Gazete Vatan Logo

LGS ile ilgili son dakika gelişmesi! Ve başladı!

LGS giren öğrencilerle ilgili son dakika gelişmesi. Yüz binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına göre öğrenci alan devlet okullarına tercihler bugün başladı. Öğrenciler, 20 Temmuz günü saat 17.00’ye kadar tercih yapabilecekler. Yerleştirme sonuçları ise 25 Temmuz’da açıklanacak. LGS sınav puanlarıyla Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci alınacak. Öğrenciler, LGS kapsamında devlet okulları arasında merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapacaklar.

LGS ile ilgili son dakika gelişmesi! Ve başladı!

1.2 milyona yakın 8'inci sınıf mezunu öğrenciler için lise tercih dönemi bugün başladı. Tercihler 20 Temmuz'a kadar yapılabilecek. Yerel tercih yapmak bu yıl da zorunlu. Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) katılan ve sınavla öğrenci alacak bir okula yerleşmek isteyen öğrenciler de önce yerel tercih yapacak. Yerel tercih yapmayanlara sınavla öğrenci alan okulların ekranı açılmayacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran da devlet liseleri için tercih yapamayacak.

İşte 10 soruda lise tercihleriyle ilgili tüm detaylar:

TERCİHLER NEREDEN YAPILACAK?

https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek. Ancak tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Aksi halde tercih başvurusu geçersiz sayılacak.

 HANGİ OKULLAR LGS İLE ALACAK?

Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 323 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Sınav puanıyla kayıt yapılabilecek okullara toplam 192 bin 962 öğrenci alınacak.

KAÇ GRUPTA TERCİH YAPILACAK?
LGS puanıyla öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecek. LGS'ye girmeyenler Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabilecek.

Haberin Devamı

YEREL TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öğrencilerin karşısına ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranı çıkacak. İlk 3 okul yeşil renkle gösterilen kayıt alanından, yani eve en yakın olan yerlerden seçilmek zorunda. En fazla 5 tercih yapalabilecek.

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler için sınavla öğrenci alan liselerin ekranı açılacak. Buradan da il ya da ilçe sınırı olmadan 10 tane okul seçilebilir. Sınava katılmayanlara bu ekran açılmayacak.

PANSİYONLU OKUL SEÇMEK ZORUNLU MU?

Hayır. İsteyenler pansiyonlu okulları seçebilir. Burada da en fazla 5 okul seçilecek. Eğer 3 grupta tercih yapılırsa ve tüm tercih hakları kullanılırsa, 20 okul seçilmiş olacak.

Haberin Devamı

ÖZEL OKUL KAYDI İÇİN NE YAPILACAK?

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Liselere yerleştirme tercih sonuçları 25 Temmuz'da açıklanacak. Sonrasında nakil dönemleri başlayacak.

NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

İki kez nakil uygulaması olacak. Her dönemde; LGS puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

LGS'YLE ÖĞRENCİ ALAN ÖZEL OKULLARA KAYITLAR NASIL YAPILACAK?

Kendi yönetmeliklerine göre öğrenci alacaklar. Kayıt işlemleri 20 Temmuz'a kadar yapılabilecek. Ancak yabancı özel okullar kayıtlarını 8 Temmuz'da bitirecekler.