili flaş gelişme! Resmen değişti, yüzde 51 arttı, EPDK duyurdu

Elektrik ve doğal gaz ile ilgili flaş gelişme. Resmen değişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tek tek açıkladı. Ve belli oldu. Bakanlığı verilerine göre; Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı yüzde 51,9 oldu. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanlığında "Enerji Dönüşüm Daire Başkanlığı" adında yeni bir daire başkanlığı kuruluyor. İşte haberin detayları...

Elektrik ve doğal gaz ile ilgili flaş gelişme! Resmen değişti, yüzde 51 arttı, EPDK duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2021 yılı Ekim ayına ait elektrik üretim ve kurulu güç verilerini paylaştı. Verilere göre Ekim ayında Türkiye’nin elektrik üretimi de toplam 275,721 GWh’e ulaştı. Toplam elektrik üretiminde hidroelektrik dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 36,6 oldu. Hidroelektriğin payı yüzde 17,7 iken, rüzgarın payı yüzde 9,1, güneşin payı yüzde 4,3, jeotermalin payı yüzde 3,2 ve biyokütlenin payı yüzde 2,3 oldu.

Ekim’de elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 51,9 oldu.

KURULU GÜÇ 99 BİN MW’I AŞTI

Ekim ayında Türkiye’nin elektrik üretiminde ve kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 53,5 oldu. Ekim’de 99.050 MW’e ulaşan toplam kurulu güç içerisinde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı ise %64,9 oranına ulaştı. 

 

EPDK'da yeni bir daire başkanlığı kuruluyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanlığında "Enerji Dönüşüm Daire Başkanlığı" adında yeni bir daire başkanlığı kuruluyor. TBMM'ye sunulan ve elektrik faturalarında yer alan TRT paylarının kaldırılmasına ilişkin hükümler içeren Kanun teklifinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığıyla ilgili düzenlemeler alıyor.

Haberin Devamı

Teklifin 17. maddesinde yer alan düzenlemeye göre başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe karılmakta ve "Enerji Dönüşüm Daire Başkanlığı" adında yeni bir daire başkanlığı kurulmaktadır.

Teklif eki cetvele göre 1 başkan yardımcısı ve 1 daire başkanının yanı sıra 70 adet Enerji Uzmanı kadrosu ihda edilmektedir.